Video pusaudžiem par dažādām ar higiēnu saistītām tēmām

Slimību profilakses un kontroles centrs ir izveidojis izglītojošus video pusaudžiem par personīgo higiēnu. Video sērijā ir iekļauti video ar ieteikumiem kā rūpēties par savu intīmo zonu higiēnu, video par svīšanu un piemērota apģērba izvēli, kā arī video par roku, sejas ādas un galvas ādas un matu kopšanu. Izveidotajos video materiālos ir uzsvērta personīgās higiēnas nozīme veselībai un pašapziņas celšanai, kas ir svarīgi pusaudžu vecumposmā.

Photo by engin akyurt on Unsplash

 

Receptes no gatavošanas meistarklases “Maize – cepsim paši!”

FOKAČA

SASTĀVDAĻAS:

  • kviešu miltu, 175 g;
  • pilngraudu kviešu milti, 50 g;
  • sausais raugs, 6 g;
  • sāls, ½ tējk.;
  • cukurs, ½ tējk.;
  • olīveļļa, 7 ēdamk.;
  • rozmarīna zariņš, 1 gab.;
  • ķirštomātiņi, 1 sauja;
  • silts ūdens, 150 ml.

PAGATAVOŠANA:

  • kviešu miltus sajauc ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, kurā ielej 150 ml silta ūdens un 2 ēdamkarotes eļļas;
  • pamazām jauc klāt pilngraudu kviešu miltus un, pievienojot visus, samīca mīklu, mīca pamatīgi, līdz mīkla ir vijīga un nelīp pie rokām;
  • mīklu saveļ bumbā, pārklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē, līdz tā dubultojas apjomā;
  • mīklu pēc raudzēšanas ~2 cm biezā kārtā ieklāj ar cepampapīru izklātā un ar eļļu pārslacītā veidnē (mīklu var klāt uz cepampapīra arī bez veidnes);
  • ar pirkstiem mīklu veidnē izlīdzina, pārklāj un siltumā atkal raudzē, tad mīklā ar pirkstiem vai koka karotes kātu izspiež iedobumiņus, ieliek tur uz pusēm sagrieztus tomātiņus;
  • mīklu pārkaisa ar rozmarīna lapiņām, pārslaka atlikušo eļļu, var pārkaisīt ar sāli;
  • cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2300 ~10 minūtes, tad karstumu samazina uz 2000 un cep vēl 10 minūtes.

BULCIŅU MAIZE AR SIERU

SASTĀVDAĻAS:

  • kviešu milti, 200 g;
  • auzu milti, 50 g;
  • piens vai ūdens, ½ glāze;
  • ola, 1 gab.;
  • sviests, 30 g;
  • šķipsniņa sāls;
  • cukurs, 1 ēdamk.;
  • sausais raugs, 5 g;
  • mocarellas siers, 80 g;
  • sezama sēkliņas un ķimenes.

PAGATAVOŠANA:

  • bļodā iesijā kviešu miltus, kas sajaukti ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, ielej siltu pienu, ūdeni vai abus, pievieno mīkstu sviestu un olu, nedaudz atstājot pārsmērēšanai;
  • pamazām jauc klāt auzu miltus, izveido mīklu, labi samīca, pārklāj ar dvieli un noliek siltā vietā, līdz mīkla ir uzrūgusi un dubultojusies;
  • pēc uzrūgšanas mīklu saspaida, izveido garenu desiņu un sadala 9 vienādos gabalos;
  • arī sieru sadala 9 gabalos;
  • katru mīklas gabaliņu saplacina, vidū liek siera gabaliņu, cieši ietin mīklā un saveļ apaļās bumbiņās;
  • bumbiņas liek ietaukotā veidnē, pārsmērē ar olu, daļu pārkaisa ar sezama sēkliņām, daļu – ar ķimenēm;
  • veidni pārsedz un uz 15 minūtēm noliek uzrūgt;
  • cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2000 ~20 minūtes;
  • izņemtas no krāsns tās atdzesē un pasniedz siltas.

PILNGRAUDU DĀRZEŅU MAIZE

SASTĀVDAĻAS:

  • burkāns (sarīvēts), 240 g;
  • sarkanais sīpols (sīki sakapāts), 1 gab.;
  • ķiploks (saspiests), 2 daiviņas;
  • seleriju kāti (sīki sagriezti), 3 gab.;
  • šampinjoni (šķēlītes), 125 g;
  • mazs cukini (šķēlītēs), 1 gab.;
  • pētersīļi un kinza (sakapāti), 3 ēdamk.;
  • čedaras siers (sarīvēts), 60 g;
  • pilngraudu milti, 125 g;
  • olas, 2gab.

PAGATAVOŠANA:

  • sakarsē cepeškrāsni līdz 1800;
  • izklāj formu ar cepampapīru;
  • visus dārzeņus, sēnes, zaļumus, čedaras sieru, olas un miltus lielā bļodā samaisa viendabīgā masā;
  • masu liek ar cepampapīru izklātā formā un cep ~1 stundu.

BIEZPIENA RUDZU MAIZE

SASTĀVDAĻAS (3 gab.):

  • mīksts biezpiens, 9 ēdamk.;
  • olas, 3 gab.;
  • pilngraudu rudzu miltu, 21 ēdamk.;
  • cepamais pulveris, 2½ tējk.;
  • sāls (pēc garšas);
  • saulespuķu sēkliņas (rotāšanai).

PAGATAVOŠANA:

  • biezpienu, olas un sāli samaisa līdz viendabīgai masai;
  • pievieno miltus un cepamo pulveri, samaisa (maisīšanai labāk izmantot dakšiņu vai lāpstiņu, jo mīkla būs ļoti lipīga – tā ir pareizā konsistence, vairāk miltus nepievieno, citādi maizīte būs cieta);
  • mīklu sadala 3 daļās un izveidot apaļas maizītes;
  • var izrotāt ar sēkliņām, cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200° līdz kļūst zeltaini brūna.

MANDEĻU, TOMĀTU UN BAZILIKA PESTO

SASTĀVDAĻAS:

  • lieli tomāti, 4 gab.;
  • blanšētas mandeles, 90 g;
  • ķiploks, 2 daiviņas;
  • melnie pipari;
  • baziliks, 1 saišķītis;
  • olīveļļa, 4 ēdamk.;
  • cietais siers (rīvēts), 4 ēdamk.

PAGATAVOŠANA:

  • tomātus nomizo un izgriež sēklas, tad pārkaisa ar sāli un liek caurdurī, lai kārtīgi izvelk sulu un notecinās, pēc tam lieko sāli noskalo;
  • tomātus nosusina papīra dvielī un kopā ar blanšētām mandelēm un ķiploku daiviņām liek blenderī un sablendē.
  • pieber sāli un piparus, arī bazilika lapiņas, pielej ēdamkaroti olīveļļas, sablendē viendabīgā masā, pievieno sarīvēto sieru, atlikušo olīveļļu un rūpīgi samaisa.

SALSA VERDE

SASTĀVDAĻAS:

  • 5 nelieli marinēti gurķi, 5 gab.;
  • ķiploka daiviņa, 1 gab.;
  • pētersīļi (sagriezti), 1 sauja;
  • dilles (sagrieztas), 2 ēdamk.;
  • olīveļļa, 2 ēdamk.;
  • citrona sula, 1 ēdamk.

PAGATAVOŠANA:

  • visu sīki sakapā, samaisa un atstāj 20 minūtes ievilkties.

Viss ir Norm.a

Eiropā gada laikā katrs ceturtais cilvēks cieš no psihiskās veselības sarežģījumiem. Tie var būt miega traucējumi vai īslaicīga nomāktība, taču tās var būt arī tādas saslimšanas kā depresija, anoreksija, bipolāri afektīvi traucējumi, vielu atkarības un citi.

Psihiskās veselības sarežģījumi samazina cilvēka spēju sevi realizēt, veidot veselīgas attiecības ar ģimeni, draugiem, kopienu, piedzīvot profesionālu piepildījumu, ietekmējot arī mūsu kopējo labklājību un ekonomiku. Tāpēc ir labi būt zinošam, lai tad, kad palīdzība būs nepieciešama pašam vai tuviniekam, spētu pilnvērtīgi iesaistīties situācijas risināšanā.

Latvijas Republikas Veselības ministrija ir izveidojusi kampaņu “Viss ir Norm.a”, kuras ietvaros kopš 2020. gada jūlija gada laikā ik mēnesi tiek piedāvāts viena cilvēka reāls stāstu par to, kā viņš mācās sadzīvot ar savas psihiskās veselības vajadzībām. Tie būs divpadsmit stāsti par dažādiem psihiskās veselības sarežģījumiem: depresiju, nesuicidālu paškaitējumu, narkotiku atkarību, alkohola atkarību, anoreksiju, robežstāvokļa personības traucējumiem, bipolāri afektīviem traucējumiem, šizoafektīviem traucējumiem, demenci, mācīšanās traucējumiem, uzmanības deficītu un hiperaktivitāti, garīgo atpalicību. Ar stāstiem un citu noderīgu informāciju iespējams iepazīties šeit.

Katrs stāsts ir unikāls

Ne vienmēr konkrētie traucējumi visiem izpaužas vienādi. Vēl svarīgāk – ne vienmēr tos var mazināt ar vienām un tām pašām metodēm. Tomēr ir dažas kopīgas lietas, kas vieno visus stāstus:

  • svarīgi atpazīt simptomus;
  • un brīdi, kad pats tos vairs nespēj regulēt, lūgt palīdzību līdzcilvēkiem un speciālistiem, kuriem uzticies;
  • vienlaikus apzināties, ka sadzīvot ar šķēršļiem būs jāmācās pašam un pārmaiņas ir ciklisks process, kas prasa laiku un darbu ar sevi.

Atceries, ka situācijas var būt dažādas – reizēm medikamenti nav vajadzīgi un pietiks ar atpūtu, dzīvesveida maiņu, terapiju. Reizēm simptomi ir spēcīgāki un zāles palīdz iegūt atsperšanās punktu, lai rastu spēku uzsākt darbu ar sevi, un dažreiz zāles ir ilgstošs atbalsta plecs. Tas viss ir normāli. Galvenais kopā ar labu speciālistu atrast sev piemērotāko risinājumu.

Tā reizēm notiek – dzīvē pienāk laiks, kad nejūties labi. Varbūt ir slikti. Varbūt pat ļoti slikti, un jau ilgi. Redzi, tava psihiskā veselība ir tikpat reāla kā fiziskā. Tā var sašķobīties. Vai zināji, ka Eiropā katrs ceturtais cilvēks gada laikā saskaras ar psihiskās veselības sarežģījumiem? 

Ir labas ziņas. 

Tev nav jātēlo, ka viss ir kārtībā. 

Nenoliedz to, kā jūties. 

Necieties. Nesakod zobus. 

Tu neesi viens. Meklē palīdzību. Tas ir normāli.

Kur meklēt bezmaksas palīdzību?

Izvēlies uzticamus informācijas avotus

Esi piesardzīgs – psihiskā veselība ir joma, kurā valda daudz novecojušas infromācijas, aizspriedumu un nepatiesu pieņēmumu. Internets ir būtisks izziņas avots, taču vienmēr rūpīgi izvērtē informācijas uzticamību!

  • Vai resurss, kurā tā ievietota, ir uzticams?
  • Vai tā ir pierādījumos balstīta?
  • Ja neesi drošs, meklē iespēju pārbaudīt to pie psihiskās veselības speciālista.

Papildu informāciju atradīsi

ESparveselību.lv

Kampaņa tiek realizēta Veselības ministrijas īstenotā ESF projekta “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros (Nr.9.2.4.1./16/I/001).

Receptes no gatavošanas meistarklases “Sezonas hīts – ķirbis”

ĶIRBJA UN APELSĪNU KRĒMZUPA

SASTĀVDAĻAS:

  • ķirbis (nomizots, iztīrīts), 600 g;
  • sīpols, 1 gab.;
  • apelsīni, 3 gab.;
  • dārzeņu buljons, ½ l;
  • ķiploks, 2 daiviņas;
  • asie pipari, 1 šķipsniņa;
  • bagete, 8 šķēles;
  • sāls;
  • pipari;
  • saldais krējums (10%), 100 ml;
  • olīveļļa.

PAGATAVOŠANA:

  • ķirbi un sīpolu sagriež gabaliņos;
  • divus apelsīnus nomizo, trešajam apelsīnam norīvē mizu, visiem izspiež sulu;
  • katliņā, uzkarsētā eļļā cep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievieno sagrieztu ķirbi, pielej apelsīnu sulu un buljonu, pievieno nomizotās miziņas;
  • katliņam uzliek vāku un lēni vāra 20 minūtes;
  • norīvēto apelsīna miziņu sajauc ar saberztu ķiploka daiviņu, asajiem pipariem un 3 ēdamkarotēm olīveļļas;
  • ar iegūto maisījumu pārsmērē bagetes šķēlītes, pārkaisa sāli, liek uz pannā ieklāta cepampapīra, cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2300 līdz kļūst zeltainas;
  • no katliņa izņem apelsīnu miziņas un visu sablendē – ja tā šķiet par biezu, pielej nedaudz vārīta ūdens;
  • iemaisa saldo krējumu, uzkarsē, pēc garšas pievieno sāli un piparus, lej šķīvjos, grezno ar pētersīļa lapiņu un pasniedz ar apceptajām maizes šķēlītēm.

 

VEĢETĀRAIS SAUTĒJUMS AR ĶIRBI, DZĒRVENĒM UN KVINOJU

SASTĀVDAĻAS:

  • mazs sviesta ķirbis, 1 gab.;
  • olīveļļa;
  • sīpols;
  • ķiploks, 2 daiviņas;
  • neliels ingvera gabaliņš;
  • garšaugu maisījums, 1tējk.;
  • kvinoja, 150 g;
  • žāvētas dzērvenes, 2 ēdamk.;
  • citrona sula, no ½ gab.;
  • dārzeņu buljons, 600 ml;
  • granātābols, ½ gab.;
  • nedaudz piparmētras.

PAGATAVOŠANA:

  • notīrītu ķirbi sagriež kubiņos, kārto uz pannā ieklāta cepampapīra, pārslaka ar eļļu, pārkaisa ar sāli un pipariem, cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2000 ~ 30–35 minūtes;
  • katliņā, sakarsētā eļļā, lēni sautē sasmalcinātus ķiplokus, sīpolu un ingveru, pieber sāli, piparus un garšaugu maisījumu, kvinoju.
  • apmaisot visu apcep, tad pieber žāvētās dzērvenes, pārlej buljonu un citrona sulu, uzvāra un uz mazas uguns (ar vāku) sautē 25 minūtes;
  • kad kvinoja mīksta, noņem no uguns, iemaisa cepto ķirbi;
  • liek porciju traukos, pārber ar granatābola sēklām un piparmētru lapiņām.

 

VILTOTIE MAKARONI – SPAGETI ĶIRBIS AR PĒTERSĪĻIEM UN PARMEZĀNA SIERU

SASTĀVDAĻAS:

  • spageti ķirbis, 1 gab.;
  • sviests, 2 ēdamk.;
  • ķiploks, 2 daiviņas;
  • sakapātu pētersīļi, 2 saujas;
  • šķipsna sāls;
  • Parmezāna siers (sarīvēts), 100 g.

PAGATAVOŠANA:

  • spageti ķirbi pārgriež gareniski uz pusēm un izgrebj sēklas, liek uz pannā ieklāta cepampapīra (ar mīkstuma pusi uz leju), cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 1900 30 – 45 minūtes;
  • kad ķirbis mīksts, to izņem no krāsns un atdzesē ~10 minūtes;
  • ar dakšiņu izskrāpē ķirbja mīkstumu, lai veidotos spageti līdzīgi stiebriņi;
  • lielā pannā izkausē sviestu un apcep saspiestu ķiploku, pievieno pētersīļus, spageti ķirbja mīkstumu un sāli, cep pāris minūtes un pārkaisa ar Parmezāna sieru – to iemaisa maltītē, lai izkūst;
  • viltotos spageti pasniedz uzreiz, kamēr silti.

 

ĶIRBJA UN ĀBOLU STRŪDELE

SASTĀVDAĻAS:

MĪKLAI:

  • milti, 250 g;
  • etiķis, 2 ēdamk.;
  • eļļa, 2 ēdamk.;
  • olas (nelielas), 2 gab..

PILDĪJUMAM:

  • āboli, 2 gab.;
  • nomizots ķirbis, 300 g;
  • cukurs, 70 g;
  • biezpiens, 180 g;
  • ķirbja sēkliņas (samaltas), 30 g;
  • kanēlis, 1 tējk.;
  • rīvmaize, 3 ēdamk.;
  • pūdercukurs (pārkaisīšanai).

PAGATAVOŠANA:

  • visas mīklas sastāvdaļas sajauc un samīca, pielej tik daudz silta ūdens, lai izveidotos stingra, vijīga mīkla, mīklu uz 20 minūtēm noliek uzbriest;
  • ābolus nomizo, izgriež serdes, sagriež plānās šķēlītēs, ķirbi sagriež plānās šķēlītēs;
  • ābolus un ķirbi sajauc ar biezpienu, cukuru, kanēli un maltajām sēkliņām;
  • mīklu izrullē ļoti plānā kārtā, pārkaisa ar rīvmaizi, virsū liek pildījumu, atstājot tālākajā malā 5 – 6 cm brīvu joslu, pārējās malās 3 cm brīvu joslu;
  • sākot no tuvākās malas, mīklu tin ruletē, galos mīklu nolokot, savienojuma vietai jābūt apakšā;
  • ruleti liek uz cepampannā ieklāta cepampapīra, cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2000 ~ 45–50 minūtes vai ilgāk, līdz rulete kļūst zeltaina;
  • atdzesētu pārkaisa ar pūdercukuru un griež biezās šķēlēs.
25
« gada 25 »

 

 

 

 

Visbiežāk kritieni notiek tieši mājās!

Lai senioru ikdiena savā mājvietā būtu pēc iespējas drošāka, Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis video, kurā uzskatāmi parādīti vienkārši veidi, kā pielāgot savu mājvietu droši un tādējādi mazinātu arī kritienu risku.

Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis arī plakātus, kurā vienkārši un uzskatāmi pausts vēstījums par to, kādi ir biežākie traumatisma riska faktori mājvietā, un kā no tiem iespējams izvairīties.

Kā vieni no biežākajiem cēloņiem jāmin tie kritieni, ko izraisa paslīdēšana, paklupšana vai aizķeršanās aiz paklājiem, sliekšņiem, elektrības vadiem un citiem priekšmetiem, kas aizšķērso ceļu. Tāpat jāpiemin arī apgaismojums – tam jābūt pietiekamam, lai pārvietošanās būt pēc iespējamas redzamāka!

Plakāts par senioru traumatismu – ar risinājumiem mājokļa labiekārtošanai – decembra pirmajās nedēļās tika izvietots arī Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās, lai pievērstu pēc iespējas lielāku sabiedrības, it īpaši senioru uzmanību.

 

 

 

 

 

 

Izveidota digitāla karte pastaigām Rīgas mežos

Pastaigas dabā ir vitāli svarīgas laikā, kad vairums Latvijas iedzīvotāju strādā no mājām un pavada laiku telpās. Gādājot, lai cilvēki pastaigātos mežos un nedrūzmētos populārākajās dabas takās, uzņēmums “Rīgas meži” ir izveidojis digitālo karti mdps.rigasmezi.lv pastaigu maršruta plānošanai Rīgas mežos. Kartē pieejama informācija par meža teritorijām ar stigām un takām.

Svaigo gaisu var ieelpot priežu mežos, kas aug visapkārt Rīgai. Ja ir vēlme atpūsties meža teritorijā bez drūzmēšanās, “Rīgas meži” aicina pastaigās doties kādā no “Rīgas mežiem” piederošajiem un aprūpētajiem 60 000 ha mežiem, kas atrodas apmēram 50 km rādiusā ap Rīgu. Vispirms digitālajā kartē mdps.rigasmezi.lv izpētiet, kurp doties. Digitālajā kartē atradīsiet informāciju ar teritorijām, kas ir piemērotas atpūtai mežā un kurām var piekļūt ar automašīnu, sabiedrisko transportu un velosipēdu.

Atverot lapu mdps.rigasmezi.lv, dažādos slāņos iespējams redzēt mežu teritorijas ar stigām un takām, kā arī brīdinājumus par uzsāktu vai plānotu mežizstrādi. Sākotnēji karte tika izveidota “Rīgas mežu” darba vajadzībām. Digitālā karte pielāgota uzņēmuma ģeogrāfiskās informācijas sistēmai, ar kuras palīdzību iespējams izplatīt informāciju par rekreācijai piemērotām teritorijām.

Ar piedzīvoto pastaigās pa Rīgas mežiem ikkatrs tiek aicināts dalīties sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #ejmeza. No visām iesūtītajām publikācijām  “Rīgas meži” ar datorprogrammas palīdzību izlozēs uzvarētājus un tiem dāvinās kādu no Rīgas ekotūrisma ceļvežiem.

Aicinām aktuālo informāciju, bildes un video par digitālo karti un pastaigu maršrutiem meklēt interneta un Facebook lapās Rīgas Meži,  Kultūras un atpūtas parks “Mežaparks” un Rīga.lv.

Aicinām ņemt līdzi maisiņu atkritumiem un ievērot mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: “Ko dabā atnesi, to aiznes!” Atgādinām, ka Rīgas mežos eglītes cirst nedrīkst.

Kā sagatavoties pastaigai mežā?

  • Plāno maršrutu, ieskatoties digitālajās kartēs – visprecīzākā informācija par “Rīgas mežu” apsaimniekotajiem mežiem, takām un stigām atrodama www.mdps.rigasmezi.lv.
  • Uzlādē telefonu, lai vienmēr varētu palūkoties kartē, kur atrodies.
  • Mugursomā ieliec termosu ar karstu dzērienu un maltīti, mežā vienmēr viss garšo labāk. Noderēs sausu zeķu pāris un šokolāde, kad saruks spēki.
  • Putnu un tālo skatu pietuvināšanai noderēs binoklis.
  • Paņem līdz maisiņu, kur ielikt atkritumus. Gan savus, gan citu pamestos. Ievēro mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: “Ko dabā atnesi, to aiznes!”
  • Atceries, ka Rīgas mežos eglītes cirst aizliegts!

Foto: Rīgas Meži

 

Receptes no gatavošanas meistarklases “Pankūku rīts”

 

 

Topinambūru kraukšķīgās pankūkas ar valriekstu pesto

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 500 g topinambūra;
* 1 vidējs saldais sīpols;
* 2 olas;
* 1/3 glāzes (ap 60 g) miltu;
* 1 tējk. cepamā pulvera;
* 100 g cietā siera;
* šķipsna sāls, pipari;
* eļļa cepšanai.

Pesto
* 70 g valrieksti;
* 2 lielas ķiploku galviņas;
* 2 pilnas krūzes svaiga bazilika lapas;
* 1/2 tējk. jūras sāls;
* 1/2 glāzes extra virgin olīveļļa;
* 70 g cietais siers.

Pagatavošana:

Topinambūru nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Sarīvētos topinambūrus liek traukā, kurā ir ūdens un nedaudz citronu sula, tas nepieciešams, lai sarīvētie topinambūri nesabrūnē. Kad visi topinambūri sarīvēti, nosusina no liekā ūdens daudzuma, liek bļodā un pievieno olas. Atsevišķā bļodā liek miltus, pievieno sarīvētu cieto sieru, cepamo pulveri, šķipsnu sāls un piparus. Miltu maisījumu pievieno topinambūru olu maisījumam un kārtīgi visu apmaisa. Cep kā parasti, uzkarsētā pannā ar nelielu daudzumu eļļas. Cep no abām pusēm, katru pusi līdz zeltaini brūnas.
Pesto pagatavošana: blendera krūzē ber riekstus un ķiplokus, blenderē aptuveni 10 sekundes. Tad pievieno svaiga bazilika lapas, jūras sāli, blenderē kārtīgi visu kopā aptuveni minūti. Tad, blenderim darbojoties, lēnām pa blendera krūzes augšu pievieno olīveļļu līdz masa viendabīga. Pašās beigās masai pievieno cieto sieru un blenderē vēl aptuveni minūti.

 

Turku zirņu, dārzeņu pankūkas ar Indijas riekstu-zaļumu krēmu

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* nedaudz smalki sagrieztu spinātu;
* 1 liels burkāns;
* 1/2 neliela ziedkāposta;
* nedaudz diļļu;
* 100 g turku zirņu milti;
* 20 g kukurūzas cietes;
* 25 g rīsu miltu;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* sāls, pipari pēc garšas;
* glāze ūdens.

Krēmam
* 150 g Indijas riekstu;
* 3/4 glāze ūdens
* ēdk. svaigi spiestas citrona sulas;
* 1/3 tējk. sāls;
* šķipsna melno piparu;
* nedaudz diļļu.

Pagatavošana

Dārzeņus nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves, liek bļodā. Spinātus un dilles sasmalcina, pievieno bļodai ar rīvētiem dārzeņiem. Atsevišķā bļodā sajauc turku zirņu miltus, cieti un rīsu miltus kopā ar cepamo pulveri, sāli un pipariem. Tad lēnām pievieno ūdeni un maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīklas saturam pievieno dārzeņus un atstāj uz 10 minūtēm. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cepampannu izklāj ar cepamo papīru. Kad mīkla pastāvējusi uz cepampannas, ar karoti liek un veido vidēji lielas pankūkas. Cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes līdz zeltaini brūnas.
Lai pagatavotu krēmu, riekstus uz nakti izmērcē vai vāra 20 minūtes. Izmērcētus vai novārītus Indijas riekstus un pārējās sastāvdaļas liek blenderī, izņemot dilles. Visu sablenderē viendabīgā masā, aptuveni divas minūtes. Kad krēma masa gatava, pievieno smalki sagrieztas dilles.
Gatavās pankūkas pasniedz siltas kopā ar Indijas riekstu krēma cepurīti un dillēm.

Rauga pankūkas marokāņu gaumē ar ķirbju-čia sēklu džemu

Sastāvdaļas:

* 250 g smalkas mannas;
* 70 – 80 g kviešu miltu;
* 3 – 4 ēdk. brūnā cukura;
* tējk. sausā rauga;
* ½ tējk. sāls;
* 550 ml silta ūdens;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* šķipsniņa sāls;
* eļļa cepšanai;
* 150 g ķirbja
* 2 ēdk. čia sēklu;
* ēdk. brūnā cukura;
* nedaudz kanēļa;
* 1/3 glāzes ūdens.

Pagatavošana:

Lielā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, sāli, brūno cukuru un cepamo pulveri. Raugu iemaisa nelielā ūdens daudzumā. Pārējo ūdeni un rauga maisījumu lej bļodā ar miltiem. Visu kārtīgi samaisa ar mikseri, lai izveidotos viendabīga (šķidra) mīkla. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek siltumā uz 20 – 30 minūtēm. Mīkla ir gatava cepšanai, kad tā virspusē ir kļuvusi gaišāka un izveidojušies daudzi burbuļi, kā arī konsistence ir kļuvusi daudz biezāka. Pankūkas cep 10 centimetru diametrā, uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns, kamēr to maliņas ir kļuvušas zeltaini brūnas. Pasniedz karstas.
Lai pagatavotu džemu, ķirbi nomizo, sagriež nelielos kubiņos un liek katliņā. Ķirbim pievieno ūdeni, čia sēklas, cukuru, kanēli un vāra uz lēnas uguns, līdz ķirbis paliek mīksts. Kad ķirbis ir mīksts, katliņa saturu sablenderē vai saspaida ar dakšu, atdzesē un ļauj ievilkties apmēram 10 – 15 minūtes.

Plānās biešu pankūkas ar rjaženku un karamelizētiem āboliem un ķirbi

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 200 g vārītas bietes;
* 100 ml rjaženkas;
* 200 ml piena;
* 50 ml eļļas;
* ola;
* 200 g kviešu milti (50 g no tiem ir pilngraudu);
* ēdk. cukura
* šķipsniņa sāls.

Pildījumam
* 2 – 3 lieli “antonovka” āboli;
* 150 g riekstu ķirbja;
* 50 g brūnā cukura;
* nedaudz sviesta (sautēšanai);
* 1,5 tējk. kanēļa.

Pagatavošana:
Vārītās bietes sablendē, pievieno rjaženku, pienu, eļļu, iepriekš viegli sakultu olu un samaisa. Miltus sajauc ar sāli un cukuru, pievieno un iemaisa, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla. Pankūkas cep kā parasti, pannā uzkarsētā eļļā apcepot no abām pusēm (eļļu liek ļoti maz, var arī lieko noslaucīt ar salveti).
Gatavo pildījumu: ābolus sagriež pabiezās šķēlēs, nemizo. Ķirbi nomizo un sagriež līdzīgās šķēlēs kā ābolu. Sakarsētā pannā izkausē sviestu un pievieno brūno cukuru un kanēli. Labi samaisa. Līdz ko sviests ir izkusis, pievieno ābolu, ķirbju šķēles. Sautē uz lēnas uguns, regulāri, ik pēc minūtes apmaisa. Sautēt aptuveni 10 – 15 minūtes, līdz āboli un ķirbis ir kļuvuši mīksti un zeltaini.

 

Receptes no Gatavošanas meistarklases “Bezgrēka našķi un komfortēdieni”

 

Tarteles ar banānu un mannas pildījumu

Sastāvdaļas:

• 125 g mandeļu;
• 125 g mīkstu žāvētu dateļu bez kauliņiem;
• 2 banāni;
• 1 glāzē ūdens izvārīta bieza mannas putra ar šķipsniņu sāls;
• citrona miziņa.

Pagatavošana:

Lai izvārītu nepieciešamās konsistences mannas putru, nepieciešama viena glāze ūdens un 3 ēdk. mannas. Mandeles un dateles sasmalcina (dateles var iepriekš izmērcēt) un izveido stingru masu. To liek kēksu formiņās, iepriekš izklājot cepampapīru vai kēksiņu papīra formiņas, lai mīkla nepielīp pie formas maliņām. Izveido mīklas pamatni. Liek ledusskapī sastingt. Uz vienu banānu ņem 2 – 3 ēdamkarotes mannas putras. Visu sablendē un lej formiņās. Nedaudz padzesē ledusskapī un pasniedz.

Biezpiena sieriņi

Sastāvdaļas:

• 200 g biezpiena;
• 50 g dateļu;
• 50 g kokosriekstu skaidiņu;
• 200 g tumšās šokolādes, 80% kakao
• rozīnes, rieksti pēc vēlmēm.

Pagatavošana:

Dateles izmērcē un sablenderē līdz viendabīgai masai. Samīca kopā ar biezpienu un koksriekstu skaidiņām. Ja ir vēlēšanās, var pievienot sīki sasmalcinātus riekstu gabaliņus. No iegūtās masas veido nelielus taisnstūrīšus. Liek saldētavā uz apmēram 30 minūtēm. Pēc tam glazē izkausētā tumšajā šokolādē.

Ābolu banānu siera kūka bez cepšanas

Sastāvdaļas:

• 200 ml sadrupināto rudzu sausiņu (var izmantot pilngraudu cepumus);
• 60 g žāvētās aprikozes;
• 1/2 glāze žāvētu ābolu;
• 0,5 tjk. medus;
• 70 g rozīņu;
• 100 ml piena;
• 100 g biezpiena;
• 40 g cukura;
• 1 ēdk. želatīna;
• 2 nogatavināti banāni;
• 1 ābols;
• kanēlis.

Pagatavošana:

Iemērcēt želatīnu aukstā ūdenī. Sausiņus un izmērcētos žāvētus augļus sablendē un pievieno medu, samaisa un izklāj masu tartes formas pamatnē (bez maliņām). Formas maliņas izklāj ar pārtikas plēvi. Ābolu un vienu banānu nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un liek uz kūkas pamatnes. Želatīnu sasilda līdz izšķīst. Otru banānu, pienu, biezpienu, cukuru un kanēli sablendē, pievieno izšķīdušo želatīnu un kārtīgi samaisa. Uzreiz lej formā virs āboliem un noliek ledusskapī uz 30 minūtēm.

Ogu muss ar Indijas riekstu pamatnīti

Sastāvdaļas:

Musam

• 2 vidēji avokado;
• 1 – 2 ēdk. medus;
• 2 lielas saujas upeņu;
• 2 lielas saujas dzērveņu;
• 1-2 ēdk. kokosriekstu eļļas (var nelikt).

Indijas riekstu pamatnei

• 1 glāze Indijas riekstu;
• 1/2 glāze kokosriekstu miltu;
• apmēram 4 – 6 dateles;
• šķipsna sāls.

Pagatavošana:

Sagatavo pamatni – dateles un riekstus izmērcē un pēc tam visas sastāvdaļas samaļ virtuves kombainā līdz rieksti sasmalcināti un dateles sākušas mazliet saķepināt masu. Pēc tam pievieno miltus. Gatavo riekstu masu kārto burciņās vai saldajam paredzētajos trauciņos. To var izspiest ar formiņu vai sadrupinātu atstāt trauka apakšā. Gatavo ogu mūsu – sablendē avokado, medu, pakāpeniski pievienojot riekstu pienu un eļļu. Blendē līdz viendabīgai masai. Sadala masu divās daļās – vienai pievieno upenes, otrai dzērvenes, nogaršo katru masu un pievieno vairāk ogu vai medu pēc nepieciešamības. Kārto ogu musu virs riekstu pamatnes, izveidojot kārtojumu, pasniedz.