FOKAČA
SASTĀVDAĻAS:
- kviešu miltu, 175 g;
- pilngraudu kviešu milti, 50 g;
- sausais raugs, 6 g;
- sāls, ½ tējk.;
- cukurs, ½ tējk.;
- olīveļļa, 7 ēdamk.;
- rozmarīna zariņš, 1 gab.;
- ķirštomātiņi, 1 sauja;
- silts ūdens, 150 ml.
PAGATAVOŠANA:
- kviešu miltus sajauc ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, kurā ielej 150 ml silta ūdens un 2 ēdamkarotes eļļas;
- pamazām jauc klāt pilngraudu kviešu miltus un, pievienojot visus, samīca mīklu, mīca pamatīgi, līdz mīkla ir vijīga un nelīp pie rokām;
- mīklu saveļ bumbā, pārklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē, līdz tā dubultojas apjomā;
- mīklu pēc raudzēšanas ~2 cm biezā kārtā ieklāj ar cepampapīru izklātā un ar eļļu pārslacītā veidnē (mīklu var klāt uz cepampapīra arī bez veidnes);
- ar pirkstiem mīklu veidnē izlīdzina, pārklāj un siltumā atkal raudzē, tad mīklā ar pirkstiem vai koka karotes kātu izspiež iedobumiņus, ieliek tur uz pusēm sagrieztus tomātiņus;
- mīklu pārkaisa ar rozmarīna lapiņām, pārslaka atlikušo eļļu, var pārkaisīt ar sāli;
- cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2300 ~10 minūtes, tad karstumu samazina uz 2000 un cep vēl 10 minūtes.
BULCIŅU MAIZE AR SIERU
SASTĀVDAĻAS:
- kviešu milti, 200 g;
- auzu milti, 50 g;
- piens vai ūdens, ½ glāze;
- ola, 1 gab.;
- sviests, 30 g;
- šķipsniņa sāls;
- cukurs, 1 ēdamk.;
- sausais raugs, 5 g;
- mocarellas siers, 80 g;
- sezama sēkliņas un ķimenes.
PAGATAVOŠANA:
- bļodā iesijā kviešu miltus, kas sajaukti ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, ielej siltu pienu, ūdeni vai abus, pievieno mīkstu sviestu un olu, nedaudz atstājot pārsmērēšanai;
- pamazām jauc klāt auzu miltus, izveido mīklu, labi samīca, pārklāj ar dvieli un noliek siltā vietā, līdz mīkla ir uzrūgusi un dubultojusies;
- pēc uzrūgšanas mīklu saspaida, izveido garenu desiņu un sadala 9 vienādos gabalos;
- arī sieru sadala 9 gabalos;
- katru mīklas gabaliņu saplacina, vidū liek siera gabaliņu, cieši ietin mīklā un saveļ apaļās bumbiņās;
- bumbiņas liek ietaukotā veidnē, pārsmērē ar olu, daļu pārkaisa ar sezama sēkliņām, daļu – ar ķimenēm;
- veidni pārsedz un uz 15 minūtēm noliek uzrūgt;
- cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2000 ~20 minūtes;
- izņemtas no krāsns tās atdzesē un pasniedz siltas.
PILNGRAUDU DĀRZEŅU MAIZE
SASTĀVDAĻAS:
- burkāns (sarīvēts), 240 g;
- sarkanais sīpols (sīki sakapāts), 1 gab.;
- ķiploks (saspiests), 2 daiviņas;
- seleriju kāti (sīki sagriezti), 3 gab.;
- šampinjoni (šķēlītes), 125 g;
- mazs cukini (šķēlītēs), 1 gab.;
- pētersīļi un kinza (sakapāti), 3 ēdamk.;
- čedaras siers (sarīvēts), 60 g;
- pilngraudu milti, 125 g;
- olas, 2gab.
PAGATAVOŠANA:
- sakarsē cepeškrāsni līdz 1800;
- izklāj formu ar cepampapīru;
- visus dārzeņus, sēnes, zaļumus, čedaras sieru, olas un miltus lielā bļodā samaisa viendabīgā masā;
- masu liek ar cepampapīru izklātā formā un cep ~1 stundu.
BIEZPIENA RUDZU MAIZE
SASTĀVDAĻAS (3 gab.):
- mīksts biezpiens, 9 ēdamk.;
- olas, 3 gab.;
- pilngraudu rudzu miltu, 21 ēdamk.;
- cepamais pulveris, 2½ tējk.;
- sāls (pēc garšas);
- saulespuķu sēkliņas (rotāšanai).
PAGATAVOŠANA:
- biezpienu, olas un sāli samaisa līdz viendabīgai masai;
- pievieno miltus un cepamo pulveri, samaisa (maisīšanai labāk izmantot dakšiņu vai lāpstiņu, jo mīkla būs ļoti lipīga – tā ir pareizā konsistence, vairāk miltus nepievieno, citādi maizīte būs cieta);
- mīklu sadala 3 daļās un izveidot apaļas maizītes;
- var izrotāt ar sēkliņām, cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200° līdz kļūst zeltaini brūna.
MANDEĻU, TOMĀTU UN BAZILIKA PESTO
SASTĀVDAĻAS:
- lieli tomāti, 4 gab.;
- blanšētas mandeles, 90 g;
- ķiploks, 2 daiviņas;
- melnie pipari;
- baziliks, 1 saišķītis;
- olīveļļa, 4 ēdamk.;
- cietais siers (rīvēts), 4 ēdamk.
PAGATAVOŠANA:
- tomātus nomizo un izgriež sēklas, tad pārkaisa ar sāli un liek caurdurī, lai kārtīgi izvelk sulu un notecinās, pēc tam lieko sāli noskalo;
- tomātus nosusina papīra dvielī un kopā ar blanšētām mandelēm un ķiploku daiviņām liek blenderī un sablendē.
- pieber sāli un piparus, arī bazilika lapiņas, pielej ēdamkaroti olīveļļas, sablendē viendabīgā masā, pievieno sarīvēto sieru, atlikušo olīveļļu un rūpīgi samaisa.
SALSA VERDE
SASTĀVDAĻAS:
- 5 nelieli marinēti gurķi, 5 gab.;
- ķiploka daiviņa, 1 gab.;
- pētersīļi (sagriezti), 1 sauja;
- dilles (sagrieztas), 2 ēdamk.;
- olīveļļa, 2 ēdamk.;
- citrona sula, 1 ēdamk.
PAGATAVOŠANA:
- visu sīki sakapā, samaisa un atstāj 20 minūtes ievilkties.




























