Kā saglabāt motivāciju – izaicinājums klientiem un profesionāļiem

Kaut gan atkarību profilakses un palīdzības jomā motivējošas intervijas bieži tiek izmantotas ikdienas darbā ar klientiem, vairāk nekā divdesmit speciālisti, kas strādā ar atkarīgām personām, atzinīgi novērtēja iespēju apmeklēt semināru “Sarunas veidošana ar klientu atveseļošanās motivācijas veicināšanai”, kas notika 7.decembrī Rīgas domes Labklājības departamentā projekta “Vairāk iespēju!” ietvaros. Speciālistiem, ierodoties uz semināru, bija dažādi mērķi – gan atsvaidzināt zināšanas, gan iedvesmoties  un stiprināt ticību, lai redzētu jēgu darbam.

“Kas ir atkarība un kādi ir tās cēloņi? Ir daudz definīciju,” skaidro Katrina Reikmane, pieredzējusi klīniskā psiholoģe, KBT terapeite, personības izaugsmes trenere, “Piemēram, atkarība ir primāra, hroniska un progresējoša slimība, kas grauj ne tikai cilvēka fizisko un psihisko veselību, bet arī personību kopumā, ietekmē viņa sociālo statusu un palielina mirstības risku. Atkarība ir simptoms, nevis cēlonis.” Semināra vadītāja skaidroja,  cik svarīgi ir veidot plānu darbam ar atkarīgajiem un noteikt sasniedzamo mērķi. Svarīgi ir izprast atkarīgo personu emocionālās vajadzības. Mērķa sasniegšanai ļoti svarīga ir motivācija. Motivācija ir iekšēja interese, kas izraisa cilvēka darbību un vada viņa rīcību. Motivējošo interviju izmanto , lai palīdzētu cilvēkiem mainīt uzvedību un atrast motivāciju, kas sekmētu izdarītu veselīgākas izvēles.

Seminārā tika uzsvērts, ka iekšējā motivācija ir spēcīgāka nekā ārēja, ja tā sakņojas emocionālo vajadzību un vērtību apmierināšanā. Tika izskaidrots arī, ka “motivējošā intervija ir direktīvs, uz klientu fokusēts konsultēšanas stils, kura mērķis ir palīdzēt izpētīt un atrisināt cilvēka ambivalenci par savas uzvedības izmaiņām (Michael Wilesand Cross Country Education, Inc.2005)”. Semināra dalībnieki tika arī praktiski iesaistīti un aicināti veikt dažādus praktiskus uzdevumus darbojoties pāros. Katram bija jāizvēlas savs mērķis, kas prasa mainīt uzvedības paradumus un kuru viņiem līdz šim bija grūtības sasniegt, piemēram, zaudēt svaru, pārtraukt ēst saldumus, samazināt ikdienas kafijas patēriņu. Otram kolēģim ar motivējošas intervijas palīdzību bija jāpalīdz partnerim  sasniegt noteikto mērķi.

Semināra gaitā tika analizētas atkarīgā motivēšanas lamatas un to veidi, kā arī sniegti ieteikumi, kā no šādām lamatām izvairīties, jo ļoti nemanāmi var notikt saplūšana ar klientu, kad speciālists sāk rīkoties klienta vietā  vai arī kļūst bezpalīdzīgs. Pastāv arī risks, ka profesionālis var zaudēt savu pārliecību un motivāciju. Tika uzsvērts, ka ļoti svarīga ir  sadarbība starp dažādiem speciālistiem. Semināra dalībnieku vērtējums par semināru bija visnotaļ pozitīvs – “Esam loti apmierināti ar semināru! Tas bija labi, ka teorija tika jaukta ar profesionālu pieredzes apmaiņu un praktiskiem uzdevumiem.”

Veselīgs dzīvesveids samazina audzēju risku par 30%!

“Onkoloģisku saslimšanu skaits arvien pieaug, un šā brīža prognozes liecina, ka pasaulē uz 2032. gadu tas palielināsies par 70%!” atzīst Latvijas Onkologu asociācijas prezidents, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Onkoloģijas katedras vadītājs, asociētais profesors un vadošais pētnieks, LOC Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs, Dr.med. Jānis Eglītis. Lai izglītotu iedzīvotājus par iespējam sevi pasargāt no vēža, Rīgas domes Labklājības departaments piedāvā rakstu sēriju par onkoloģisko saslimšanu profilaksi.

Joprojām trūkst atsaucības skrīninga programmai

Jānis Eglītis norāda, ka joprojām ir spēkā visiem zināmā patiesība par veselīga dzīvesveida pamatprincipiem: nesmēķēt, neaizrauties ar alkoholiskajiem dzērieniem, būt fiziski aktīvam, sekot savam svaram, uzturā lietot daudz dārzeņus un augļus. “Ievērojot šo visu, ļaundabīgo audzēju attīstības risku iespējams samazināt par 30%,” saka dakteris.

Tomēr statistikas dati ir nepielūdzami, lai gan arī ne dramatiski – pēdējos 10 gados onkoloģijas pacientu skaits mūsu valstī ir samērā konstants – pirmreizēji diagnoze vēzis gada laikā tiek uzstādīta apmēram 11000 – 11500 cilvēkiem. Jāpiebilst, ka sievietēm reproduktīvā vecumā joprojām biežākais mirstības cēlonis ir krūts vēzis, savukārt mirstība no ļaundabīgiem audzējiem ir otrs biežākais nāves cēlonis pēc sirds un asinsvadu slimībām Latvijā.

“Tomēr nedrīkst aizmirst, ka, pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku saslimšanu, ar kuru var ilgstoši sadzīvot, nezaudējot darba spējas un aktīvu atrašanos sabiedrībā,” uzsver onkologu priekšstāvis un piebilst, ka ar diagnostiku Latvijā nav problēmu, turpretī ārstēšanas jomā joprojām aktuāls ir jautājums par mūsdienīgām zālēm.

Otra tikpat nozīmīga problēma ir tieši agrīna diagnostika un valsts ieviestās skrīninga programmas maksimāla izmantošana. “Pieejamie dati liecina, ka atsaucība no sievietēm joprojām ir salīdzinoši maza un viņas neizmanto skrīninga programmas ietvaros piedāvāto iespēju bez maksas veikt mamogrāfiju krūtīm. Arī citiem vēža veidiem noteiktās bezmaksas skrīninga iespējas cilvēki izmanto ļoti kūtri, lai gan uzlabojumi ir vērojami. Šogad sasniegti 50%,” norāda Jānis Eglītis. Viņš pauž cerību, ka tuvākajā laikā šis process tiks uzlabots vēl vairāk, pateicoties dažādām idejām un iestrādēm. Pozitīvi ir tas, ka Slimību profilakses un kontroles centra paspārnē izveidota skrīninga programmu vadības grupa, kura šī gada septembrī Latvijas uzņēmumos atsākusi organizēt seminārus par onkoloģisko slimību agrīnu diagnostiku un veselīga dzīvesveida pamatprincipiem ar mērķi aicināt iedzīvotājus aktīvāk rūpēties par savu veselību un uzlabot dzīves kvalitāti.

“Veicot profilaktiskās pārbaudes un piedaloties valsts organizētajās skrīninga programmās, iespējams atklāt pirmsvēža saslimšanas un audzējus agrīnā stadijā un veiksmīgāk izārstēt pacientu,” teic Jānis Eglītis.

Vienkopus pieejama palīdzība

Latvijā onkoloģisko pacientu ārstēšanas jomā par flagmani uzskatāms Latvijas Onkoloģijas centrs, kur palīdzību saņem 80% pacientu. LOC gadā tiek veiktas aptuveni 8000 operācijas, 36 000 ķīmijterapijas procedūras, 52 000 staru terapijas procedūras un sniegtas vairāk nekā 98 000 speciālistu konsultācijas ambulatorajā daļā.

“Tas ir praktisks izaicinājums – saglabāt LOC kā vadošo onkoloģisko pacientu ārstniecības iestādi valstī, kurā tiek sniegti 80% no specializētās onkoloģiskās palīdzības,” uzsver Jānis Eglītis un piebilst, ka tikpat būtiska ir arī personalizēta pieeja ārstniecībā, kas nozīmē gan modernu audzēju un citu bioloģisko substanču morfoloģisko un ģenētisko izmeklēšanu, gan jaunu medikamentu ieviešanu valsts kompensējamo zāļu sarakstā, gan inovatīvu iekārtu  un tehnoloģiju iegādi progresīvākai onkoloģisko pacientu ārstēšanai. “Koncentrējot nepieciešamos līdzekļus vienā, specializētā iestādē efektīvākai onkoloģisko pacientu ārstēšanai, tas ir realizējams, turpretī, ja mēs sadalīsim kūku mazos gabaliņos, mēs turpināsim stagnēt, un augs tikai statistikas cipari ar novēlotiem saslimšanas gadījumiem,” teic profesors.

Septembrī ar onkoloģijas jomu saistītos sasniedza priecīga ziņa – Saeimā tika apstiprināts Veselības ministrijas priekšlikums piešķirt finansējumu 5,7 miljonu eiro apmērā jaunu iekārtu iegādei Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, lai uzlabotu onkoloģisko slimību diagnostiku un ārstēšanu. 3,2 miljoni eiro tiks izmantoti jaunu diagnostikas un ārstēšanas metožu ieviešanai priekšdziedzera un urīnpūšļa vēža pacientiem, bet 2,5 miljoni eiro – trīs jaunu datortomogrāfu iegādei.

Tāpat joprojām ir spēkā “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2017.-2020.gadam”. Profesors teic: “Pateicoties papildu piešķirtajam finansējumam, tagad onkoloģijas pacientiem pieejami vairāk nekā desmit jauni mērķterapijas medikamenti, kas iekļauti valsts kompensējamo zāļu sarakstā. Gribētos cerēt, ka šī tendence turpināsies un neaprobežosies līdz ar vēlēšanām, jo Latvijā sistēmiskajā ārstēšanā lielākoties esam spiesti izmantot novecojušus medikamentus pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, kur aizvien vairāk izmanto efektīvāku un pacientu veselību saudzējošāku personalizētu medicīnisko aprūpi.”

Jānis Eglītis arī norāda, ka vajadzētu vienkāršot procesu, kā medikamenti nonāk apritē. Viņaprāt, ekonomiskās efektivitātes izvērtēšanas mehānisms medicīnā ir pārāk sarežģīts: “Tie nav salīdzināmi lielumi, ko izvērtējam – cilvēka dzīvība, veselība pret naudas daudzumu, kas nepieciešams, lai ārstētu pacientu.”

Raksts sagatavots Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2./16/I/021 “Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!” ietvaros.

Receptes no ēdiena gatavošanas meistarklases “Veselībai rudenī”

Pildīti baklažāni

Sastāvdaļas:

  • 4 baklažāni;
  • 100 g kuskusa;
  • 1 sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 tomāti;
  • 150 g fetas siera;
  • olīveļļa;
  • svaigs baziliks;
  • šķipsniņa piparu;
  • šķipsniņa sāls un cukura.

Pagatavošana:

Katliņā liek vārīties ūdeni, aptuveni tikpat daudz kā kuskusu, ko pievienos, pievieno nedaudz sāls un naža galu cukura, ēdamkaroti olīveļļas. Kad ūdens vārās, tajā ieber kuskusu, vāra aptuveni divas minūtes uz lēnas uguns, maisot ar dakšiņu, tad noņem no plīts, uzliek katlam vāku un ļauj ievilkties trīs minūtes. Dārzeņus noskalo, sīpolu un ķiploku nomizo, baklažānu sagriež uz pusēm un ar karoti izņem tā mīkstumu, atstājot centimetru biezu baklažāna kārtu, mīkstumu sagriež gabaliņos. Pannā sakarsē nedaudz eļļas, no abām pusēm nedaudz apcep baklažāna pusītes, tad tās liek cepamtraukā. Uz pannas apcep smalki sakapātu sīpolu un ķiploku, pievieno baklažāna mīkstumu, cep uz lēnas uguns. Tomātus smalki sagriež, pievieno baklažāna mīkstumam uz pannas, pievieno garšvielas, pēc pāris minūtēm arī kuskusu un sagrieztu fetas sieru, bet tikai uz pāris minūtēm. Pilda baklažānus ar pagatavoto masu. Bazilika lapiņas sablendē ar olīveļļu un iegūto eļļu pārpilina pāri pildītajiem baklažāniem. Baklažānus liek cepties uz 20 minūtēm. Kad gatavi, izņem no krāsns, dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.

 

Kvinojas salāti

Sastāvdaļas:

  • 250 g kvinojas;
  • 100 g baklažāna;
  • sīpols;
  • 2 ķiploku daiviņas;
  • 40 g spinātu;
  • 150 g gurķu;
  • 150 g tomātu;
  • 200 g pupiņu;
  • olīveļļa cepšanai;
  • 400 ml ūdens.

Mērcei:

  • 30 g olīveļļas;
  • 1 ēdk. citrona;
  • 1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta);
  • 1 ēdk. Dižonas sinepju;
  • sāls pēc garšas;
  • pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Noskalo dārzeņus  – baklažānu, sīpolu, ķiploku, un sagriež gabaliņos. Uz pannas lej olīveļļu un apbrūnina dārzeņus, pielej ūdeni un liek kvinoju. Vāra. Sagriež pārējos dārzeņus un liek bļodā, pievieno kvinoju un pupiņas, kad tā gatava un visu sajauc. Visas mērces sastāvdaļas sajaucam mazā bļodiņā un pievienojam salātiem.

Burkānu kūka

Sastāvdaļas:

  • ½ glāze cukura;
  • 40 g eļļas;
  • 6 glāzes uz smalkas rīves rīvētu burkānu;
  • 4 olas;
  • 1 tk. vaniļas ekstrakta;
  • 3 tk. malta kanēļa;
  • 2 tk. cepamā pulvera;
  • 1 tk. sāls;
  • 1 glāze pilngraudu auzu miltu;
  • 1 glāze kviešu miltu;
  • 1 glāzi sasmalcinātu valriekstu;
  • 1½ glāzi rozīņu.

Krēmam:

  • 2 paciņas krēmsiera (2 x 180 g);
  • 2 ēdk. pūdercukura.

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C un sagatavo cepamo formu, ieklājot tajā cepamo papīru un pagaidām noliek to malā. Ar mikseri samaisa cukuru, eļļu, olas un vaniļas ekstraktu līdz viendabīgai konsistencei. Iegūtajai masai pievienot kanēli, cepamo pulveri, sāli un turpina maisīt ar mikseri. Tad pievieno miltus un samaisa, lai neveidotos kunkuļi. Beigās pievieno sarīvētos burkānus, rozīnes, valriekstus un samaisa. Mīklu pilda sagatavotajā cepamajā formā un krāsnī cep 40 – 45 minūtes vai kamēr, iedurot ar kociņu kūkā, mīkla nelīp pie kociņa un tas paliek tīrs. Pēc cepšanas kūku pilnībā atdzesēt. Gatavo krēmu. Ar mikseri saputo krēmsieru ar pūdercukuru līdz viendabīgai un krēmīgai masai. Gatavo krēmu liek virsū uz atdzisušās kūkas, sagriež gabaliņos un pasniedz.

Projekta partneri tiekas Rīgā

2018.gada 16. un 17.oktobrī Rīgas domes Labklājības departamentā viesojās projekta “Uzlabot sociālās iemaņas un darba prasmes vidēja gadagājuma vīriešiem ar alkohola atkarību pagātnē” (“MUCH MORE”) partneri no Somijas pilsētas Turku, Zviedrijas pilsētas Jēvles, kā arī Jēvles sociālo pakalpojumu departamenta pārstāvji un sadarbības partneri no sociālās rehabilitācijas centriem “Nova vita” un “Integrācija sabiedrībai”. Sanāksmē kopā bija 20 dalībnieki.

Katrs projekta partneris iepazīstināja ar gada laikā sasniegto projektā, organizētajām aktivitātēm, veiksmēm un problēmām.  Vislielākā problēma visiem partneriem ir motivēt mērķa grupas vīriešus regulāri iesaistīties nodarbībās. Jāatzīmē, ka tieši Rīgā ciešā sadarbībā ar sociālās rehabilitācijas centriem  ir nodrošinātas  visvairāk regulāras nodarbības mērķa grupas vīriešiem – veselīga un ekonomiska uztura nodarbības, mākslas terapijas nodarbības un sporta aktivitātes. Laika periodā no aprīļa līdz septembra beigām grupu nodarbībās piedalījušies 38 mērķa grupas pārstāvji. Mākslas terapijas un veselīga un ekonomiska uztura  nodarbību vadītāji sanāksmes dalībniekiem sniedza pārskatu par nodarbību norisi Rīgā, sniedzot arī iespēju būt par dalībnieku šādās nodarbībās un pašiem zīmēt, muzicēt, kā arī gatavot, izmantojot vienkāršas veselīga uztura receptes.

17.oktobrī visi dalībnieki apmeklēja sociālās rehabilitācijas centrus “Nova vita” un “Integrācija sabiedrībai”, lai iepazītu to darbību klātienē. Tā bija iespēja aprunāties un uzzināt vīriešu viedokli par nodarbībām.   Igors uzsvēra, ka “nav tā, ka izceltu kādu (nodarbību) vairāk, jo katrā nodarbībā man tiek dots kas cits. Veselīga uztura mācībās man patīk, ka parāda, kā vienkārši pagatavot no parastiem produktiem sātīgu un veselīgu ēdienu. Patīk tas kā to pasniedz pasniedzēji – vienkārši un patīkami. Pateicoties šīm nodarbībām, esmu nostiprinājis domu un pieradumu, ka nevajag sevī likt visu, kas pagadās, bet rūpēties un domāt par savu veselību un organismu. Patīk tas, ka esmu mainījies ārēji – esmu palicis slaidāks, un ir vieglāk dzīvot. Mūzikas terapijā man ir patiesa interese iepazīt sevi – paskatīties dziļāk savā iekšējā pasaulē. Sports man palīdzējis nostiprināt zināšanas un vēlmi sportot. Esmu palicis izturīgāks un spēcīgāks. Esmu mainījis savu dienas kārtību – veltu sportam laiku ik dienas. Pateicoties šīm nodarbībām esmu iegādājies velosipēdu un katru otro dienu veicu garākus pārbraucienus.”

 

Ēdiena gatavošanas meistarklase “Veselībai rudenī”

Rudenī reizē ar laikapstākļu izmaiņām atgriežas saaukstēšanās un dažādas infekciju slimības. Lai pasargātu sevi no tām vai ātrāk izveseļotos, ir svarīgi uzņemt atbilstošu vitamīnu un antioksidantu apjomu ar dārzeņiem, garšaugiem un sezonālajām ogām. Uzņemt vitamīnus rudenī ir īpaši svarīgi, lai sagatavotos ziemai, kad svaigu un vitamīniem bagātu produktu pieejamība ir ļoti maza. C vitamīnu saturošie produkti  stiprinās imunitāti, palīdzēs ikdienas cīņā ne tikai pret saaukstēšanos, bet arī stresu. C vitamīnu ir viegli uzņemt ar uzturu. Īpaši daudz c vitamīnu saturošie produkti ir jāēd, kad visi apkārt sākuši slimot un varbūt arī paši sākam izjust pirmās saaukstēšanās pazīmes. C vitamīnu saturošie produkti arī palīdz aizdzīt darba dienas vakara nogurumu, kas īpaši bieži mēdz piezagties tagad, kad tumsa iestājas jau vēl pirms atgriešanās mājās.

Lai dažādotu rudens ēdienkarti un iekļautu tajā jaunas, vitamīniem bagātas maltītes šajā meistarklasē gatavosim ar garšaugiem un dārzeņiem pildītus baklažānus, auzu pārslu – kakao kēksiņus ar vitamīniem un antioksidantiem bagātu dzērveņu un medus mērci un vitamīniem bagātos kvinojas salātus!

Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Veselībai rudenī” notiks sestdien, 3.novembrī, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, plkst. 10:00 – 14:00. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Līga Balode.

Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

 

Šobrīd ir sasniegts maksimālais meistarklases dalībnieku skaits. Ja kāda vieta atbrīvosies, pieteikuma forma atkal būs aktīva.

 

Foto: WindowsObserver/pixabay

Projekta “INHERIT” forums “Veselīgs un ilgtspējīgs dzīvesveids”

Rīgas pilsētas pašvaldība kopš 2016.gada ir iesaistījusies nozīmīgā pētniecības projektā “Starpnozaru pētījumi veselības un vides jomā inovāciju attīstībai” (INHERIT-Intersectoral Health and Environment Research for Innnovation), kas tiek īstenots Eiropas Savienības programmas “Apvārsnis 2020” (Horizon 2020) ietvaros. Projekta mērķis ir identificēt dzīvošanas, pārvietošanās un patēriņa veidus, kas aizsargā vidi, veicina veselību un veicina sabiedrības vienlīdzību.

Šī gada 21. novembrī Vīne,  Austrijā norisināsies projekta “INHERIT’’ forums “Veselīgs un ilgtspējīgs dzīvesveids visiem”. Forums ir ievads konferencei, kas ir veltīta Austrijas prezidentūrai Eiropas Savienībā.

Sīkāka informācija www.inherit.eu/forum

 

Spēles brīvība

Spēles brīvība ir sociāla iniciatīva atbildīgas azartspēļu lietošanas veicināšanai. Tās ietvaros tiek nodrošināts īpašs krīzes tālrunis cilvēkiem, kas kļuvuši atkarīgi no azarstspēlēm, un to līdzatkarīgajiem tuviniekiem, kā arī speciāli izstrādāts bezmaksas tests atkarības un līdzatkarības riska noteikšanai un novēršanai.

Krīzes tālruņa darba laiks: no pirmdienas līdz sestdienai plkst. 12:00 – 20:00.

Ja Jums nepieciešama palīdzība, aicinām zvanīt uz īpaši azartspēļu atkarīgajiem un līdzatkarīgajiem izveidotu atbalsta tālruni 29323202. 

Sīkāka informācija mājas lapā www.spelesbriviba.lv


	

Receptes no ēdiena gatavošanas meistarklases “Rudens brīvdienas”

Dārzeņu karijs

Sastāvdaļas:

  • ziedkāposta galviņa;
  • 2 burkāni;
  • bundžiņa vārītu pupiņu;
  • neliels tomāts;
  • 3 ēdamkarotes tomātu mērces;
  • Bengāļu karija garšvielu maisījums;
  • ingvera gabaliņš ½ īkšķa lielumā;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • čili pulveris vai ¼ pipara bez sēkliņām;
  • 200 g grieķu jogurta;
  • šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Ziedkāpostu noskalo, sadala mazās rozetītēs, burkānus noskalo, nomizo, sagriež ripiņās, dārzeņus liek vārīties karstā ūdenī un vāra līdz tie kļuvuši mīkstāki, bet vēl ir nedaudz kraukšķīgi. Ingveru nomizo, sagriež mazos gabaliņos, ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina, tomātu noskalo un sagriež gabaliņos.  Ķiploku, ingveru, tomātu mērci, tomātu, karija garšvielas, čili liek blenderī un sablendē līdz viendabīgai konsistencei. Iegūto mērci silda uz pannas, ja tā ir pavisam bieza, pievieno nedaudz ūdens. Pakāpeniski pannā pievieno grieķu jogurtu, to iemaisot, kad uzmet burbuli, noņem no liesmas līdz dārzeņi ir gatavi. Kad dārzeņi ir izvārījušies, tos iemaisa kopā ar pupiņām karija mērcē, silda uz mērenes uguns vēl 3 – 5 minūtes.

Zirņu miltu pankūkas

Sastāvdaļas:

  • 500 ml piena;
  • 250 g zirņu miltu;
  • 3 olas;
  • šķipsniņa cukura;
  • šķipsniņa sāls;
  • šķipsniņa kūpinātas paprikas pulvera.

Pagatavošana:

Miltus sajauc ar sausajām sastāvdaļām. Sakuļ olas, pamazām pievieno pienu un miltus līdz veidojas pankūku mīklas masa. Mīklu atstāj uz 10 minūtēm. Uz pannas uzkarsē nedaudz eļļas, lej mīklu, ko vienmērīgi izlīdzina pa pannu, cep līdz tā kļūst viegli zeltaina no abām pusēm.

Rudens ābolu kūka

Sastāvdaļas:

  • 4 āboli;
  • tējkarote ābolu kūkas garšvielas (kanēlis, muskatrieksts);
  • ēdamkarote sviesta;
  • ēdamkarote kļavu sīrupa;
  • 120 g pilngraudu mīklas;
  • ola.

Pagatavošana:

Ābolus noskalo, sagriež, izņem serdes. Tos kārto cepampannas pamatnē. Sviestu izkausē mazā katliņā, pievienojot kļavu sīrupu, ābolu kūkas garšvielas (nepiededzināt!). Kad sviests izkusis, pārlej ābolus ar pagatavoto masu. Mīklu izrullē, klāj pāri āboliem, pielīdzinot maliņas. Olu sakuļ, ar otiņu vai dakšiņu apsmērē mīklu no virspuses. Liek cepties uzsildītā krāsnī 180’ C 20 – 30 minūtes (līdz mīkla kļuvusi zeltaina). Izņem no krāsns, ļauj atdzist vismaz 10 minūtes, tad uz virsmas, kas noklāta ar cepampapīru, apgriežot otrādi, izņem no cepampannas.

Cepti āboli

Sastāvdaļas:

  • 10 āboli;
  • 70 g auzu pārslu ar ābolu un ķirbja gabaliņiem, kanēli;
  • 30 g dzērveņu.

Pagatavošana:

Ābolus noskalo, tiem izņem serdes, augšpusē izgriež lielāku caurumu. Dzērvenes sasmalcina blenderī, pievieno auzu pārslas, visu samīca, pilda ābolos. Tos liek cepties 180’ C līdz 10 minūtēm (līdz āboli mīksti).

 

No Images found.