Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi”

 

Septembra pēdējā dienā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi” dalībnieki satikās Rīgas Centrāltirgū, lai kopīgi izvērtētu rudens ražu un iegādātos gardumus, no kā kopīgi pagatavoja veselīgu un garšīgu maltīti, labi pavadot laiku un uzzinot daudz ko jaunu. Meistarklasi vadīja uztura speciāliste Guna Bīlande.

Piedāvājam iepazīties ar receptēm, kas palīdzēs tikt galā ar kartupeļu ražu un iemācīs interesantā veidā pagatavot dažādus graudaugus.

Sarkano rīsu un biešu risoto

 Sastāvdaļas:

  • 1 ēdk. olīveļļas;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • 2 daivas ķiploka;
  • 150 g sarkano rīsu;
  • 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona;
  • 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos);
  • 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju;
  • sāls, kumins (vai ķimenes) un melnie pipari.

Pasniegšanai – svaigi pētersīļi vai dilles.

Papildus, ja vēlās, pasniedzot var pievienot drupinātu kazas sieru.

Gatavošana:

Uz pannas apcep sarkano sīpolu, ķiploku un pievieno nevārītus sarkanos rīsus, apcep vēl minūti un tad pievieno 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona. Vāra 10 minūtes un tad pievieno 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos), 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju un garšvielas. Vāra vēl 25 minūtes un tad pievieno sakapātus pētersīļus. Pasniedz ar svaigajiem dārzeņu salātiem un krējumu vai pesto.

 

Krāsnī gatavota prosa ar dārzeņu lečo

Sastāvdaļas:

  • 350 g prosa;
  • 1 l ūdens;
  • kurkuma;
  • jūras sāls.

Gatavošana:

Prosu noskalo zem tekoša ūdens līdz tek tīrs ūdens. Sakarsē krāsni līdz 190′ C, pannā ieklāj cepamo papīru un ber virsū prosu, pārkaisa ar šķipsniņu kurkumas un jūras sāli un pārlej ar 750 ml ūdens (250 ml atstāj vēlākam un lieto pēc nepieciešamības). Prosu liek krāsnī un „cep” ~ 50 – 60min.

 

Dārzeņu lečo

Sastāvdaļas:

  • 2 paprikas – krāsainas;
  • 2 burkāni;
  • 1 liels sīpols;
  • 3 lieli tomāti;
  • 3 ēdk. eļļas;
  • jūras sāls;
  • 1 tjk. cukura;
  • 2 ēdk. citrona sulas (var lietot etiķi).

Gatavošana:

Sīpolus, papriku, tomātus rupji sagriež, bet burkānus sarīvē. Sīpolus ar burkāniem sautē, tad pievieno papriku, un, kad viss jau gandrīz gatavs, pievieno tomātus un garšvielas. Citrona sulu (etiķi) pievieno pirms beigām.

Prosas un lēcu biezeņzupa

Sastāvdaļas:

  • 150 g prosas;
  • 150 g lēcu (vai šķelto zirņu);
  • 300 g ķirbja;
  • 1 liels burkāns;
  • 1 selerijas sakne;
  • garšvielas un sāls.

Gatavošana:

Prosu kārtīgi noskalo un vāra sālsūdenī, gatavu noskalo vēlreiz. Lēcām pievieno burkānu, selerija sakni, ķirbi un garšvielas un vāra līdz lēcas sāk jukt laukā. Ūdenim jābūt vairāk nekā dārzeņiem un lēcām, lai sanāktu zupa, bet var gatavot arī biezeni. Kad viss izvārījies, saliek kopā, pievieno garšvielas un, ja vēlas, sablendē.

Sāļais kartupeļu un biezpiena sacepums

Sastāvdaļas:

500 g kartupeļi (vārīti būs ātrāk);

50 g skābā krējuma;

1 liels sīpols vai neliels puravs;

100 g biezpiena;

150 g ķirbja vai cukini;

2 olas (vai olu aizvietotājs no čia vai linsēklām);

100 g cietā siera;

2 ēdk. olīveļļas;

pēc garšas – sāls, malti melnie pipari.

Gatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 180′ C. Tikmēr virtuves kombainā vai ar dārzeņu rīvi sasmalcina kartupeļus, sīpolus, ķirbi un sieru. Dārzeņiem pievieno olas, krējumu un visu kārtīgi samaisa. Pievieno masai biezpienu, sāli, piparus, nedaudz eļļas un visu rūpīgi samaisa. Mīklas masu izklāj vienmērīgi uz pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, un cep krāsnī ~ 30 min.

Grūboto ar zaļumiem un sieru 

Sastāvdaļas:

  • 1 liels sīpols;
  • 250 g pērļu grūbu;
  • 1,5 l ūdens vai dārzeņu buljona (ūdenim var pievienot garšvielas);
  • 3 ēdk. svaigā siera;
  • 5 – 70 g cietā siera;
  • 1 bunte diļļu;
  • 1 bunte pētersīļu;
  • jūras sāls;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • olīveļļa cepšanai.

Gatavošana:

Sakapā sīpolu un apcep pannā kopā ar šķipsniņu sāls. Cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Grūbas rūpīgi noskalo un pieber pannā pie sīpoliem; apcep ~ 3 minūtes. Pielej kausiņu ūdens un pagaida līdz tas uzsūcies. Tad pielej visu atlikušo buljonu vai ūdeni un vāri grūbas, līdz mīkstas (kad viss uzsūcies). Ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz šķidruma. Grūbām pievieno svaigo sieru, cieto sieru un zaļumus. Visu sajauc kopā un pasniedz ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Kartupeļu saldais kēkss

Ideāls variants kā realizēt kartupeļu pārpalikumus!

Sastāvdaļas:

  • 150 g vārītu kartupeļu (vai biezeņa);
  • 100 g pilngraudu auzu;
  • 100 g pilngraudu auzu miltu;
  • 100 ml kefīra vai augu piena (rīsu, mandeļu, auzu);
  • 150 g žāvētu plūmju (izmērcētas, noskalotas, sagrieztas gabaliņos);
  • 2 tjk. kanēļa;
  • 1tjk. vaniļas pulvera;
  • 2 banāni;
  • 2 ēdk. izmērcētu linsēklu;
  • Olīveļļa, lai iesmērētu formu.

Gatavošana:

Kartupeļus un banānus sastampā, pievieno kefīru vai augu pienu, auzu pārslas un miltus, žāvētos augļus un garšvielas. Sakarsē krāsni līdz 190′ C un cep 25 – 30minūtes. Pasniedz kopā ar ievārījumu vai krējumu, kam pievienots kanēlis.

Fotogrāfijas no meistarklases aplūkojamas galerijā.

« gada 2 »

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Āboli”

30.septembrī Rīgas Centrāltirgū uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Āboli”. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm.

Ābolu un auzu pārslu cepumi ar rozīnēm un kanēli

Sastāvdaļas:

  • 150 g miltainu ābolu;
  • 200 g pilngraudu auzu pārslu vai auzu miltu;
  • 2 nogatavojušies banāni;
  • 80 g rozīņu;
  • 1 tjk. cepamā pulvera vai sodas;
  • 1 tjk. kanēļa;
  • jūras sāls.

Gatavošana:

Ābolus ar visu mizu sarīvē uz rupjās rīves un atstāj lai nedaudz atsulojas. Iemērc rozīnes. Sablenederē banānus, pievieno 2/3 no auzu pārslām, kanēli, jūras sāli un sodu. No āboliem nospiež lieko sulu un tad kopā ar noskalotām rozīnēm un atlikušajām auzu pārslām iemaisa mīklas masā. Cep 180*C siltā krāsnī ~ 15 – 20 min.

 

Ābolu mafini

Sastāvdaļas:

  • 1 liels vai 2 vidēji burkāni;
  • 2 vidēji āboli;
  • 2 gatavi banāni;
  • šķipsniņa sāls;
  • ½ tjk. sodas;
  • 200 g griķu miltu;
  • garšvielas – kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons;
  • ūdens.

Papildus var pievienot nedaudz sēklas – linsēklas, ķirbju, sezama, saulespuķu.

Gatavošana:

Visas sastāvdaļas sarīvē, sakapā un sajauc kopā un, ja ir laiks, atstāj uz divām stundām ledusskapī, tad izņem, ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai un cep krāsnī 180-200*C ~ 30 min.

 

Ābolu čatnijs / mērce

Sastāvdaļas:

  • 200 g svaigu plūmju vai 100 g žāvētu plūmju;
  • 400 g skābu ābolu;
  • 300 g sīpolu;
  • 2 daiviņas ķiploka;
  • 2 ēdk. brūnā cukura (vai 100g rozīņu – nomazgātas un sablenderētas);
  • 1/2 tjk. sāls;
  • 1/2 tjk. maltu melno piparu;
  • 2 ēdk. balzamiko;
  • 1/2 tjk. malta čili.

Gatavošana:

Plūmes un ābolus nomizo, izņem kauliņus un serdes un sīki sagriež, sīki sakapā sīpolus, savukārt ķiplokus izspiež spiedē. Visu samaisa kopā un vāra uz lēnas uguns līdz sabiezē. Karstu masu liek burkās un aizvāko vai arī atdzesē un uzglabā ledusskapī.

 

Ābolu – dārzeņu biezzupa ar čilli un kanēli 

Sastāvdaļas:

  • 300 g ābolu;
  • 300 g ķirbja;
  • 1 liels saldais sīpols;
  • 1 liels burkāns;
  • 150 g lēcu;
  • ½ tjk. kanēļa;
  • ½ tjk. čili;
  • sāls, pipari.

Pasniegšanai – sakapāti zaļumi, olīveļļa, krējums, sēkliņas.

Gatavošana:

Lēcas noskalo, visas sastāvdaļas nomizo, sarīvē un sagriež. Liek vārīties katlā pievienojot 1-1,2 l ūdens un pievieno arī garšvielas. Vāra līdz ir gatavas un beigās sablenderē.

 

Ābolu – biezpiena ātrā kūka 

Sastāvdaļas:

  • 400 g biezpiena;
  • 50 g mandeļu plāksnīšu vai drupinātu mandeļu;
  • 2 olas (vai olu aizvietotājs);
  • 1 banāns;
  • 100 g auzu miltu;
  • 50 g brūnā cukura;
  • 4 ēdk. krējuma;
  • 3 lieli āboli (sarīvēti).

Gatavošana:

Sakuļ olas ar cukuru. Tajās iejauc biezpienu, krējumu, miltus, mandeles un sarīvētos ābolus. Ietauko pannu (26 cm diametrā) un ievieto masu. Sasilda krāsni līdz 175-180°C, cep stundu. Kad gatavs pārkaisa ar kanēli un ogām vai arī pasniedz ar ogu mērci.

 

Bildes no meistarklases apskatāmas galerijā zemāk.

« gada 3 »

 

Aicinām pieteikties Ēdiena gatavošanas meistarklasei “Kartupeļi un graudaugi”

Latvieši tradicionāli tiek uzskatīti par kartupeļu ēdājiem. Kartupeļi ir ļoti svarīga latvieša ēdienkartes sastāvdaļa, tos var pagatavot visdažādākajos veidos. Bieži vien ir dzirdēts, ka kartupeļi nav pietiekoši veselīgi, lai tos iekļautu ikdienas ēdienkartē, taču tā nav. Kartupeļu uzturvērtība ir atkarīga no to pagatavošanas veida, bet visos veidos pagatavoti kartupeļi satur daudz cietes, kas ir ātrs enerģijas avots. Kartupeļos ir daudz B6, B3 un C vitamīna, šķiedrvielas, kālijs, varš, fosfors un citas minerālvielas. Kartupeļi ir īpaši bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, ja tos gatavo un ēd ar visu mizu. Lai gan kartupeļos ir daudz ogļhidrātu, tie satur arī ļoti daudz ūdens, tāpēc kaloriju daudzumos kartupeļos ir mazāks kā, piemēram, makaronos vai rīsos.

Latviešu virtuvē ļoti svarīgi ir arī dažādi graudaugi – gan maizes, gan putru, gan citos veidos. Graudaugu izmantošana virtuvē ir ļoti plaša un no graudiem var pagatavot visdažādākos ēdienus. Graudaugi atrodas uztura piramīdas pašā apakšā, pie pārtikas produktiem, kas ikdienā jāuzņem visvairāk. Graudaugu produkti satur ļoti daudz šķiedrvielas, kā arī taukskābes un dažādas minerālvielas. Dažādi graudaugi, piemēram, griķi satur B un P vitamīnus, magniju un dzelzi. Visas šīs vielas uzlabo gremošanu un piedalās asinsvadu stiprināšanā. Savukārt rīsos esošās vielas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Ja vēlaties uzzināt jaunus un interesantus veidus kā veselīgi pagatavot kartupeļus un cik plašs pielietojums virtuvē var būt graudaugiem, aicinām apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi “Kartupeļi un graudaugi”, kas notiks šo sestdien, 7.oktobrī Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam rakstīt uz veseligsridzinieks@riga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru.

Šobrīd pieteikšanās meistarklasei ir noslēgusies, jo ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaits!

 

Foto no freepik.com

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Sēnes”

 

2017.gada 9.septembrī Rīgas Centrāltirgū uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Sēnes”, kuras laikā dalībnieki dažādos veselīgos veidos pagatavoja šos rudens gardumus. Piedāvājam arī tiem, kad meistarklasi apmeklēt nesanāca, iepazīties ar receptēm un pagatavot gardu un veselīgu maltīti mājās.

Sarkano rīsu plovs ar gailenēm un kabaci

Sastāvdaļas:

  • 150 g sarkano rīsu;
  • 1 – 2 ēdk. eļļas cepšanai;
  • 2 vidēji sīpoli, sagriezti gabaliņos;
  • 400 – 500 g cukīni, sagriezts gabaliņos;
  • 2 vidēji burkāni, sarīvēti uz rupjās rīves;
  • 0,5 l gaileņu;
  • 1 tjk. karija;
  • ½ tjk. sinepju sēklu;
  • sāls.

Papildus gatavojot var pievienot vienu vistas fileju, sagrieztu nelielos gabaliņos.

Gatavošana:

Noskalo rīsus, pievieno 300 ml ūdens un vāra 15 minūtes, līdz rīsi ir mīksti, bet nepārvāra. Uzkarsētā pannā apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno sinepju sēklas, sāli un kariju un uz zemas uguns turpina cept vēl 1 – 2 minūtes. Pievieno cukīni un gailenes un cep, līdz iztvaiko no gailenēm izdalījies šķidrums. Tad pievieno rīsus, visu samaisa un liek šķīvjos.

Cukini sacepums ar sēnēm un sieru

Sastāvdaļas:

  • 2 kabači;
  • 1 ēdk. olīveļļas cepšanai krāsnī;
  • 0,5 l sēņu;
  • 2 ēdk. olīveļļas cepšanai uz pannas;
  • 1 liels sīpols;
  • 1 ēdk garšvielas (kopā!) pēc izvēles – piem., saldās paprikas pulveris, ķiploku pulveri, malts muskatrieksts, koriandrs;
  • sāls;
  • pipari;
  • 50-70 g rīvēta cietā siera.

Gatavošana:

Nelielā cepešpannā sakārto cukini ripas, pārslaka ar olīveļļu un 15 minūtes cep krāsnī 200°C. Sēnes kopā ar sakapātu sīpolu, nepārtraukti maisot, ~ 20 minūtes cep uz pannas. Iemaisa garšvielas. Sautē bez vāka, kamēr no sēnēm iztvaiko ūdens un tad pievieno 2/3 siera. Sēnes pārber ceptajiem cukini. Pārkaisa ar atlikušo rīvēto sieru un uz 10 – 15 minūtēm liek atpakaļ krāsnī. Pasniedz siltu, var pārkaisīt ar zaļumiem. 

Baraviku krēmzupa

Sastāvdaļas:

  • 300 g baraviku;  
  • 2 ēdk olīveļļas;  
  • 2 lieli sīpoli;  
  • 2 burkāni;
  • 1 selerijas sakne;
  • 3 ķiploka daivas; 
  • 1,5 l ūdens;  
  • sāls;
  • pipari. 

Gatavošana:

Sakarsē katliņu ar eļļu un uz lēnas uguns apcep sīpolus, un, kad tie kļuvuši jau gandrīz caurspīdīgi, pievieno smalki sakapātus ķiplokus un sarīvētus burkānus. Tad pievieno šķēlēs sagrieztas baravikas un visu kopā apcep. Tad liek klāt gabaliņos sagrieztu selerijas sakni, ūdeni un garšvielas. Ļauj visam vārīties ~ 30 minūtes, lai selerijas sakne kļūst mīksta. Beigās atliek vien visu sablendēt un pievienot vēl garšvielas, ja prasās. Pa virsu liek apceptas sēnes vai krāsnī ceptas ķiploka šķēlītes, var papildināt ar grauzdiņiem.

Ķirbju un sēņu cepumi

Sastāvdaļas:

  • 100 g ķirbja;
  • 100 g gaileņu;
  • 100 ml piena;
  • 50 g siera;
  • 2 olas (var aizstāt ar 2 ēdk čia sēklu, kuras sajauc ar 4 ēdk ūdens);
  • 50 ml olīveļļas;
  • 1 ēdk kaltētas salvijas;
  • 120-150 g rudzu miltu (atkarībā, cik mitrs ir ķirbis);
  • šķipsniņa sāls un pipari;
  • 1,5 tjk cepamā pulvera.

Gatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C, sagatavo cepamo pannu, izklājot to ar cepamo papīru. Uz rupjās rīves sarīvē ķirbji. Lielā bļodā saputo olas, eļļu, pienu, salviju, sieru un pievieno rīvēto ķirbi un sakapātas gailenes. Pieber miltus un cepamo pulveri. Sāli var papildus nepievienot, jo siers jau ir gana sāļš. Visu kārtīgi samaisa līdz izveidojusies viendabīga masa. Mīklu ar ēdamkaroti liek uz pannas, lai būtu nelieli cepumi un cep cepeškrāsnī ~ 25 minūtes. Pasniedz siltus vai atdzesētus.

Pārējās bildes no meistarklases zemāk.

« gada 2 »

 

Aicinām pieteikties ēdienu gatavošanas meistarklasei “Āboli”

Klāt ir rudens un līdz ar to arī bagātīga ābolu raža. Āboli ir vieni no Latvijā izplatītākajiem un pieejamākajiem augļiem, tāpēc plaši tiek izmantoti ne tikai ēšanai svaigā veidā, bet arī visdažādākajos ēdienus – gan saldos, gan sāļos.

Ābolu iekļaušana uzturā ir ne tikai garšīga, bet arī ļoti veselīga. Regulāra ābolu ēšana palīdz stiprināt imunitāti, jo āboli satur daudz C, E un B grupas vitamīnus. Āboli satur mazāk kaloriju kā citi augļi, savukārt šķiedrvielu daudzums ābolos ir ļoti augsts. Ābolus ieteicams ēst nemizotus, jo ābolu miza satur daudz polifenola, kas darbojas kā antioksidants, bet ābolos esošais C vitamīns visvairāk koncentrējas tieši zem ābola mizas. Tāpat ieteicams neizmest ārā ābolu sēkliņas, jo tās satur daudz joda, kas piedalās vairogdziedzera hormonu izstrādē, nodrošinot enerģētisko vielmaiņu.  Ābolos atrodams arī pektīns, kura regulāra lietošana uzturā var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs. Pektīns kopā ar šķiedrvielām saista organismam nevajadzīgās vielas un palīdz tās izvadīt no organisma, uzlabojot gremošanas procesus. Regulāri ēdot ābolus, iespējams uzņemt arī organismam nepieciešamās minerālvielas – kāliju, fosforu, kalciju, magniju, dzelzi, mangānu, nātriju, varu un cinku.

Ābolus visbiežāk ēdam svaigā veidā un tas ir ļoti labi, tomēr ābolus iespējams izmantot arī dažādu ēdienu pagatavošanā, ne tikai desertu, bet arī pamatēdienu. Ja arī tu vēlies iemācīties pagatavot dažus ābolu ēdienus, kuri būs ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi, aicinām apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdienu gatavošanas meistarklasi “Āboli”, kas notiks 30.septembrī, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, plkst. 10:00. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam rakstīt uz veseligsridzinieks@riga.lv, atsūtot savu vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju.

 

Foto no freepik.com

Rudenī turpinās semināri sēdoša darba darītājiem

 

Ikviens, kura ikdiena paiet sēžot pie datora nemainīgā pozā, ir saskāries ar nepatīkamām muguras un muskuļu sāpēm un stīvumu. Ikdienas sēdēšana neveselīgās un nemainīgās pozās rada ne tikai muguras un muskuļu sāpes, bet kopumā pasliktina cilvēka veselības stāvokli un dzīves kvalitāti.

Sēdoša darba darītājiem bieži vien ir problēmas arī ar veselīga un sabalansēta uztura uzņemšanu. Bieži vien tiek ēsts steigā, nepievēršot uzmanību ēdiena kvalitātei un uzturvērtībai, bet domājot tikai par izsalkuma remdēšanu. Sēdoša darba darītājiem, kuri ikdienā neiesaistās nekādās fiziskās aktivitātēs, papildus arī jādomā par to, lai neapēstu vairāk kā organismam ikdienā nepieciešams.

Lai palīdzētu sēdoša darba darītājiem dzīvot veselīgāk un paplašinātu viņu zināšanas par to, kā ikdienā jāvingro, lai palīdzētu ķermenim, kas lielu dienas daļu pavadījis nemainīgā un neērtā pozā, kā arī atgādinātu veselīga uztura principus, Rīgas domes Labklājības departaments aicina rīdziniekus – sēdoša darba darītājus apmeklēt divu nodarbību ciklu.

Katrā nodarbību ciklā ietilpst viena fizioterapeita nodarbība un viens veselīga uztura seminārs. Fizioterapeita nodarbības laikā notiks treniņš ar ļoti iedarbīgiem vingrinājumiem, lai stiprinātu stāju un attīstītu dziļo ķermeņa muskulatūru, kā arī atslogotu tās ķermeņa daļas, kas sēdoša darba vai mazkustīguma ietekmē negatīvi tiek ietekmētas visvairāk. Fizioterapeita nodarbības vadīs sertificēta fizioterapeita Anna Sproģe. Savukārt veselīga uztura semināros, ko vadīs sertificētas uztura speciālistes ar maģistra grādu uzturzinātnē Tatjana Tepo un Līga Balode, ne tikai tiks sniegta informācija par veselīga uztura pamatiem un piemērotāko uzturu sēdoša darba darītājiem, bet būs iespējams arī noteikt ķermeņa kompozīciju un saņemt speciālista komentārus par iegūtajiem datiem un saņemt ēdienreižu piemērus.

Nodarbību grafiks:

KAS? KAD? KUR?
Fizioterapeita nodarbība 21.09.2017

18:00 – 19:30

Baltās pirts Pīlādžu zāle, Tallinas iela 71
Veselīga uztura seminārs 28.09.2017

18:00 – 20:00

Baltās pirts Pīlādžu zāle, Tallinas iela 71
Veselīga uztura seminārs 04.10.2017

18:00 – 20:00

OnPlate birojs, Avotu iela 41
Fizioterapeita nodarbība 05.10.2017

18:00 – 19:30

Baltās pirts Pīlādžu zāle, Tallinas iela 71
Veselīga uztura seminārs 18.10.2017

18:00 – 20:00

OnPlate birojs, Avotu iela 41
Fizioterapeita nodarbība 19.10.2017

18:00 – 19:30

Baltās pirts Pīlādžu zāle, Tallinas iela 71
Veselīga uztura seminārs 25.10.2017

18:00 – 20:00

OnPlate birojs, Avotu iela 41
Fizioterapeita nodarbība 26.10.2017

18:00 – 19:30

Baltās pirts Pīlādžu zāle, Tallinas iela 71
Fizioterapeita nodarbība 15.11.2017

18:00 – 19:30

Baltās pirts Pīlādžu zāle, Tallinas iela 71
Veselīga uztura seminārs 16.11.2017

18:00 – 20:00

OnPlate birojs, Avotu iela 41
Fizioterapeita nodarbība 22.11.2017

18:00 – 19:30

Baltās pirts Pīlādžu zāle, Tallinas iela 71
Veselīga uztura seminārs 23.11.2017

18:00 – 20:00

OnPlate, Avotu iela 41

Lai pieteiktos nodarbībām, lūdzam rakstīt uz e-pastu zanda@onplate.lv vai zvanīt uz tālr. nr. 22149204.

Veselīga dzīvesveida dienas 16.09. programma

 

Pasākumi uz galvenās skatuves: 

12.00 – 12.10 “Capoeira Latvija” priekšnesums

12.10 – 12.20 Rīgas domes pārstāvja uzruna

12.20 – 12.35 Rīgas Ostvalda vidusskolas deju priekšnesums

12.35 – 13.00 Biedrības “Rīgas aktīvo senioru alianse” priekšnesums

13.00 – 13.30 Veikborda paraugdemonstrējumi

13.30 – 13.50 Fitnesa kluba “Reaktors” viktorīna

14.00 – 14.10 Rīgas domes pārstāvja uzruna

14.10 – 15.00 Vingro kopā ar MyFitness!

15.00 – 15.10 Latvijas sportistu uzruna

15.10 – 15.30 Event Lab Tennis Team priekšnesums

15.30 – 16.30 Zumba bērniem un pieaugušajiem

16.30 – 17.00 BMX paraugdemonstrējumi

 

Pasākumi veikborda mājā: 

Laiks Vārds / Uzvārds Tēma
12.00-12.40

kardiologs

Ainārs Rudzītis Vai no sirds infarkta var izbēgt?
12.45-13.25

onkologs

Guntis Ancāns Onkoloģisko slimību ārstēšana. Vakar, šodien un rīt…
13.30-14.10

fizioterapeite

Zane Goldiņa  – nogurumam un sāpēm. 

 – enerģijai un priekam!

14.15-14.55

uztura speciāliste

Agrita Rūsiņa Našķojies gudri! Kā izvēlēties un pagatavot veselīgas uzkodas un  aizvietot saldumus ar labāku izvēli.
15.00-15.40

pulmonoloģe

 

Ineta Grīsle Kas jāzina ikvienam par plaušu veselību
15.45-16.25

ergoterapeite

Zoja Nesterova Ergoterapija kā neatņemama rehabilitācijas sastāvdaļa
16.30-17.10

psihoterapeite

Elīna Zelčāne Kāpēc perfekcionisms nav veselīgs?

 

Tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūdzam pieteikties uz lekcijām iepriekš, zvanot uz tālr. numuru 28305097.

 

Visas dienas garumā pārējā pasākuma teritorijā: 

Bezmaksas veselības eksprestesti

Aktīvā tūrisma centra “Eži” rīkotais “Veselīgais čempionāts”

Zvaigžņu telts: iespēja satikt ārstus un trenerus

Stafetes un sporta spēles lieliem maziem, iesācējiem un stiprajiem

Kērlinga paraugdemonstrējumi un izmēģinājumi

Šahs, teniss un zumba

Citas aizraujošas aktivitātes dienas garumā!

 

A1_programma

 

Austrumu slimnīcā atklāta brīvprātīgo kustība vēža pacientu atbalstam

8. septembrī plkst. 12:00 Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ar svinīgu pasākumu tika atklāta brīvprātīgo kustība onkoloģisko pacientu atbalstam. Turpmāk speciāli apmācīti brīvprātīgie dosies pie vēža pacientiem Austrumu slimnīcā, lai uzklausītu un sniegtu atbalstu grūtajā dzīves posmā.

Uzzināt diagnozi „vēzis” ikvienam ir liels trieciens, bet visgrūtāk klājas pacientiem, kuri ir vientuļi un nesaņem atbalstu no tuviniekiem. Lai pacienti neieslīgtu depresijā un nenolaistu rokas, vairumā attīstīto pasaules valstu aktīvi darbojas brīvprātīgo kustība onkoloģisko pacientu atbalstam. Latvija šajā ziņā bija izņēmums, līdz šovasar biedrība „Svētā Ģimenes Māja” sadarbībā ar Austrumu slimnīcu apņēmās šādu kustību izveidot un izsludināja brīvprātīgo pieteikšanos.

Cilvēku atsaucība bija ļoti liela. Biedrība „Svētā Ģimenes Māja” organizēja speciālas apmācības, kuru laikā brīvprātīgos komunikācijai ar onkoloģiskajiem pacientiem gatavoja Austrumu slimnīcas ārsti un kapelāni. Pašlaik jau 55 brīvprātīgie ir apmācīti, taču pieteikušies ir vēl vairāki desmiti kandidātu. Pavisam drīz pirmie brīvprātīgie dosies pie vēža pacientiem, lai viņus uzklausītu, sniegtu atbalstu un kliedētu drūmās domas, izvedot pastaigā, palasot grāmatu vai kā citādi pavadot kopā laiku.

„Ārstēšanas procesā no vēža, kas bieži ir ilgstošs un smags, brīvprātīgie, protams, būs liels atbalsts daudziem „Latvijas Onkoloģijas centra” pacientiem. Ārsti un māsas, lai kā censtos, nevar visus pacientus uzklausīt un ar visiem aprunāties, jo viņiem ir jārūpējas par ārstēšanas procesa nodrošināšanu. Tādēļ liels paldies biedrībai „Svētās Ģimenes Māja”, kas šo vērtīgo projektu aizsākusi,” saka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra „Latvijas Onkoloģijas centrs” galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš.

„Brīvprātīgo kustība vēža pacientu atbalstam Latvijā ir ļoti vajadzīga, un man ir patiess prieks, ka šis projekts ir aizsācies tik veiksmīgi. Varam lepoties, ka Latvijā ir tik daudz cilvēku, kuri vēlas palīdzēt citiem. Sākums vienmēr ir grūts, iespējams, viss uzreiz neies gludi, taču brīvprātīgie ir apņēmības pilni mācīties un Austrumu slimnīcas ārsti ir gatavi viņiem palīdzēt, dodot padomus,” tā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģijas galvenā speciāliste, asociētā profesore Iveta Kudaba.

„Visiem, kuri savā sirdī juta aicinājumu palīdzēt vēža pacientiem un pieteicās, novēlu veiksmīgi uzsākt brīvprātīgo darbu. Ļoti ceru, ka šis kļūs par ilgtermiņa projektu, un brīvprātīgie būs liels atbalsts ne vien onkoloģiskajiem pacientiem, bet arī pārslogotajiem mediķiem,” saka biedrības „Svētās Ģimenes Māja” valdes locekle Inese Švekle.

Atklāšanas pasākumā brīvprātīgo kustībai svētību deva Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičš, runas teica Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egita Pole, stacionāra „Latvijas Onkoloģijas centrs” galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš, brīvprātīgo kustības koordinatore Saiva Luste, kā arī citi projektā iesaistītie. Pasākumu vadīja dziedātājs un raidījumu vadītājs Andris Kivičs, kurš pasākuma gaitā izpildīja vairākas dziesmas. Ar muzikālu priekšnesumu uzstājās arī Liene Šomase.

Projektu atbalsta Rīgas domes Labklājības departaments un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fonds.

 

Foto: Freepik

Pavadi brīvdienu aktīvās izklaidēs – nāc uz veselīga dzīvesveida dienu Lucavsalā!

veseliga_dzivesveida_diena

 

Gan medijos, gan ārstu kabinetos arvien vairāk tiek uzsvērta veselīga dzīvesveida nozīme – tas palīdz justies labi, izvairīties no dažādām kaitēm un nenovecot. Taču kā neapjukt piedāvājumā, ar ko sākt un ko paturēt prātā, sperot pirmos soļus aktivitāšu pasaulē? Nāc sestdien, 16. septembrī uz Lucavsalu no plkst. 12.00 – 17.00, lai visu uzzinātu, pamēģinātu un arī aktīvi izklaidētos!

Pasākumā visas dienas garumā būs pieejams plašs aktivitāšu spektrs gan tiem, kuri vēlas kārtīgi izskrieties un izlēkāties sporta spēlēs, gan tiem, kuriem interesē iespēja gūt informāciju un izglītoties. Veikborda mājā ikviens interesents varēs noklausīties ārstu lekcijas par dažādām tēmām – ar veselīgiem un praktiskiem ieteikumiem dalīsies kardiologs, uztura speciālists, fizioterapeits, ergoterapeits, onkologs un citi profesionāļi. Ar  visiem ārstiem klātienē varēs arī aprunāties un uzdot interesējošos jautājumus.

Savukārt eksprestestu teltī pasākuma dalībnieki varēs bez maksas noteikt glikozes un holesterīna līmeni asinīs, izmērīt asinsspiedienu, svaru un garumu, kā arī pārbaudīt plaušu veselību ar spirogrāfu. Ārsti iesaka šīs pārbaudes veikt vismaz reizi gadā, tādēļ Veselīga dzīvesveida dienā varēs apvienot izklaidējošo un lietderīgo!

Tikmēr uz lielās skatuves notiks dažādi paraugdemonstrējumi – piedalīsies gan BMX braucēji, gan deju un austrumu cīņu kolektīvi. Pasākuma laikā notiks arī divas kopīgās vingrošanas, tādēļ ikviens tiek aicināts ierasties ērtā apģērbā, lai varētu kārtīgi izkustēties. Netālu esošajā Zvaigžņu teltī varēs arī satikt, iztaujāt un aprunāties ar treneriem, ārstiem un citiem veselīga dzīvesveida speciālistiem. Ja apsver domu par kādu sporta vai vingrošanas veidu, tomēr nezini, kā to uzsākt (vai vienkārši nevari saņemties) – šī ir iespēja uzzināt visu par to, kur, kad un kā labāk darīt.

Lielākā izkustēšanās gan solās būt dažādu sporta biedrību un aktīvā tūrisma centra “Eži” rīkotajās sporta spēlēs – plašajā piedāvājumā ikviens atradīs savām vēlmēm un fiziskajai sagatavotībai piemērotākās aktivitātes. Visā pasākuma teritorijā norisināsies gan stafetes nopietniem sportotājiem ar celšanu, nešanu, lēkšanu un pievilkšanos, gan  bērnu pasākumi, gan arī dambretes un šaha sacensības. Sadarbībā ar Latvijas Kērlinga asociāciju varēs pamēģināt kērlinga spēli un uzzināt vairāk par šo neparasto sporta veidu. Pasākumā ar savām aktivitātēm piedalīsies arī Valsts sporta medicīnas centrs, Latvijas Sarkanais Krusts un citas organizācijas.

Ieeja pasākumā ir bez maksas, taču apmeklētāji tiek aicināti reģistrēties info teltī pie pasākuma ieejas, lai varētu saņemt balvas. Veselīga dzīvesveida diena ir bērniem un ģimenēm draudzīgs pasākums, tāpēc aicinām ikvienu apģērbties ērti un pavadīt aktīvu sestdienu!

Tiekamies Lucavsalā 16. septembrī!