Aicinām pieteikties ēdiena gatavošanas meistarklasei – brokastis

Brokastis būtu vēlams ēst katru rītu, jo tās palīdz pamodināt organismu un sagatavot to dienas darbiem. Ēdot brokastis, jau pašā dienas sākumā tiek uzņemta daļa organismam nepieciešamo uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu. Brokastu ēšana arī samazina iespēju, ka dienas laikā ķersieties pie neveselīgiem našķiem, lai atjaunotu izsīkstošās enerģijas rezerves. Paēdot no rīta, organismā tiks atjaunots glikozes līmenis, kas nakts laikā ir samazinājies. Glikoze ir ļoti svarīga labai smadzeņu darbībai, tāpēc brokastošana samazina koncentrēšanās grūtības, kas dienas laikā var piemeklēt tos, kas brokastis izlaiž. Tā kā glikoze ir smadzeņu degviela, tās trūkums var novest ne tikai pie koncentrēšanās problēmām, bet arī slikta garastāvokļa un paaugstināta stresa.

Lai ieguvums no brokastu ēšanas būtu maksimāli liels, svarīgi, lai tās būtu veselīgas. Diemžēl daudzi brokastu ēdieni, kuri bieži vien ir šķietami veselīgi, patiesībā tādi nav. Liela daļa sauso brokastu, mušļu, jogurtu, biezpiena sieriņu un citu pārtikas produktu, ko esam raduši ēst no rītiem, satur pārlieku daudz cukura, kā arī mākslīgās krāsvielas un citas neveselīgas pārtikas piedevas.

Visveselīgākās brokastis būs tādas, ko pagatavosiet paši, skaidri zinot, kas un cik daudz ir sastāvā. Iedvesmu veselīgām brokastīm un jaunas receptes uzzināsiet, ja apmeklēsiet bezmaksas Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi, kas tapusi Rīgas domes Labklājības departamentam sadarbojoties ar Rīgas Centrāltirgu. Meistarklase, kas veltīta brokastu ēdienu pagatavošanai, notiks 13.maijā, no plkst. 10:00 līdz 13:00 Tās dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā kopīgi iepirksies, izmantojot Rīgas Centrāltirgū pieejamos produktus, un kopīgi pagatavos vairākus ēdienus, ko meistarklases beigās arī paši nogaršos.

Meistarklase notiks Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, 13.maijā, plkst. 10:00.

Pieteikšanās meistarklasei ir noslēgusies!!!

Ēdienu gatavošanas meistarklase – pākšaugi

22.aprīlī Rīgas Centrāltirgū notika kārtējā Veselīga uztura skolas ēdiena gatavošanas meistarklase. Šoreiz uztura speciāliste Guna Bīlande kopā ar meistarklases dalībniekiem pagatavoja dažādus ēdienus no pākšaugiem – dažādu veidu pupiņām, turku zirņiem un lēcām.

Lūk, pagatavoto ēdienu receptes.

Pākšaugu saldās trifeles

Sastāvdaļas:

  • 2 glāzes vārītu sarkano vai brūno pupiņu;
  • 150 g sasmalcinātas dateles, rozīnes, aprikozes, kaltētas dzērvenes;
  • 5 ēdk. kakao;
  • 50 g sasmalcinātas mandeles vai mandeļu milti;
  • 50 g kokosa skaidiņu;
  • 1 ēdk. kokosa eļļas.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sablendē vai samaļ un veido bumbiņas, kuras paviļā kokosa skaidiņās vai kakao. Var pievienot mazliet ruma.

Biešu humuss

Sastāvdaļas:

  • 200 g turku zirņu;
  • 2 vārītas bietes;
  • grauzdētas sezama sēklas;
  • 50 ml. olīveļļas;
  • 1 – 2 ķiploku daiviņas;
  • 1 tk. kumīna;
  • citronu sula;
  • sāls;
  • pipari;
  • 50 ml. ūdens (var izmantot to, kurā vārījās zirņi).

Pasniegšanai: olīveļļas un garšvielu mix (kumīns, fenhelis, majorāns), grauzdētas sezama sēklas.

Pagatavošana:

Pa nakti izmērcē un nākamajā dienā noskalo un izvāra turku zirņus. Bietes izvāra, nedaudz atdzesē, nomizo un sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar citām humusa sastāvdaļām liek blenderī vai virtuves kombainā un samaļ līdz viendabīgai, krēmīgai konsistencei. Pasniedz ar svaigiem vai krāsnī ceptiem dārzeņiem, galetēm vai uz maizītēm.

Lēcu humuss ar ķirbi un saulē kaltētiem tomātiem

Sastāvdaļas:

  • 200 g ķirbja;
  • 250 g sarkano lēcu;
  • 2 ēdk. tahini (vai 3 ēdk. grauzdētu sezama sēklu);
  • sula no viena citrona;
  • 6 saulē kaltēti tomāti bez eļļas;
  • čili pipars vai čili pulveris;
  • 30 g olīveļļas (izteiksmīgāka garša būs sezama eļļai);
  • jūras sāls.

Pagatavošana:

Lēcas izvāra un atdzesē.  No ķirbja pagatavo biezeni – cepeškrāsnī liek šķēlēs sagrieztu ķirbi ar visu mizu un cep apmēram  40 minūtes 200’C. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no ķirbja šķirnes un gabalu izmēriem. Kad ķirbis mīksts, atdzesē un ar karoti atdala no mizas. Visas sastāvdaļas liek blenderī – lēcas, ķirbi, sagrieztus tomātus, sasmalcinātu čili (bez sēklām), tahini (vai sezama sēklas), eļļu, citrona sulu un sāli. Ja garšo, tad arī kādu 1 – 2 ķiploka daiviņas.  Visu sablendē viendabīgā masā. Noteikti papildus vajadzēs pievienot šķidrumu, tā var būt eļļa vai ūdens. Gatavu ēd ar maizīti un dārzeņiem.

Ķīnas pupiņu un silto dārzeņu salāti

Sastāvdaļas:

  • 150 g Ķīnas pupiņu;
  • 1 sarkanā paprika;
  • 1 liels cukīni (var izmantot arī ķirbi);
  • 1 liels saldais sīpols;
  • 1 maza pētersīļa sakne (var izmantot arī pastinaku vai selerijas sakni);
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 1 tk. Vidusjūras garšvielu maisījuma;
  • 1 ēdk. olīveļļas vai ķirbju sēklu eļļas;
  • 1 buntīte svaigu pētersīļu;
  • 1 ēdk. citronu sulas;
  • 1 ēdk. sēklu mix.

Pagatavošana:

Pupiņas iepriekšējā vakarā noskalo un iemērc aukstā ūdenī. Sagatavo dārzeņus cepšanai: paprikai izņem sēklotni un sagriež nelielās strēmelēs, pētersīļa sakni nomizo un kopā ar cukīni gareniski sagriež plānās šķēlēs, saldo sīpolu nomizo un sagriež šķēlēs, ķiploka daiviņas nomizo un izspiež cari ķiploku spiedei. Visus dārzeņus pārkaisa ar garšvielu maisījumu un sakapāto ķiploku. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C, cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā liek dārzeņu šķēles un gabaliņus. Dārzeņus cep krāsnī 15 – 25 minūtes. Pupiņas noskalo un vāra uz lēnas uguns 10 – 15 minūtes līdz tās ir mīkstas, bet ne izjukušas. Notecina sietā. Ber bļodā un pārkaisa ar pētersīļiem. Pagatavo mērci,  samaisot kopā eļļu un citrona sulu. To pārlej pāri pupiņām un pētersīļiem un samaisa. Kārto uz šķīvjiem, pārkaisa ar sēkliņām. Pasniedz siltus!

Vēl fotogrāfijas no meistarklases galerijā.

« gada 2 »

 

Rīgas domē notiks konference par sabiedrības veselības politikas ieviešanu praksē

Šā gada 24.aprīlī Rīgas domes plenārsēžu zālē (Rātslaukumā 1) no plkst. 10:00 līdz 15:00 notiks starptautiska augsta līmeņa konference “Veselība visās politikās – sabiedrības veselības politikas īstenošana praksē”, ko rīko Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas domes Ārlietu pārvaldi un Rīgas domes Labklājības departamentu, kā arī atbalsta Eiropas komisija un Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Konferenci atklās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, un  uzstāsies arī lielākā Eiropas sabiedrības veselības veicināšanas sadarbības tīkla EuroHealthNet Vecākais politikas plānošanas konsultants Klaivs Nīdls (Clive Needle), Baltijas reģiona veselīgo pilsētu asociācijas, Krievijas veselīgo pilsētu asociācijas “Veselīgas pilsētas, rajoni un ciemi”, Baltkrievijas veselīgo pilsētu pārstāvji, kā arī Rīgas domes departamentu speciālisti un sadarbības partneri.

Konferences laikā tiks parakstīts nodomu protokols par veselību veicinoša tūrisma attīstību.

 

Konferences mērķis ir atspoguļot Rīgas pilsētas pašvaldības progresu un izaicinājumus ceļā uz sociāli aktīvu un veselīgu sabiedrību, un aicināti uzstāties dažādu nozaru un jomu pārstāvji, kuri prezentēs savu ieguldījumu un izaicinājumus augstāk minēto mērķu sasniegšanā.

2012.gadā pieņēma Rīgas pilsētas pašvaldības Sabiedrības veselības stratēģiju, kas deva politisku pamatu un atbalstu “veselība visās politikās” ieviešanai pašvaldībā. Kopš Stratēģijas ieviešanas ir pagājuši 5 gadi, kuros Rīgas pilsēta ir kļuvusi par PVO Eiropas Veselīgo pilsētu partneri, īstenojusi starpsektorālu sadarbību un aktivitātes iedzīvotāju veselības uzlabošanai. Apzinoties, ka veselība ir noteicošais faktors iedzīvotāju labklājībai un pamats katras pilsētas attīstībai, Rīgas pilsētā tiek īstenots “veselība visās politikās” princips .

Konferences laikā tiks prezentēts projekts “Rīgas iniciatīva”, kas balstās uz PVO Veselīgo pilsētu tīkla ideju „Veselība un tūrisms”  un paredz sadarbību starp kaimiņos esošajām tīkla pilsētām veselīga tūrisma un citās jomās, kas veicina sabiedrības veselību un veselīgu pilsētas attīstību.

Pārstāvji no Rīgas pašvaldības iepazīstinās ar veiksmīgo Rīgas pieredzi, īstenojot sabiedrības veselības politiku praksē, tādējādi uzlabojot iedzīvotāju veselību, starpsektoru sadarbību un veicinot pilsētas attīstību.

Dalība konferencē – tikai iepriekš reģistrētiem dalībniekiem.

Piedāvājam iepazīties ar konferences programmu (divas lpp.):

Veseliba visas politikas_programmas projekts_LV

 

Konferences dalībnieku prezentācijas šeit.

 

 

Fotogrāfijas no konferences pievienotajā galerijā.

« gada 2 »

 

Noslēdzies pētījums par atkarību izraisošu vielu lietošanu jauniešu vidū

Rīgas domes Labklājības departaments 2017. gada 7. aprīlī, atzīmējot Pasaules veselības dienu, prezentēja pētījuma “Riska un aizsargājošo faktoru ietekme uz atkarību izraisošo vielu lietošanu jauniešu vidū” 6. posmu.
Pētījumā, kas tika veikts 2016. gada oktobrī un novembrī, tika noskaidrots tabakas, alkohola, nelegālo atkarību izraisošo vielu un citu atkarību izraisošo vielu lietošanas līmenis jauniešu vidū, kā arī faktori, kas jauniešus pamudina vai attur no vielu lietošanas uzsākšanas un regulāras lietošanas.
Jauniešu prasmi atteikties no atkarību izraisošām vielām ietekmē gan personības raksturojums un pašvērtējums, gan draugu un vecāku ietekme, kā arī garīgā veselība.
Neskatoties uz to, ka vairums jauniešu (76 %) aptaujā atzīst, ka ar sevi ir apmierināti, liela daļa regulāri lieto dažādas atkarību izraisošas vielas. Piemēram, 11 % jauniešu ikdienā smēķē cigaretes, savukārt elektroniskās cigaretes katru dienu lieto 9 %. Pēdējā mēneša laikā alkoholu vismaz vienreiz lietojuši 38 %. Tāpat ievērojama daļa jauniešu dzīvē kaut reizi ir mēģinājuši dažādas narkotiskās vielas – marihuānu (16 %), bezrecepšu miega zāles vai trankvilizatorus (12 %), augu valsts maisījumus (7 %). Jaunieši, kuri ir pamēģinājuši vai lieto kādas no atkarību izraisošam vielām, biežāk nonāk depresīvās situācijās. Aptaujas rezultāti ļauj izdarīt pieņēmumu, ka nelegālo atkarības vielu lietošana ir lielā mērā saistīta tieši ar jauniešu emocionālu nestabilitāti, pārdzīvojumiem un krīzēm kā līdzekli emocionālās spriedzes mazināšanai.
Jautājumos par jauniešu emocionālo stāvokli aptaujā noskaidrots, ka 25 % jaunieši bieži izjutuši skumjas un intereses trūkumu kaut ko darīt, 18 % nervozitāti un grūtības aizmigt, 17 % saspringumu. Salīdzinoši visretāk atzīmētais psiholoģiskā diskomforta stāvoklis ir domas par pašnāvību – to izjutuši 5 % aptaujāto. Atkarību izraisošo vielu lietošanas riska grupu pārstāvji biežāk ir piedzīvojuši dažādus emocionāli satraucošus pārdzīvojumus nekā pārējie jaunieši – gan attiecībās ar vienaudžiem, gan pedagogiem kā arī vecākiem.
Ar pilnu pētījumu ir iespējams iepazīties mājas lapā https://www.veseligsridzinieks.lv/rigas-domes-labklajibas-departamenta-veiktie-petijumi/

Ēdienu gatavošanas meistarklase – sakņaugi

20170401_124846

1.aprīlī Rīgas Centrāltirgū notika otrā “Veselīga uztura skolas” ēdiena gatavošanas meistarklase. Kā jau ierasts, uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā meistarklases dalībnieki izmantoja Centrāltirgus piedāvātās iespējas un iegādājās maltītes pagatavošanai nepieciešamos produktus. Šoreiz meistarklases dalībnieki iegādājās un pagatavoja dažādus sakņaugus – bietes, pastinaku un burkānus.

Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm un pašiem izmēģināt spēkus veselīgas un oriģinālas maltītes pagatavošanā.

Biešu plācenīši

Sastāvdaļas:

  • 200 g svaigu biešu;
  • 200 g vārītu biešu;
  • 300 g gatavu (konservētu) turku zirņu;
  • 2 olas;
  • 3 ēdk. olīveļļas;
  • 2 ēdk. ķimeņu vai kumina;
  • 1 sauja sakapāta koriandra;
  • 5 – 6 ēdk. griķu miltu.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas nomizo, sarīvē un samaļ. No iegūtās masas taisa plācenīšus un cep krāsnī 180 – 200’ C aptuveni 35 minūtes. Pasniedz ar mērci, kas pagatavota, sajaucot 250 ml bezpiedevu jogurta, buntīti diļļu, sauju pētersīļu un sulu no viena citrona.

20170401_121356

Pastinaku – selerijas biezenis

Sastāvdaļas:

  • 400 g selerijas;
  • 400 g pastinaku;
  • šķipsna sāls;

Pagatavošana:

Kubiņos sagriež selerijas un pastinakus, saber katlā, pārlej ar ūdeni un pievieno sāli pēc garšas. Kad ūdens sācis vārīties, dārzeņus vāra aptuveni 20 minūtes. Kad dārzeņi mīksti, tos nokāš, ar kartupeļu stampiņu vai rokas blenderi samīca līdz biezeņa konsistencei.

Nomizotos un sagrieztos pastinakus var arī cept 25 minūtes līdz 180’ C sakarsētā cepeškrāsnī. Pēc tam apceptos dārzeņus samīca līdz biezeņa konsistencei.

Gatavajam biezenim pēc vēlēšanās pievieno garšvielas, zaļumus, bezpied
evu jogurtu vai skābo krējumu.

20170401_122624

Burkānu kūka

Sastāvdaļas:

  • 900 g burkānu (vislabāk izmantot biezumus, kas palikuši pēc sulas spiešanas);
  • 4 ēdk. Cukura;
  • 2 banāni;
  • 2 olas;
  • 100 ml eļļas;
  • 300 g miltu;
  • 2 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 tējk. kanēļa;
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta;
  • šķipsna sāls;
  • 3 saujas rozīņu;
  • 2 saujas dzērveņu;
  • 1 sauja valriekstu.

Pagatavošana:

Burkānus sajauc ar cukuru un banāniem. Riekstus un rozīnes noskalo un atstāj nedaudz izmērcēties. Olas sakuļ, pievieno eļļu un vaniļas ekstraktu, pēc tam pievieno miltus, kanēli, cepamo pulveri un sāli. Iegūto masu rūpīgi samaisa. Burkāniem pievieno rozīnes, riekstus un dzērvenes, šo masu iemaisa mīklā. Cep 180’ C 50 minūtes. Pirms pasniegšanas atdzesē. Vislabāk izcepsies kēksa formā ar tukšo vidu.

20170401_124954

Piedāvājam ielūkoties fotomirkļos no pasākuma galerijā.

No Images found.

 

 

Ēdiena gatavošanas meistarklase “Daudzpusīgais ķirbis”

ķirbis1

 

25.martā notika pirmā “Veselīga uztura skolas” ēdiena gatavošanas meistarklase. Pasākuma dalībnieki satikās Rīgas Centrāltirgū, kur kopā ar uztura speciālisti Gunu Bīlandi iegādājās maltītes pagatavošanai nepieciešamos produktus. Iepirkšanās un gatavošanas laikā meistarklases dalībnieki tika iepazīstināti ar veiksmīgas iepirkšanās paradumiem, kas turpmāk palīdzēs vienmēr iegādāties svaigākos un kvalitatīvākos produktus no plašā piedāvājumu klāsta, kā arī saņēma atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar veselīgu uzturu.

Tā kā šīs meistarklases tēma bija “Daudzpusīgais ķirbis”, dalībnieki gatavoja ēdienus, kuros ķirbim bija galvenā loma.

Piedāvājam iepazīties ar divām pagatavoto ēdienu receptēm.

Ķirbju un lēcu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg ķirbja
  • 2 – 3 sīpoli
  • 1 glāze Turcijas lēcu
  • 2 vidēji burkāni
  • 7 ķiploku daiviņas, sagrieztas ļoti plānās šķēlēs
  • garšvielas – saldā paprika, Romiešu ķimenes (kumins), siera āboliņš, melnie pipari
  • 5 l ūdens vai buljona
  • eļļa

 

  • pasniegšanai – puravs, svaigie zaļumi, krējums

 

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas nomizo, sagriež un sarīvē. Visu vāra ūdenī vai buljonā. Kad zupa gandrīz gatava, to var papildināt ar blanšētu tomātu. Kad zupa gatava, sablendē viendabīgā masā.

Pasniedzot klāt var pievienot krāsnī vai uz pannas ceptus sīpolus un cauraudzi, krāsnī apgrauzdētus puravus vai ķiplokus, krējumu un svaigus zaļumus.

ķirbis2

Ķirbju un siera mafini

Sastāvdaļas 12 mafiniem:

  • 100 g ķirbja
  • 2 olas
  • 70 ml augu eļļas
  • 70 ml piena
  • 1 ēdk. kaltētas salvijas (var izmantot svaigu);
  • 40 g cietā siera
  • 120 g kviešu (vai citu) miltu
  • 70 g siera ar amoliņiem
  • šķipsniņa sāls
  • 5 tk. cepamā pulvera

 

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180’ C. Sagatavo mafinu formiņas, izklājot tās ar papīra formiņām vai iesmērējot ar eļļu. Ar rupjo rīvi sarīvē ķirbi. Ja ķirbis ir ļoti sulīgs, lieko sulu nospiež. Lielā bļodā ar mikseri saputo olas, eļļu, pienu, salviju, abus sierus un rīvēto ķirbi. Pieber miltus, kam pievienots cepamais pulveris un sāls. Visu kārtīgi maisa līdz izveidojusies viendabīga masa. Mīklu pilda mafinu formiņās (divas trešdaļas no katras formiņas) un cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes (var pārbaudīt, iedurot kociņu, ja mīkla pie tā nelīp – gatavs). Pasniedz siltus vai atdzesētus līdz istabas temperatūrai.

ķirbis3

Piedāvājam ielūkoties fotomirkļos no meistarklases.

Lai saņemtu informāciju par turpmākajām meistarklasēm un citiem pasākumiem, lūdzam sekot aktualitātēm šeit un mūsu Facebook lapā.

Pavasara brīvlaiks ir sācies

50aab706b3e64.image

Sākoties pavasara brīvlaikam, skolēni var atvilkt elpu no mācībām un izbaudīt brīvību, bet vecākiem brīvlaiks bieži vien nozīmē papildus rūpes, jo jāsatraucas par to, kur un kā bērns pavadīs dienu.

Lai brīvdienas paietu bez liekiem uztraukumiem, ir svarīgi ar bērnu izrunāties un pārrunāt visus svarīgos jautājumus. Atklāti izrunājoties, vecākiem būs iespēja uzzināt, kur, kā un ar ko bērns ir plānojis pavadīt kopā savu laiku. Ļoti labi, ja vecākiem ir pieejami bērna draugu un viņu vecāku telefona numuri, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties. Bērnam jāpaskaidro, ka telefons ir jānēsā līdzi, kā arī regulāri jālādē, lai vecākiem nebūtu problēmu jebkurā laikā sazināties ar bērnu. Šie paši noteikumi iespēju robežās jāievēro arī vecākiem, lai bērns nepieciešamības gadījumā jebkurā laikā varētu sazvanīt viņus.

Ja ikdienas gaitās bērnam nav bieži jāpārvietojas pa ielām ar intensīvu satiksmi, bet brīvlaikā tas tiek plānots, svarīgi pārrunāt ceļu satiksmes noteikumus. Ceļu satiksmes noteikumi jāpārrunā arī ar tiem bērniem, kas pavasara brīvlaikā plāno atsākt riteņbraukšanas sezonu. Atcerieties, ka mūzikas klausīšanās austiņās var apdraudēt gan gājēju, gan riteņbraucēju. Atrodoties uz ielas, svarīgi pievērst uzmanību ne tikai luksoforiem un citiem satiksmes dalībniekiem, bet arī dzirdēt skaņas signālus.

Visiem bērniem, kuri brīvlaiku pavadīs skrituļojot, braucot ar riteni vai skrituļdēli, jāatgādina par aizsardzības līdzekļu lietošanu – ķiverēm, ceļu un elkoņu aizsargiem. Jāatceras, ka ar ekstrēmajiem sporta veidiem vislabāk un drošāk nodarboties tam speciāli piemērotās vietās, tādā veidā samazinot iespēju traumēt sevi un līdzcilvēkus, kā arī nebojājot īpašumu, kas nav piemērots ekstrēmo sporta veidu triku veikšanai. Rīgā ir vairāki brīvdabas skeitparki, kuros jebkurš var bezmaksas nodoties savam hobijam. Bezmaksas skeitparki atrodami Miera dārzā, Spīķeros, Rīgas Daugavgrīvas vidusskolas stadionā un Grīziņkalnā. Arī Lucavsalā ir uzstādīta neliela rampa, kas piemērota ekstrēmo sporta veidu praktizētājiem.

Bērniem, kuri brīvo laiku labprāt pavada ārpus telpām, jāatgādina arī citi drošības noteikumi – nedrīkst klaiņot pa pamestām mājām, jaunceltnēm un citām vietām, kur viegli gūt traumas, nav nepieciešams ielaisties sarunās ar svešiniekiem un doties viņiem līdzi, jāsargā savas personīgās mantas.

Ar tiem bērniem, kuriem brīvlaika pavadīšanai nekādu ideju un plānu nav, kopīgi var pameklēt un noskaidrot, kādas aktivitātes piedāvā Rīgas Centrālā bibliotēka un tās filiāles, Bērnu un jauniešu centri un dažādu skolu brīvā laika centri. Iepazīstoties ar šo iestāžu piedāvājumu, bērns, iespējams, atradīs kādu jaunu aizraušanos, kas ļaus brīvlaiku pavadīt interesantāk un saturīgāk, nekā sēžot mājās un veroties datora vai televizora ekrānā.

Pasaules Tuberkulozes dienai veltītie pasākumi Rīgā

TB plakāts

Tuvojoties Pasaules Tuberkulozes dienai 24. martā, jau trešo gadu Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar Latvijas Tuberkulozes fondu Rīgas pilsētā organizē informatīvu akciju, kuras ietvaros no 20. līdz 28. martam ikviens iedzīvotājs varēs saņemt bezmaksas speciālista konsultācijas par tuberkulozi, plaušu slimību veselību un profilaksi, kā arī pēc nepieciešamības veikt krēpu testu.

Kā liecina Pasaules Veselības organizācija dati, katru dienu pasaulē tiek reģistrēti 28 000 jauni tuberkulozes gadījumi. Šī ārstējamā infekcijas slimība ik gadu izdzēš 1.8 miljonu cilvēku dzīvību visā pasaulē. Latvijā saslimstība ar tuberkulozi būtiski samazinās ar katru gadu. Kopš slimības uzliesmojuma 1998. gadā, saslimstība ar tuberkulozi ir mazinājusies vairāk kā trīs reizes, pateicoties inovatīvām pieejām slimības diagnostikā un ārstēšanā, kā arī starpsektoru sadarbībai pacientu aprūpē.

Neskatoties uz tuberkulozes samazinājumu, mediķi vērš uzmanību uz satraucošām problēmām, kuras novēro savā darba ikdienā – nereti pacienti vēršas pie ārsta novēloti, ar smagu, ielaistu slimību, patvaļīgi pārtrauc ārstēšanos, tādejādi apdraudot apkārtējos un pēc laika atgriežas ārstniecības iestādē smagā stāvoklī.

Biežāk sastopamie tuberkulozes simptomi ir klepus, kas nepāriet 2-3 nedēļas, svīšana naktīs, nepamatots svara zudums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums, sāpes krūtīs, apetītes zudums, pastāvīgs nogurums un nespēks. Jāņem vērā, ka par slimību var liecināt arī viens vai daži no minētajiem simptomiem. Cilvēki ar sūdzībām par tuberkulozei raksturīgiem simptomiem var vērsties pie ģimenes ārsta vai pie pneimonologa (plaušu ārsta) bez ģimenes ārsta nosūtījuma. Tuberkulozes diagnostikai pamatā izmanto trīs metodes – vērtē pacienta sūdzības, veic plaušu rentgenoloģiskos izmeklējumus un krēpu analīzes. Latvijā tuberkulozes diagnostika un ārstēšana ir valsts apmaksāti pakalpojumi, kurus bez maksas var saņemt ikviens iedzīvotājs. Rīgas domes Labklājības departaments ir izvirzījis mērķi motivēt tuberkulozes slimniekus ambulatorajai terapijai DOTS (tieši uzraugāmās ārstēšanas īsais kurss) programmas ietvaros. Lai nodrošinātu mērķa sasniegšanu, Rīgas domes Labklājības departaments, apzinoties DOTS programmas efektivitāti un nozīmīgumu tuberkulozes infekcijas slimības izplatības mazināšanā, atbalsta SIA „Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” īstenoto DOTS programmu, līdzfinansējot Rīgā deklarēto DOTS programmas dalībnieku  sabiedriskā transporta izdevumus 2.30 EUR apmērā dienā un apmaksā pārtikas iegādi ne vairāk kā 19.20 EUR apmērā mēnesī, sadalot to vienmērīgi mēneša ietvaros.

Lai veicinātu sabiedrības informētību par tuberkulozes slimību, tās diagnostikas un ārstēšanas iespējām, kā arī plaušu veselības stiprināšanu astoņas dienas no 20. līdz 28. martam rīdziniekiem tiks piedāvātas speciālista konsultācijas. Akcijas laikā darbosies informatīvais tālrunis 26626161, uz kuru zvanot darba dienās no 13. marta līdz 31. martam, no plkst. 9:00 līdz plkst. 17:00 būs iespēja saņemt informāciju par precīzu konsultāciju norises laiku un vietu.

Konsultācijām nav nepieciešams iepriekš pierakstīties un tās tiek piedāvātas bez maksas.

Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istaba Slokas iela 161 20.03.2017. 11:00-16:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
Šarlotes iela 1B 21.03.2017. 11:00-19:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
Aglonas iela 35/3 22.03.2017. 10:00-16:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
Aptiekas iela 8 23.03.2017. 10:00-16:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
Gaiziņa iela 7 24.03.2017. 10:00-15:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
10:00-13:00 Plaušu rentgenoloģiskā izmeklēšana**
Biedrība “Dia+logs” Dzirnavu iela 135 27.03.2017. 12:00-18:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi

iespēja veikt krēpu testu

Biedrība “Dia+logs” Mobilās vienības autobuss (Rumbulas trase-Prūšu iela-Artilērijas iela-Lienes iela) 28.03.2017. 12:00–18:00  

 

Speciālista konsultācijas par tuberkulozi

iespēja veikt krēpu testu


*Visi aktivitāšu kalendārā minētie pasākumi ir BEZMAKSAS!!!

** Pakalpojums tiek nodrošināts sadarbībā ar SIA “Veselības centrs 4”

Plašāka informācija par tuberkulozi pieejama interneta vietnēs www.tuberkuloze.lv un www.spkc.gov.lv.

Semināri sēdoša darba darītājiem

Too many hours in the chiar...

Arī šī gada pavasarī Rīgas domes Labklājības departaments aicina rīdziniekus, kuru ikdiena paiet, veicot sēdošu darbu, bezmaksas apmeklēt seminārus par veselīgu un sabalansētu uzturu un praktiskas vingrošanas nodarbības.
Sēdoša darba darītājiem regulāra un pareiza izkustēšanās ir īpaši svarīga, jo liela daļa ikdienas paiet, sēžot vienveidīgās un neveselīgās pozās, kas nenāk par labu kopējam veselības stāvoklim un pašsajūtai. Regulāra vingrošana uzlabos stāju, attīstīs muskulatūru, liks pareizi elpot, nodrošinot organismu ar skābekli.
Savukārt veselīga un pilnvērtīga uztura ieradumi ir svarīgi ikvienam, jo tieši uzturs ir pamatā labai veselībai, nodrošinot organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem, minerālvielām un visām nepieciešamajām uzturvielām.
Vingrošanas nodarbības vadīs sertificēta fizioterapeite Liene Gruzīte, savukārt lekcijas par veselīgu un sabalansētu uzturu vadīs sertificēta uztura speciāliste ar maģistra grādu uzturzinātnē Tatjana Tepo.

Nodarbību norises laiki un tēmas:

Datums Laiks Tēma Apraksts
8.marts 17:30 – 19:00

 

I-DEJAS MĀJA, Lāčplēša ielā 60

Vingrošanas nodarbība Treniņš ar ļoti iedarbīgiem vingrinājumiem, lai stiprinātu stāju un attīstītu dziļo ķermeņa muskulatūru, kā arī atslogotu tās ķermeņa daļas, kas sēdoša darba vai mazkustīguma ietekmē negatīvi tiek ietekmētas visvairāk
22.marts
5.aprīlis
19.aprīlis
10.maijs
17.maijs
Datumi Laiks/vieta Tēma Apraksts
9.marts 18:00 – 20:00

 

SIA Mammām un tētiem redakcija, Brīvības ielā 40 – 16

Veselīgs, sabalansēts uzturs Informācija par sabalansētu uzturu, produktu uzturvērtības un  uzturvielu attiecību pārtikā, pārtikas ietekmi uz pašsajūtu
23.marts
6.aprīlis
20.aprīlis
11.maijs
18.maijs

Lai pieteiktos nodarbībām, lūdzam  zvanīt uz tālr. nr. 22149204 vai rakstīt uz e-pastu zanda@onplate.lv.

Aicinām piedalīties vienā semināra ciklā: vingrošanas nodarbība trešdienā un seminārs par uzturu ceturtdienā. Tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūdzam pieteikties laicīgi.

logo

 

Foto: peopleimages.com