Pirmā partneru kopīgā tikšanās projekta ”Vairāk iespēju!” ietvaros

2017.gada 16.novembrī norisinājās pirmā partneru kopīgā tikšanās projekta “Vairāk iespēju!” ietvaros Turku, Somijā.

Tikšanās sniedza iespēju visiem sadarbības partneriem iepazīties un dalīties ar savu darba pieredzi, lai kopīgi un ar vienotu izpratni varētu sasniegt projekta mērķi – iesaistīt pusmūža vecuma vīriešus grupu aktivitātēs un izveidot programmu, kas veicinās atkarīgo personu rehabilitāciju, sociālo integrāciju un dzīves kvalitātes pieaugumu.

Nodibinājuma “Nova Vita” pārstāves pastāstīja par savas organizācijas pamatideju – dot otru iespēju cilvēkiem, kuri nonākuši uz ielas savas atkarības dēļ, sākt jaunu dzīvi. Viņas iepazīstināja ar savu pieredzi darbā ar atkarīgajām personām un programmu, kura tiek īstenota šajā centrā. Savukārt nodibinājuma “Integrācija sabiedrībai” pārstāvis J. Kapustins sniedza prezentāciju par 20 gadus ilgo darba pieredzi, strādājot, galvenokārt, ar personām pēc apcietinājuma. Neskatoties uz atšķirīgām pieejām, visu pārstāvju darba pamatā ir sociālā rehabilitācija un visi saskaras ar līdzīgām grūtībām un izaicinājumiem.

 Sanāksmes dalībniekiem bija iespēja apmeklēt un iepazīties ar Somijas Zilās Lentes asociācijas darbu sociālās rehabilitācijas jomā. Sociālajā rehabilitācijas centrā jaunas prasmes un iemaņas apgūst dažāda vecuma personas, kuriem ir dažāda veida grūtības (atkarības, grūtības ģimenē, bijušie ieslodzītie u.c.). Rehabilitācijas centra klienti apgūst galdniecības prasmes un dažādus citus darbus – izgatavo telpu noformējumu, rotaslietas, gatavo ēdienu u.c.

Tikšanās noslēdzošajā daļā katrs projekta partneris iepazīstināja pārējos ar savu redzējumu par projekta ietvaros īstenojamām aktivitātēm un apmācību/darbnīcu programmu, kā arī tika apspriests visatbilstošākais aktivitāšu novērtēšanas modelis.

Iespēja tikties klātienē deva iespēju projekta partneriem vienoties par kopēju platformu, kas palīdzēs veikt turpmākos ar projektu saistītos darbus, īpaši projekta aktivitāšu (praktiskās nodarbības mērķa grupai, kā arī seminārus profesionāļiem) plānošanā un ieviešanā.

 

HIV testēšanas nedēļa 2017

Laikā no 17.novembra līdz 24.novembrim visā Eiropā notiek HIV testēšanas nedēļa. HIV testēšanas nedēļas mērķis ir aktualizēt HIV testa veikšanas nepieciešamību un nozīmi. HIV testēšanas nedēļas laikā vairākās vietās visā Latvijā būs iespējams bezmaksas veikt HIV testu, kā arī saņemt speciālista konsultāciju.

Rīgā bezmaksas HIV testus HIV testēšanas nedēļas laikā būs iespējams veikt:

Slimību profilakses un kontroles centra “HIV/AIDS konsultāciju kabinetā”, Klijānu ielā 7 21.novembrī, 22.novembrī un 23.novembrī no plkst. 13:00 līdz 17:00
Biedrībā „DIA+LOGS”, Dzirnavu ielā 135 17.novembrī no plkst. 15:00 līdz 19:00, 21.novembrī no plkst. 10:00 līdz 14:00, 22.novembrī un 23.novembrī no plkst. 14:00 līdz 18:00, 24.novembrī no plkst. 16:00 līdz 20:00
Biedrībā “Baltijas HIV asociācija”, tirdzniecības parkā “Alfa”, Brīvības gatvē 372 24.novembrī no plkst. 12:00 līdz 19:00
Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabā, Gaiziņa ielā 7 21.novembrī no plkst. 10:00 līdz 16:00, 22.novembrī un 23.novembrī no plkst. 10:00 līdz 15:00
Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabā, Šarlotes ielā 1B 17.novembrī, 22.novembrī un 24.novembrī no plkst. 9:00 līdz 17:00, 21.novembrī un 23.novembrī no plkst. 11:00 līdz 19:00

Piedāvājam noskatīties video, kurā redzams, kā tiek veikts HIV tests.

HIV testu bez maksas un anonīmi ir iespējams veikt arī citos laikos, ne tikai HIV testēšanas nedēļas ietvaros. Sīkāka informācija par iespējām veikt HIV testu HIV profilakses punktos pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā.

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kāposti”

Sestdien, 4.novembrī, Rīgas Centrāltirgū notika šogad pēdējā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Kāposti”. Meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas BĪlandes vadībā iepirka produktus Rīgas Centrāltirgū un kopīgi pagatavoja gardu un veselīgu maltīti. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm un pagatavot tās arī mājās.

Kāpostu – tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 mazs galviņkāposts;
  • 2 burkāni;
  • 4 – 5 kartupeļi;
  • 1 puravs vai sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • šķipsniņa melno piparu;
  • šķipsniņa čili;
  • sāls;
  • 4 vidēja izmēra, ļoti gatavi tomāti;
  • ½ citrona sula.

Pagatavošana:

Sarīvē kāpostu, burkānu, sagriež puravu un kartupeļus. Visu liek katlā vārīties, pievienojot arī čili, garšvielas, sāli. Kad dārzeņi gandrīz jau gatavi, pievieno sablenderētus tomātus bez mizas. Beigās, lai būtu pikantāka garša, var pievienot vēl arī dažas piles citrona sulas un nedaudz maltus melnos piparus.

 

Sarkanā kāpostu kūka ar grieķu jogurtu vai dzērveņu mērci

Sastāvdaļas kūkai:

  • 1,25 krūzes pilngraudu auzu miltu;
  • 1,5 krūzes rīvēta sarkanā kāposta (aptuveni 1/4 no mazas kāpostgalvas);
  • 2 nogatavojušies banāni;
  • 1 ābols;
  • 2 olas vai 3 ēdk. čia sēklu, izmērcētas sešās ēdk. ūdens;
  • 50 ml eļļas;
  • 2 tjk. cepamais pulveris;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1/2 tjk. kanēļa;
  • mazliet eļļas, lai ietaukotu kūkas formu.

Sastāvdaļas virskārtai:

  • 200 g grieķu jogurta vai krējuma;
  • 3 tjk. šķidra medus

VAI

  • 200g dzērveņu vai citu ogu (der arī saldētas);
  • 2 ēdk. medus.

Pagatavošana:

Sakarsē cepeškrāsni līdz 190°C un ietauko kūkas formu. Smalki sarīvē sarkano kāpostu, ābolu nomizo un arī smalki sarīvē. Pievieno olas (vai čia sēklas, kas izmērcētas ūdenī) un banānus un visu kārtīgi samaisa, masai pievieno eļļu un izmaisa vēlreiz. Visbeidzot pievieno miltus, kanēli, sāli un cepamo pulveri. Kad masa ir rūpīgi izmaisīta, to vienmērīgi izlīdzina pannā un cep krāsnī 30-35 minūtes. Tikmēr samaisa vai sablenderē virskārtas sastāvdaļas. Kad kūka ir gatava, ļauj tai atdzist un tad uzliek virskārtu.

Skābēto kāpostu mērce

Sastāvdaļas:

  • 150 g skābēto kāpostu;
  • sula no viena citrona;
  • 1 vidējs tomāts ;
  • 5 saulē kaltēti tomāti;
  • ½ bunte pētersīļu;
  • 2 ķiploka daiviņas.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sablenderē līdz paliek nedaudz graudaina konsistence.

Puķkāpostu – kartupeļu plāceņi

Sastāvdaļas:

  • 1 vidējs puķkāposts;
  • 750 g kartupeļu;
  • 125 g griķu vai rudzu miltu;
  • 1 ola vai 1 ēdk. čia sēklu + 3 ēdk. ūdens;
  • šķipsniņa malta muskatrieksta;
  • 2 ēdk. olīveļļas;
  • sāls.

Pagatavošana:

Vāra kartupeļus aptuveni 20 minūtes. Puķkāpostu nomazgā, noplaucē verdošā ūdenī apmēram 10 minūtes un nokāš. Tad puķkāpostu sadrupina vai sagriež mazos gabaliņos, lai veidotos graudiņi. Kartupeļus sastampā vai sablenderē, sajauc ar miltiem un olu (vai čia sēklām, kas izmērcētas ūdenī). Iejauc sāli, muskatriekstu, eļļu un tad iejauc smalki sadrupinātos puķkāpostus. Cep krāsnī 180*C (vai uz pannas) līdz paliek zeltaini. Pasniedz ar svaigiem dārzeņu salātiem un krējumu vai jogurta mērci.

Dārzeņu pica ar puķkāpostu pamatni

Sastāvdaļas pamatnei:

  • 1 vidējs puķkāposts;
  • 100 g griķu, mandeļu vai citu miltu;
  • 2 ēdk. čia sēklu (izmērcētas 4 – 5 ēdk. ūdens) vai 1 ola;
  • 1 tjk. Vidusjūras garšvielu mix;
  • 50 – 60 g cietā siera;
  • 1/2 bunte sakapātu diļļu vai pētersīļu.

Sastāvdaļas virskārtai:

Var atšķirties atkarībā no vēlmēm un iespējām!!!

  • 4 ēdk. tomātu pastas;
  • 2 mocarellas bumbas vai cits svaigais siers;
  • sauja ķiršu tomātu;
  • bazilika vai rukolas lapiņas;
  • papildus: šampinjoni, paprika, sarkanie sīpoli, spināti, olīvas u.c.

Pagatavošana:

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C un sagatavo cepamo plāti, tajā ieklājot cepamo papīru. Sadala puķkāpostu mazās rozetēs un ar blendera palīdzību samaļ smalkos gabaliņos, kurus izber uz sagatavotās cepamās plāts un izlīdzina vienmērīgā slānī. Liek karstā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm. Izņem puķkāpostus no krāsns un ļauj tiem nedaudz atdzist. Cepeškrāsni turpina karsēt (~ 200°C). Puķkāpostu masu liek bļodā. Tai pievieno rīvētu cieto sieru, garšvielas, miltus un izmērcētās čia sēklas vai olu. Visu kārtīgi samaisa. Masai vajadzētu turēties kopā, taču tā būs drupanāka nekā ierastā miltu mīkla. Apaļu pannu, kas piemērota picas cepšanai, izklāj ar cepamo papīru, ietauko ar eļļu un pa virsu klāj sagatavoto puķkāpostu mīklu. Ar karotes apakšu izlīdzina un piespiež mīklu pie pannas, veidojot blīvu, vienmērīgu picas pamatni. Liek karstā cepeškrāsnī un cep 15 – 20 minūtes, līdz picas pamatne zeltaina. Izņem picas pamatni un uz tās smērē tomātu mērci, pa virsu liek šķēlēs sagrieztu mocarellu, ripiņās vai uz pusītēm sagrieztus ķiršu tomātus, svaigā bazilika lapiņas. Liek picu karstā krāsnī un cep 8 – 10 minūtes, līdz tomāti apcepušies un siers izkusis. Pasniedzot pa virsu uzliek papildu svaigas bazilika lapiņas vai rukolu.

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Daudzveidīgie dārzeņi”

Sestdien, 24.oktobrī, Rīgas Centrāltirgū notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Daudzveidīgie dārzeņi”. Meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā gatavoja dažādus veselīgus dārzeņu ēdienus. Piedāvājam iepazīties ar receptēm.

Sautējums ar tomātu un biezpienu

Sastāvdaļas:

  • 1 vidējs kabacis (bez sēklotnes) vai 350 g ķirbja;
  • 2 burkāni;
  • 1 liels sīpols;
  • 3 – 4 tomāti;
  • 200 g vājpiena biezpiena;
  • tandori vai citas (sarkanās) garšvielas
  • sāls.

Zaļumi, sēkliņas pasniegšanai.

Pagatavošana:

Sasautē kabaci (vai ķirbi) ar sīpoliem un burkāniem, tandori (tomātu) garšvielu, kad burkāni ir gatavi, klāt pievieno sasmalcinātus tomātus bez mizas un nedaudz (vienu līdz divas minūtes) pasautē, lai tomāts atdod savu garšu. Beigās pievieno biezpienu un ļauj vēl minūti pasautēties, lai biezpiens izkustu. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

Burkānu – siera cepumi

Sastāvdaļas:

  • 300 g auzu vai griķu miltu;
  • 2 tjk. cepamā pulvera;
  • 1 tjk. jūras sāls;
  • 250 g rīvētu burkānu;
  • 1 ēdk. amoliņa sēklas;
  • 100 g Ievas siera ar amoliņu;
  • 1 ola (vai 2 ēdk. čia sēklu, izmērcētas 4 ēdk. ūdens);
  • 100 ml piens.

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190′ C. Lielā bļodā ieber miltus, pievieno un kārtīgi iemaisa tajos cepamo pulveri. Klāt liek arī sāli, burkānus, amoliņa sēklas un sieru. Visu apmaisa. Citā traukā iesit olu, kurai pievieno pienu un sakuļ (vai arī sagatavo čia sēklas). Šķidrumu pēc tam lej miltu un burkānu masā, kārtīgi samaisa, lai veidotos mīklas bumba. Pēc tam mīklu sadala nelielās bumbiņās, ko saplacina un liek uz cepamā papīra. Cep  aptuveni 20 – 25 minūtes. Vislabāk garšos, pasniegti silti.

Ķirbju pīrāgs

Sastāvdaļas:

Pamatne:

  • 150 g pilngraudu auzu pārslas;
  • 50 g linsēklu;
  • 70 g valriekstu;
  • 100 g dateļu;
  • 100 g ūdens.

Pildījums:

  • 500 g svaiga ķirbja;
  • 2 ļoti gatavi banāni;
  • 100 g dateļu;
  • 15 g linsēklu;
  • kanēlis;
  • muskatrieksts;
  • kardamons.

Pagatavošana:

Uzsilda krāsni līdz 180°C. Sagriež lielos gabalos ķirbi un ieliek uz 15 minūtēm krāsnī un tikmēr gatavo masu pīrāga pamatnei. Visas pamatnes sausās sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina. Dateles sablenderē ar ūdeni un samaisa kopā visu masu. Iegūto masu izklāj cepamajā formā, kurā ieklāts cepamais papīrs. Izklāj vienmērīgi visu masu un liek uzsildītā cepeškrāsnī, cep 180′ C  10 – 15 minūtes. Tikmēr var pagatavot pildījumu. Krāsnī izcepto ķirbi sablenderē kopā ar banāniem, datelēm un samaltām linsēklām. Kad pamatne ir gandrīz izcepusies, ņem ārā no cepeškrāsns un formā lej iekšā pildījumu, vienmērīgi to izlīdzinot. Cepeškrāsnij uzsilda līdz 210°C un liek pīrāgu cepties aptuveni 15 minūtes, tad atver vaļā cepeškrāsni un samazinām temperatūru līdz 170°C un turpina cept aptuveni 30 minūtes. Kad gatavs, ņem ārā un atdzesē. Pēc tam vislabāk to uz dažām stundām ievietot ledusskapī, lai sacietē. Pasniedz ar svaigu ogu mērci vai ievārījumu.

 

Fotogrāfijas no meistarklases galerijā.

 

 

Aicinām pieteikties Ēdiena gatavošanas meistarklasei Daudzveidīgie dārzeņi

Dārzeņi ir īstenas rudens veltes, kas palīdz mūsu organismus apgādāt ar nepieciešamajiem vitamīniem ziemas pārdzīvošanai. Rudenī tepat, Latvijā, augušo dārzeņu daudzveidība ir ļoti liela, tāpēc tos var lietot visdažādāko ēdienu pagatavošanā, izmantojot gan svaigus, gan vārot, sautējot, cepot un konservējot.

Katrā rudens dārzenī var atrast ko veselīgu un organismam noderīgu. Piemēram, lielākā rudens oga – ķirbis ir diētisks produkts, kura izmantošanas variācijas ir ļoti plašas. Ķirbju ēšana veicina gremošanu un palīdz no organisma izvadīt kaitīgas vielas. Ķirbja sastāvā ir daudz beta karotīna, kālija un fosfora. Uzturā var izmantot ne tikai ķirbja mīkstumu, vārot zupas un sautējumus, cepot gan saldus, gan sāļus ēdienus vai to marinējot, bet no ķirbja var izspiest arī sulu. Ķirbju sulai piemīt arī urīndzenoša un žultsdzenoša iedarbība, to iesaka izmantot ķermeņa temperatūras pazemināšanai, kā arī lietot pret sliktu dūšu. Ķirbja sēklas var izmantot kā piedevu salātiem un zupām riekstu un grauzdiņu vietā, kā arī iecept maizē. Ķirbju sēklu sastāvā ir kukurbitīns un fitosteroli, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni.

Vēl viens plaši pieejams rudens dārzenis skaistā krāsā – burkāns. Ēdot burkānus, organisms uzņems beta karotīnu, kāliju un A vitamīnu. Regulāra burkānu lietošana organismā pasargā no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes un palīdz saglabāt labu redzi.

Bez ķirbjiem un burkāniem katrs, kam nav sava dārziņa, tirgū var iegādāties vēl daudz un dažādus citus dārzeņus, kas ar savām krāsām ne tikai labi izskatās, bet arī labi garšo un ir veselīgi. Ja arī tu vēlies apgūt kādu jaunu un veselīgu dārzeņu pagatavošanas recepti, aicinām sestdien, 21.oktobrī, apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi Daudzveidīgie dārzeņi. Meistarklase notiks Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, plkst. 10:00 – 14:00. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam rakstīt uz veseligsridzinieks@riga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru.

 

Foto no platedujour.com

PEP mammu palīdzība jaunajiem vecākiem

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu, labdarības fondu Oak Foundation un PEP mammu biedrību Rīgā deklarētajiem  P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Rīgas Dzemdību namā dzimušo mazuļu vecākiem piedāvā mazuļa pirmajos dzīves mēnešos saņemt bezmaksas informatīvu un emocionālu atbalstu. Atbalsts izpaužas kā profesionāli apmācītas atbalsta personas – PEP mammas – vizīte ģimenes dzīvesvietā. Katrai ģimenei ir iespēja saņemt līdz desmit vizītēm. PEP mammu atbalstu ir iespējams saņemt arī tām ģimenēm, kuru bērniņi atrodas stacionārā.

PEP mammas  ir Pirmās Emocionālās Palīdzības mammas – profesionāla atbalsta personas māmiņām ar mazuli no dzimšanas līdz trīs gadu vecumam. PEP mammas ir ieguvušas īpašu profesionālu izglītību ģimenes psiholoģijas centrā Līna. PEP mamma ir laba izvēle gadījumos, kad māmiņai nepieciešama praktiska informācija vai emocionāls atbalsts mazuļa audzināšanā.

PEP mammas vizītes laikā jaunajiem vecākiem ir iespēja pārrunāt visdažādākos jautājumus, kas saistīti ar bērniņa attīstību, zīdīšanu, barošanu, raudāšanu, gulēšanas režīmu, mazuļa celšanu un nēsāšanu (handlingu), higiēnu. PEP mamma palīdz vecākiem atpazīt mazuļa signālus, palīdzot saprast, kādas varētu būt mazuļa vēlmes un vajadzības konkrētajā situācijā. PEP mamma var sniegt arī emocionālu atbalstu vecākiem, lai uzlabotu vecāku pašsajūtu nereti ne vien emocionāli, bet arī fiziski grūtajā laikā, kad ģimenē ienāk jaundzimušais. Ar PEP mammas atbalstu, padomu un iedrošinājumu vecākiem ir vieglāk apgūt savu jauno lomu mazuļa pirmajos dzīves mēnešos. Katra vizīte ilgst pusotru stundu, vizīšu biežums tiek individuāli saskaņots ar katru ģimeni.

Sīkāku informāciju par pakalpojumu var saņemt, rakstot uz piedzimstotberninam@sosbca.lv.

PEP mammas piedāvā darāmo darbu sarakstu pirmajām sešām nedēļām pēc mazuļa piedzimšanas:

  • Pārrodoties mājās, pēc iespējas neplānot nekādas citas aktivitātes, kā vien būšanu kopā ar savu mazuli, to aprūpējot, barojot, turot rokās, IEPAZĪSTOTIES;
  • Iepazīstināt savu ģimenes ārstu ar mazuli pirmajā mājas vizītē;
  • Veikt vieglas slodzes ķermeņa vingrinājumus, kas īpaši paredzēti pēcdzemdību periodam;
  • Nekautrēties palūgt kādu palīgu mājas solim un veselīgas zupas uzvārīšanai;
  • Regulāri ieturēt veselīgu maltīti, labāk mazākas porcijas, bet biežāk, nevis otrādi;
  • Iet regulārās pastaigās ar bērniņu svaigā gaisā;
  • Nesteigties! Visu darīt uzspīlēti lēni un mierīgi, veidojot ar mazuli ciešu acu kontaktu, jaundzimušajā tas vairo drošības un uzticēšanās sajūtu;
  • Nekautrēties lūgt palīdzību ik brīdi, kad rodas tāda nepieciešamība, visam šim laikam jāpieder ekskluzīvi jums abiem!

Kur vērsties pēc palīdzības?

  • 112 – vienotais ārkārtas palīdzības izsaukuma numurs;
  • lv.kkm.lv – viss par mazuļa zīdīšanu;
  • debesmanna.lv – skumju sajūtas pēc mazuļa piedzimšanas vai pēcdzemdību depresijas sajūta;
  • pep.lv – Pirmā Emocionālā Palīdzība – PEP mammas, mājas vizītes;
  • 27722292 – “Skalbes” krīzes tālrunis , ja gadās nonākt jebkādā krīzes situācijā;
  • 8000 5055, www.ld.riga.lv – sociālie pakalpojumi un pabalsti Rīgā.

 

Foto no freepik.com

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi”

 

Septembra pēdējā dienā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi” dalībnieki satikās Rīgas Centrāltirgū, lai kopīgi izvērtētu rudens ražu un iegādātos gardumus, no kā kopīgi pagatavoja veselīgu un garšīgu maltīti, labi pavadot laiku un uzzinot daudz ko jaunu. Meistarklasi vadīja uztura speciāliste Guna Bīlande.

Piedāvājam iepazīties ar receptēm, kas palīdzēs tikt galā ar kartupeļu ražu un iemācīs interesantā veidā pagatavot dažādus graudaugus.

Sarkano rīsu un biešu risoto

 Sastāvdaļas:

  • 1 ēdk. olīveļļas;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • 2 daivas ķiploka;
  • 150 g sarkano rīsu;
  • 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona;
  • 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos);
  • 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju;
  • sāls, kumins (vai ķimenes) un melnie pipari.

Pasniegšanai – svaigi pētersīļi vai dilles.

Papildus, ja vēlās, pasniedzot var pievienot drupinātu kazas sieru.

Gatavošana:

Uz pannas apcep sarkano sīpolu, ķiploku un pievieno nevārītus sarkanos rīsus, apcep vēl minūti un tad pievieno 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona. Vāra 10 minūtes un tad pievieno 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos), 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju un garšvielas. Vāra vēl 25 minūtes un tad pievieno sakapātus pētersīļus. Pasniedz ar svaigajiem dārzeņu salātiem un krējumu vai pesto.

 

Krāsnī gatavota prosa ar dārzeņu lečo

Sastāvdaļas:

  • 350 g prosa;
  • 1 l ūdens;
  • kurkuma;
  • jūras sāls.

Gatavošana:

Prosu noskalo zem tekoša ūdens līdz tek tīrs ūdens. Sakarsē krāsni līdz 190′ C, pannā ieklāj cepamo papīru un ber virsū prosu, pārkaisa ar šķipsniņu kurkumas un jūras sāli un pārlej ar 750 ml ūdens (250 ml atstāj vēlākam un lieto pēc nepieciešamības). Prosu liek krāsnī un „cep” ~ 50 – 60min.

 

Dārzeņu lečo

Sastāvdaļas:

  • 2 paprikas – krāsainas;
  • 2 burkāni;
  • 1 liels sīpols;
  • 3 lieli tomāti;
  • 3 ēdk. eļļas;
  • jūras sāls;
  • 1 tjk. cukura;
  • 2 ēdk. citrona sulas (var lietot etiķi).

Gatavošana:

Sīpolus, papriku, tomātus rupji sagriež, bet burkānus sarīvē. Sīpolus ar burkāniem sautē, tad pievieno papriku, un, kad viss jau gandrīz gatavs, pievieno tomātus un garšvielas. Citrona sulu (etiķi) pievieno pirms beigām.

Prosas un lēcu biezeņzupa

Sastāvdaļas:

  • 150 g prosas;
  • 150 g lēcu (vai šķelto zirņu);
  • 300 g ķirbja;
  • 1 liels burkāns;
  • 1 selerijas sakne;
  • garšvielas un sāls.

Gatavošana:

Prosu kārtīgi noskalo un vāra sālsūdenī, gatavu noskalo vēlreiz. Lēcām pievieno burkānu, selerija sakni, ķirbi un garšvielas un vāra līdz lēcas sāk jukt laukā. Ūdenim jābūt vairāk nekā dārzeņiem un lēcām, lai sanāktu zupa, bet var gatavot arī biezeni. Kad viss izvārījies, saliek kopā, pievieno garšvielas un, ja vēlas, sablendē.

Sāļais kartupeļu un biezpiena sacepums

Sastāvdaļas:

500 g kartupeļi (vārīti būs ātrāk);

50 g skābā krējuma;

1 liels sīpols vai neliels puravs;

100 g biezpiena;

150 g ķirbja vai cukini;

2 olas (vai olu aizvietotājs no čia vai linsēklām);

100 g cietā siera;

2 ēdk. olīveļļas;

pēc garšas – sāls, malti melnie pipari.

Gatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 180′ C. Tikmēr virtuves kombainā vai ar dārzeņu rīvi sasmalcina kartupeļus, sīpolus, ķirbi un sieru. Dārzeņiem pievieno olas, krējumu un visu kārtīgi samaisa. Pievieno masai biezpienu, sāli, piparus, nedaudz eļļas un visu rūpīgi samaisa. Mīklas masu izklāj vienmērīgi uz pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, un cep krāsnī ~ 30 min.

Grūboto ar zaļumiem un sieru 

Sastāvdaļas:

  • 1 liels sīpols;
  • 250 g pērļu grūbu;
  • 1,5 l ūdens vai dārzeņu buljona (ūdenim var pievienot garšvielas);
  • 3 ēdk. svaigā siera;
  • 5 – 70 g cietā siera;
  • 1 bunte diļļu;
  • 1 bunte pētersīļu;
  • jūras sāls;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • olīveļļa cepšanai.

Gatavošana:

Sakapā sīpolu un apcep pannā kopā ar šķipsniņu sāls. Cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Grūbas rūpīgi noskalo un pieber pannā pie sīpoliem; apcep ~ 3 minūtes. Pielej kausiņu ūdens un pagaida līdz tas uzsūcies. Tad pielej visu atlikušo buljonu vai ūdeni un vāri grūbas, līdz mīkstas (kad viss uzsūcies). Ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz šķidruma. Grūbām pievieno svaigo sieru, cieto sieru un zaļumus. Visu sajauc kopā un pasniedz ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Kartupeļu saldais kēkss

Ideāls variants kā realizēt kartupeļu pārpalikumus!

Sastāvdaļas:

  • 150 g vārītu kartupeļu (vai biezeņa);
  • 100 g pilngraudu auzu;
  • 100 g pilngraudu auzu miltu;
  • 100 ml kefīra vai augu piena (rīsu, mandeļu, auzu);
  • 150 g žāvētu plūmju (izmērcētas, noskalotas, sagrieztas gabaliņos);
  • 2 tjk. kanēļa;
  • 1tjk. vaniļas pulvera;
  • 2 banāni;
  • 2 ēdk. izmērcētu linsēklu;
  • Olīveļļa, lai iesmērētu formu.

Gatavošana:

Kartupeļus un banānus sastampā, pievieno kefīru vai augu pienu, auzu pārslas un miltus, žāvētos augļus un garšvielas. Sakarsē krāsni līdz 190′ C un cep 25 – 30minūtes. Pasniedz kopā ar ievārījumu vai krējumu, kam pievienots kanēlis.

Fotogrāfijas no meistarklases aplūkojamas galerijā.

« gada 2 »