Receptes no gatavošanas meistarklases “Maize – cepsim paši!”

Fokača

Sastāvdaļas

  • 225 g kviešu miltu (no tiem 50 g pilngraudu kviešu milti);
  • 6 g sausā rauga;
  • ½ tējkarotes sāls;
  • ½ tējkarotes cukura;
  • 7 ēdamkarotes olīveļļas;
  • rozmarīna zariņš;
  • sauja ķirštomātiņu;
  • 150 ml silts ūdens.

Pagatavošana

Miltus sajauc ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, kurā ielej 150 ml silta ūdens un 2 ēdamkarotes eļļas. Pamazām jauc klāt miltus un, pievienojot visus, samīca mīklu. Mīca pamatīgi, līdz mīkla ir vijīga un nelīp pie rokām. Tai nevajadzētu būt pārāk stingrai, mīklai var pievienot vēl nedaudz silta ūdens. Mīklu saveļ bumbā, pārklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē, līdz tā dubultojas apjomā. Tad to apmērām 2 cm biezā kārtā ieklāj veidnē – to iepriekš izklāj ar cepampapīru un pārslaka ar eļļu. Mīklu var klāt uz cepampapīra arī tāpat, bez veidnes. Ar pirkstiem mīklu izlīdzina, pārklāj un siltumā atkal raudzē. Tad mīklā ar pirkstiem vai koka karotes kātu izspiež iedobumiņus, ieliek tur uz pusēm sagrieztus tomātiņus. Mīklu pārkaisa ar rozmarīna lapiņām, pārlaista pārpalikušo eļļu, var pārkaisīt rupju sāli. Krāsnī 230 grādu temperatūrā cep 10 minūtes. Tad karstumu samazina uz 200 grādiem, cep vēl 10 minūtes.

Bulciņu maize ar sieru

Sastāvdaļas

  • 200 g kviešu miltu;
  • 50 g auzu miltu;
  • ½ glāzes piena vai ūdens;
  • ola;
  • 30 g sviesta;
  • šķipsniņa sāls;
  • ēdamkarote cukura;
  • 5 g sausā rauga;
  • 80 g mocarellas siera;
  • sezama sēkliņas un ķimenes.

Pagatavošana

Bļodā iesijā miltos, kas sajaukti ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, ielej siltu pienu, ūdeni vai abus, pievieno mīkstu sviestu un olu, nedaudz atstājot pārsmērēšanai. Pamazām jauc klāt miltus, izveido mīklu. Labi samīca, pārklāj ar dvieli un noliek siltā vietā, līdz mīkla ir uzrūgusi un dubultojusies. Tad to saspaida, izveido garenu desiņu un sadala 9 vienādos gabalos. Arī sieru sadala 9 gabalos. Katru mīklas gabaliņu saplacina, vidū liek siera gabaliņu, cieši ietin mīklā un saveļ apaļās bumbiņās. Bumbiņas liek ietaukotā veidnē, pārsmērē ar olu, daļu pārkaisa ar sezamu, daļu – ar ķimenēm. Veidni pārsedz, uz 15 minūtēm noliek uzrūgt. Tad liek sakarsētā krāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 20 minūtes. Cepoties bulciņas sacepsies kopā. Izņemtas no krāsns padzesē, tad bulciņas atlauž un siltas pasniedz.

Pilngraudu dārzeņu maize

Sastāvdaļas

  • 240 g sarīvētu burkānu;
  • 1 sīki sakapāts sarkanais sīpols;
  • 2 saspiestas ķiploka daiviņas;
  • 3 sīki sagriezti seleriju kāti;
  • 125 g šampinjonu (šķēlītes);
  • mazs cukīni (šķēlītes);
  • 3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu un kinzas;
  • 60 g sarīvēta čedaras siera;
  • 125 g pilngraudu miltu;
  • 2 olas.

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izklāj formu ar cepampapīru. Visus dārzeņus, sēnes, zaļumus, čedaras sieru, olas un miltus lielā bļodā, samaisa viendabīgā masā. To liek ar cepampapīru izklātā formā un cep apmērām vienu stundu.

Biezpiena rudzu maize

Sastāvdaļas (3 gab.)

  • 9 ēdamkarotes mīksta biezpiena;
  • 3 olas;
  • 21 ēdamkarote pilngraudu rudzu miltu;
  • 2,5 tējkarotes cepamā pulvera;
  • sāls pēc garšas;
  • saulespuķu sēkliņas rotāšanai.

Pagatavošana

Samaisa biezpienu, olas un sāli līdz viendabīgai masai. Pievieno miltus ar cepamo pulveri un samaisa. Labāk maisīt ar dakšiņu vai lāpstiņu, jo mīkla būs ļoti lipīga – tā ir pareiza konsistence, vairāk miltus nepievieno, citādāk maizīte būs cieta. Sadala mīklu 3 daļās un izveidot apaļas maizītes. Var izrotāt ar sēkliņām. Liek cepties cepeškrāsnī 200°C līdz paliek zeltaini brūna.

Mandeļu, tomātu un bazilika pesto

Sastāvdaļas

  • 4 lieli tomāti;
  • 90 g blanšētu mandeļu
  • 2 ķiploku daiviņas;
  • melnie pipari;
  • mazs saišķītis bazilika;
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 4 ēdamkarotes svaigi rīvēta cietā siera.

Pagatavošana

Tomātus nomizo un izgriež sēklas. Tad tomātus pārkaisa ar sāli un liek caurdurī, lai kārtīgi izvelk sulu un notecinās. Pēc tam lieko sāli noskalo, tomātus nosusina papīra dvielī un kopā ar blanšētām mandelēm un ķiploku daiviņām liek blenderī. Pieber sāli un piparus, arī bazilika lapiņas, pielej ēdamkaroti olīveļļas. Sablendē viendabīgā masā, pievieno sarīvēto sieru, atlikušo olīveļļu un rūpīgi samaisa.

Salsa verde

Sastāvdaļas

  • 5 marinēti nelieli gurķi;
  • maza ķiploka daiviņa;
  • sauja sagrieztu pētersīļu;
  • 2 ēdamkarotes sagrieztu diļļu;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • ēdamkarote citrona sulas.

Pagatavošana

Visu ļoti sīki sakapā, samaisa un atstāj 20 minūtes ievilkties.

Viss ir Norm.a

Eiropā gada laikā katrs ceturtais cilvēks cieš no psihiskās veselības sarežģījumiem. Tie var būt miega traucējumi vai īslaicīga nomāktība, taču tās var būt arī tādas saslimšanas kā depresija, anoreksija, bipolāri afektīvi traucējumi, vielu atkarības un citi.

Psihiskās veselības sarežģījumi samazina cilvēka spēju sevi realizēt, veidot veselīgas attiecības ar ģimeni, draugiem, kopienu, piedzīvot profesionālu piepildījumu, ietekmējot arī mūsu kopējo labklājību un ekonomiku. Tāpēc ir labi būt zinošam, lai tad, kad palīdzība būs nepieciešama pašam vai tuviniekam, spētu pilnvērtīgi iesaistīties situācijas risināšanā.

Latvijas Republikas Veselības ministrija ir izveidojusi kampaņu “Viss ir Norm.a”, kuras ietvaros kopš 2020.gada jūlija gada laikā ik mēnesi tiek piedāvāts viena cilvēka reāls stāstu par to, kā viņš mācās sadzīvot ar savas psihiskās veselības vajadzībām. Tie būs divpadsmit stāsti par dažādiem psihiskās veselības sarežģījumiem: depresiju, nesuicidālu paškaitējumu, narkotiku atkarību, alkohola atkarību, anoreksiju, robežstāvokļa personības traucējumiem, bipolāri afektīviem traucējumiem, šizoafektīviem traucējumiem, demenci, mācīšanās traucējumiem, uzmanības deficītu un hiperaktivitāti, garīgo atpalicību. Ar stāstiem un citu noderīgu informāciju iespējams iepazīties šeit.

Katrs stāsts ir unikāls

Ne vienmēr konkrētie traucējumi visiem izpaužas vienādi. Vēl svarīgāk – ne vienmēr tos var mazināt ar vienām un tām pašām metodēm. Tomēr ir dažas kopīgas lietas, kas vieno visus stāstus:

  • svarīgi atpazīt simptomus un brīdi, kad pats tos vairs nespēj regulēt,
  • lūgt palīdzību līdzcilvēkiem un speciālistiem, kuriem uzticies,
  • vienlaikus apzināties, ka sadzīvot ar šķēršļiem būs jāmācās pašam un pārmaiņas ir ciklisks process, kas prasa laiku un darbu ar sevi.

Atceries, ka situācijas var būt dažādas – reizēm medikamenti nav vajadzīgi un pietiks ar atpūtu, dzīvesveida maiņu, terapiju. Reizēm simptomi ir spēcīgāki un zāles palīdz iegūt atsperšanās punktu, lai rastu spēku uzsākt darbu ar sevi, un dažreiz zāles ir ilgstošs atbalsta plecs. Tas viss ir normāli. Galvenais kopā ar labu speciālistu atrast sev piemērotāko risinājumu.

Tā reizēm notiek – dzīvē pienāk laiks, kad nejūties labi. Varbūt ir slikti. Varbūt pat ļoti slikti, un jau ilgi. Redzi, tava psihiskā veselība ir tikpat reāla kā fiziskā. Tā var sašķobīties. Vai zināji, ka Eiropā katrs ceturtais cilvēks gada laikā saskaras ar psihiskās veselības sarežģījumiem? 

Ir labas ziņas. 

Tev nav jātēlo, ka viss ir kārtībā. 

Nenoliedz to, kā jūties. 

Necieties. Nesakod zobus. 

Tu neesi viens. Meklē palīdzību. Tas ir normāli.

Kur meklēt bezmaksas palīdzību?

Ambulatorā palīdzība:

Izvēlies uzticamus informācijas avotus

Esi piesardzīgs – psihiskā veselība ir joma, kurā valda daudz novecojušas infromācijas, aizspriedumu un nepatiesu pieņēmumu. Internets ir būtisks izziņas avots, taču vienmēr rūpīgi izvērtē informācijas uzticamību:

  • Vai resurss, kurā tā ievietota, ir uzticams?
  • Vai tā ir pierādījumos balstīta?
  • Ja neesi drošs, meklē iespēju pārbaudīt to pie psihiskās veselības speciālista.

Papildu informāciju atradīsi

ESparveselību.lv

Nenovērsies.lv

Kampaņa tiek realizēta Veselības ministrijas īstenotā ESF projekta “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros (Nr.9.2.4.1./16/I/001).

Receptes no gatavošanas meistarklases “Sezonas hīts – ķirbis”

Ķirbja un apelsīnu krēmzupa

Sastāvdaļas

  • 600 g nomizota un iztīrīta ķirbja;
  • sīpols
  • 3 apelsīni;
  • 1/2 l dārzeņu buljona;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • šķipsniņa aso piparu;
  • 8 bagetes šķēles;
  • sāls;
  • pipari;
  • 100 ml 10% saldā krējuma;
  • olīveļļa.

Pagatavošana

Ķirbi un sīpolu sagriež gabaliņos. Diviem apelsīniem nogriež mizu bez baltās daļas, trešajam apelsīnam mizu norīvē, visiem izspiež sulu. Katliņā, uzkarsētā eļļā cep sīpolu, kamēr caurspīdīgs, pievieno sagrieztu ķirbi. Pielej apelsīnu sulu un buljonu, pievieno nogrieztās miziņas, katliņam uzliek vāku un lēni vāra 20 minūtes. Norīvēto apelsīna miziņu sajauc ar saberztu ķiploka daiviņu, asajiem pipariem un 3 ēdamkarotēm olīveļļas. Pārsmērē ar maisījumu bagetes šķēlītes, pārkaisa sāli, liek uz pannā ieklāta cepampapīra, sakarsētā cepeškrāsnī 230 grādu temperatūrā apcep zeltainas. No zupas izņem apelsīnu mizas un zupu sablendē – ja tā šķiet par biezu, pielej nedaudz vārīta ūdens. Zupā iemaisa saldo krējumu, uzkarsē, pēc garšas pievieno sāli un piparus, lej šķīvjos, grezno ar pētersīļa lapiņu un pasniedz ar apceptajām maizes šķēlītēm.

Veģetārais sautējums ar ķirbi un dzērvenēm un kvinoju

Sastāvdaļas

  • mazs sviesta ķirbis;
  • olīveļļa;
  • sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • neliels ingvera gabaliņš;
  • 1 tējkarote garšaugu maisījuma;
  • 150 g kvinojas;
  • 2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu;
  • 1/2 citrona sula;
  • 600 ml dārzeņu buljona;
  • 1/2 granātābola;
  • nedaudz piparmētras.

Pagatavošana

Notīrītu ķirbi sagriež kubiņos. Liek cepešpannā, pārslaka ar eļļu, pārkaisa ar sāli un pipariem. Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 30 – 35 minūtes. Uz plīts katliņā sakarsētā eļļā lēni sautē sasmalcinātus ķiplokus, sīpolu un ingveru. Pieber sāli, piparus un garšaugu maisījumu, kvinoju. Apmaisot vēl īsu brīdi pacep, tad pieber žāvētās dzērvenes, pārlej buljonu un citrona sulu, uzvāra un uz mazas uguns, uzliekot vāku, sautē 25 minūtes. Kad kvinoja mīksta, noņem no uguns, iemaisa ceptos ķirbjus. Liek porciju traukos, pārber ar granatābola sēklām un piparmētru lapiņām.

Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru

Sastāvdaļas

  • spageti ķirbis;
  • 2 ēdamkarotes sviesta;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 saujas sakapātu pētersīļu;
  • šķipsna sāls;
  • 100 g sarīvēta Parmezāna siera.

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190°C. Spageti ķirbi pārgriež gareniski uz pusēm un izgrebj tā sēklas. Novieto uz cepešplāts (ar mīkstuma pusi uz leju), kas izklāta ar cepamo papīru. Ķirbi cep 30 – 45 minūtes, atkarībā no lieluma. Kad ķirbis mīksts, to izņem no krāsns un atdzesē 10 minūtes. Ar dakšiņu izskrāpē ķirbja mīkstumu, lai veidotos spageti līdzīgi stiebriņi. Ja ķirbi grūti izgrebt, to ievieto cepeškrāsnī, lai pacepas vēl 10 minūtes. Lielā pannā izkausē sviestu un apcep saspiestu ķiploku uz vidējas liesmas. Kad sāk smaržot pēc ķiploka, pannā saber pētersīļus, spageti ķirbja mīkstumu un pievieno sāli. Apcep pāris minūtes un tad pārkaisa ar Parmezāna sieru – to iemaisa maltītē, lai izkūst. Viltotos spageti pasniedz uzreiz, kamēr silti.

Ķirbja un ābolu strūdele

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 250 g miltu;
  • 2 ēdamkarotes etiķa;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • 2 nelielas olas.

Pildījumam

  • 3 āboli;
  • 300 g nomizota ķirbja;
  • 70 g cukura;
  • 180 g biezpiena;
  • 30 g samaltu ķirbja sēkliņu;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 3 ēdamkarotes rīvmaizes;
  • pūdercukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana

Visas mīklas sastāvdaļas sajauc un mīca, pielej tik daudz silta ūdens, lai izveidotos stingra, vijīga mīkla. To uz 20 minūtēm noliek uzbriest. Ābolus nomizo, izgriež serdes, ābolus sagriež plānās šķēlītēs. Arī ķirbi sagriež plānās šķēlītēs. Abus liek kopā un sajauc ar biezpienu, cukuru, kanēli un maltajām sēkliņām. Mīklu izrullē ļoti, ļoti plānā kārtā, pārkaisa rīvmaizi. Virsū liek pildījumu, atstājot tālākajā malā 5 – 6 cm brīvu joslu, pārējās malās 3 cm brīvu joslu. Sākot no tuvākās malas, mīklu tin ruletē, galos mīklu nolokot, savienojuma vietai jābūt apakšā. Ruleti liek uz cepampannā ieklāta cepampapīra. Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 45 – 50 minūtes vai ilgāk, līdz rulete kļūst zeltaina. Padzesētu pārkaisa ar pūdercukuru un griež biezās šķēlēs.

 

25
« gada 25 »

 

 

 

 

Visbiežāk kritieni notiek tieši mājās!

Lai senioru ikdiena savā mājvietā būtu pēc iespējas drošāka, Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis video, kurā uzskatāmi parādīti vienkārši veidi, kā pielāgot savu mājvietu droši un tādējādi mazinātu arī kritienu risku.

Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis arī plakātus, kurā vienkārši un uzskatāmi pausts vēstījums par to, kādi ir biežākie traumatisma riska faktori mājvietā, un kā no tiem iespējams izvairīties.

Kā vieni no biežākajiem cēloņiem jāmin tie kritieni, ko izraisa paslīdēšana, paklupšana vai aizķeršanās aiz paklājiem, sliekšņiem, elektrības vadiem un citiem priekšmetiem, kas aizšķērso ceļu. Tāpat jāpiemin arī apgaismojums – tam jābūt pietiekamam, lai pārvietošanās būt pēc iespējamas redzamāka!

Plakāts par senioru traumatismu – ar risinājumiem mājokļa labiekārtošanai – decembra pirmajās nedēļās tika izvietots arī Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās, lai pievērstu pēc iespējas lielāku sabiedrības, it īpaši senioru uzmanību.

 

 

 

 

 

 

Izveidota digitāla karte pastaigām Rīgas mežos

Pastaigas dabā ir vitāli svarīgas laikā, kad vairums Latvijas iedzīvotāju strādā no mājām un pavada laiku telpās. Gādājot, lai cilvēki pastaigātos mežos un nedrūzmētos populārākajās dabas takās, uzņēmums “Rīgas meži” ir izveidojis digitālo karti mdps.rigasmezi.lv pastaigu maršruta plānošanai Rīgas mežos. Kartē pieejama informācija par meža teritorijām ar stigām un takām.

Svaigo gaisu var ieelpot priežu mežos, kas aug visapkārt Rīgai. Ja ir vēlme atpūsties meža teritorijā bez drūzmēšanās, “Rīgas meži” aicina pastaigās doties kādā no “Rīgas mežiem” piederošajiem un aprūpētajiem 60 000 ha mežiem, kas atrodas apmēram 50 km rādiusā ap Rīgu. Vispirms digitālajā kartē mdps.rigasmezi.lv izpētiet, kurp doties. Digitālajā kartē atradīsiet informāciju ar teritorijām, kas ir piemērotas atpūtai mežā un kurām var piekļūt ar automašīnu, sabiedrisko transportu un velosipēdu.

Atverot lapu mdps.rigasmezi.lv, dažādos slāņos iespējams redzēt mežu teritorijas ar stigām un takām, kā arī brīdinājumus par uzsāktu vai plānotu mežizstrādi. Sākotnēji karte tika izveidota “Rīgas mežu” darba vajadzībām. Digitālā karte pielāgota uzņēmuma ģeogrāfiskās informācijas sistēmai, ar kuras palīdzību iespējams izplatīt informāciju par rekreācijai piemērotām teritorijām.

Ar piedzīvoto pastaigās pa Rīgas mežiem tiek aicināts dalīties sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #ejmeza. No visām iesūtītajām publikācijām  “Rīgas meži” ar datorprogrammas palīdzību izlozēs uzvarētājus un tiem dāvinās kādu no Rīgas ekotūrisma ceļvežiem.

Aicinām aktuālo informāciju, bildes un video par digitālo karti un pastaigu maršrutiem meklēt interneta un Facebook lapās Rīgas Meži,  Kultūras un atpūtas parks “Mežaparks” un Rīga.lv.

Aicinām ņemt līdzi maisiņu atkritumiem un ievērot mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: “Ko dabā atnesi, to aiznes!” Atgādinām, ka Rīgas mežos eglītes cirst nedrīkst.

 

Kā sagatavoties pastaigai mežā?

  • Plāno maršrutu, ieskatoties digitālajās kartēs: Visprecīzākā informācija par “Rīgas mežu” apsaimniekotajiem mežiem, takām un stigām atrodama www.mdps.rigasmezi.lv.
  • Uzlādē telefonu, lai vienmēr varētu palūkoties kartē, kur atrodies.
  • Mugursomā ieliec termosu ar karstu dzērienu un maltīti, mežā vienmēr viss garšo labāk. Noderēs sausu zeķu pāris un šokolāde, kad saruks spēki.
  • Putnu un tālo skatu pietuvināšanai noderēs binoklis.
  • Paņem līdz maisiņu, kur ielikt atkritumus. Gan savus, gan citu pamestos. Ievēro mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: “Ko dabā atnesi, to aiznes!”
  • Atceries, ka Rīgas mežos eglītes cirst aizliegts!

 

Receptes no gatavošanas meistarklases “Pankūku rīts”

 

Topinambūru kraukšķīgās pankūkas ar valriekstu pesto

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 500 g topinambūra;
* 1 vidējs saldais sīpols;
* 2 olas;
* 1/3 glāzes (ap 60 g) miltu;
* 1 tējk. cepamā pulvera;
* 100 g cietā siera;
* šķipsna sāls, pipari;
* eļļa cepšanai.

Pesto
* 70 g valrieksti;
* 2 lielas ķiploku galviņas;
* 2 pilnas krūzes svaiga bazilika lapas;
* 1/2 tējk. jūras sāls;
* 1/2 glāzes extra virgin olīveļļa;
* 70 g cietais siers.

Pagatavošana:

Topinambūru nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Sarīvētos topinambūrus liek traukā, kurā ir ūdens un nedaudz citronu sula, tas nepieciešams, lai sarīvētie topinambūri nesabrūnē. Kad visi topinambūri sarīvēti, nosusina no liekā ūdens daudzuma, liek bļodā un pievieno olas. Atsevišķā bļodā liek miltus, pievieno sarīvētu cieto sieru, cepamo pulveri, šķipsnu sāls un piparus. Miltu maisījumu pievieno topinambūru olu maisījumam un kārtīgi visu apmaisa. Cep kā parasti, uzkarsētā pannā ar nelielu daudzumu eļļas. Cep no abām pusēm, katru pusi līdz zeltaini brūnas.
Pesto pagatavošana: blendera krūzē ber riekstus un ķiplokus, blenderē aptuveni 10 sekundes. Tad pievieno svaiga bazilika lapas, jūras sāli, blenderē kārtīgi visu kopā aptuveni minūti. Tad, blenderim darbojoties, lēnām pa blendera krūzes augšu pievieno olīveļļu līdz masa viendabīga. Pašās beigās masai pievieno cieto sieru un blenderē vēl aptuveni minūti.

 

Turku zirņu, dārzeņu pankūkas ar Indijas riekstu-zaļumu krēmu

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* nedaudz smalki sagrieztu spinātu;
* 1 liels burkāns;
* 1/2 neliela ziedkāposta;
* nedaudz diļļu;
* 100 g turku zirņu milti;
* 20 g kukurūzas cietes;
* 25 g rīsu miltu;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* sāls, pipari pēc garšas;
* glāze ūdens.

Krēmam
* 150 g Indijas riekstu;
* 3/4 glāze ūdens
* ēdk. svaigi spiestas citrona sulas;
* 1/3 tējk. sāls;
* šķipsna melno piparu;
* nedaudz diļļu.

Pagatavošana

Dārzeņus nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves, liek bļodā. Spinātus un dilles sasmalcina, pievieno bļodai ar rīvētiem dārzeņiem. Atsevišķā bļodā sajauc turku zirņu miltus, cieti un rīsu miltus kopā ar cepamo pulveri, sāli un pipariem. Tad lēnām pievieno ūdeni un maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīklas saturam pievieno dārzeņus un atstāj uz 10 minūtēm. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cepampannu izklāj ar cepamo papīru. Kad mīkla pastāvējusi uz cepampannas, ar karoti liek un veido vidēji lielas pankūkas. Cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes līdz zeltaini brūnas.
Lai pagatavotu krēmu, riekstus uz nakti izmērcē vai vāra 20 minūtes. Izmērcētus vai novārītus Indijas riekstus un pārējās sastāvdaļas liek blenderī, izņemot dilles. Visu sablenderē viendabīgā masā, aptuveni divas minūtes. Kad krēma masa gatava, pievieno smalki sagrieztas dilles.
Gatavās pankūkas pasniedz siltas kopā ar Indijas riekstu krēma cepurīti un dillēm.

Rauga pankūkas marokāņu gaumē ar ķirbju-čia sēklu džemu

Sastāvdaļas:

* 250 g smalkas mannas;
* 70 – 80 g kviešu miltu;
* 3 – 4 ēdk. brūnā cukura;
* tējk. sausā rauga;
* ½ tējk. sāls;
* 550 ml silta ūdens;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* šķipsniņa sāls;
* eļļa cepšanai;
* 150 g ķirbja
* 2 ēdk. čia sēklu;
* ēdk. brūnā cukura;
* nedaudz kanēļa;
* 1/3 glāzes ūdens.

Pagatavošana:

Lielā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, sāli, brūno cukuru un cepamo pulveri. Raugu iemaisa nelielā ūdens daudzumā. Pārējo ūdeni un rauga maisījumu lej bļodā ar miltiem. Visu kārtīgi samaisa ar mikseri, lai izveidotos viendabīga (šķidra) mīkla. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek siltumā uz 20 – 30 minūtēm. Mīkla ir gatava cepšanai, kad tā virspusē ir kļuvusi gaišāka un izveidojušies daudzi burbuļi, kā arī konsistence ir kļuvusi daudz biezāka. Pankūkas cep 10 centimetru diametrā, uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns, kamēr to maliņas ir kļuvušas zeltaini brūnas. Pasniedz karstas.
Lai pagatavotu džemu, ķirbi nomizo, sagriež nelielos kubiņos un liek katliņā. Ķirbim pievieno ūdeni, čia sēklas, cukuru, kanēli un vāra uz lēnas uguns, līdz ķirbis paliek mīksts. Kad ķirbis ir mīksts, katliņa saturu sablenderē vai saspaida ar dakšu, atdzesē un ļauj ievilkties apmēram 10 – 15 minūtes.

Plānās biešu pankūkas ar rjaženku un karamelizētiem āboliem un ķirbi

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 200 g vārītas bietes;
* 100 ml rjaženkas;
* 200 ml piena;
* 50 ml eļļas;
* ola;
* 200 g kviešu milti (50 g no tiem ir pilngraudu);
* ēdk. cukura
* šķipsniņa sāls.

Pildījumam
* 2 – 3 lieli “antonovka” āboli;
* 150 g riekstu ķirbja;
* 50 g brūnā cukura;
* nedaudz sviesta (sautēšanai);
* 1,5 tējk. kanēļa.

Pagatavošana:
Vārītās bietes sablendē, pievieno rjaženku, pienu, eļļu, iepriekš viegli sakultu olu un samaisa. Miltus sajauc ar sāli un cukuru, pievieno un iemaisa, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla. Pankūkas cep kā parasti, pannā uzkarsētā eļļā apcepot no abām pusēm (eļļu liek ļoti maz, var arī lieko noslaucīt ar salveti).
Gatavo pildījumu: ābolus sagriež pabiezās šķēlēs, nemizo. Ķirbi nomizo un sagriež līdzīgās šķēlēs kā ābolu. Sakarsētā pannā izkausē sviestu un pievieno brūno cukuru un kanēli. Labi samaisa. Līdz ko sviests ir izkusis, pievieno ābolu, ķirbju šķēles. Sautē uz lēnas uguns, regulāri, ik pēc minūtes apmaisa. Sautēt aptuveni 10 – 15 minūtes, līdz āboli un ķirbis ir kļuvuši mīksti un zeltaini.

 

Receptes no Gatavošanas meistarklases “Bezgrēka našķi un komfortēdieni”

Tarteles ar banānu un mannas pildījumu

Sastāvdaļas:

• 125 g mandeļu;
• 125 g mīkstu žāvētu dateļu bez kauliņiem;
• 2 banāni;
• 1 glāzē ūdens izvārīta bieza mannas putra ar šķipsniņu sāls;
• citrona miziņa.

Pagatavošana:

Lai izvārītu nepieciešamās konsistences mannas putru, nepieciešama viena glāze ūdens un 3 ēdk. mannas. Mandeles un dateles sasmalcina (dateles var iepriekš izmērcēt) un izveido stingru masu. To liek kēksu formiņās, iepriekš izklājot cepampapīru vai kēksiņu papīra formiņas, lai mīkla nepielīp pie formas maliņām. Izveido mīklas pamatni. Liek ledusskapī sastingt. Uz vienu banānu ņem 2 – 3 ēdamkarotes mannas putras. Visu sablendē un lej formiņās. Nedaudz padzesē ledusskapī un pasniedz.

Biezpiena sieriņi

Sastāvdaļas:

• 200 g biezpiena;
• 50 g dateļu;
• 50 g kokosriekstu skaidiņu;
• 200 g tumšās šokolādes, 80% kakao
• rozīnes, rieksti pēc vēlmēm.

Pagatavošana:

Dateles izmērcē un sablenderē līdz viendabīgai masai. Samīca kopā ar biezpienu un koksriekstu skaidiņām. Ja ir vēlēšanās, var pievienot sīki sasmalcinātus riekstu gabaliņus. No iegūtās masas veido nelielus taisnstūrīšus. Liek saldētavā uz apmēram 30 minūtēm. Pēc tam glazē izkausētā tumšajā šokolādē.

Ābolu banānu siera kūka bez cepšanas

Sastāvdaļas:

• 200 ml sadrupināto rudzu sausiņu (var izmantot pilngraudu cepumus);
• 60 g žāvētās aprikozes;
• 1/2 glāze žāvētu ābolu;
• 0,5 tjk. medus;
• 70 g rozīņu;
• 100 ml piena;
• 100 g biezpiena;
• 40 g cukura;
• 1 ēdk. želatīna;
• 2 nogatavināti banāni;
• 1 ābols;
• kanēlis.

Pagatavošana:

Iemērcēt želatīnu aukstā ūdenī. Sausiņus un izmērcētos žāvētus augļus sablendē un pievieno medu, samaisa un izklāj masu tartes formas pamatnē (bez maliņām). Formas maliņas izklāj ar pārtikas plēvi. Ābolu un vienu banānu nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un liek uz kūkas pamatnes. Želatīnu sasilda līdz izšķīst. Otru banānu, pienu, biezpienu, cukuru un kanēli sablendē, pievieno izšķīdušo želatīnu un kārtīgi samaisa. Uzreiz lej formā virs āboliem un noliek ledusskapī uz 30 minūtēm.

Ogu muss ar Indijas riekstu pamatnīti

Sastāvdaļas:

Musam

• 2 vidēji avokado;
• 1 – 2 ēdk. medus;
• 2 lielas saujas upeņu;
• 2 lielas saujas dzērveņu;
• 1-2 ēdk. kokosriekstu eļļas (var nelikt).

Indijas riekstu pamatnei

• 1 glāze Indijas riekstu;
• 1/2 glāze kokosriekstu miltu;
• apmēram 4 – 6 dateles;
• šķipsna sāls.

Pagatavošana:

Sagatavo pamatni – dateles un riekstus izmērcē un pēc tam visas sastāvdaļas samaļ virtuves kombainā līdz rieksti sasmalcināti un dateles sākušas mazliet saķepināt masu. Pēc tam pievieno miltus. Gatavo riekstu masu kārto burciņās vai saldajam paredzētajos trauciņos. To var izspiest ar formiņu vai sadrupinātu atstāt trauka apakšā. Gatavo ogu mūsu – sablendē avokado, medu, pakāpeniski pievienojot riekstu pienu un eļļu. Blendē līdz viendabīgai masai. Sadala masu divās daļās – vienai pievieno upenes, otrai dzērvenes, nogaršo katru masu un pievieno vairāk ogu vai medu pēc nepieciešamības. Kārto ogu musu virs riekstu pamatnes, izveidojot kārtojumu, pasniedz.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Veselīgi veģetārie ēdieni”

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Sastāvdaļas:
* 400 g spinātu;
* 1 sīpols;
* 2 ķiploka daiviņas;
* 250 g kaneloni;
* 500 g rikotas;
* 2 olas;
* 200 ml 10% saldā krējuma;
* 2 mocarellas bumbas;
* 100 g cietā siera;
* sāls, pipari.

Pagatavošana:
Spinātus nelielā ūdens daudzumā uz pannas pasautē, lai tie saplok, noliek malā. Smalki sakapātu sīpolu apcep pannā uz lēnas uguns. Kad tas kļuvis caurspīdīgs, pievieno smalki sakapātu ķiploku. Pannas saturam pievieno sasmalcinātus spinātus un dažas minūtes sautē. Noliek pannas saturu malā nedaudz atdzist. Bļodā liek rikotu, pievieno olas, sāli, piparus un rīvētu sieru. Ar karoti samaisa, lai izveidojas viendabīga masa. Kad spināti nedaudz padzisuši, pievieno tos rikotas masai un iemaisa. Ietauko vai izklāj ar cepampapīru veidni (20×25 centimetrus lielu). Ņem pa vienam kaneloni un ar tējkaroti pilda iekšā rikotas un spinātu masu. Visērtāk to darīt, turot trubiņu vertikāli veidnē un liekot pildījumu no augšējā gala. Kad trubiņa pilna ar masu, noliek to guļus veidnē. Turpina pildīt pa vienai trubiņai un liek tās cieši vienu pie otras. Kad visas trubiņas sapildītas, pārlej tām pāri saldo krējumu, pārkaisa saplucinātu mocarellas sieru un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 20 – 30 minūtēm, līdz virskārta ir zeltaini brūna.

Ķirbju vafeles

Sastāvdaļas:
* 350 g ķirbja;
* 1 glāze kviešu miltu;
* 1/2 glāzes pilngraudu kviešu milti;
* 1 ēdamkarote cukura;
* 60 ml eļļas;
* 2 olas;
* 150 ml piena;
* šķipsniņa sāls;
* 2 tjk. cepamā pulvera.

Pagatavošana:
Ķirbi sarīvē uz smalkas rīves. Olas saputo ar cukuru. Var izmantot slotiņu vai mikseri. Pievieno pienu un eļļu un visu samaisa. Tad pieliek rīvēto ķirbi. Kā pēdējo iemaisa miltu, sāls, cepama pulvera maisījumu. Cep vafeļu pannā līdz zeltaini brūnas.

Zirņu pica

Sastāvdaļas:

Zirņu pankūka
* 200 ml zirņu miltu;
* sāls;
* pipari;
* 1 tjk. ķiploku pulvera;
* 200 ml ūdens;
* 2 ēdk. olīveļļas.

Ola
* olas;
* ūdens;
* 1 ēdk. etiķa.

Salāti
* 2 tomāti;
* 2 sarkanie sīpoli;
* 1 saujiņa svaiga koriandra (vai citi zaļumi pēc izvēles);
* 1 ēdk. olīveļļas;
* sāls;
* pipari.

Piedevas
* 2 avokado;
* citrona sula;
* lociņi un dīgsti.

Pagatavošana:
Sajauc visas pankūkai nepieciešamās sastāvdaļas. Cep pankūkas nelielā eļļas daudzumā uz uzkarsētas pannas. Uzvāra ūdeni, pievieno etiķi un ar slotiņu samaisa ūdeni, līdz veidojas neliels virpulis. Tad iesit bļodiņā olu un ar strauju kustību to ielej ūdenī. Vāra 3 – 4 minūtes.
Sagriež tomātu, sīpolu, sasmalcina koriandru, pārkaisa ar sāli, pipariem, pārlej ar olīveļļu un samaisa. Avokado pārgriež uz pusēm, atbrīvo no kauliņa un sagriež šķēlēs. Sasmalcina lociņus. Veido picu: liek pankūku, virsū avokado šķēles, ko apslaka ar citrona sulu, virsū liek salātus, uzber lociņus un virsū glīti kārto olu. Pārber mazliet piparus un sāli. Klāt pasniedz svaigus dīgstus.

Citronu tarte

Sastāvdaļas:

Mīkla
* 80 g zemesriekstu sviesta;
* 3 g citrona miziņas;
* 40 g ūdens;
* 170 g auzu miltu;
* 25 g agaves sīrupa.

Pildījums
* 170 g olu;
* 57 g olu dzeltenumu;
* 87 g citronu sulas;
* 13 g citrona miziņas;
* 80 g agaves sīrupa;
* 225 g kokosriekstu krējuma (piena biezā daļa);
* 26 g kokosriekstu miltu.

Pagatavošana:
Visas mīklas sastāvdaļas sajauc, iejauc mīklu un atdzesē 30 – 40 minūtes ledusskapī. Cepeškrāsni sakarsē 200 grādus karstu. Mīklu iepilda formā, piespiežot ar pirkstiem pie formas malām. Cep pamatni krāsnī 10 minūtes. Visas pildījuma sastāvdaļas sajauc ar putojamo slotiņu, lai masa būtu viendabīga. Iepilda citrona masu tartes formā un cep 160 grādos vēl 40 minūtes.

 

1
« gada 25 »