Receptes no gatavošanas meistarklases “Pankūku rīts”

 

Topinambūru kraukšķīgās pankūkas ar valriekstu pesto

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 500 g topinambūra;
* 1 vidējs saldais sīpols;
* 2 olas;
* 1/3 glāzes (ap 60 g) miltu;
* 1 tējk. cepamā pulvera;
* 100 g cietā siera;
* šķipsna sāls, pipari;
* eļļa cepšanai.

Pesto
* 70 g valrieksti;
* 2 lielas ķiploku galviņas;
* 2 pilnas krūzes svaiga bazilika lapas;
* 1/2 tējk. jūras sāls;
* 1/2 glāzes extra virgin olīveļļa;
* 70 g cietais siers.

Pagatavošana:

Topinambūru nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Sarīvētos topinambūrus liek traukā, kurā ir ūdens un nedaudz citronu sula, tas nepieciešams, lai sarīvētie topinambūri nesabrūnē. Kad visi topinambūri sarīvēti, nosusina no liekā ūdens daudzuma, liek bļodā un pievieno olas. Atsevišķā bļodā liek miltus, pievieno sarīvētu cieto sieru, cepamo pulveri, šķipsnu sāls un piparus. Miltu maisījumu pievieno topinambūru olu maisījumam un kārtīgi visu apmaisa. Cep kā parasti, uzkarsētā pannā ar nelielu daudzumu eļļas. Cep no abām pusēm, katru pusi līdz zeltaini brūnas.
Pesto pagatavošana: blendera krūzē ber riekstus un ķiplokus, blenderē aptuveni 10 sekundes. Tad pievieno svaiga bazilika lapas, jūras sāli, blenderē kārtīgi visu kopā aptuveni minūti. Tad, blenderim darbojoties, lēnām pa blendera krūzes augšu pievieno olīveļļu līdz masa viendabīga. Pašās beigās masai pievieno cieto sieru un blenderē vēl aptuveni minūti.

 

Turku zirņu, dārzeņu pankūkas ar Indijas riekstu-zaļumu krēmu

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* nedaudz smalki sagrieztu spinātu;
* 1 liels burkāns;
* 1/2 neliela ziedkāposta;
* nedaudz diļļu;
* 100 g turku zirņu milti;
* 20 g kukurūzas cietes;
* 25 g rīsu miltu;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* sāls, pipari pēc garšas;
* glāze ūdens.

Krēmam
* 150 g Indijas riekstu;
* 3/4 glāze ūdens
* ēdk. svaigi spiestas citrona sulas;
* 1/3 tējk. sāls;
* šķipsna melno piparu;
* nedaudz diļļu.

Pagatavošana

Dārzeņus nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves, liek bļodā. Spinātus un dilles sasmalcina, pievieno bļodai ar rīvētiem dārzeņiem. Atsevišķā bļodā sajauc turku zirņu miltus, cieti un rīsu miltus kopā ar cepamo pulveri, sāli un pipariem. Tad lēnām pievieno ūdeni un maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīklas saturam pievieno dārzeņus un atstāj uz 10 minūtēm. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cepampannu izklāj ar cepamo papīru. Kad mīkla pastāvējusi uz cepampannas, ar karoti liek un veido vidēji lielas pankūkas. Cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes līdz zeltaini brūnas.
Lai pagatavotu krēmu, riekstus uz nakti izmērcē vai vāra 20 minūtes. Izmērcētus vai novārītus Indijas riekstus un pārējās sastāvdaļas liek blenderī, izņemot dilles. Visu sablenderē viendabīgā masā, aptuveni divas minūtes. Kad krēma masa gatava, pievieno smalki sagrieztas dilles.
Gatavās pankūkas pasniedz siltas kopā ar Indijas riekstu krēma cepurīti un dillēm.

Rauga pankūkas marokāņu gaumē ar ķirbju-čia sēklu džemu

Sastāvdaļas:

* 250 g smalkas mannas;
* 70 – 80 g kviešu miltu;
* 3 – 4 ēdk. brūnā cukura;
* tējk. sausā rauga;
* ½ tējk. sāls;
* 550 ml silta ūdens;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* šķipsniņa sāls;
* eļļa cepšanai;
* 150 g ķirbja
* 2 ēdk. čia sēklu;
* ēdk. brūnā cukura;
* nedaudz kanēļa;
* 1/3 glāzes ūdens.

Pagatavošana:

Lielā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, sāli, brūno cukuru un cepamo pulveri. Raugu iemaisa nelielā ūdens daudzumā. Pārējo ūdeni un rauga maisījumu lej bļodā ar miltiem. Visu kārtīgi samaisa ar mikseri, lai izveidotos viendabīga (šķidra) mīkla. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek siltumā uz 20 – 30 minūtēm. Mīkla ir gatava cepšanai, kad tā virspusē ir kļuvusi gaišāka un izveidojušies daudzi burbuļi, kā arī konsistence ir kļuvusi daudz biezāka. Pankūkas cep 10 centimetru diametrā, uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns, kamēr to maliņas ir kļuvušas zeltaini brūnas. Pasniedz karstas.
Lai pagatavotu džemu, ķirbi nomizo, sagriež nelielos kubiņos un liek katliņā. Ķirbim pievieno ūdeni, čia sēklas, cukuru, kanēli un vāra uz lēnas uguns, līdz ķirbis paliek mīksts. Kad ķirbis ir mīksts, katliņa saturu sablenderē vai saspaida ar dakšu, atdzesē un ļauj ievilkties apmēram 10 – 15 minūtes.

Plānās biešu pankūkas ar rjaženku un karamelizētiem āboliem un ķirbi

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 200 g vārītas bietes;
* 100 ml rjaženkas;
* 200 ml piena;
* 50 ml eļļas;
* ola;
* 200 g kviešu milti (50 g no tiem ir pilngraudu);
* ēdk. cukura
* šķipsniņa sāls.

Pildījumam
* 2 – 3 lieli “antonovka” āboli;
* 150 g riekstu ķirbja;
* 50 g brūnā cukura;
* nedaudz sviesta (sautēšanai);
* 1,5 tējk. kanēļa.

Pagatavošana:
Vārītās bietes sablendē, pievieno rjaženku, pienu, eļļu, iepriekš viegli sakultu olu un samaisa. Miltus sajauc ar sāli un cukuru, pievieno un iemaisa, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla. Pankūkas cep kā parasti, pannā uzkarsētā eļļā apcepot no abām pusēm (eļļu liek ļoti maz, var arī lieko noslaucīt ar salveti).
Gatavo pildījumu: ābolus sagriež pabiezās šķēlēs, nemizo. Ķirbi nomizo un sagriež līdzīgās šķēlēs kā ābolu. Sakarsētā pannā izkausē sviestu un pievieno brūno cukuru un kanēli. Labi samaisa. Līdz ko sviests ir izkusis, pievieno ābolu, ķirbju šķēles. Sautē uz lēnas uguns, regulāri, ik pēc minūtes apmaisa. Sautēt aptuveni 10 – 15 minūtes, līdz āboli un ķirbis ir kļuvuši mīksti un zeltaini.

 

Receptes no Gatavošanas meistarklases “Bezgrēka našķi un komfortēdieni”

Tarteles ar banānu un mannas pildījumu

Sastāvdaļas:

• 125 g mandeļu;
• 125 g mīkstu žāvētu dateļu bez kauliņiem;
• 2 banāni;
• 1 glāzē ūdens izvārīta bieza mannas putra ar šķipsniņu sāls;
• citrona miziņa.

Pagatavošana:

Lai izvārītu nepieciešamās konsistences mannas putru, nepieciešama viena glāze ūdens un 3 ēdk. mannas. Mandeles un dateles sasmalcina (dateles var iepriekš izmērcēt) un izveido stingru masu. To liek kēksu formiņās, iepriekš izklājot cepampapīru vai kēksiņu papīra formiņas, lai mīkla nepielīp pie formas maliņām. Izveido mīklas pamatni. Liek ledusskapī sastingt. Uz vienu banānu ņem 2 – 3 ēdamkarotes mannas putras. Visu sablendē un lej formiņās. Nedaudz padzesē ledusskapī un pasniedz.

Biezpiena sieriņi

Sastāvdaļas:

• 200 g biezpiena;
• 50 g dateļu;
• 50 g kokosriekstu skaidiņu;
• 200 g tumšās šokolādes, 80% kakao
• rozīnes, rieksti pēc vēlmēm.

Pagatavošana:

Dateles izmērcē un sablenderē līdz viendabīgai masai. Samīca kopā ar biezpienu un koksriekstu skaidiņām. Ja ir vēlēšanās, var pievienot sīki sasmalcinātus riekstu gabaliņus. No iegūtās masas veido nelielus taisnstūrīšus. Liek saldētavā uz apmēram 30 minūtēm. Pēc tam glazē izkausētā tumšajā šokolādē.

Ābolu banānu siera kūka bez cepšanas

Sastāvdaļas:

• 200 ml sadrupināto rudzu sausiņu (var izmantot pilngraudu cepumus);
• 60 g žāvētās aprikozes;
• 1/2 glāze žāvētu ābolu;
• 0,5 tjk. medus;
• 70 g rozīņu;
• 100 ml piena;
• 100 g biezpiena;
• 40 g cukura;
• 1 ēdk. želatīna;
• 2 nogatavināti banāni;
• 1 ābols;
• kanēlis.

Pagatavošana:

Iemērcēt želatīnu aukstā ūdenī. Sausiņus un izmērcētos žāvētus augļus sablendē un pievieno medu, samaisa un izklāj masu tartes formas pamatnē (bez maliņām). Formas maliņas izklāj ar pārtikas plēvi. Ābolu un vienu banānu nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un liek uz kūkas pamatnes. Želatīnu sasilda līdz izšķīst. Otru banānu, pienu, biezpienu, cukuru un kanēli sablendē, pievieno izšķīdušo želatīnu un kārtīgi samaisa. Uzreiz lej formā virs āboliem un noliek ledusskapī uz 30 minūtēm.

Ogu muss ar Indijas riekstu pamatnīti

Sastāvdaļas:

Musam

• 2 vidēji avokado;
• 1 – 2 ēdk. medus;
• 2 lielas saujas upeņu;
• 2 lielas saujas dzērveņu;
• 1-2 ēdk. kokosriekstu eļļas (var nelikt).

Indijas riekstu pamatnei

• 1 glāze Indijas riekstu;
• 1/2 glāze kokosriekstu miltu;
• apmēram 4 – 6 dateles;
• šķipsna sāls.

Pagatavošana:

Sagatavo pamatni – dateles un riekstus izmērcē un pēc tam visas sastāvdaļas samaļ virtuves kombainā līdz rieksti sasmalcināti un dateles sākušas mazliet saķepināt masu. Pēc tam pievieno miltus. Gatavo riekstu masu kārto burciņās vai saldajam paredzētajos trauciņos. To var izspiest ar formiņu vai sadrupinātu atstāt trauka apakšā. Gatavo ogu mūsu – sablendē avokado, medu, pakāpeniski pievienojot riekstu pienu un eļļu. Blendē līdz viendabīgai masai. Sadala masu divās daļās – vienai pievieno upenes, otrai dzērvenes, nogaršo katru masu un pievieno vairāk ogu vai medu pēc nepieciešamības. Kārto ogu musu virs riekstu pamatnes, izveidojot kārtojumu, pasniedz.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Veselīgi veģetārie ēdieni”

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Sastāvdaļas:
* 400 g spinātu;
* 1 sīpols;
* 2 ķiploka daiviņas;
* 250 g kaneloni;
* 500 g rikotas;
* 2 olas;
* 200 ml 10% saldā krējuma;
* 2 mocarellas bumbas;
* 100 g cietā siera;
* sāls, pipari.

Pagatavošana:
Spinātus nelielā ūdens daudzumā uz pannas pasautē, lai tie saplok, noliek malā. Smalki sakapātu sīpolu apcep pannā uz lēnas uguns. Kad tas kļuvis caurspīdīgs, pievieno smalki sakapātu ķiploku. Pannas saturam pievieno sasmalcinātus spinātus un dažas minūtes sautē. Noliek pannas saturu malā nedaudz atdzist. Bļodā liek rikotu, pievieno olas, sāli, piparus un rīvētu sieru. Ar karoti samaisa, lai izveidojas viendabīga masa. Kad spināti nedaudz padzisuši, pievieno tos rikotas masai un iemaisa. Ietauko vai izklāj ar cepampapīru veidni (20×25 centimetrus lielu). Ņem pa vienam kaneloni un ar tējkaroti pilda iekšā rikotas un spinātu masu. Visērtāk to darīt, turot trubiņu vertikāli veidnē un liekot pildījumu no augšējā gala. Kad trubiņa pilna ar masu, noliek to guļus veidnē. Turpina pildīt pa vienai trubiņai un liek tās cieši vienu pie otras. Kad visas trubiņas sapildītas, pārlej tām pāri saldo krējumu, pārkaisa saplucinātu mocarellas sieru un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 20 – 30 minūtēm, līdz virskārta ir zeltaini brūna.

Ķirbju vafeles

Sastāvdaļas:
* 350 g ķirbja;
* 1 glāze kviešu miltu;
* 1/2 glāzes pilngraudu kviešu milti;
* 1 ēdamkarote cukura;
* 60 ml eļļas;
* 2 olas;
* 150 ml piena;
* šķipsniņa sāls;
* 2 tjk. cepamā pulvera.

Pagatavošana:
Ķirbi sarīvē uz smalkas rīves. Olas saputo ar cukuru. Var izmantot slotiņu vai mikseri. Pievieno pienu un eļļu un visu samaisa. Tad pieliek rīvēto ķirbi. Kā pēdējo iemaisa miltu, sāls, cepama pulvera maisījumu. Cep vafeļu pannā līdz zeltaini brūnas.

Zirņu pica

Sastāvdaļas:

Zirņu pankūka
* 200 ml zirņu miltu;
* sāls;
* pipari;
* 1 tjk. ķiploku pulvera;
* 200 ml ūdens;
* 2 ēdk. olīveļļas.

Ola
* olas;
* ūdens;
* 1 ēdk. etiķa.

Salāti
* 2 tomāti;
* 2 sarkanie sīpoli;
* 1 saujiņa svaiga koriandra (vai citi zaļumi pēc izvēles);
* 1 ēdk. olīveļļas;
* sāls;
* pipari.

Piedevas
* 2 avokado;
* citrona sula;
* lociņi un dīgsti.

Pagatavošana:
Sajauc visas pankūkai nepieciešamās sastāvdaļas. Cep pankūkas nelielā eļļas daudzumā uz uzkarsētas pannas. Uzvāra ūdeni, pievieno etiķi un ar slotiņu samaisa ūdeni, līdz veidojas neliels virpulis. Tad iesit bļodiņā olu un ar strauju kustību to ielej ūdenī. Vāra 3 – 4 minūtes.
Sagriež tomātu, sīpolu, sasmalcina koriandru, pārkaisa ar sāli, pipariem, pārlej ar olīveļļu un samaisa. Avokado pārgriež uz pusēm, atbrīvo no kauliņa un sagriež šķēlēs. Sasmalcina lociņus. Veido picu: liek pankūku, virsū avokado šķēles, ko apslaka ar citrona sulu, virsū liek salātus, uzber lociņus un virsū glīti kārto olu. Pārber mazliet piparus un sāli. Klāt pasniedz svaigus dīgstus.

Citronu tarte

Sastāvdaļas:

Mīkla
* 80 g zemesriekstu sviesta;
* 3 g citrona miziņas;
* 40 g ūdens;
* 170 g auzu miltu;
* 25 g agaves sīrupa.

Pildījums
* 170 g olu;
* 57 g olu dzeltenumu;
* 87 g citronu sulas;
* 13 g citrona miziņas;
* 80 g agaves sīrupa;
* 225 g kokosriekstu krējuma (piena biezā daļa);
* 26 g kokosriekstu miltu.

Pagatavošana:
Visas mīklas sastāvdaļas sajauc, iejauc mīklu un atdzesē 30 – 40 minūtes ledusskapī. Cepeškrāsni sakarsē 200 grādus karstu. Mīklu iepilda formā, piespiežot ar pirkstiem pie formas malām. Cep pamatni krāsnī 10 minūtes. Visas pildījuma sastāvdaļas sajauc ar putojamo slotiņu, lai masa būtu viendabīga. Iepilda citrona masu tartes formā un cep 160 grādos vēl 40 minūtes.

 

5
« gada 25 »

Receptes no gatavošanas meistarklases “Itālija Latvijas virtuvē”

 

 

Dārzeņu pica ar kartupeļu pamatni

Sastāvdaļas:
Pamatnei
• 800 g kartupeļu;
• 1 ola;
• 2 – 3 ēdk. pilngraudu rudzu miltu;
• ½ tējk. jūras sāls;
• ½ tējk. malti pipari.
Picas virspusei
• 5 – 6 ēdk. tomātu pastas;
• 2 – 3 saujas ķiršu tomātiņu;
• nedaudz kabača;
• 1 bundža konservētu turku zirņu;
• 2 sīpoli;
• 120 g siera 10%;
• 3 ēdk. olīveļļas;
• pētersīļi (dekorēšanai).

Pagatavošana:
Vidēji smalki sarīvē kartupeļus, liek marlē, lai nospiestu lieko sulu. Kartupeļu sulu izspiež atsevišķā bļodā, jo pēc tam būs nepieciešams izmantot cieti, kas nosēdusies bļodas apakšā. Nospiestos kartupeļus liek atsevišķā bļodā un pievieno jūras sāli, piparus, olu, kārtīgi apmaisa. Masai pievieno pilngraudu rudzu miltus un kartupeļu cieti, kas nosēdusies no kartupeļu šķidruma. Pašu šķidrumu neizmanto. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Kartupeļu masu 3 – 5 mm biezumā izklāj uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek pacepties uz 10 minūtēm. Kamēr kartupeļu pamatne cepas, kabaci sagriež plānās šķēlītēs, ķiršu tomātiņus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Sīpolu nomizo un sagriež vidēji smalki. Konservētos turku zirņus noskalo zem vēsa ūdens un saber atsevišķā cepamtraukā, pievieno 1 ēdk. olīveļļas un 1 – 2 ēdk. zaļumu garšvielu (bez sāls). Kārtīgi visu apmaisa. Kad kartupeļu pamatne pacepusies izņem no cepeškrāsns un apsmērē to ar tomātu pastu. Pa virsu liek kabaču šķēlītes, pārber sīpolus, ķiršu tomātus un pārlej ar 2 ēdk. olīveļļas. Liek atkal cept, samazinot temperatūru līdz 170 grādiem, cep vēl aptuveni 20 – 25 minūtes. Turpat cepeškrāsnī liek arī apgrauzdēties turku zirņus atsevišķajā cepamtraukā, cep nedaudz mazāk, aptuveni 15 minūtes. Kad kartupeļu pica gandrīz gatava, ņem ārā un pārber ar rīvētu sieru. Liek cepeškrāsnī atpakaļ līdz siers izkūst. Kad siers izkusis izņem no cepeškrāsns un pārber ar grauzdētajiem turku zirņiem un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Pašgatavoti tortellini ar ķirbja pildījumu

Sastāvdaļas:
Pastas mīklai
• 3 olas;
• 1,5 tjk. kurkumas;
• 1,5 tjk. sāls;
• 150 g kviešu miltu;
• 150 g pilngraudu kviešu miltu.
Pildījumam
• 800 g ķirbja;
• 2 daiviņas ķiploka;
• 1 liels sīpols vai 2 nelieli;
• 1 ēdk. sviesta;
• 300 g dārzeņu buljona;
• 1 olas dzeltenums;
• 150 g cietā siera;
• 1,5 ēdk. rīvmaizes.
Mērcei
• 100 g 10% saldā krējuma;
• 100 ml 35% saldā krējuma;
• 1 tjk. karija;
• 1 tjk. sāls;
• 1 burkāns.

Pagatavošana:
Sagatavo tortellinu mīklu: nelielā bļodiņā sakuļ olas kopā ar kurkumu un sāli. To ir ērti paveikt ar dakšu. Sajauc kopā abu veidu miltus, ko pamazām iesijā olu masā. Samaisa vijīgu mīklu, un noliek malā, lai tā atpūšas. Sagatavo pildījumu: ķirbim nomizo mizu un sagriež nelielos gabaliņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Pannā izkausē ēdamkaroti sviesta, un tajā apcep sīpolus un ķiplokus. Kad garšsaknes zeltainas, tām pievieno ķirbi un cep vēl ~ 5 minūtes. Pannas saturam pievieno buljonu, un ~ 15 – 20 minūtes atstāj uz lēnas uguns vārīties, kamēr gandrīz viss buljons ir iztvaikojis. Ķirbis būs mīksts, tādēļ to samīca viendabīgā masā ar dakšiņu. Vēl karstajā masā iemaisa olas dzeltenumu, sarīvētu sieru un rīvmaizi. Pildījumam ļauj nedaudz atdzist. Veido tortellinus: galda virsmu nokaisa ar miltiem. Ņem mīklu un to kārtīgi izmīca, pievienojot tik daudz miltu, cik nepieciešams, lai tā neliptu pie rokām. Kad iegūta vijīga mīkla, to izrullē taisnstūra formā 2 mm biezumā un sagriež vienādos 10 x 10 cm lielos kvadrātiņos. Uz katra mīklas kvadrātiņa liek nepilnu tējkaroti pildījuma. Katru kvadrātiņu pārloka uz pusēm tā, lai veidotos trīsstūrveida pelmenītis. Maliņas kārtīgi aizlipina ciet un abus stūrīšus savieno kopā saspiežot. Tā veido visus tortellinus. Kopā sanāks ~ 50 gabalu. Kad visi tortellini gatavi, tos liek katliņā ar verdošu ūdeni un vāra 5 – 6 minūtes. Paralēli sagatavo mērci: katliņā uzkarsē 100 ml saldā krējuma un 100 ml ūdens. Pievieno sāli un kariju. Burkānu nomizo un ar to pašu mizojamo nazi sagriež plānās sloksnītēs. Pievieno saldajam krējumam un uz lēnas uguns vāra ~ 10 minūtes, kamēr burkāni ir mīksti. Otrus 100 ml (35%) saldā krējuma saputo stingrās putās un iemaisa karstajā mērcē. Tortellinus pasniedz porciju šķīvjos, bagātīgi pārlietus ar mērci.

Ābolu panna cotta ar šokolādi

Sastāvdaļas:
• 5 āboli;
• 150 g 10 % saldā krējuma;
• 150 ml piena;
• 15 g želatīna;
• 150 g tumšās šokolādes (50 – 60%);
• 40 g vaniļas cukura;
• ~ 80 g rupjmaizes rīvmaizes;
• 125 g svaigu aveņu dekoram;
• piparmētru lapiņas dekoram.

Pagatavošana:
Ābolus nomizo, pārgriež uz pusēm un izņem serdi. Augļus liek katliņā, pievieno nedaudz ūdens un vāra, līdz āboli ir mīksti. Āboliem pievieno cukuru, vaniļas cukuru,saldo krējumu un pienu, uzkarsē un visu sablendē viendabīgā masā. Ūdens peldē izkausē želatīnu, vadoties pēc instrukcijas uz iepakojuma. Ābolu krēma masu izkāš caur sietu, un tajā vienmērīgi iemaisa želatīnu. Liek aukstumā saželēt. Masu lej vienā lēzenā traukā vai var uzreiz liet pa trauciņiem vai glāzēm. Tikmēr sagatavo šokolādi, ko izkausē ūdens peldē. Izkausētajā šokolādē pieber rīvmaizi un samaisa, šī būs mērce ko pārliet panna cottai. Panna cotta sadala porcijās, ja nepieciešams dekorē ar rupjmaizes un šokolādes mērci un svaigām avenēm.

 

Gnocchi jeb ņoki kabaču mērcē

Sastāvdaļas:

Gnocchi
• 1,2 kg miltainu kartupeļu;
• 1 ola;
• 1 tējkarote sāls;
• līdz 2 glāzēm (250 ml) miltu;
• rīvēts cietais Parmas tipa siers;
• nedaudz kukurūzas milti.
Kabaču mērcei
• 300 – 350 g kabacis;
• ½-1 glāze piena;
• 2 ēdk. miltu;
• 2 ēdk. olīveļļas;
• nedaudz bazilika;
• šķipsna sāls;
• 1 ķiploka daiva;
• nedaudz ūdens.

Pagatavošana:
Novāra kartupeļus ar visu mizu, līdz tie ir mīksti. Pilnībā atdzesē un tad nomizo. Saspaida (neblendē!) ar kartupeļu stampu vai dakšu, līdz veidojas viendabīga masa. Var arī sarīvēt. Kartupeļiem pievieno sāli, olu un mazliet miltu. Mīca ar rokām, pievienojot vēl miltus, līdz masa nelīp pie rokām un ir viegli ar to strādāt. Miltus vieglāk pievienot nekā noņemt, tādēļ tos pievieno pamazām. Uz darba virsmas izkaisa kukurūzas miltus. No kartupeļu masas veido pāris centimetru (diametrā) resnas desiņas, ko pēc tam sagriež (veidojas mazi spilventiņi). Katram spilventiņam ar dakšu var izveidot robiņus. Izkaisa kukurūzas miltus uz auduma dvieļa vai koka dēlīša, un katru gatavo kartupeļu klimpiņu liek tur. Lielā katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek ūdenī iekšā klimpas. Tās ir gatavas, kad uzpeld ūdens virspusē. Kabaci sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Liek sautēties pannā, pielej olīveļļu un ūdeni, tā, lai apsedz kabaci. Pannas saturam pievieno ķiploku. Kabača masu vāra/sautē līdz kabacis mīksts. Pievieno sasmalcināta bazilika buntīti. Pienā izšķīdina miltus, sāli un pievieno pannas saturam, pasautē vēl 2 – 3 minūtes, pa reizei apmaisot. Kad viss gatavs sablenderē. Gnocchi kārto uz šķīvja un pārlej ar kabaču mērci.

 

Sarunas par bērnu veselību

 

 

No šī gada 22.septembra līdz 1.oktobrim Rīgas domes Labklājības departaments ikvienam interesantam sociālā tīkla Facebook lapā @veseligsridzinieks.lv piedāvāja tiešsaistē noskatīties sešas sarunas par bērnu veselību. Sešus darba dienas vakarus ikviens Facebook lietotājam bija iespēja pieslēgties aptuveni stundu ilgai tiešsaistes sarunai ar ģimenes ārsti Rūtu Plaudi un kādu speciālistu. Sarunas laikā komentāru sadaļā bija iespējams uzdot jautājumus un saņemt speciālista atbildes par konkrēto tēmu.

Pirmajā sarunā “Bērnu fiziskā attīstība un stājas traucējumi” Rūta Plaude sarunājās ar klīnikas DiaMed fizioterapeiti, sertificēta Šrotas metodes speciālisti Diānu Silantjevu. Fizioterapeite savā ikdienas darbā ir novērojusi, ka stājas problēmas bērniem ne vienmēr tiek konstatētas laicīgi, tāpēc vecākiem ikdienā vajadzētu biežāk aplūkot savu bērnu muguras, jo īpaši straujas augšanas periodā.

Otrajā sarunā “Bērnu reproduktīvā veselība” Rūta Plaude sarunājās ar ārsti psihoterapeiti Guntu Rijkuri. Tēmas, kas skar bērna reproduktīvo veselību, vecākiem var būt mulsinošas, taču tās ir ļoti būtiskas veselīgai bērna attīstībai. Šajā sarunā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar bērna attīstību no dzimšanas brīža, atšķirībām zēnu un meiteņu audzināšanā, kā arī sarunām ar bērnu par dzimumjautājumiem.

Trešajā sarunā “Vakcīnregulējamās slimības un imunizācija” viesojās infektoloģe un Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja dr. Dace Zavadska, kura uzsvēra: “Mūsdienu vakcīnas ir drošas un efektīvas. Ir pēdējais brīdis pārstāt dzīvot un domāt mītos un vecos uzskatos par vakcīnām un vakcināciju! Vakcīnām ir būtiska loma veselības profilaksē, jo īpaši bērniem.”

Ceturtajā sarunā “Bērnu smadzeņu attīstība” tikāmies ar narkoloģi dr. Ilzi Maksimu, kura informēja, ka: “Bērni ir izdomas pilni un bieži neapstājas pie viena veida problēmu risināšanas veidiem. Viņi ir meklējumos, lai mazinātu iekšējo satraukumu, atbrīvotos no reizēm neadekvāti veidotiem ierobežojumiem un kompensētu mīlestības trūkumu. Paradās destruktīvas izvēles. Vielas un procesi, pieaugušo neuzraudzīti vai sekmēti, veicina šīs destruktīvās izvēles, taču to ir iespējams ietekmēt un mainīt.”

Piektajā sarunā “Bērnu runas un valodas attīstības traucējumi” Rūta Plaude sarunājās ar logopēdi Romēnu Namnieci. “Bērni ir savu vecāku spogulis – ja kāds no vecākiem neizrunā kādu skaņu pareizi vai nepareizi lieto valodas elementus, bērns to redz, dzird un atkārto. Tāpat arī ar bērnu vārdu krājumu, to nav iespējams attīstīt, ja bērnam netiek mācīts stāstīt, jautāt un runāt vai tiek runāts ļoti vienveidīgi, izmantojot tikai ikdienas sarunvalodu,” skaidroja logopēde, kas ikdienā strādā LOR klīnikā.

Savukārt sestajā sarunā “Bērnu mutes dobuma un zobu veselība” Rūta Plaude sarunājās ar zobu higiēnisti Anitu Preisu. Šajā sarunā tika runāts par to, ka regulāra un pareiza zobu tīrīšana ir būtiska prasme, ko bērnam jāapgūst jau agrā vecumā, kā arī pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar bērnu mutes dobuma un zobu veselību, to starpā par mutes kopšanas līdzekļiem un palīglīdzekļiem un profilakses pasākumiem dažādās vecuma grupās.

Šobrīd visas sarunas piedāvājam noskatīties arī šeit.

 

Saruna par bērnu veselību Nr.1

Bērnu fiziskā attīstība un stājas traucējumi

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Tuesday, September 22, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr.2

Bērnu reproduktīvā veselība

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Wednesday, September 23, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr.3

Vakcīnregulējamās slimības un imunizācija

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Thursday, September 24, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr. 4

Bērnu smadzeņu attīstība

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Tuesday, September 29, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr. 5

Bērnu runas un valodas attīstības traucējumi

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Wednesday, September 30, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr.6

Bērnu mutes dobuma un zobu veselība

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Thursday, October 1, 2020

Individuālo aizsardzības līdzekļu – sejas masku lietošana

Ņemot vērā strauji pieaugošo saslimstību ar Covid-19, no 7.oktobra visā Latvijā, braucot sabiedriskajā transportā, jālieto sejas maskas.

Viens no vispārējās profilakses pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai ir respiratorās higiēnas (jeb pareizas klepošanas, šķaudīšanas un deguna šņaukšanas kultūras) ievērošana. Tā kā šo infekcijas slimību izraisošais vīruss izplatās arī sīku pilienu veidā (inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot), individuālie aizsardzības līdzekļi, piemēram, respiratori vai sejas maskas, kalpo kā papildu drošības līdzeklis, lai pasargātu ne vien pašu, bet arī apkārtējos cilvēkus, un pēc iespējas samazinātu slimības pārnesi no cilvēka uz cilvēku. Zemāk tekstā ievietota saite uz pamācību, kā sejas masku iespējams pagatavot arī pašam – mājas apstākļos.

Continue reading

Vecuma demences izpausmes un varianti

Šodien, 1.oktrobrī, atzīmējot Starptautisko veco ļaužu dienu, Rīgas domes Labklājības departaments pievērš uzmanību aktuālam jautājumam, kas skar sabiedrības novecošanās tēmu, un pastāstot vairāk par demenci. Šo terminu izmanto, lai apzīmētu dažādas psihisko procesu pārmaiņas (atmiņas, spriestspējas un citus traucējumus).

Lai vairāk pastāstītu par demences jēdzienu, tās priekšvēstnešiem un riska faktoriem, uzrunājām Latvijas Psihiatru asociācijas prezidentu, VSIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” Ambulatorā centra “Pārdaugava” vadītāju Elmāru Tēraudu.


Demence (iegūta plānprātība) ir psihiski traucējumi, kas radušies smadzeņu slimības vai traumas rezultātā. Demence raksturojas ar vairāku psihisko procesu pieaugošām pārmaiņām, visvairāk cieš t.s. kognitīvās funkcijas – atmiņa, spēja orientēties laikā, vietā, personībā, valoda, telpas izjūta, spriestspējas traucējumi, grūtības lasīt, rēķināt u.c.). Plānprātības rezultātā mainās cilvēka raksturs, prasme patstāvīgi saimniekot, veidot attiecības, rūpēties par sevi un apkārtējiem. Izteiktus atmiņas traucējumus novēro ilgāk par pusgadu. Demence nav normālas novecošanas daļa, kā dažkārt tiek uzskatīts sabiedrībā.

Pasaulē biežākā demence forma ir saistīta ar Alcheimera slimību – ap 70-80%, retākas ir vaskulārā demence (saistīta ar asinsvadu aterosklerozi), frontotemporāla (cieš smadzeņu garoza pieres un deniņu daivā), kā arī ar citām saslimšanām saistītas demences.

Saistībā ar sabiedrības novecošanu, ko visvairāk novēro attīstītajās valstīs, arvien vairāk aktualizējas jautājums par veselīgu novecošanu, t.sk. kognitīvo procesu saglabāšanos visas dzīves dzīves laikā, arī senioru vecumā. 2015. gadā pasaulē 46,8 miljoni cilvēku cieta no demences, un tiek prognozēts, ka 2030. gadā šādu cilvēku būs 74,7 miljoni, bet 2050. gadā – 131,5 miljoni.*

Mūsdienās veselīga uztura un dzīves veida ievērošana, medicīniskās aprūpes iespējas (insulta vienības, agrīna sirds un neiroloģisku slimību diagnostika un ārstēšana u.c.) pagarina dzīves ilgumu, kā rezultātā pieaug iedzīvotāju skaits vecumā virs 65 gadiem. Diemžēl arī demences biežums pieaug līdz ar vecumu, vecumā ap 65 gadiem 15% novēro demenci, bet pēc 80 gadu vecuma dažāda smaguma demenču biežums dubultojas.

Vai var attālināt demences sākumu vai nesaslimt ar to?

Uzskata, ka ir tā saucamie maināmie vai modificējamie riska faktori un nemodificējamie riska faktori. Pie modificējamiem riska faktoriem pieskaita arteriālo hipertensiju, sirds slimības, cukura diabētu, aptaukošanos, smēķēšanu, alkohola lietošanu, mazkustīgu dzīvesveidu – šo faktoru ietekmi katrs iedzīvotājs var ietekmēt, var rūpēties par savu veselību, pārtraukt kaitīgos ieradumus. Pie nemodificējamiem faktoriem pieskaita vecumu, dzimumu, pārmantotību.

Kā izpaužas vecuma demence?

Biežāk demence sākas nemanot, pakāpeniski. Cilvēki sāk mazāk lasīt, mazāk ir interešu sadzīvē un elastības spriedumos, mazāk vēlmes apgūt jaunas zināšanas un prasmes. Cilvēki aizbildinās, ka jau visu zina; ka nekas jauns un interesants sabiedrībā, kultūrā, zinātnē nenotiek. Grūtāk atcerēties nesenos dzīves notikumus, noturēt uzmanību ilgākam garīgam darbam, psihisko procesu norise pamazām kļūst mazāk radoša, mazāk produktīva. Mainās saskarsme ar ģimenes locekļiem un draugiem. Dažkārt var novērot pārmaiņas emociju sfērā, ierobežotāka kļūst saskarsme un saziņa ar citiem. Daži seniori kļūst sirsnīgāki un jūtīgāki, bet citi kairināmāki, aizdomīgāki vai ļaunatminīgāki.

Tomēr galvenā demences pazīme ir pieaugoša atmiņas pasliktināšanās. Retos gadījumos tas notiek ļoti strauji – piemēram, pēc pēkšņiem plašiem smadzeņu asinsrites traucējumiem (insultiem) vai smagas galvas traumas. Biežāk atmiņa pasliktinās pakāpeniski mēnešu un gadu laikā. Pakāpeniska atmiņas pasliktināšanās raksturīga Alcheimera slimībai, arī vaskulāra demence biežāk attīstās pakāpeniski uz arteriālās hipertensijas vai sirds rima traucējumu fona.

Demenci var izraisīt:

  • Deģeneratīvas nervu sistēmas slimības (Alcheimera, Pika vai Parkinsona slimības), smadzeņu audzēji;
  • Asinsvadu bojājumi vai izmaiņas, kas rada smadzeņu asins apgādes traucējumus (insults, asins izplūdumi), arteriāla hipertensija, sirds ritma traucējumi, paaugstināts holesterīna līmenis;
  • Galvas traumas;
  • Dažādas enokrinoloģiskas, reimatoloģiskas un infekcijas slimības;
  • Alkoholisms, narkotiku lietošana;
  • Retāki iemesli – saindēšanās, vitamīnu trūkums, hipoksija (skābekļa trūkums) smadzenēs, nepareiza medikamentu lietošana.

Alcheimera slimības dēļ noteiktos galvas smadzeņu garozas apvidos iet bojā nervu šūnas, mainās arī smadzeņu baltā viela, veidojās t.s. senīlās pangas (satur amiloīdu) un neirofibrillu kūlīši, kuru sastāvā ir tau-proteīni. Šīs izmaiņas smadzenēs pakāpeniski izraisa atmiņas un intelektuālo spēju traucējumus līdz pat šo funkciju zudumam. Vieglu atmiņas traucējumu gadījumā runā par Viegliem kognitīviem traucējumiem, bet smagākos gadījumos – par demenci vai plānprātību.

Demences var iedalīt arī pēc smaguma, pie kam demences izpausmju pieaugums katram pacientam ir individuāls. Šis process var ilgt no dažiem mēnešiem līdz vairākām desmitgadēm, bet dažiem pacientiem tā arī nesasniedz smagas demences izteiktību.

Vieglas demences gadījumā cilvēki var dzīvot joprojām pastāvīgi, rūpēties par ikdienas lietām. Viņi spēj paši pagatavot ēst, iepirkties veikalā pēc iepriekš sastādīta saraksta, rūpēties par savu higiēnu, arī ārsta parakstītās zāles lieto, kā nozīmēts. Tomēr cilvēki kļūst neuzmanīgāki, pasliktinās atmiņa par neseniem (pēdējo dienu) notikumiem, parādās grūtības plānot ikdienas aktivitātes, vārdu krājums un spriestspēja kļūst nabadzīgāka. Cilvēki uzmanības un atmiņas traucējumu dēļ vairs nespēj strādāt ar dokumentiem, plānot savas finanses, orientēties mazpazīstamā vidē.

Vidēji smagas demences gadījumā pastiprinās spriestspējas un atmiņas traucējumi. Atmiņa pavājinās gan par neseniem, gan agrākiem dzīves notikumiem, pastiprinās kritikas trūkums par atmiņas traucējumiem. Pacienti jaucas laikā, jaucas atrašanās vietās, arvien grūtāk secīgi pastāstīt savu dzīves gājumu, vai cilvēks to vispār nevar izdarīt. Viņi neatpazīst agrākos draugus, jauc ģimenes locekļu vārdus. Viņi kļūst arvien neuzmanīgāki, kas var būt bīstami – atstāj vārīties ēdienu uz plīts, nesaprot, kā pareizi kurināt krāsni u.c. Ikdienas aktivitātes kļūst bezmērķīgas, arvien sliktāk ievēro higiēnu, līdz nesaprot, kāpēc jāmazgājas un jāmaina drēbes. Cilvēki ar vidēji smagu demenci labāk funkcionē paši savā ierastajā dzīves vietā, kurā viss ir pazīstams. Nonākot jaunā vietā, pieaug apjukums, uzvedības problēmas. Šādi cilvēki ir gandrīz pastāvīgi pieskatāmi un aprūpējami. Vakaros un naktīs mēdz būt apjukuma epizodes.

Smagas demences gadījumā cilvēkam ir ļoti izteikti atmiņas traucējumi, viņi neatpazīst pašus tuvākos ģimenes locekļus. Viņi nevar neko pastāstīt par savu dzīvi, jaucas pamata lietās. Arvien sliktāka kļūst spēja sazināties ar valodu. Smagas demences pacienti ir pastāvīgi pieskatāmi, kopjami, barojami. Aprūpētājam ir jānodrošina nozīmēto medikamentu pieņemšana. Bieži šiem cilvēkiem ir arī neiroloģiski traucējumi – runas, kustību, redzes, līdzsvara vai citi traucējumi.

Svarīgi ir laicīgi atpazīt atmiņas un sociālās funkcionēšanas grūtību sākumu, rūpēties par somatisko veselību. Jāseko līdzi asinsspiedienam, cukura līmenim, vielmaiņas traucējumam, liekajam svaram. Nepieciešams ir regulāri veikt veselības pārbaudes pie ģimenes ārsta, ievērot veselīga dzīves veida principus. Nepieciešamības gadījumā ir ieteicams konsultēties par psihiatra vai neirologa un veikt papildus izmeklējumus (analīzes, magnētiskās rezonanses tomogrāfiju galvai, psiholoģiskos testus u.c.), lai precizētu atmiņas un citu kognitīvo traucējumu cēloņus.

*Alzheimer’s Disease International, World Alzheimer Report 2015. The Global Impact of Dementia (https://www.alz.co.uk/research/WorldAlzheimerReport2015.pdf 2015).

 

 

Receptes no gatavošanas meistarklases “Neierasta klasika – kabacis”

 

Sāļā kabaču rulete

Sastāvdaļas

  • 2 mazi kabači (ap 900 g);
  • 2 burkāni;
  • 2 olas;
  • 2 saujas spinātu
  • sauja zaļumu;
  • 100 g pilngraudu milti (Speltas vai kviešu);
  • 200 g kukurūzas vai citi milti;
  • sāls, pipari, citas garšvielas pēc vēlmēm.

Pildījumam

  • 100 g Philadelphia Light krēmsiers;
  • svaiga paprika;
  • šķiņķis.

Pagatavošana

Krāsni uzkarsē līdz 180°C. Sarīvē kabačus un burkānus. Pieber sāli un atstāj uz 5 minūtēm, lai izdalās sula. Sulu nospiež caur marli vai dvieli, pievieno olas, miltus un visas pārējās sastāvdaļas. Kārtīgi samaisa un kārto taisnstūra formā, kas izklāta ar cepampapīru. Liek cepties uz 17 – 20 minūtēm. Kad gatavs, tad izņem no krāsns un ļauj mazliet atdzist. Kārto pildījumu un rūpīgi sarullē ruletē.

Viltotā lazanja

Sastādaļas

  • 600 g vistas filejas;
  • sīpols;
  • burkāns;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • bundža konservētu tomātu;
  • olīveļļa pēc garšas;
  • sāls, pipari pēc garšas;
  • 2 ēdamkarotes bazilika;
  • 3 kabači;
  • ola;
  • sauja sarīvētā cietā siera;
  • 400 g rīvēta siera ar samazinātu tauku saturu.

Pagatavošana

Gaļu vai nu samaļ, vai sagriež ļoti smalkos gabaliņos. Lielā pannā uzkarsē pavisam nedaudz eļļas. Pannā liek gaļu, pieber nedaudz sāli un gaļu apbrūnina piecas minūtes, līdz tā vairs nav sārta. Pēc tam gaļu pārliek kādā traukā. Tajā pašā pannā uz vidējas uguns uzkarsē ēdamkaroti olīveļļas. Tajā apcep sakapātu sīpolu, līdz tas caurspīdīgs un rīvētu burkānu. Tad pievieno saspiestas ķiploka daiviņas un izkarsē aptuveni minūti. Kad tas paveikts, pannā saber atpakaļ apbrūnināto gaļu un pievieno sakapātus konservētos tomātus, kā arī sāli un piparus, ja nepieciešams. Izteiktākam aromātam pievieno arī sakapātu svaigo baziliku. Mērci pannā karsē, līdz tā izsulojusies un sabiezējusi, ik pa laikam apmaisot (ne ilgāk par 25 minūtēm). Kamēr mērce gatavojas, sagatavo cepamtrauku – to iesmērē ar olīveļļu. Kabačiem nogriež galus un ar mandolīnas palīdzību sagriež plānās, gareniskās šķēlēs. Kabaču šķēles apkaisa ar sāli un ļauj tām nostāvēt dažas minūtes. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C. Nelielā bļodiņā sajauc sakultu olu un sarīvētus sierus. Kārto lazanju traukā – vispirms izklāj pamatni ar kabača šķēlēm. Tad virsū izklāj gaļas mērci. Virs mērces atkal liek kabaču šķēles, bet virs tām – siera un olas masu. Tad virs siera masas liek atlikušo kārtu malto gaļu, bet virs tās izkārto kabaču šķēles. Visam pāri izklāj atlikušo siera un olas masu. Taču ar kārtām var variēt, kā tīk, ja kabaču šķēlīšu pietiek. Cepamtraukam uzliek virsū folijas sloksni un liek krāsnī cepties 30 minūtes. Kad laiks pagājis, noņem foliju un cep vēl 15 – 20 minūtes. Kad sacepums gatavs, to atdzesē dažas minūtes un sagriež porcijās.

Kabaču biezzupa

Sastāvdaļas

  • kilograms kabaču;
  • 2 glāzes piena;
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 2 ēdamkarotes miltu;
  • 5 – 6 pētersīļi ar visiem kātiņiem
  • nedaudz diļļu;
  • bazilika zariņš;
  • pāris maizes šķēles grauzdiņiem.

Pagatavošana

Sagatavo dārzeņus: kabaci sarīvē uz vidēji rupjas rīves, pētersīļus, dilles un baziliku smalki sakapā. Vāra zupu: sarīvētos kabačus ieliek katliņā, pārlej ar pusglāzi ūdens, pievieno 3 ēdamkarotes eļļas. Vāra uz vidējas uguns 3 minūtes. Pievieno sasmalcinātos garšaugus un pienu. Kad piens uzvārījies, pievieno sāli pēc garšas un 2 ēdamkarotes pienā izšķīdinātus miltus. Pa reizei apmaisot, vāra vēl 2 minūtes. Visu sablendē. Pasniedz karstu vai atdzesētu ar zaļumiem un maizes grauzdiņiem.

Kabaču un citronu maize

Sastāvdaļas

  • 2 olas;
  • 50 g cukura;
  • vaniļas ekstrakts;
  • ēdamkarote eļļas;
  • 70 g sīrupa;
  • citrons;
  • vidējs kabacis (400 g);
  • 250 g kviešu miltu (puse no tiem pilngraudu);
  • 1 tējkarote sodas;
  • sauja magoņu sēkliņu.

Pagatavošana

Olas sakuļ ar cukuru un vaniļas ekstraktu, tad pievieno eļļu un sīrupu, kārtīgi sakuļ. Citronam norīvē miziņu, pārgriež uz pusēm un izspiež sulu no puses citrona, to pakāpeniski iemaisa olu masā, tad pievieno arī miziņu. Kabaci sarīvē un ar rokām kārtīgi izspiež šķidrumu (pēc kārtīgas izspiešanas vajadzētu palikt ap 250 g). Sarīvēto kabaci pievieno olu masai, kārtīgi iemaisa. Tad miltus sajauc ar sodu, pakāpeniski pievieno mitrajām sastāvdaļām. Cepšanas formā ieklāj cepšanas papīru vai to ieeļļo. Magoņu sēkliņas iemaisa masā, tad masu pārliek formā un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 50 minūtēm vai stundu.

Receptes no Gatavošanas meistarklases “Paprikas raža”

 

Paprikas un tomātu tarte

Sastāvdaļas:

Pamatnei (20 cm)

• 130 g miltu (1/2 daudzuma aizstāt ar pilngraudu miltiem);
• 60 g sviesta;
• 15 g rīvēta cietā siera;
• 1 tējkarote sasmalcinātu timiāna lapiņu
• šķipsniņa sāls.

Pildījumam

• 3 sarkanās paprikas;
• 1 tējkarote maltas paprikas;
• sāls, pipari, olīveļļa;
• 2 tomāti;
• 1 ķiploka daiviņa;
• 1 ēdamkarote tomātu biezeņa;
• 1 tējkarote timiāna;
• 2 lielas olas.

Pagatavošana:

Tomātus blanšē verdošā ūdenī, pārlej ar aukstu ūdeni, nomizo, sagriež daiviņās. Paprikas gareniski pārgriež un pusēm, iztīra, vēl vienu vai divas reizes pārgriež, kopā ar tomātu daiviņām liek cepeškrāsnī 200°C, pieliek sasmalcinātu ķiploku, nedaudz sāls un piparu, labi sajauc. Cep, līdz dārzeņi mīksti. Gatavo mīklu – izsijātos miltos iemaisa sāli, pievieno sviestu gabaliņos un ar pirkstiem visu saberž rīvmaizes konsistencē. Pievieno sarīvētu sieru un timiānu, pielej 1 ēdamkaroti auksta ūdens, masu samīca un saveļ bumbā. Ietin plēvē un uz 30 minūtēm liek ledusskapī. Tad mīklu uz miltainas virsmas izrullē aplī tā, lai var ieklāt tartes veidnē. Lieko mīklu no veidnes malām noņem. Mīklu sadursta ar dakšiņu.
Kad dārzeņi ir gatavi, krāsnī liek veidni ar mīklu, cep viegli zeltainu 15 – 20 minūtes 180°C. Ceptos dārzeņus kopā ar 1 ēdamkaroti eļļas, tomātu pastu, timiānu sablendē. Sakuļ olas ar šķipsniņu sāls un malto papriku. Iemaisa sablendēto maisījumu, sajauc viendabīgu. Pildījumu lej pusceptajā mīklā. Temperatūru krāsnī paaugstina līdz 190 grādiem, liek iekšā tarti, cep 35 – 40 minūtes. Atdzesē pilnīgi, tad izņem no veidnes, griež gabalos.

Paprikas un ziedkāpostu zupa

Sastāvdaļas:

• 4 lielas paprikas;
• 3 Šalotes sīpoli;
• olīveļļa, sāls;
• šķipsniņa Kajenas piparu;
• 3 glāzes vistas vai dārzeņu buljona;
• 1 neliels ziedkāposts.

Pagatavošana:

Paprikas pārgriež uz pusēm, iztīra sēklas, ar mizu uz augšu liek krāsnī, 230 grādos cep, līdz miza apdeg melna. Tad liek bļodā, pārklāj ar plēvi un patur 10 minūtes. Turot virs bļodas, nomizo, sulu saglabā. Katlā uzkarsētā eļļā apcep sagrieztus Šalotes sīpolus, maisot cep mīkstus. Pielej karstu buljonu, liek iekšā ziedkopās sadalītu ziedkāpostu, pieber sāli un Kajenas piparus, uzvāra, liek vāku un lēni vāra apmērām 10 minūtes, līdz ziedkāposti mīksti. Kopā ar ceptajām paprikām visu sablendē.

Ar kuskusu pildīta paprika

Sastāvdaļas:

• 5 paprikas;
• olīveļļa;
• sīpols;
• 150 g pērļu kuskusa;
• 100 g baraviku;
• neliels cukīni;
• liels tomāts;
• sāls, pipari;
• sauja piparmētru lapiņu;
• 80 g cietā siera.

Pagatavošana:

Kuskusu izvāra pēc norādījumiem. Sīpolu sasmalcina, sēnes un cukīnī sagriež kubiņos. Divās ēdamkarotēs eļļas apcep sīpolus, liek klāt pārējos sagrieztos produktus, pievieno sāli un piparus, apmaisot, īsu brīdi cep. Noņem no uguns, liek klāt un iemaisa kuskusu, mazos kubiņos sagrieztu tomātu un sasmalcinātas piparmētras. Paprikām nogriež pamatnes, tās saglabājot. Paprikas iztīra, liek ietaukotā cepamveidnē, pilda ar sagatavoto maisījumu. Sieru sarīvē skaidiņās, pārber pildījumam, virsū liek nogrieztās pamatnītes. Veidni liek krāsnī, 200 grādos cep 25 – 30 minūtes līdz paprikas ir mīkstas.

 

Paprikas uzkodas ripiņas

Sastāvdaļas:

• 3 vidējas paprikas;
• 250 g vājpiena biezpiens (sauss, graudains);
• 100 g siera;
• 2 īsie gurķi;
• saujiņa diļļu;
• 2 ķiploka daiviņas;
• sāls, pipari

Pagatavošana:

Paprikām nogriež cepurīti, iztīra sēkliņas. Sieru sarīvē, pievieno biezpienu, sagrieztu ķiploku, sāli, piparus un visu masu sablenderē. Pievieno sarīvētus gurķus un sagrieztas dilles – visu kārtīgi samaisa. Ar iegūto masu pilda paprikas un liek uz 10 – 15 minūtēm ledusskapī. Pēc tam sagriež līdz 1 cm biezās ripiņās un pasniedz.

 

 

12
« gada 25 »