Sīkāka informācija un nodarbību grafiks šeit.
Sīkāka informācija un nodarbību grafiks šeit.
Sestdien, 4.novembrī, Rīgas Centrāltirgū notika šogad pēdējā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Kāposti”. Meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas BĪlandes vadībā iepirka produktus Rīgas Centrāltirgū un kopīgi pagatavoja gardu un veselīgu maltīti. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm un pagatavot tās arī mājās.
Kāpostu – tomātu zupa
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Sarīvē kāpostu, burkānu, sagriež puravu un kartupeļus. Visu liek katlā vārīties, pievienojot arī čili, garšvielas, sāli. Kad dārzeņi gandrīz jau gatavi, pievieno sablenderētus tomātus bez mizas. Beigās, lai būtu pikantāka garša, var pievienot vēl arī dažas piles citrona sulas un nedaudz maltus melnos piparus.
Sarkanā kāpostu kūka ar grieķu jogurtu vai dzērveņu mērci
Sastāvdaļas kūkai:
Sastāvdaļas virskārtai:
VAI
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 190°C un ietauko kūkas formu. Smalki sarīvē sarkano kāpostu, ābolu nomizo un arī smalki sarīvē. Pievieno olas (vai čia sēklas, kas izmērcētas ūdenī) un banānus un visu kārtīgi samaisa, masai pievieno eļļu un izmaisa vēlreiz. Visbeidzot pievieno miltus, kanēli, sāli un cepamo pulveri. Kad masa ir rūpīgi izmaisīta, to vienmērīgi izlīdzina pannā un cep krāsnī 30-35 minūtes. Tikmēr samaisa vai sablenderē virskārtas sastāvdaļas. Kad kūka ir gatava, ļauj tai atdzist un tad uzliek virskārtu.
Skābēto kāpostu mērce
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablenderē līdz paliek nedaudz graudaina konsistence.
Puķkāpostu – kartupeļu plāceņi
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Vāra kartupeļus aptuveni 20 minūtes. Puķkāpostu nomazgā, noplaucē verdošā ūdenī apmēram 10 minūtes un nokāš. Tad puķkāpostu sadrupina vai sagriež mazos gabaliņos, lai veidotos graudiņi. Kartupeļus sastampā vai sablenderē, sajauc ar miltiem un olu (vai čia sēklām, kas izmērcētas ūdenī). Iejauc sāli, muskatriekstu, eļļu un tad iejauc smalki sadrupinātos puķkāpostus. Cep krāsnī 180*C (vai uz pannas) līdz paliek zeltaini. Pasniedz ar svaigiem dārzeņu salātiem un krējumu vai jogurta mērci.
Dārzeņu pica ar puķkāpostu pamatni
Sastāvdaļas pamatnei:
Sastāvdaļas virskārtai:
Var atšķirties atkarībā no vēlmēm un iespējām!!!
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C un sagatavo cepamo plāti, tajā ieklājot cepamo papīru. Sadala puķkāpostu mazās rozetēs un ar blendera palīdzību samaļ smalkos gabaliņos, kurus izber uz sagatavotās cepamās plāts un izlīdzina vienmērīgā slānī. Liek karstā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm. Izņem puķkāpostus no krāsns un ļauj tiem nedaudz atdzist. Cepeškrāsni turpina karsēt (~ 200°C). Puķkāpostu masu liek bļodā. Tai pievieno rīvētu cieto sieru, garšvielas, miltus un izmērcētās čia sēklas vai olu. Visu kārtīgi samaisa. Masai vajadzētu turēties kopā, taču tā būs drupanāka nekā ierastā miltu mīkla. Apaļu pannu, kas piemērota picas cepšanai, izklāj ar cepamo papīru, ietauko ar eļļu un pa virsu klāj sagatavoto puķkāpostu mīklu. Ar karotes apakšu izlīdzina un piespiež mīklu pie pannas, veidojot blīvu, vienmērīgu picas pamatni. Liek karstā cepeškrāsnī un cep 15 – 20 minūtes, līdz picas pamatne zeltaina. Izņem picas pamatni un uz tās smērē tomātu mērci, pa virsu liek šķēlēs sagrieztu mocarellu, ripiņās vai uz pusītēm sagrieztus ķiršu tomātus, svaigā bazilika lapiņas. Liek picu karstā krāsnī un cep 8 – 10 minūtes, līdz tomāti apcepušies un siers izkusis. Pasniedzot pa virsu uzliek papildu svaigas bazilika lapiņas vai rukolu.
Sestdien, 24.oktobrī, Rīgas Centrāltirgū notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Daudzveidīgie dārzeņi”. Meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā gatavoja dažādus veselīgus dārzeņu ēdienus. Piedāvājam iepazīties ar receptēm.
Sautējums ar tomātu un biezpienu
Sastāvdaļas:
Zaļumi, sēkliņas pasniegšanai.
Pagatavošana:
Sasautē kabaci (vai ķirbi) ar sīpoliem un burkāniem, tandori (tomātu) garšvielu, kad burkāni ir gatavi, klāt pievieno sasmalcinātus tomātus bez mizas un nedaudz (vienu līdz divas minūtes) pasautē, lai tomāts atdod savu garšu. Beigās pievieno biezpienu un ļauj vēl minūti pasautēties, lai biezpiens izkustu. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.
Burkānu – siera cepumi
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190′ C. Lielā bļodā ieber miltus, pievieno un kārtīgi iemaisa tajos cepamo pulveri. Klāt liek arī sāli, burkānus, amoliņa sēklas un sieru. Visu apmaisa. Citā traukā iesit olu, kurai pievieno pienu un sakuļ (vai arī sagatavo čia sēklas). Šķidrumu pēc tam lej miltu un burkānu masā, kārtīgi samaisa, lai veidotos mīklas bumba. Pēc tam mīklu sadala nelielās bumbiņās, ko saplacina un liek uz cepamā papīra. Cep aptuveni 20 – 25 minūtes. Vislabāk garšos, pasniegti silti.
Ķirbju pīrāgs
Sastāvdaļas:
Pamatne:
Pildījums:
Pagatavošana:
Uzsilda krāsni līdz 180°C. Sagriež lielos gabalos ķirbi un ieliek uz 15 minūtēm krāsnī un tikmēr gatavo masu pīrāga pamatnei. Visas pamatnes sausās sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina. Dateles sablenderē ar ūdeni un samaisa kopā visu masu. Iegūto masu izklāj cepamajā formā, kurā ieklāts cepamais papīrs. Izklāj vienmērīgi visu masu un liek uzsildītā cepeškrāsnī, cep 180′ C 10 – 15 minūtes. Tikmēr var pagatavot pildījumu. Krāsnī izcepto ķirbi sablenderē kopā ar banāniem, datelēm un samaltām linsēklām. Kad pamatne ir gandrīz izcepusies, ņem ārā no cepeškrāsns un formā lej iekšā pildījumu, vienmērīgi to izlīdzinot. Cepeškrāsnij uzsilda līdz 210°C un liek pīrāgu cepties aptuveni 15 minūtes, tad atver vaļā cepeškrāsni un samazinām temperatūru līdz 170°C un turpina cept aptuveni 30 minūtes. Kad gatavs, ņem ārā un atdzesē. Pēc tam vislabāk to uz dažām stundām ievietot ledusskapī, lai sacietē. Pasniedz ar svaigu ogu mērci vai ievārījumu.
Fotogrāfijas no meistarklases galerijā.
Dārzeņi ir īstenas rudens veltes, kas palīdz mūsu organismus apgādāt ar nepieciešamajiem vitamīniem ziemas pārdzīvošanai. Rudenī tepat, Latvijā, augušo dārzeņu daudzveidība ir ļoti liela, tāpēc tos var lietot visdažādāko ēdienu pagatavošanā, izmantojot gan svaigus, gan vārot, sautējot, cepot un konservējot.
Katrā rudens dārzenī var atrast ko veselīgu un organismam noderīgu. Piemēram, lielākā rudens oga – ķirbis ir diētisks produkts, kura izmantošanas variācijas ir ļoti plašas. Ķirbju ēšana veicina gremošanu un palīdz no organisma izvadīt kaitīgas vielas. Ķirbja sastāvā ir daudz beta karotīna, kālija un fosfora. Uzturā var izmantot ne tikai ķirbja mīkstumu, vārot zupas un sautējumus, cepot gan saldus, gan sāļus ēdienus vai to marinējot, bet no ķirbja var izspiest arī sulu. Ķirbju sulai piemīt arī urīndzenoša un žultsdzenoša iedarbība, to iesaka izmantot ķermeņa temperatūras pazemināšanai, kā arī lietot pret sliktu dūšu. Ķirbja sēklas var izmantot kā piedevu salātiem un zupām riekstu un grauzdiņu vietā, kā arī iecept maizē. Ķirbju sēklu sastāvā ir kukurbitīns un fitosteroli, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni.
Vēl viens plaši pieejams rudens dārzenis skaistā krāsā – burkāns. Ēdot burkānus, organisms uzņems beta karotīnu, kāliju un A vitamīnu. Regulāra burkānu lietošana organismā pasargā no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes un palīdz saglabāt labu redzi.
Bez ķirbjiem un burkāniem katrs, kam nav sava dārziņa, tirgū var iegādāties vēl daudz un dažādus citus dārzeņus, kas ar savām krāsām ne tikai labi izskatās, bet arī labi garšo un ir veselīgi. Ja arī tu vēlies apgūt kādu jaunu un veselīgu dārzeņu pagatavošanas recepti, aicinām sestdien, 21.oktobrī, apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi Daudzveidīgie dārzeņi. Meistarklase notiks Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, plkst. 10:00 – 14:00. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam rakstīt uz veseligsridzinieks@riga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru.
Foto no platedujour.com
Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu, labdarības fondu Oak Foundation un PEP mammu biedrību Rīgā deklarētajiem P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Rīgas Dzemdību namā dzimušo mazuļu vecākiem piedāvā mazuļa pirmajos dzīves mēnešos saņemt bezmaksas informatīvu un emocionālu atbalstu. Atbalsts izpaužas kā profesionāli apmācītas atbalsta personas – PEP mammas – vizīte ģimenes dzīvesvietā. Katrai ģimenei ir iespēja saņemt līdz desmit vizītēm. PEP mammu atbalstu ir iespējams saņemt arī tām ģimenēm, kuru bērniņi atrodas stacionārā.
PEP mammas ir Pirmās Emocionālās Palīdzības mammas – profesionāla atbalsta personas māmiņām ar mazuli no dzimšanas līdz trīs gadu vecumam. PEP mammas ir ieguvušas īpašu profesionālu izglītību ģimenes psiholoģijas centrā Līna. PEP mamma ir laba izvēle gadījumos, kad māmiņai nepieciešama praktiska informācija vai emocionāls atbalsts mazuļa audzināšanā.
PEP mammas vizītes laikā jaunajiem vecākiem ir iespēja pārrunāt visdažādākos jautājumus, kas saistīti ar bērniņa attīstību, zīdīšanu, barošanu, raudāšanu, gulēšanas režīmu, mazuļa celšanu un nēsāšanu (handlingu), higiēnu. PEP mamma palīdz vecākiem atpazīt mazuļa signālus, palīdzot saprast, kādas varētu būt mazuļa vēlmes un vajadzības konkrētajā situācijā. PEP mamma var sniegt arī emocionālu atbalstu vecākiem, lai uzlabotu vecāku pašsajūtu nereti ne vien emocionāli, bet arī fiziski grūtajā laikā, kad ģimenē ienāk jaundzimušais. Ar PEP mammas atbalstu, padomu un iedrošinājumu vecākiem ir vieglāk apgūt savu jauno lomu mazuļa pirmajos dzīves mēnešos. Katra vizīte ilgst pusotru stundu, vizīšu biežums tiek individuāli saskaņots ar katru ģimeni.
Sīkāku informāciju par pakalpojumu var saņemt, rakstot uz piedzimstotberninam@sosbca.lv.
PEP mammas piedāvā darāmo darbu sarakstu pirmajām sešām nedēļām pēc mazuļa piedzimšanas:
Kur vērsties pēc palīdzības?
Foto no freepik.com
Septembra pēdējā dienā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi” dalībnieki satikās Rīgas Centrāltirgū, lai kopīgi izvērtētu rudens ražu un iegādātos gardumus, no kā kopīgi pagatavoja veselīgu un garšīgu maltīti, labi pavadot laiku un uzzinot daudz ko jaunu. Meistarklasi vadīja uztura speciāliste Guna Bīlande.
Piedāvājam iepazīties ar receptēm, kas palīdzēs tikt galā ar kartupeļu ražu un iemācīs interesantā veidā pagatavot dažādus graudaugus.
Sarkano rīsu un biešu risoto
Sastāvdaļas:
Pasniegšanai – svaigi pētersīļi vai dilles.
Papildus, ja vēlās, pasniedzot var pievienot drupinātu kazas sieru.
Gatavošana:
Uz pannas apcep sarkano sīpolu, ķiploku un pievieno nevārītus sarkanos rīsus, apcep vēl minūti un tad pievieno 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona. Vāra 10 minūtes un tad pievieno 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos), 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju un garšvielas. Vāra vēl 25 minūtes un tad pievieno sakapātus pētersīļus. Pasniedz ar svaigajiem dārzeņu salātiem un krējumu vai pesto.
Krāsnī gatavota prosa ar dārzeņu lečo
Sastāvdaļas:
Gatavošana:
Prosu noskalo zem tekoša ūdens līdz tek tīrs ūdens. Sakarsē krāsni līdz 190′ C, pannā ieklāj cepamo papīru un ber virsū prosu, pārkaisa ar šķipsniņu kurkumas un jūras sāli un pārlej ar 750 ml ūdens (250 ml atstāj vēlākam un lieto pēc nepieciešamības). Prosu liek krāsnī un „cep” ~ 50 – 60min.
Dārzeņu lečo
Sastāvdaļas:
Gatavošana:
Sīpolus, papriku, tomātus rupji sagriež, bet burkānus sarīvē. Sīpolus ar burkāniem sautē, tad pievieno papriku, un, kad viss jau gandrīz gatavs, pievieno tomātus un garšvielas. Citrona sulu (etiķi) pievieno pirms beigām.
Prosas un lēcu biezeņzupa
Sastāvdaļas:
Gatavošana:
Prosu kārtīgi noskalo un vāra sālsūdenī, gatavu noskalo vēlreiz. Lēcām pievieno burkānu, selerija sakni, ķirbi un garšvielas un vāra līdz lēcas sāk jukt laukā. Ūdenim jābūt vairāk nekā dārzeņiem un lēcām, lai sanāktu zupa, bet var gatavot arī biezeni. Kad viss izvārījies, saliek kopā, pievieno garšvielas un, ja vēlas, sablendē.
Sāļais kartupeļu un biezpiena sacepums
Sastāvdaļas:
500 g kartupeļi (vārīti būs ātrāk);
50 g skābā krējuma;
1 liels sīpols vai neliels puravs;
100 g biezpiena;
150 g ķirbja vai cukini;
2 olas (vai olu aizvietotājs no čia vai linsēklām);
100 g cietā siera;
2 ēdk. olīveļļas;
pēc garšas – sāls, malti melnie pipari.
Gatavošana:
Sakarsē krāsni līdz 180′ C. Tikmēr virtuves kombainā vai ar dārzeņu rīvi sasmalcina kartupeļus, sīpolus, ķirbi un sieru. Dārzeņiem pievieno olas, krējumu un visu kārtīgi samaisa. Pievieno masai biezpienu, sāli, piparus, nedaudz eļļas un visu rūpīgi samaisa. Mīklas masu izklāj vienmērīgi uz pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, un cep krāsnī ~ 30 min.
Grūboto ar zaļumiem un sieru
Sastāvdaļas:
Gatavošana:
Sakapā sīpolu un apcep pannā kopā ar šķipsniņu sāls. Cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Grūbas rūpīgi noskalo un pieber pannā pie sīpoliem; apcep ~ 3 minūtes. Pielej kausiņu ūdens un pagaida līdz tas uzsūcies. Tad pielej visu atlikušo buljonu vai ūdeni un vāri grūbas, līdz mīkstas (kad viss uzsūcies). Ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz šķidruma. Grūbām pievieno svaigo sieru, cieto sieru un zaļumus. Visu sajauc kopā un pasniedz ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.
Kartupeļu saldais kēkss
Ideāls variants kā realizēt kartupeļu pārpalikumus!
Sastāvdaļas:
Gatavošana:
Kartupeļus un banānus sastampā, pievieno kefīru vai augu pienu, auzu pārslas un miltus, žāvētos augļus un garšvielas. Sakarsē krāsni līdz 190′ C un cep 25 – 30minūtes. Pasniedz kopā ar ievārījumu vai krējumu, kam pievienots kanēlis.
Fotogrāfijas no meistarklases aplūkojamas galerijā.
30.septembrī Rīgas Centrāltirgū uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Āboli”. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm.
Ābolu un auzu pārslu cepumi ar rozīnēm un kanēli
Sastāvdaļas:
Gatavošana:
Ābolus ar visu mizu sarīvē uz rupjās rīves un atstāj lai nedaudz atsulojas. Iemērc rozīnes. Sablenederē banānus, pievieno 2/3 no auzu pārslām, kanēli, jūras sāli un sodu. No āboliem nospiež lieko sulu un tad kopā ar noskalotām rozīnēm un atlikušajām auzu pārslām iemaisa mīklas masā. Cep 180*C siltā krāsnī ~ 15 – 20 min.
Ābolu mafini
Sastāvdaļas:
Papildus var pievienot nedaudz sēklas – linsēklas, ķirbju, sezama, saulespuķu.
Gatavošana:
Visas sastāvdaļas sarīvē, sakapā un sajauc kopā un, ja ir laiks, atstāj uz divām stundām ledusskapī, tad izņem, ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai un cep krāsnī 180-200*C ~ 30 min.
Ābolu čatnijs / mērce
Sastāvdaļas:
Gatavošana:
Plūmes un ābolus nomizo, izņem kauliņus un serdes un sīki sagriež, sīki sakapā sīpolus, savukārt ķiplokus izspiež spiedē. Visu samaisa kopā un vāra uz lēnas uguns līdz sabiezē. Karstu masu liek burkās un aizvāko vai arī atdzesē un uzglabā ledusskapī.
Ābolu – dārzeņu biezzupa ar čilli un kanēli
Sastāvdaļas:
Pasniegšanai – sakapāti zaļumi, olīveļļa, krējums, sēkliņas.
Gatavošana:
Lēcas noskalo, visas sastāvdaļas nomizo, sarīvē un sagriež. Liek vārīties katlā pievienojot 1-1,2 l ūdens un pievieno arī garšvielas. Vāra līdz ir gatavas un beigās sablenderē.
Ābolu – biezpiena ātrā kūka
Sastāvdaļas:
Gatavošana:
Sakuļ olas ar cukuru. Tajās iejauc biezpienu, krējumu, miltus, mandeles un sarīvētos ābolus. Ietauko pannu (26 cm diametrā) un ievieto masu. Sasilda krāsni līdz 175-180°C, cep stundu. Kad gatavs pārkaisa ar kanēli un ogām vai arī pasniedz ar ogu mērci.
Bildes no meistarklases apskatāmas galerijā zemāk.
Latvieši tradicionāli tiek uzskatīti par kartupeļu ēdājiem. Kartupeļi ir ļoti svarīga latvieša ēdienkartes sastāvdaļa, tos var pagatavot visdažādākajos veidos. Bieži vien ir dzirdēts, ka kartupeļi nav pietiekoši veselīgi, lai tos iekļautu ikdienas ēdienkartē, taču tā nav. Kartupeļu uzturvērtība ir atkarīga no to pagatavošanas veida, bet visos veidos pagatavoti kartupeļi satur daudz cietes, kas ir ātrs enerģijas avots. Kartupeļos ir daudz B6, B3 un C vitamīna, šķiedrvielas, kālijs, varš, fosfors un citas minerālvielas. Kartupeļi ir īpaši bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, ja tos gatavo un ēd ar visu mizu. Lai gan kartupeļos ir daudz ogļhidrātu, tie satur arī ļoti daudz ūdens, tāpēc kaloriju daudzumos kartupeļos ir mazāks kā, piemēram, makaronos vai rīsos.
Latviešu virtuvē ļoti svarīgi ir arī dažādi graudaugi – gan maizes, gan putru, gan citos veidos. Graudaugu izmantošana virtuvē ir ļoti plaša un no graudiem var pagatavot visdažādākos ēdienus. Graudaugi atrodas uztura piramīdas pašā apakšā, pie pārtikas produktiem, kas ikdienā jāuzņem visvairāk. Graudaugu produkti satur ļoti daudz šķiedrvielas, kā arī taukskābes un dažādas minerālvielas. Dažādi graudaugi, piemēram, griķi satur B un P vitamīnus, magniju un dzelzi. Visas šīs vielas uzlabo gremošanu un piedalās asinsvadu stiprināšanā. Savukārt rīsos esošās vielas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs.
Ja vēlaties uzzināt jaunus un interesantus veidus kā veselīgi pagatavot kartupeļus un cik plašs pielietojums virtuvē var būt graudaugiem, aicinām apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi “Kartupeļi un graudaugi”, kas notiks šo sestdien, 7.oktobrī Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam rakstīt uz veseligsridzinieks@riga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru.
Šobrīd pieteikšanās meistarklasei ir noslēgusies, jo ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaits!
Foto no freepik.com