Laimīgu 2018.gadu!

Jau pavisam drīz sagaidīsim jauno gadu. Jaunas cerības, jauni mērķi un sapņi, kurus piepildīt. Viena no lietām, kuru viens otram vēlam, sveicot jaunajā gadā, ir veselība. Par savu veselību pirmkārt ir jādomā mums pašiem. Lai jau pašā gada sākumā nenāktos apmeklēt ārstniecības iestādes, jāatceras dažas elementāras lietas.

! Jaungada naktī daudzus no mums priecē salūti. Paši bieži vien šaujam raķetes, lai iepriecinātu sevi un savus tuviniekus. Rīkojoties ar pirotehniku, ir jābūt īpaši piesardzīgiem. Jau pirms tās lietošanas – to iegādājoties, jāievēro piesardzība. Pirotehniku vajadzētu iegādāties tikai specializētos pirotehnikas veikalos, tādā veidā gūstot pārliecību par preces kvalitāti. Pirms pirotehnikas lietošanas vienmēr izlasiet lietošanas instrukciju un lietojiet pirotehniku atbilstoši šai instrukcijai. Šaujot raķetes, nedrīkst tās vērst pret sevi vai citiem. Labāk atturēties arī no vietām, kur tuvumā ir mājas, automašīnas vai citas lietas, ko raķetes var sabojāt. Pārliecinies, ka pirotehnika nenokļūst bērnu rokās. Bērni īpaši bieži gūst dažādas traumas.

Piedāvājam iepazīties ar Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta sagatavotajiem plakātiem par drošu pirotehnikas lietošanu.

! Lai gan šogad sinoptiķi jaungada naktī salu un sniegu nesola, ja plānojat atrasties ārpus telpām kaut vai tikai uz neilgu laiku, jāatceras, ka jāapģērbjas atbilstoši laika apstākļiem. Pavadot laiku jaukā un jautrā kompānijā, iedzerot kādu šampanieša glāzi, ir viegli nepamanīt, ka esam jau nosaluši un saaukstējušies vai pat apsaldējušies.

! Pieskatīsim viens otru, it īpaši bērnus un jebkuru cilvēku, kam iespējams par sevi parūpēties ir mazākas, ievērosim mērenību, svinot jaunā gada atnākšanu, kā arī drošību un piesardzību visās situācijās. Tad arī gads ne tikai atnāks, bet arī būs veselīgs un laimīgs.

Būsim piesardzīgi svētku laikā

Lai Ziemassvētkus pavadītu droši un veselīgi, vērts ņemt vērā dažus vienkāršus ieteikumus:

  • Klājot svētku galdu, domā par kvalitāti, nevis kvantitāti!

           Gatavojot svētku maltīti, izvēlies svaigus un veselīgus produktus. Nepārēdies.

  • Ievēro ugunsdrošību!

           Neatstāj sveces bez uzraudzības, nenovieto eglīti, ja tajā plānots dedzināt svecītes, tuvu aizkariem vai citām viegli uzliesmojošām lietām.

  • Pieskati bērnus!

           Neatstāj bērnus vienus telpā ar degošām svecēm, nenovieto krūzes ar karstiem dzērieniem tuvu galda malām, nedzer karstus dzērienus, turot bērnu klēpī.

Cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām jāatceras, ka nepieciešamie medikamenti jāiegādājas laicīgi, jo svētku laikā var būt grūtības tos nopirkt.

Ja svētku laikā tomēr nepieciešama medicīniskā palīdzība vai ārsta konsultācija, aicinām zvanīt uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kurš tiek apkalpots visu diennakti, bez brīvdienām. Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt pēc svētkiem, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē.

Ja ārsta palīdzība nepieciešama steidzami, ir iespējams apmeklēt dežūrārstu, kuri tiek nodrošināti visās lielākajās pilsētās.

Ar dežūrārstu darba laiku iespējams iepazīties Nacionālā veselības dienesta mājas lapā.

 

Foto: pexels.com

Leģionāru slimība

 

  • Kas ir legioneloze?

Leģionāru slimība (legioneloze) ir baktērijas Legionella izraisīta infekcijas slimība, kas bieži norit kā pneimonija (plaušu karsonis).

Slimību izraisošā baktērija tika identificēta 1977. gadā. Kopš šī laika legionelozes gadījumi tiek reģistrēti Amerikas kontinentā, visās Eiropas valstīs, Āfrikā, Japānā, Austrālijā u.c. Lai gan ar legionelozi var inficēties visu gadu, sporādiski saslimšanas gadījumi un arī uzliesmojumi biežāk tiek reģistrēti vasarā un rudenī.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem 2016.gadā reģistrēti 24 saslimšanas gadījumi, bet 2015.gadā – 22, no kuriem viens – ar letālu iznākumu. Līdz 2017.gada aprīlim reģistrēti 8 saslimšanas gadījumi, turklāt lielākā daļa šo gadījumu reģistrēti Rīgā un tās apkārtnē.

Savukārt, saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, no visiem reģistrētajiem saslimšanas gadījumiem 75–80% slimnieku ir vecāki par 50 gadiem un 60–70% ir vīrieši.

  • Kā legioneloze izpaužas?

Legionelozei ir divas klīniskās formas – pneimonija, kas ir smagākā, un Pontiaka drudzis. Abu klīnisko formu sākotnējie simptomi ir apetītes trūkums, sāpes muskuļos un galvassāpes.

Pontiaka drudzis ir akūta, pašlimitējoša saslimšana. Tās inkubācijas periods ir no 5 stundām līdz 3 dienām. Galvenie simptomi ir drudzis, drebuļi, galvassāpes, nespēks un muskuļu sāpes. Simptomi neārstējot izzūd pēc 2-5 dienām.

Legionelozes pneimonijas formas inkubācijas periods ir 2 – 10 dienas (visbiežāk – 7 dienas) un tai ir straujš sākums. Slimībai raksturīgie simptomi ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (39’ – 40,5’ C), vispārējas intoksikācijas pazīmes, sauss klepus, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumi, pneimonija, sirds un nieru darbības traucējumi, caureja.

Ja ir parādījušies minētie saslimšanas simptomi, nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie sava ģimenes ārsta.

Ārstēšanās no legionelozes visbiežāk notiek stacionārā. Ārstēšanās process vienmēr sevī ietver antibiotiku lietošanu un parasti ilgst dažas nedēļas vai mēnešus. Slimības letalitāte parasti ir 5-10%, taču, slimību neārstējot, var sasniegt pat 39%.

  • Kādi ir legionelozes cēloņi?

Infekcijas avots ir baktēriju (Legionellu) saturošs ūdens. Cilvēki inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem. Pie iekārtām, kas veido ūdens aerosolu, pieder karstā un aukstā ūdens sistēmas, t.sk. dušas un krāni, virpuļvannas vai baseini, turku pirtis un saunas, karstie avoti, gaisa mitrinātāji, gaisa kondicionētāju dzesēšanas iekārtas, dekoratīvās strūklakas u.c. iekārtas. Jo sīkāki ir aerosolizētie ūdens pilieniņi, jo lielāks ir inficēšanās risks. Legionellas var ievērojami savairoties ūdens apgādes sistēmās temperatūras robežās +20’C līdz +45’C un organisko vielu (bioloģiskā aplikuma, nosēdumu u.c.) klātbūtnē. Legionellas īpaši vairojas siltā ūdenī, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī (piemēram, dzīvokļos, kur reti tiek izmantoti krāni vai dušas), cauruļvadu dušu, krānu vai tvertņu virsmu organiskajā aplikumā, nosēdumos, mazgāšanas iekārtu un aizbāžņu gumijas vai dabiskajās šķiedrās, ūdens sildītājos.               Bioloģiskā aplikuma veidošanos uz ūdensvadu un ūdenstilpņu iekšējām virsmām veicina piesārņojums, neaizsniedzamas vietas, kuras nevar iztīrīt, ūdens stagnācija (zems spiediens, akli cauruļu gali vai piedēkļi, liels ūdens apjoms), negludas virsmas, karstā ūdens temperatūra zem +50’C, korozija u.c. faktori.

  • Kuras ir legionelozes riska grupas?

Legionelozes riska grupas ir gados vecāki cilvēki, vīrieši, personas ar novājinātu imūnsistēmu, personas, kam attīstītajās valstīs ir saistība ar viesnīcām, slimnīcām, sanatorijām un pansionātiem. Saslimšanas iespējamība ir atkarīga no Legionellu koncentrācijas ūdens avotā, aerosolu izplatības, konkrētas Legionellas sugas spēja izraisīt saslimšanu, kā arī dažādiem riska faktoriem. Pie riska faktoriem pieder smēķēšana (jo lielāks dienā izsmēķēto cigarešu skaits, jo lielāka iespējamība saslimt), alkohola lietošana, dažādas blakusslimības, kas ir novājinājušas imūnsistēmu, hroniskas plaušu slimības, ļaundabīgas hematoloģiskas slimības, nieru darbības traucējumi, diabēts, plaušu vēzis, kortikosteroīdu terapija, AIDS, Pontiaka drudzis.

  • Kā izvairīties no saslimšanas?

Lai izvairītos no inficēšanās nepieciešams nodrošināt apstākļus, kas kavētu legionellu savairošanos ūdens sistēmās, kā arī samazinātu ūdens aerosolu izplatību. Šādus apstākļus var nodrošināt, piemēram, regulāra kondicionieru tīrīšana un dezinfekcija, tīrības uzturēšana karstā un aukstā ūdens sistēmās, kā arī sekošana tam, lai aukstā ūdens temperatūra būtu zem +20’ C, bet karstā – virs +50’ C (aptuveni vienas minūtes laikā ūdeni notecinot būtu jātek šādam ūdenim šādā temperatūrā), svarīgi regulāri veikt dušu galviņu tīrīšanu no organiskā un neorganiskā aplikuma, kā arī dezinficēt, izmantojot hloru saturošus dezinfekcijas līdzekļus vai ieliekot verdošā ūdenī, vismaz reizi nedēļā dažas minūtes jātecina ūdens krānos un dušās, kas tiek reti izmantoti. Tas jādara arī ikreiz pirms ūdens lietošanas pēc ilgstošas prombūtnes.

 

Attēls no nantltd.co.uk

Pirmā partneru kopīgā tikšanās projekta ”Vairāk iespēju!” ietvaros

2017.gada 16.novembrī norisinājās pirmā partneru kopīgā tikšanās projekta “Vairāk iespēju!” ietvaros Turku, Somijā.

Tikšanās sniedza iespēju visiem sadarbības partneriem iepazīties un dalīties ar savu darba pieredzi, lai kopīgi un ar vienotu izpratni varētu sasniegt projekta mērķi – iesaistīt pusmūža vecuma vīriešus grupu aktivitātēs un izveidot programmu, kas veicinās atkarīgo personu rehabilitāciju, sociālo integrāciju un dzīves kvalitātes pieaugumu.

Nodibinājuma “Nova Vita” pārstāves pastāstīja par savas organizācijas pamatideju – dot otru iespēju cilvēkiem, kuri nonākuši uz ielas savas atkarības dēļ, sākt jaunu dzīvi. Viņas iepazīstināja ar savu pieredzi darbā ar atkarīgajām personām un programmu, kura tiek īstenota šajā centrā. Savukārt nodibinājuma “Integrācija sabiedrībai” pārstāvis J. Kapustins sniedza prezentāciju par 20 gadus ilgo darba pieredzi, strādājot, galvenokārt, ar personām pēc apcietinājuma. Neskatoties uz atšķirīgām pieejām, visu pārstāvju darba pamatā ir sociālā rehabilitācija un visi saskaras ar līdzīgām grūtībām un izaicinājumiem.

 Sanāksmes dalībniekiem bija iespēja apmeklēt un iepazīties ar Somijas Zilās Lentes asociācijas darbu sociālās rehabilitācijas jomā. Sociālajā rehabilitācijas centrā jaunas prasmes un iemaņas apgūst dažāda vecuma personas, kuriem ir dažāda veida grūtības (atkarības, grūtības ģimenē, bijušie ieslodzītie u.c.). Rehabilitācijas centra klienti apgūst galdniecības prasmes un dažādus citus darbus – izgatavo telpu noformējumu, rotaslietas, gatavo ēdienu u.c.

Tikšanās noslēdzošajā daļā katrs projekta partneris iepazīstināja pārējos ar savu redzējumu par projekta ietvaros īstenojamām aktivitātēm un apmācību/darbnīcu programmu, kā arī tika apspriests visatbilstošākais aktivitāšu novērtēšanas modelis.

Iespēja tikties klātienē deva iespēju projekta partneriem vienoties par kopēju platformu, kas palīdzēs veikt turpmākos ar projektu saistītos darbus, īpaši projekta aktivitāšu (praktiskās nodarbības mērķa grupai, kā arī seminārus profesionāļiem) plānošanā un ieviešanā.

 

HIV testēšanas nedēļa 2017

Laikā no 17.novembra līdz 24.novembrim visā Eiropā notiek HIV testēšanas nedēļa. HIV testēšanas nedēļas mērķis ir aktualizēt HIV testa veikšanas nepieciešamību un nozīmi. HIV testēšanas nedēļas laikā vairākās vietās visā Latvijā būs iespējams bezmaksas veikt HIV testu, kā arī saņemt speciālista konsultāciju.

Rīgā bezmaksas HIV testus HIV testēšanas nedēļas laikā būs iespējams veikt:

Slimību profilakses un kontroles centra “HIV/AIDS konsultāciju kabinetā”, Klijānu ielā 7 21.novembrī, 22.novembrī un 23.novembrī no plkst. 13:00 līdz 17:00
Biedrībā „DIA+LOGS”, Dzirnavu ielā 135 17.novembrī no plkst. 15:00 līdz 19:00, 21.novembrī no plkst. 10:00 līdz 14:00, 22.novembrī un 23.novembrī no plkst. 14:00 līdz 18:00, 24.novembrī no plkst. 16:00 līdz 20:00
Biedrībā “Baltijas HIV asociācija”, tirdzniecības parkā “Alfa”, Brīvības gatvē 372 24.novembrī no plkst. 12:00 līdz 19:00
Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabā, Gaiziņa ielā 7 21.novembrī no plkst. 10:00 līdz 16:00, 22.novembrī un 23.novembrī no plkst. 10:00 līdz 15:00
Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabā, Šarlotes ielā 1B 17.novembrī, 22.novembrī un 24.novembrī no plkst. 9:00 līdz 17:00, 21.novembrī un 23.novembrī no plkst. 11:00 līdz 19:00

Piedāvājam noskatīties video, kurā redzams, kā tiek veikts HIV tests.

HIV testu bez maksas un anonīmi ir iespējams veikt arī citos laikos, ne tikai HIV testēšanas nedēļas ietvaros. Sīkāka informācija par iespējām veikt HIV testu HIV profilakses punktos pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā.

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kāposti”

Sestdien, 4.novembrī, Rīgas Centrāltirgū notika šogad pēdējā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Kāposti”. Meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas BĪlandes vadībā iepirka produktus Rīgas Centrāltirgū un kopīgi pagatavoja gardu un veselīgu maltīti. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm un pagatavot tās arī mājās.

Kāpostu – tomātu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1 mazs galviņkāposts;
  • 2 burkāni;
  • 4 – 5 kartupeļi;
  • 1 puravs vai sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • šķipsniņa melno piparu;
  • šķipsniņa čili;
  • sāls;
  • 4 vidēja izmēra, ļoti gatavi tomāti;
  • ½ citrona sula.

Pagatavošana:

Sarīvē kāpostu, burkānu, sagriež puravu un kartupeļus. Visu liek katlā vārīties, pievienojot arī čili, garšvielas, sāli. Kad dārzeņi gandrīz jau gatavi, pievieno sablenderētus tomātus bez mizas. Beigās, lai būtu pikantāka garša, var pievienot vēl arī dažas piles citrona sulas un nedaudz maltus melnos piparus.

 

Sarkanā kāpostu kūka ar grieķu jogurtu vai dzērveņu mērci

Sastāvdaļas kūkai:

  • 1,25 krūzes pilngraudu auzu miltu;
  • 1,5 krūzes rīvēta sarkanā kāposta (aptuveni 1/4 no mazas kāpostgalvas);
  • 2 nogatavojušies banāni;
  • 1 ābols;
  • 2 olas vai 3 ēdk. čia sēklu, izmērcētas sešās ēdk. ūdens;
  • 50 ml eļļas;
  • 2 tjk. cepamais pulveris;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1/2 tjk. kanēļa;
  • mazliet eļļas, lai ietaukotu kūkas formu.

Sastāvdaļas virskārtai:

  • 200 g grieķu jogurta vai krējuma;
  • 3 tjk. šķidra medus

VAI

  • 200g dzērveņu vai citu ogu (der arī saldētas);
  • 2 ēdk. medus.

Pagatavošana:

Sakarsē cepeškrāsni līdz 190°C un ietauko kūkas formu. Smalki sarīvē sarkano kāpostu, ābolu nomizo un arī smalki sarīvē. Pievieno olas (vai čia sēklas, kas izmērcētas ūdenī) un banānus un visu kārtīgi samaisa, masai pievieno eļļu un izmaisa vēlreiz. Visbeidzot pievieno miltus, kanēli, sāli un cepamo pulveri. Kad masa ir rūpīgi izmaisīta, to vienmērīgi izlīdzina pannā un cep krāsnī 30-35 minūtes. Tikmēr samaisa vai sablenderē virskārtas sastāvdaļas. Kad kūka ir gatava, ļauj tai atdzist un tad uzliek virskārtu.

Skābēto kāpostu mērce

Sastāvdaļas:

  • 150 g skābēto kāpostu;
  • sula no viena citrona;
  • 1 vidējs tomāts ;
  • 5 saulē kaltēti tomāti;
  • ½ bunte pētersīļu;
  • 2 ķiploka daiviņas.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sablenderē līdz paliek nedaudz graudaina konsistence.

Puķkāpostu – kartupeļu plāceņi

Sastāvdaļas:

  • 1 vidējs puķkāposts;
  • 750 g kartupeļu;
  • 125 g griķu vai rudzu miltu;
  • 1 ola vai 1 ēdk. čia sēklu + 3 ēdk. ūdens;
  • šķipsniņa malta muskatrieksta;
  • 2 ēdk. olīveļļas;
  • sāls.

Pagatavošana:

Vāra kartupeļus aptuveni 20 minūtes. Puķkāpostu nomazgā, noplaucē verdošā ūdenī apmēram 10 minūtes un nokāš. Tad puķkāpostu sadrupina vai sagriež mazos gabaliņos, lai veidotos graudiņi. Kartupeļus sastampā vai sablenderē, sajauc ar miltiem un olu (vai čia sēklām, kas izmērcētas ūdenī). Iejauc sāli, muskatriekstu, eļļu un tad iejauc smalki sadrupinātos puķkāpostus. Cep krāsnī 180*C (vai uz pannas) līdz paliek zeltaini. Pasniedz ar svaigiem dārzeņu salātiem un krējumu vai jogurta mērci.

Dārzeņu pica ar puķkāpostu pamatni

Sastāvdaļas pamatnei:

  • 1 vidējs puķkāposts;
  • 100 g griķu, mandeļu vai citu miltu;
  • 2 ēdk. čia sēklu (izmērcētas 4 – 5 ēdk. ūdens) vai 1 ola;
  • 1 tjk. Vidusjūras garšvielu mix;
  • 50 – 60 g cietā siera;
  • 1/2 bunte sakapātu diļļu vai pētersīļu.

Sastāvdaļas virskārtai:

Var atšķirties atkarībā no vēlmēm un iespējām!!!

  • 4 ēdk. tomātu pastas;
  • 2 mocarellas bumbas vai cits svaigais siers;
  • sauja ķiršu tomātu;
  • bazilika vai rukolas lapiņas;
  • papildus: šampinjoni, paprika, sarkanie sīpoli, spināti, olīvas u.c.

Pagatavošana:

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C un sagatavo cepamo plāti, tajā ieklājot cepamo papīru. Sadala puķkāpostu mazās rozetēs un ar blendera palīdzību samaļ smalkos gabaliņos, kurus izber uz sagatavotās cepamās plāts un izlīdzina vienmērīgā slānī. Liek karstā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm. Izņem puķkāpostus no krāsns un ļauj tiem nedaudz atdzist. Cepeškrāsni turpina karsēt (~ 200°C). Puķkāpostu masu liek bļodā. Tai pievieno rīvētu cieto sieru, garšvielas, miltus un izmērcētās čia sēklas vai olu. Visu kārtīgi samaisa. Masai vajadzētu turēties kopā, taču tā būs drupanāka nekā ierastā miltu mīkla. Apaļu pannu, kas piemērota picas cepšanai, izklāj ar cepamo papīru, ietauko ar eļļu un pa virsu klāj sagatavoto puķkāpostu mīklu. Ar karotes apakšu izlīdzina un piespiež mīklu pie pannas, veidojot blīvu, vienmērīgu picas pamatni. Liek karstā cepeškrāsnī un cep 15 – 20 minūtes, līdz picas pamatne zeltaina. Izņem picas pamatni un uz tās smērē tomātu mērci, pa virsu liek šķēlēs sagrieztu mocarellu, ripiņās vai uz pusītēm sagrieztus ķiršu tomātus, svaigā bazilika lapiņas. Liek picu karstā krāsnī un cep 8 – 10 minūtes, līdz tomāti apcepušies un siers izkusis. Pasniedzot pa virsu uzliek papildu svaigas bazilika lapiņas vai rukolu.

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Daudzveidīgie dārzeņi”

Sestdien, 24.oktobrī, Rīgas Centrāltirgū notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Daudzveidīgie dārzeņi”. Meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā gatavoja dažādus veselīgus dārzeņu ēdienus. Piedāvājam iepazīties ar receptēm.

Sautējums ar tomātu un biezpienu

Sastāvdaļas:

  • 1 vidējs kabacis (bez sēklotnes) vai 350 g ķirbja;
  • 2 burkāni;
  • 1 liels sīpols;
  • 3 – 4 tomāti;
  • 200 g vājpiena biezpiena;
  • tandori vai citas (sarkanās) garšvielas
  • sāls.

Zaļumi, sēkliņas pasniegšanai.

Pagatavošana:

Sasautē kabaci (vai ķirbi) ar sīpoliem un burkāniem, tandori (tomātu) garšvielu, kad burkāni ir gatavi, klāt pievieno sasmalcinātus tomātus bez mizas un nedaudz (vienu līdz divas minūtes) pasautē, lai tomāts atdod savu garšu. Beigās pievieno biezpienu un ļauj vēl minūti pasautēties, lai biezpiens izkustu. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

Burkānu – siera cepumi

Sastāvdaļas:

  • 300 g auzu vai griķu miltu;
  • 2 tjk. cepamā pulvera;
  • 1 tjk. jūras sāls;
  • 250 g rīvētu burkānu;
  • 1 ēdk. amoliņa sēklas;
  • 100 g Ievas siera ar amoliņu;
  • 1 ola (vai 2 ēdk. čia sēklu, izmērcētas 4 ēdk. ūdens);
  • 100 ml piens.

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190′ C. Lielā bļodā ieber miltus, pievieno un kārtīgi iemaisa tajos cepamo pulveri. Klāt liek arī sāli, burkānus, amoliņa sēklas un sieru. Visu apmaisa. Citā traukā iesit olu, kurai pievieno pienu un sakuļ (vai arī sagatavo čia sēklas). Šķidrumu pēc tam lej miltu un burkānu masā, kārtīgi samaisa, lai veidotos mīklas bumba. Pēc tam mīklu sadala nelielās bumbiņās, ko saplacina un liek uz cepamā papīra. Cep  aptuveni 20 – 25 minūtes. Vislabāk garšos, pasniegti silti.

Ķirbju pīrāgs

Sastāvdaļas:

Pamatne:

  • 150 g pilngraudu auzu pārslas;
  • 50 g linsēklu;
  • 70 g valriekstu;
  • 100 g dateļu;
  • 100 g ūdens.

Pildījums:

  • 500 g svaiga ķirbja;
  • 2 ļoti gatavi banāni;
  • 100 g dateļu;
  • 15 g linsēklu;
  • kanēlis;
  • muskatrieksts;
  • kardamons.

Pagatavošana:

Uzsilda krāsni līdz 180°C. Sagriež lielos gabalos ķirbi un ieliek uz 15 minūtēm krāsnī un tikmēr gatavo masu pīrāga pamatnei. Visas pamatnes sausās sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina. Dateles sablenderē ar ūdeni un samaisa kopā visu masu. Iegūto masu izklāj cepamajā formā, kurā ieklāts cepamais papīrs. Izklāj vienmērīgi visu masu un liek uzsildītā cepeškrāsnī, cep 180′ C  10 – 15 minūtes. Tikmēr var pagatavot pildījumu. Krāsnī izcepto ķirbi sablenderē kopā ar banāniem, datelēm un samaltām linsēklām. Kad pamatne ir gandrīz izcepusies, ņem ārā no cepeškrāsns un formā lej iekšā pildījumu, vienmērīgi to izlīdzinot. Cepeškrāsnij uzsilda līdz 210°C un liek pīrāgu cepties aptuveni 15 minūtes, tad atver vaļā cepeškrāsni un samazinām temperatūru līdz 170°C un turpina cept aptuveni 30 minūtes. Kad gatavs, ņem ārā un atdzesē. Pēc tam vislabāk to uz dažām stundām ievietot ledusskapī, lai sacietē. Pasniedz ar svaigu ogu mērci vai ievārījumu.

 

Fotogrāfijas no meistarklases galerijā.

No Images found.

 

 

Aicinām pieteikties Ēdiena gatavošanas meistarklasei Daudzveidīgie dārzeņi

Dārzeņi ir īstenas rudens veltes, kas palīdz mūsu organismus apgādāt ar nepieciešamajiem vitamīniem ziemas pārdzīvošanai. Rudenī tepat, Latvijā, augušo dārzeņu daudzveidība ir ļoti liela, tāpēc tos var lietot visdažādāko ēdienu pagatavošanā, izmantojot gan svaigus, gan vārot, sautējot, cepot un konservējot.

Katrā rudens dārzenī var atrast ko veselīgu un organismam noderīgu. Piemēram, lielākā rudens oga – ķirbis ir diētisks produkts, kura izmantošanas variācijas ir ļoti plašas. Ķirbju ēšana veicina gremošanu un palīdz no organisma izvadīt kaitīgas vielas. Ķirbja sastāvā ir daudz beta karotīna, kālija un fosfora. Uzturā var izmantot ne tikai ķirbja mīkstumu, vārot zupas un sautējumus, cepot gan saldus, gan sāļus ēdienus vai to marinējot, bet no ķirbja var izspiest arī sulu. Ķirbju sulai piemīt arī urīndzenoša un žultsdzenoša iedarbība, to iesaka izmantot ķermeņa temperatūras pazemināšanai, kā arī lietot pret sliktu dūšu. Ķirbja sēklas var izmantot kā piedevu salātiem un zupām riekstu un grauzdiņu vietā, kā arī iecept maizē. Ķirbju sēklu sastāvā ir kukurbitīns un fitosteroli, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni.

Vēl viens plaši pieejams rudens dārzenis skaistā krāsā – burkāns. Ēdot burkānus, organisms uzņems beta karotīnu, kāliju un A vitamīnu. Regulāra burkānu lietošana organismā pasargā no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes un palīdz saglabāt labu redzi.

Bez ķirbjiem un burkāniem katrs, kam nav sava dārziņa, tirgū var iegādāties vēl daudz un dažādus citus dārzeņus, kas ar savām krāsām ne tikai labi izskatās, bet arī labi garšo un ir veselīgi. Ja arī tu vēlies apgūt kādu jaunu un veselīgu dārzeņu pagatavošanas recepti, aicinām sestdien, 21.oktobrī, apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi Daudzveidīgie dārzeņi. Meistarklase notiks Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, plkst. 10:00 – 14:00. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam rakstīt uz veseligsridzinieks@riga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru.

 

Foto no platedujour.com