Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Vasaras garša”

Vasara ir iestājies un krāsas mums apkārt kļūst arvien košākas un sulīgākas. Ir tik lieliski, ja arī šķīvī varam novērot to pašu. Izmantosim savā labā visu, ko šis laiks mums sniedz – uzņemsim vitamīnus no dārzeņiem augļiem un ogām  un vairosim pozitīvo enerģiju, lūkojoties uz tikko sagatavotu, košu, sulīgu un veselīgu ēdienu!

Lai gan vasarā nav vēlēšanās daudz laika pavadīt virtuvē, gatavojot izsmalcinātas un sarežģītas maltītes, veselīgi un garšīgi paēst gribas vienmēr. Turklāt vasarā iespējams pagatavot tādus ēdienus, kas citos gadalaikos grūti izdarāms. Vasara arī biežāk notiek dažādas draugu satikšanās, kuru laikā gribas ciemiņus pārsteigt ar kādu jaunu un interesantu ēdienu.

Dažādi salāti, kuru pagatavošanā tiek izmantoti dārzā vai uz palodzes augošie zaļumi, pirmie redīsi un citi gardumi, saldie ēdieni no vasaras ogām – to visu nepacietīgi vēlamies pagatavot pēc garās un drūmās ziemas.

Apgūt jaunas receptes, kas garšos un smaržos pēc vasaras, varēsi sestdien, 26.maijā, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, plkst. 10:00 – 14:00. Meistarklasi vadīs OnPlate komanda. Apmeklējums – bez maksas, vietu skaits – ierobežots!

 

Pieteikšanās meistarklasei ir noslēgusies! 24.maija laikā visiem dalībniekiem tiks izsūtītas apstiprinājuma e-pasta vēstules. Ja kāda vieta meistarklasē atbrīvosies, pieteikuma forma atkal būs aktīva.

Foto: OnPlate

ESI AKTĪVS – 9. JŪNIJĀ NĀC UZ VESELĪGA DZĪVESVEIDA DIENU CENTRA SPORTA KVARTĀLĀ!

Gada siltā sezona ir vislabākais laiks dažādām aktivitātēm, kad ikvienam gribas iziet svaigā gaisā. Lai uzzinātu visu par dažādām iespējām būt aktīvam Rīgā, kā arī noklausītos speciālistu ieteikumus veselīgam dzīvesveidam, aicinām rīdziniekus uz Veselīga dzīvesveida dienu 9. jūnijā! Ieeja pasākumā būs bez maksas, taču uz dažām nodarbībām būs nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

No 12.00 līdz 17.00 gan Centra Sporta kvartālā, Barona ielā 116A, gan Rīgas Skolēnu pilī notiks plašs aktivitāšu klāsts ikvienai iedzīvotāju vecuma grupai.  Pasākumā ir aicināts piedalīties ikviens, lai uzzinātu ko jaunu par savu un savas ģimenes veselību un aktīvi izkustētos.

Visas dienas garumā notiks lekcijas, kur dažādu jomu speciālisti – kardiologs, fizioterapeits, uztura speciālists un citi stāstīs par daudzpusīgām veselības tēmām, piemēram, stājas ietekmi uz bērna veselību, sirds veselības veicināšanu, atkarību profilaksi un citām. Ar visiem ārstiem klātienē varēs aprunāties un uzdot interesējošos jautājumus.

Savukārt skatuves un sporta kvartāla teritorijā apmeklētāji varēs redzēt dažādus paraugdemonstrējumus, kā arī paši izmēģināt līdzdarbošanos. Priekšnesumus sniegs gan atraktīvie Kangoo Jumps, gan Ghetto Dance, gan citi. Visā pasākuma teritorijā notiks arī kopīgas volejbola spēles, orientēšanās un vingrošanas nodarbības. Plašs aktivitāšu piedāvājums būs aktīvā tūrisma centra “Eži” rīkotajos pasākumos – ikviens varēs atrast savām vēlmēm un fiziskajai sagatavotībai piemērotākās aktivitātes.

Kā šī gada jaunums plānotas veselīga uztura meistarklases, kurās uztura speciālistes skaidros gan veselīgas ēšanas pamatprincipus, gan arī dalīsies ar gardām receptēm un mācīs tās pagatavot arī praktiski. Savukārt pirmsskolas vecuma bērnus gaida pavisam neparastas nodarbības – praktiska kustību spēle, kurā ar ORFF mūzikas un rotaļu metodes palīdzību pasniedzēja mācīs bērniem, kādēļ nepieciešams mazgāt rokas, zobiņus un ievērot citus higiēnas priekšnosacījumus. Noteikti iesakām izmantot šo unikālo iespēju un pieteikt bērnus uz nodarbību! Informācija par pieteikšanos sekos jau drīzumā.

Apmeklētāji tiks aicināti reģistrēties informācijas teltī pie pasākuma ieejas, lai saņemtu balvas. Veselīga dzīvesveida diena ir bērniem, ģimenēm un senioriem draudzīgs pasākums, tāpēc aicinām ikvienu apģērbties ērti un pavadīt aktīvu un izglītojošu sestdienu!

Sīkāka informācija jau tuvākajās dienās!

 

https://www.veseligsridzinieks.lv/apmekle-lekcijas-veseliga-dzivesveida-diena-un-uzzini-visu-par-veselibas-veicinasanu/

https://www.veseligsridzinieks.lv/veseliga-dzivesveida-diena-aicina-bernus-uz-aizraujosam-nodarbibam/

Kā roku mazgāšanu pārvērst jautrā ballītē?

Veselīga dzīvesveida diena tiek rīkota Eiropas Savienības fonda projekta Nr. 9.2.4.2/16/I/021 (PVS ID 3634) “Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!” ietvaros. 

 

Foto no Veselīga dzīvesveida dienas 2017.gada 16.septembrī, Lucavsalā.

Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Ēdieni pavasarim”

 

Pavasaris ir laiks, kad mostas daba, rīti kļūst gaišāki, koki zaļāki un saulīte silda vairāk. Tā vien gribas ik dienu pavadīt ārpus telpām un nodoties fiziskām aktivitātēm pie dabas. Kur lai gūst pietiekami enerģijas? Pavasaris ir īstais brīdis jaunu, veselīgāku ēšanas paradumu izveidošanai un ierasto recepšu pārveidošanai veselīgākās.

Pavasarim atbilstošas ir tās receptes, kas satur daudz zaļumu, pietiekami dārzeņu, lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un  antioksidantiem, un pilngraudus, kas ir lieliski šķiedrvielu avoti, kā arī sniedz enerģiju ilgākam laikam. Pēc garās ziemas, vitamīnu rezerves organismā ir izsīkušas, tāpēc papildināt uzturu ar vitamīniem bagātiem ēdieniem ir ļoti nepieciešams. Kā uzņemt vairāk šo produktu? Izrādās, ka tos var diezgan viegli paslēpt citās bieži lietotu produktu grupās. Garšaugus un dārzeņus var pievienot gan graudaugiem, gan gaļai, šī metode ir īpaši noderīga, ja gatavojat bērniem, kas atsevišķi dārzeņus neēd pietiekamā daudzumā. Savukārt ēdienos, kuros parasti tiek izmantoti rafinēti milti, tos iespējams aizstāt ar pilngraudu miltiem, kā arī, vēl vairāk uzlabojot ēdienu, iespējams arī aizstāt rafinēto cukuru, piemēram, kēksiņos ar gatavu banānu. Veselīgās maltītes ne tikai nodrošinās ar nepieciešamajām uzturvielām un labi garšos, bet arī palīdzēs labāk justies un izskatīties.

Lai apgūtu jaunas, pavasarīgas receptes, aicinām apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi “Ēdieni pavasarim”. Meistarklase notiks 12.maijā, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, no plkst. 10:00 līdz 14:00. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Līga Balode. Meistarklases apmeklējums – bez maksas. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

 

Šobrīd ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaits. Ja kāda vieta atbrīvosies, pieteikuma forma atkal būs aktīva. 

Reģistrētajiem dalībniekiem rītdienas laikā tiks izsūtītas apstiprinājuma e-pasta vēstules.

 

Foto: RitaE/pixabay

Receptes no meistarklases “Zaļumi un diedzējumi”

Zaļie pavasara salāti ar spinātu klimpiņām

 Sastāvdaļas:

 Salātiem:

  • 100 g salātlapu;
  • ap 50 – 75g diedzētas lucernas vai redīsu dīgstu;
  • 1 garais gurķis;
  • 50g sarkano redīsu;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • rieksti drumstalās.

Mērcītei:

zaļumu pesto

  • olīveļļa;
  • jaunie zaļumi – pētersīļi, ķiploka loki, dilles;
  • ķiploka daiviņa;
  • pipari, sāls;
  • citrona miziņa.

Biezpiena – spinātu klimpiņām:

  • 1 graudainā biezpiena paciņa 200 g;
  • 2 olas;
  • 70 g spinātu;
  • 20 g jauno zaļumu;
  • 50 g cietā siera, piemēram, parmezāna;
  • 6 ēdk. pilngraudu miltu.

Pagatavošana:

Pagatavo spinātu – biezpiena bumbiņas – spinātus un zaļumus noskalo, visas sastāvdaļas sablenderē, salipina piciņās, saviļā bumbiņas, vāra ūdenī aptuveni 4 minūtes, līdz uzpeld. Var apcept sezama eļļā. Mērcītei sablenderē olīveļļu ar zaļumiem līdz masai, kas līdzinās pesto, bet nedaudz šķidrākai. Dārzeņus un salātlapas noskalo. Uz šķīvīšiem liek spinātus, virsū plāni sagrieztu vai, ja iespējams, sašķēlētu gurķi un redīsu, sīpolu ripiņas. Pāri ber diedzējumus. Virsū pilina mērcīti. Katrs pats var pievienot riekstu drumstalas.

 

Saulainā burkānu – apelsīnu biezzupa

Sastāvdaļas:

  • 1 l dārzeņu buljona;
  • 800 g burkānu;
  • 2 apelsīnu svaigi izspiesta sula;
  • 2 veseli apelsīni (aptuveni 250 g);
  • 80 g selerijas kāta
  • 2 ēdk. olīveļļas;
  • 3 timiāna zariņi;
  • jūras sāls;
  • 100 g krēmsiera;
  • sauja diedzētu sēklu vai lēcu.

Pagatavošana:

Izspiež apelsīnu sulu no diviem apelsīniem, seleriju noskalo, smalki sakapā. Pārējos divus apelsīnus noskalo, nomizo un mīkstumu sagriež. Burkānus noskalo, nomizo un sagriež ripiņās. Katliņā sakarsē eļļu, pieliek selerijas un sāli un pasautē 5 minūtes uz ļoti mazas liesmas. Pieber burkānus, iztīrītos apelsīnus un pielej karstu buljonu. Uz lielas liesmas uzvāra, līdz sāk burbuļot. Nogriež liesmu mazāku, pieliek timiānu un uzliek katlam vāku – vāra, līdz burkāni mīksti. Kad burkāni mīksti, visu sablenderē vienmērīgā masā un izberž caur sietu. Liek zupu atpakaļ uz mazas liesmas, pielej apelsīnu sulu, pievieno krēmsieru un ļauj sildīties, līdz uzmet pirmo burbuli. Pasniedz ar diedzētām lēcām, sēklām, zaļumiem.

Pavasarīgais smūtijs

Sastāvdaļas:

  • ½ glāze govs piena vai mandeļu piena (aptuveni 110 ml);
  • 1 banāns (aptuveni 125 g);
  • ½ glāze spinātu – aptuveni 1 liela sauja;
  • 10 – 15 mandeles,
  • 1 mazs vai ½ liela mango (aptuveni 225 g) – var arī iztikt bez tā.

Pagatavošana:

Spinātus noskalo, banānu noskalo, nomizo un sagriež ripiņās, ja pievieno mango, to noskalo,  atdala no miziņas un sagriež. Sākumā sablenderē pienu ar mandelēm, pa vienam pievieno nākamos produktus.

 

Banānu-spinātu pankūkas

Sastāvdaļas:

  • 3 gatavi banāni;
  • 1 ola vai 1 ēdk. čia sēklu + 50ml ūdens;
  • 100g samaltas pilngraudu auzas;
  • 2 saujas spinātu;
  • pāris lapas piparmētras.

Ogu mērce – svaigas vai saldētas ogas + laims + medus.

Pagatavošana:

Visu masu sablenderē un cep pankūciņas. Pasniedz ar svaigo ogu mērci.

Aukstā skābeņu zupa

Sastāvdaļas:

  • 2 lielas saujas skābeņu;
  • 1 garais gurķis;
  • sauja lociņu;
  • sauja diļļu;
  • 1 l kefīra vai paniņu;
  • ūdens;
  • 70 g redīsu;
  • garšvielas;
  • pēc izvēles – 200g turku zirņu vai 2 vārītas olas.

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno sagrieztas skābenes un vāra 5 minūtes līdz skābenes gatavas. Atdzesē. Pievieno salmiņos sagrieztus gurķus un redīsus, sasmalcinātus zaļumus un sakapātas vārītas olas vai turku zirņus. Pielej kefīru un pievieno sāli pēc garšas. Ja vēlas skābāku zupu var pievienot nedaudz citrona sulas vai citronskābes. Zupu var pagatavot ar kartupeļiem – tos griež salmiņos un vāra kopā ar skābenēm.

 

No Images found.

Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Zaļumi un diedzējumi” 28.aprīlī

Pavasaris ir laiks, kad atgūt spēkus, sākt atjaunot organisma vitamīnu rezerves, kas patērētas ziemas laikā, īpaši, ja nav sanācis uzņemt pietiekami daudz vitamīniem bagātus produktus, uzturā bijis mazāk dārzeņu, augļu un citu produktu, kas lielā daudzumā satur vitamīnus.  Sezonālajiem produktiem ir augstāka uzturvērtība, tie satur vairāk vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu, tāpēc ir īpaši ieteicams tos iekļaut ikdienas uzturā. Šajā gada laikā sezona ir diedzējumiem un asniem, jauniem zaļumiem, arī bērzu sulām.

Grauda dīglītī ir koncentrētas tā rezerves vielas augšanai – B grupas vitamīni (niacīns, riboflavīns, tiamīns) un E vitamīns, minerālvielas, antioksidanti, kas diedzēšanas procesā kļūst pieejamākas mūsu organismam. Diedzēšanai var izmantot graudus, pākšaugus, sēklas, riekstus. Ja līdz pavasarim vēl saglabājušās noglabātas pupas, ir īstais laiks tās izmantot.

Jaunie zaļumi un asni ir lielisks bioloģiski aktīvu savienojumu avots. Lielai daļai šo savienojumu piemīt baktērijas un vīrusus nomācoša iedarbība, kas ir nozīmīgi pavasarī, jo organisms pēc ziemas var būt arī uzņēmīgāks pret akūtām saslimšanām. Ja laikapstākļi vēl neļauj izspraukties zaļumiem ārpus mājām, tos var audzēt arī podiņos uz palodzes, viegli būs izaudzēt ķiploku un sīpollokus, bet nedaudz vairāk uzmanības prasīs, piemēram, baziliks.

Gan dīgstus, gan jaunos zaļumus var pievienot kā vienu no sastāvdaļām salātiem, kā dekorācijas zupām un pamatēdieniem, tie ne tikai paaugstinās ēdiena bioloģisko vērtību, bet arī piešķirs īpašas garšas nianses, vizuāli patīkamu ēdiena noformējumu.

Meistarklase, kuras laikā iemācīsities izmantot dažādus zaļumus un diedzējumus ikdienas maltītēs, notiks 2018.gada 28.aprīlī, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Meistarklase ilgs no plkst. 10:00 līdz 14:00, to vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Dalība meistarklasē – bezmaksas.

Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

Šobrīd ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaits. Ja kāda vieta meistarklasē atbrīvosies, pieteikšanās forma būs aktīva.

 

Foto: Snapwire/Pexels

Receptes no nodarbības “Veselīga maltīte ikdienai, izmantojot šķīvja principu”

Vistas krūtiņa ar grūbām un dārzeņiem

Sastāvdaļas:

kadiķogu – medus vistas krūtiņai:

  • 1000 – 1200 g vistas krūtiņas ar kaulu;
  • 2 timiāna zariņi;
  • 1 rozmarīna zariņš;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 ēdamkarotes medus;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • 6 kadiķogas;
  • 2 ēdamkarotes graudu sinepju;
  • sāls
  • pipari.

Grūbām:

  • 100 g grūbu;
  • 1 zariņš rozmarīna;
  • jūras sāls pēc garšas;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas (vai ↓ mērcīte pēc nepieciešamības).

Medus – sinepju – apelsīna mērcīte (ja nepieciešams grūbām):

  • 1/2 tējkarote graudu sinepju;
  • 50 ml olīveļļas;
  • 1 apelsīna sula;
  • 1 tējkarote – ēdamkarote medus (atkarībā no apelsīna salduma);
  • sāls.

Dārzeņiem:

  • 200 g burkānu;
  • 100 – 150 g paprikas;
  • 150 g biešu/kāļa;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

Nomizo, sagriež dārzenīšus. Sakarsē krāsni līdz 160 grādiem. Vistas krūtiņu apslaka ar eļļu, pievieno sāli, piparus un liek cepties krāsnī apmēram uz 25 min. zemākā stāvā vai līdzās liek cepties dārzenīšus. Vistas marinādei uzsilda medu ar 2 ēd.k. ūdens, 1 ēd.k. eļļas, sasmalcinātām kadiķogām un 2 ēd.k. graudu sinepju. Pēc 25 minūtēm izņem vistu no krāsns un apsmērē ar medus marinādi. Turpini cept vistu 175˚C apmēram 10 min., dārzenīšus – līdz mīksti. Gatavu izņem no krāsns un ļauj atdzist. Vistas krūtiņu noņem no kaula un novieto uz veselīgas ēšanas šķīvja. Katliņā uzvāra grūbas, kam pievienots rozmarīns un sāls – vāra, līdz grūbas ir gatavas, tad nokāš ūdeni, ja tas nav uzsūcies. Kamēr vista cepas un grūbas vārās, pagatavo mērcīti: traukā ielej eļļu, maisot pa vienam pievieno sinepes, medu, sāli, apelsīna sulu. Kamēr siltas, pievieno grūbām eļļu vai medus, sinepju un apelsīna mērcīti, samaisa. Visu pasniedz, kārtojot uz šķīvja.

Biezpiena sacepums ar augļiem

  1. versija – bez miltiem

Sastāvdaļas:

  • 300 g banānu;
  • 400g vājpiena biezpiena;
  • 2 olas;
  • 2 olu baltumi;
  • ½ tējkarote kanēļa;
  • olīveļļa pannas ietaukošanai;
  • medus, ja vēlas saldāku;
  • 150 g saldētu ogu mērcei;

Pagatavošana:

Banānu, biezpienu, olas un kanēli sablenderē, masu liek ietaukotā cepamformā, cep 200 grādos 30 – 40 minūtes līdz virsma ir zeltaini brūna un maliņas viegli atdalās no virsmas. Ogām pievieno 2 tējkarotes medus, sablenderē, mērci pievieno virs sacepuma, to dekorējot, vai līdzās.

  1. versija – ar pilngraudu miltiem

Sastāvdaļas:

  • 900 g biezpiena;
  • 50 g pilngraudu miltu;
  • 4 karotes mannas;
  • 1 tējkarote cepamā pulvera;
  • 4 olas;
  • 80 g cukura;
  • 150 g saldētu ogu mērcei;
  • 250 g augļu pasniegšanai – apelsīni/āboli/bumbieri/banāni.

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190’C. Biezpienu sablenderē, pievieno cukuru, cepamo pulveri, mannu, miltus, iemaisa.  Olas saputo un pievieno biezpiena masai. Masu kārtīgi samaisa vai viegli sablenderē. Masu liek cepamtraukā, cep līdz virspuse ir zeltaini brūna. Ogām pievieno 2 tējkarotes medus un sablenderē, mērci pievieno virs sacepuma, to dekorējot, vai līdzās. Līdzās kārto svaigus augļus.

 

Enerģijas batoniņi līdzņemšanai

Sastāvdaļas:

  • 130 g auzu pārslu;
  • 4 ēdamkarotes linsēklu;
  • 4 ēdamkarotes ķirbju sēkliņu;
  • 3 ēdamkarotes sezama sēkliņu;
  • 3 ēdamkarotes čia vai citu sēkliņu;
  • 1/2 tējkarote kanēļa;
  • 150 g dateļu bez kauliņiem (žāvētas iemērc 10 minūtes karstā ūdenī, tad noskalo);
  • 1 ēdamkarote zemesriekstu sviesta;
  • 2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu vai rozīņu;
  • 50 g tumšās šokolādes (dekorēšanai, ja vēlas).

Pagatavošana:

Samaisa visas sausās sastāvdaļas. Dateles sablenderē līdz viendabīgai masai, pievieno sausajām sastāvdaļām, pievieno zemesriekstu sviestu, iemīca un tupina mīcīt līdz masa ir viendabīga, mazliet mitra. Taisnstūrveida traukā ieklāj cepampapīru vai pārtikas plēvi, tajā ieliek un izlīdzina masu, to stingri sablīvējot, piespiežot. Trauku liek vēsumā uz atlikušo laiku. 15 minūtes pirms nodarbības beigām ūdens peldē izkausē šokolādi (ja vēlas), masu sagriež taisnstūra formiņās, kārto uz atsevišķajiem trauciņiem vai cepampapīra loksnēm, kur vēlāk ietīt. Dekorē ar šokolādi.  Mājās gatavojot līdzi ņemšanai – ilgāk turēt vēsumā, lai batoniņi būtu cietāki.

Rīgas iedzīvotājiem būs pieejami bezmaksas gaisa kvalitātes brīdinājumi

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem gaisa piesārņojums ir viens no biežākajiem priekšlaicīgas nāves un slimību cēloņiem pasaulē. Īpaši sensitīvām personām pat īslaicīga gaisa piesārņojuma iedarbība var pasliktināt plaušu darbību, saasināt astmu vai elpošanas ceļu infekcijas. Gaisa piesārņojuma koncentrācijas gaisā var ievērojami mainīties dažu stundu laikā. No šodienas, 27. februārī, Rīgas pilsētas iedzīvotājiem būs pieejams bezmaksas pakalpojums Riga airTEXT, kas brīdinās par gaisa kvalitātes pasliktināšanos.

Continue reading

Lasīt vairāk: VIDE

Veselīga uztura skola 7.aprīlī

Aicinām apmeklēt Veselīga uztura skolas nodarbību “Veselīga maltīte ikdienai, izmantojot šķīvja principu”.

Veselīgām maltītēm ir jābūt pietiekami vienkāršām un garšīgām, lai tās kļūtu par uzturu ikdienā, ne tikai tad, kad ir vairāk brīva laika un pieejami kādi īpaši produkti, kā arī, lai būtu vieglāk ievērot veselīga uztura paradumus ilgtermiņā.  Viens no ērtākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā ievērot veselīga uztura pamatprincipus ikdienā, ir izmantojot šķīvja principu. Šķīvja princips ir radies, pārveidojot plaši zināmo uztura piramīdu un padarot to vieglāk saprotamu, līdz ar to arī atvieglojot tās principu iekļaušanu mūsu dzīvesveidā. Tas ir vienkāršs veids, kā ēst veselīgi, katrā ēdienreizē iekļaujot produktus no dažādām uzturvielu grupām, kā rezultātā tiek uzņemtas visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas – ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki.

Šķīvja mērķis ir panākt, lai katrā maltītē tiktu ievērota pareiza attiecība starp dažādām produktu grupām un nodrošināts optimāls porcijas lielums. Vislielākais akcents tiek likts tieši uz augļiem un dārzeņiem, jo, lai gan tie ir galvenie vitamīnu un minerālvielu avoti mūsu organismā, parasti tos savā ikdienas uzturā iekļaujam par maz.

Kādi ir ieguvumi veselībai, ievērojot šķīvja principu? Pilnvērtīgs uzturs, veselīgs svars, samazināts sirds un asinsvadu slimību risks, samazināts risks saslimt ar II tipa cukura diabētu, vielmaiņas veicināšana, kā arī slimību profilakse.

Apmeklējot nodarbību, uzzināsiet vairāk par šķīvja principa iekļaušanu ikdienā, kā arī pagatavosiet vairākas veselīgas maltītes ikdienas ēdienreizēm.  Nodarbību vadīs uztura speciāliste Līga Balode. Nodarbība notiks 7.aprīlī, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Nodarbības sākums plkst. 10:00.

Lai pieteiktos nodarbībai, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

Šobrīd visas vietas ir aizņemtas! Ja kāda vieta atbrīvosies, pieteikšanās forma atkal būs pieejama!

 

Foto: Foodie Factor/Pexels