Receptes no meistarklases “Pavasaris uz šķīvja”

Tomātu salāti ar jaunajām nātrēm un ķiploku asniem

Sastāvdaļas:

  • 4 – 5 vidēji tomāti;
  • sauja jauno nātru;
  • 10 ķiploka asniņi;
  • sauja jauno zaļumu;
  • balzamiko;
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

Tomātus un zaļumus kārtīgi noskalo, tomātus griež nelielās daiviņās, nātres atliek atsevišķi, pārējos zaļumus smalki sakapā, pievieno tomātiem. Nātres blanšē līdz to krāsa kļūst sulīgāka, tad sasmalcina, pievieno salātiem. Olīveļļu sajauc ar balzamiko, pievieno tomātiem un zaļumiem.

 

 

Rabarberu deserts ar mandelēm

Sastāvdaļas:

  • 750 g sasmalcinātu rabarberu;
  • 150 g niedru cukura;
  • 50 g mandeļu;
  • 200 g vājpiena biezpiena;
  • 5 g vaniļas cukura ar dabisko vaniļu;
  • 3 nelielas olas;
  • 75 ml turku jogurta;
  • sviests veidnes ietaukošanai;
  • piparmētru lapiņas dekorēšanai.

Pagatavošana:

Ietauko cepešpannu (kantainas formas A4 lapas lielumā). Rabarberus nomizo, sasmalcina un liek pannā. Pārkaisa ar niedru cukuru un cep cepeškrāsnī 200° C piecas minūtes. Pa to laiku smalki sadrupina mandeles. Samaisa mandeles, biezpienu, vaniļas cukuru, olas un turku jogurtu. Gatavo maisījumu pārlej pāri rabarberiem. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes. Var pasniegt ar vaniļas saldējumu vai baudīt dekorējot ar piparmēturu lapiņām.

 

Lakšu biezzupa ar grauzdētiem turku zirņiem

Sastāvdaļas:

  • 250 g lakšu;
  • 4 – 5 kartupeļi;
  • sīpols;
  • 400 ml dārzeņu buljona;
  • 3 – 4 ēdk. kausētā siera;
  • puravs;
  • 2 ķiploku daivas;
  • 2 seleriju kāti;
  • sāls pēc garšas;
  • malti melnie pipari pēc garšas;
  • ½ bundžas konservētu turku zirņu;
  • nedaudz eļļas cepšanai.

Pagatavošana:

Sīpolus, ķiplokus, selerijas kātu, puravu sakapā, kartupeļus sagriež nelielos kubiņos. Uz pannas uzkarsē drusku eļļas, apcep sīpolus līdz zeltainumam. Pievieno ķiploku, seleriju un puravu, apcep vēl kādas 5 minūtes. Katlā ar buljonu liek kartupeļus un liek vārīties. Kamēr vāras kartupeļi, lakšus sagriež, pievieno pannas saturam un gatavo vēl apmēram 5 minūtes. Kad pannas saturs gatavs, to pievieno kartupeļiem. Visu vāra kopā kamēr kartupeļi gatavi. Pa to laiku vēsā ūdenī noskalo konservētos turku zirņus un izklāj uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek apgrauzdēties uzkarsētā cepeškrāsnī, 180 grādos 5 – 7 minūtes. Kad kartupeļi gatavi, visu sablenderē viendabīgā masā un iemaisa kausēto sieru. Pasniedz karstu, dekorējot ar grauzdētiem turku zirņiem.

Ieteikumi ēku apsaimniekotājiem un katram ūdens lietotājam – centralizēto dzeramā ūdens apgādes sistēmu lietošanas atsākšana pēc dīkstāves

Pakāpeniski mazinot noteiktos ierobežojumus un iestādēm, kā arī dažādu pakalpojumu sniedzējiem atsākot darbu pēc dīkstāves, ūdens patērētājiem ir jāievēro vairāki noteikumi, lai nodrošinātu, ka dzeramais jeb aukstais ūdens ir drošs lietošanai:

  • pirms ūdens lietošanas uzturā ir jāatver visi ēkā esošie ūdens krāni un ūdens jānotecina – notecināšanu sākt ar krānu, kas ir vistuvāk vietai, kur ūdens ienāk ēkā (ēkas ievadam), un sistemātiski virzoties uz vistālāko vietu ēkā, kur ūdens tiek lietots;
  • ūdeni nepieciešams notecināt līdz tas ir dzidrs un vēss;
  • ja ūdensapgādes sistēmā ir uzstādīti jebkādi papildu filtri vai iekārtas ūdens mīkstināšanai, tās ir jāpārbauda un, ieteicam, jāveic to tīrīšana un skalošana, ​​lai nodrošinātu to pareizu darbību;
  • ja ūdeni piegādā no ēkā esošām uzkrājošām tvertnēm, tās nepieciešams iztukšot un piepildīt ar svaigu ūdeni no ienākošās padeves;
  • sarežģītām ūdensapgādes sistēmām jāpārbauda ūdens spiediens dažādās sistēmas vietās, un to veic kompetents speciālists!

Ierobežojumi, kuri tika noteikti, lai mazinātu jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 izplatības risku Latvijā 2020.gada 13.martā, var ietekmēt arī dzeramā ūdens kvalitāti ēku iekšējos ūdens tīklos. Ēkās atrodošos iestāžu slēgšana vai to daļēja darba pārtraukšana krasi samazina ūdens patēriņu. Zemā patēriņa dēļ ūdens sastāvas (stagnē) līdz ar to var tikt ietekmēta ūdens kvalitāte, kas visbiežāk var tikt saistīta ar pasliktinātu ūdens garšu, smaržu vai krāsu (duļķainību).

Tomēr veselībai lielāko risku var radīt leģionellu baktēriju savairošanās stagnējošā ūdenī un ar tām saistītā legioneloze jeb Leģionāru slimība, ieelpojot inficēta ūdens aerosolu! Leģionellu baktēriju savairošanās lielākoties ir saistītas karstā ūdens sistēmām, līdz ar to atsākot to ekspluatāciju, nepieciešams veikt papildu piesardzības pasākumus.

Karstā ūdens sistēmās ir jāveic analogi pasākumi, kā aukstā ūdensapgādes sistēmās, kā arī jāveic papildu  pasākumi, lai novērstu risku inficēties ar legionelozi:

  • pēc dīkstāves ilgi nelietotu izlietnes krānu un dušas uzgaļu iekšējās virsmas jāmazgā un jātīra, izmantojot hloru saturošus dezinfekcijas līdzekļus;
  • pirms karstā ūdens lietošanas dušā vai vannā tas ir jānotecina, līdz tas sasniedz vismaz 55°C; gan aukstā, gan karstā ūdens sistēmas skalošana jāveic tā, lai samazinātos aerosola veidošanās, piemēram, jānoņem dušas galvu pirms skalošanas, lai novērstu leģionellu baktēriju pārnešanas risku. Veicot skalošanu, ieteicams lietot individuālos aizsarglīdzekļus – sejas maskas, kas samazinās ūdens aerosola ieelpošanas iespējas;
  • karstā ūdens temperatūrai ūdens izdales vietā jābūt ne zemākai par 55°C, ieteicams dezinfekcijas nolūkos to īslaicīgi paaugstināt līdz 70°C, ja tas ir iespējams;
  • ja tiek izmantotas lokālas ūdens sildīšanas iekārtas, piemēram, boileri, tajās ir nepieciešams veikt “dezinfekcijas” pasākumus, uzkarsējot tajos esošo ūdeni līdz maksimālajai temperatūrai, ieteicam virs 70°C, ja tas ir iespējams.

Jāatceras, ka nevar inficēties ar leģionellām, dzerot ūdeni vai tajā peldoties un mazgājoties vannā! Lai radītu slimības simptomus, baktērijām ir jānokļūst cilvēka plaušās – ieelpojot ar baktērijām piesārņotas ūdens daļiņas (aerosolu), kas rodas, lietojot dušu, virpuļvannu vai no gaisa ventilācijas un kondicionēšanas sistēmām, kā arī aizrijoties ar ūdeni un tādā veidā tam nokļūstot plaušās.

Detalizēta informācija par nosacījumiem, kas jāievēro legionellozes slimības profilaksei Veselības inspekcijas tīmekļvietnē – šeit.

Informāciju sagatavoja: Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļa un Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācija.

Foto: Skitterphoto/Pexels

Alkohola lietošana nevar būt veids, kā censties pārdzīvot krīzes situācijas

Cilvēka spējas pielāgoties krīzes situācijām un pieņemt krasas izmaiņas ikdienas dzīvē nosaka katra individuālie resursi un problēmu risināšanas mehānismi.

Pēkšņas pārmaiņas rada nepieciešamību rast spēju PIEŅEMT. Situācijās, kad jārod iespēja risināt neierasti plaša spektra problēmas, cilvēka emocionālās reakcijas uz notikumiem var būt ļoti intensīvas. Trauksme, bailes, bezspēcības sajūta vai vientulība var būt vien dažas no iespējamām reakcijām uz krīzes situāciju.  Alkohola lietošana – kā maldīgs problēmu risinājums vai veids, kā pavadīt brīvos brīžus, krīzes situācijas negatīvos aspektus padara vēl smagākus.

Jāatceras, ka jebkura deva alkohola rada papildu risku cilvēka imūnsistēmai. Tāpat alkohols ietekmē gandrīz ikvienu cilvēka ķermeņa orgānu – gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka nepastāv kāda “droša robeža” jeb alkohola lietošanas nekaitīgums – ikviena uzņemtā alkohola deva rada negatīvu ietekmi uz veselību un palielina dažādu saslimšanu risku.

Diemžēl ir gadījumi, kad alkohola lietošana maldīgi tiek uztverta kā problēmu risināšanas veids un iespēja aizbēgt no apkārtējiem negatīvajiem notikumiem. Tādēļ ir ļoti svarīgi saprast un atcerēties, ka alkohols NAV risinājums un tas nebūs kā “vairogs”, kas atvairīs radušās problēmas.

Gadījumā, ja pārņem bezspēcības sajūta vai citas negatīvas emocijas, un rodas maldīga sajūta, ka alkohola lietošana var palīdzēt pārvarēt vai aizmirst samilzušās problēmas, noteikti aicinām sazināties ar Rīgas domes Labklājības departamenta speciālistiem, uzdodot savu jautājumu mājas lapā spiežot uz saites www.veseligsridzinieks.lv/jautajumi-un-atbildes-2 vai rakstot uz e-pasta adresi veseligsridzinieks@riga.lv. Iespējams arī sazināties ar Rīgas Sociālā dienesta atkarību profilakses speciālistiem, kur ikvienam iespējams saņemt konsultācijas par palīdzības iespējām ar atkarību saistītos jautājumos – tālr. 67037953.

 

 

Medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas svētku laikā; pirms došanās ir jāsazinās ar medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju

Pirms gaidāmajām maija svētku brīvdienām 1. un 4. maijā, Nacionālais veselības dienests informē par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām un atgādina, ka gadījumos, kad nepieciešama medicīniska palīdzība, vispirms jāsazinās ar ārstniecības pakalpojumu sniedzēju telefoniski. Uz ārstniecības iestādi vai pie ārsta bez iepriekšējas pieteikšanās doties nedrīkst! Tāpat izmaiņas gaidāmas COVID-19 analīžu nodošanas punktu un tālruņa 8303 darba laikā. Continue reading

Ar pneimonijas pazīmēm pie ārsta jāvēršas nekavējoties!

Viena no biežākajām Covid-19 izraisītajām komplikācijām ir pneimonija jeb plaušu karsonis. Lai mudinātu iedzīvotājus pie ārsta vērsties savlaicīgi un nepieciešamības gadījumā savlaicīgi saņemtu arī pacienta veselības stāvoklim atbilstošu ārstēšanu, šoreiz vēršam plašāku uzmanību šīs plaušu slimības raksturīgākajām pazīmēm.

Continue reading

Ieteikumi tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumiem dzīvesvietā

COVID-19 slimību izraisošais vīruss, atrodoties uz virsmām, spēj izdzīvot vairākas dienas, tādēļ vīrusa tālākas izplatības ierobežošanai tiek rekomendēti dažādi drošības pasākumi. Šoreiz aicinām iepazīties ar Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām gadījumos, kad persona ar šo vīrusu jau ir inficējusies.

Continue reading

Rīgas pilsētas pašvaldības ģimeņu atbalsta reģistrā pieaudzis reģistrēto ģimeņu skaits

Rīgas domes pagaidu administrācija 3. aprīlī pieņēma lēmumu piešķirt mazumtirdzniecības veikala norēķinu kartes pārtikas produktu iegādei to izglītojamo ģimenēm, kuri apgūst pirmsskolas, pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmas pašvaldības vai privātajās izglītības iestādēs, un kas saskaņā ar Rīgas Sociālā dienesta lēmumu atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statusam, kā arī tām ģimenēm, kuras reģistrētas Rīgas pilsētas pašvaldības ģimeņu atbalsta reģistrā. Continue reading

Rīgā 10 siltā ēdiena izsniegšanas vietas

Rīgas domes Labklājības departaments informē, ka šobrīd Rīgā darbojas 10 siltā ēdiena izsniegšanas vietas.

Bezmaksas ēdināšanas pakalpojums mazaizsargāto iedzīvotāju grupām darbojas darba dienās! Silto ēdienu var saņemt līdzi nešanai savos traukos! Silto ēdienu persona var saņemt, uzrādot Rīdzinieka karti, kurā elektroniski ir ievadīta Rīgas Sociālā dienesta izziņa:

  • par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam;
  • par atbilstību maznodrošinātās ģimenes (personas) statusam;
  • par ēdināšanas pakalpojuma saņemšanu.

Siltā ēdiena izdales vietas darba dienās darbojas šajās adresēs:

  • Āgenskalnā, Daugavgrīvas ielā 1, darba laiks no plkst. 10:00 līdz 13:00;
  • Sarkandaugavā, Aptiekas ielā 8, darba laiks no plkst. 10:00 līdz 15:00;
  • Vecmīlgrāvī, Meldru ielā 2, darba laiks no plkst. 12:00 līdz 15:00;
  • Ziepniekkalnā, Ziepju ielā 13, darba laiks no plkst. 13:00 līdz 16:00;
  • Bolderājā, Kaņepju ielā 16, darba laiks no plkst. 10:00 līdz 14:00;
  • Bolderājā, Gobas ielā 23, darba laiks no plkst. 10:00 līdz 15:00;
  • Ķengaragā, Maskavas ielā 264, darba laiks no plkst. 10:00 līdz 15:00
  • Ķengaragā, Maskavas ielā 250A, darba laiks no plkst. 10:00 līdz 14:00;
  • Juglā, Brīvības gatvē 369, darba laiks no plkst. 10:00 līdz 15:00;
  • Juglā, Brīvības gatvē 399, darba laiks no plkst. 10:00 līdz 14:00. 

Izdales vietās tiks izsniegts viens ēdiens un tikai līdzi nešanai savos traukos. Aicinājums valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā nedrūzmēties rindā un ievērot 2 metru distanci, kā arī būt saprotošiem un stingri ievērot drošības noteikumus, un respektēt ēdiena izdalītāju prasības. Siltā ēdiena un zupas virtuvju izsniegšanas vietas uzraudzīs Rīgas pašvaldības policija.

Rīgas domes Labklājības departaments atgādina, ka cilvēkiem, kuriem laikā, kad ir spēkā COVID-19 izraisītā ārkārtējā situācija, beidzas trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa derīguma termiņš, tas tiek pagarināts automātiski. Izziņas derīguma termiņš tiek pagarināts līdz 31. maijam.

Rīdzinieka karti, kāda tiek izmantota Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta biļešu sistēmā (e-talons), šobrīd var nokārtot tikai Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas centrā Spīķeru ielā 1 (darba dienās no plkst. 9:00 līdz 19:00, brīvdienās no plkst. 10:00 līdz 16:00), uzrādot personas apliecinošu dokumentu (pase vai ID karte) un Rīgas Sociālā dienesta izsniegto izziņu.

Neuzrādot dokumentus, siltu ēdienu joprojām bez izmaiņām var saņemt kādā no četrām bezmaksas zupas virtuvēm. Ēdiens tiek izsniegts tikai līdzi nešanai savos traukos. 

Zupas virtuves atrodas:

  • Pārdaugavā, Daugavgrīvas ielā 1, strādā darba dienās no plkst. 12:00 līdz 13:00;
  • Rīgas centrā, Kr. Barona ielā 56, strādā katru dienu (izņemot svētdienas) no plkst. 9:00 līdz 10:00;
  • Rīgas centrā, Kr. Barona ielā 126, strādā katru dienu no plkst. 12:00 līdz 13:00;
  • Sarkandaugavā, Laktas ielā 8 k-1, strādā darba dienās no plkst. 10:00 līdz 11:00. 

Rīgas domes Labklājības departaments atgādina, ka 10 vietās Rīgā turpinās Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām pārtikas un higiēnas preču paku izsniegšana.

Rīgas domes Labklājības departaments arī pievienojas aicinājumam visiem, cik vien iespējams, palikt mājās un pašiem gatavot maltītes, kā arī katram būt atbildīgam un stingri ievērot valdības un epidemiologu norādījumus. Ja Jums ir saslimšanas simptomi, nekādā gadījumā neapmeklējiet siltā ēdiena izdales vietas!

Neskaidrību gadījumos lūdzam zvanīt uz Rīgas Sociālā dienesta informatīvo tālruni 67105048.