Slimību profilakses un kontroles centrs ir izveidojis bukletu, kas satur pamatinformāciju par COVID-19 un ieteikumiem, kā rīkoties, ja ir jāievēro karantīna vai izolācija.
VARAM izstrādā ieteikumus drošai rīcībai ar sadzīves atkritumiem ārkārtējās situācijas laikā
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir izstrādājusi ieteikumus iedzīvotājiem drošai rīcībai ar sadzīves atkritumiem, lai nodrošinātu papildu piesardzības pasākumus un mazinātu riskus COVID-19 tālākai izplatībai Latvijā, nodrošinātu vides aizsardzību un drošu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem, kas to sniedz.
Ja nepieciešama atkarības profilakses speciālista konsultācija ārkārtas situācijas laikā
Atkarības profilakses speciālisti nodrošina regulāru darbu Rīgas Sociālajā dienestā, sniedzot iedzīvotājiem un speciālistiem konsultācijas ar atkarību saistītos jautājumos, veicot individuālo un grupu darbu ar klientiem un viņu ģimenēm gan savos kabinetos, gan izglītības iestādēs, kā arī dienas centros, skolās, bērnu un jauniešu centros un citur. Atkarības profilakses speciālisti piedāvā saņemt palīdzību individuālās konsultācijās un/vai atbalsta un psihosociālās korekcijas grupās. Continue reading
Rīgas pašvaldības krīzes komunikācijas informatīvais tālrunis ir 80000800
Rīgas dome aicina iedzīvotājus neskaidrību gadījumā par pašvaldības iestāžu un uzņēmumu darbību krīzes apstākļos zvanīt uz Apmeklētāju pieņemšanas centra (APC) bezmaksas informatīvo tālruni 80000800 vai rakstīt uz e-pasta adresi apc@riga.lv. Continue reading
Aicinām donorus ziedot asinis arī ārkārtējās situācijas laikā
Rīgas domes Labklājības departaments pievienojas Valsts asinsdonoru paziņojumam un aicina gan jau esošos, gan potenciālos donorus ziedot asinis. Lai gan valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, ārstniecības iestādes turpina savu darbu, ikdienas ārstējot cilvēkus, kas slimo ar dažādām slimībām, ir cietuši negadījumos vai ieguvuši dažādas traumas. Šo cilvēku veiksmīgai ārstēšanai slimnīcām ir nepieciešami asins komponenti, pēc kuriem pieprasījums nav mazinājies. Continue reading
Veselīga dzīvesveida diena 2019.gada 5.oktobrī
Pirmās tikšanās laikā un apaļā galda diskusijā uzsver nepieciešamību attīstīt atbildīgu paradumu veidošanu pārtikas apritē un dzīves prasmju pilnveidē zaļākai un labklājīgai dzīvei
11.02. Rīgas domes Labklājības departamentā notika pirmā tikšanās par sociāli atbildīgu pārtikas apriti, kurā RD Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte, tikšanās sākumā uzrunājot klātesošos, atzīmēja: ”Mēs visi runājam par to, ka mēs dzīvojam labāk, bet pēc statistikas datiem redzam, ka arvien vairāk padziļinās plaisa starp nabadzīgajiem un bagātajiem, un bez dzīves prasmēm ir cilvēki abās pusēs.“
Receptes no meistarklases “Valentīndienas vakariņas”
Kaneloni ar vistas gaļu un spinātiem
Sastāvdaļas
- 250 g makaronu „Canelloni” jeb makaronu trubiņas;
- 100 g parmezāna;
- 1 kg maltās vistas gaļas;
- 70 – 80 g spinātu;
- 1 puravs;
- 2 ķiploka daiviņas.
Mērcei
- 50 g sviesta;
- 35 g kviešu miltu;
- 500 ml piena
- 400 g tomātu savā sulā.
Pagatavošana
Katliņā uz mērenas uguns izkausē sviestu. Pievieno miltus un vāra, visu laiku maisot, līdz kļūst zeltaini. Pamazām miltiem pievieno pienu, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu, lai neveidotos kunkuļi. Vāra uz nelielas uguns, visu laiku maisot, kamēr mērce sabiezē. Pēc tam katliņu noņem no uguns. Pievieno tomātu gabaliņus savā sulā vai svaigus tomātus. Gatavo pildījumu – uz pannas apcep sakapātas spinātlapas, smalkos gabaliņos sagrieztu puravu un ķiploku. Sajauc bļodā kopā ar malto gaļu (maltās gaļas vietā var izmantot smalki sagrieztu vistas fileju). Pievieno sāli, piparus, citas garšvielas un visu kārtīgi samaisa. Liek pildījumu makaronu trubiņās (iepriekš vārīt nav nepieciešams) un izkārto vienā kārtā uz cepamformas ar maliņām. Pāri kaneloni pārlej mērci. Ar dakšiņu nedaudz pabīda trubiņas, lai mērce tiktu starp tām. Liek cepties 180°C uzkarsētā krāsnī uz aptuveni 35 minūtēm. Izņem no krāsns, pārkaisa ar sarīvētu sieru un liek krāsnī vēl uz 5 – 7 minūtēm līdz siers izkūst un kļūst zeltains.
Groziņi ar šķiņķi
Sastāvdaļas
- 200 g kviešu miltu;
- 115 g sviesta (auksts);
- ¼ tjk sāls;
- 1 šķipsniņa cukura;
- 2 ēdk auksta ūdens;
- 100 g šķiņķa;
- 1 sīpols;
- 1 puravs;
- 1 burkāns;
- 1 selerijas kāts;
- 2 olas;
- 100 g grieķu jogurta;
- sāls/pipari pēc garšas.
Pagatavošana
Gatavo mīklu – liek blenderī miltus, sāli, cukuru un gabaliņos sagrieztu sviestu. Sablenderē līdz drupačām. Izliek bļodā un pievieno aukstu ūdeni. Diezgan ātri izmīca mīklu, lai sviests nepaspēj izkust. No mīklas izveido bumbiņu, ietin plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm. Atdzesētu mīklu izrullē 3 mm biezā kārtā. Izgriež aplīšus un liek cepamformiņās. Mīklu sadur ar dakšiņu, pārklāj ar foliju un pa virsu liek pupiņas (svaram). Liek formiņas līdz 180°C uzkarsētajā krāsnī uz 10 minūtēm. Tad izņem ārā, noņem foliju ar pupiņām un liek cepties vēlreiz uz 5 minūtēm. Izņem no krāsns un atdzesē. Gatavo pildījumu – smalki sagriež visus dārzeņus un nedaudz apcep uz pannas, līdz kļūst mīksti. Dārzeņiem pievieno smalki sagrieztu šķiņķi un samaisa. Atsevišķi sakuļ olas ar jogurtu un pievieno garšvielas. Mīklas formiņās saliek dārzeņu – šķiņķa pildījumu un pievieno dažas karotes olu maisījuma. Cep aptuveni 20 minūtēm līdz 200°C, iepriekš uzkarsē krāsni.
Zemeņu jogurta kūka ar avokado – šokolādes krēmu
Sastāvdaļas
Pamatnei
- 150 g dateļu bez kauliņiem;
- 150 g grauzdētu mandeļu.
Aveņu pildījumam
- 400 g Skyr bezpiedevu jogurta;
- 45 g kļavu sīrupa;
- 8 g želatīna;
- 135 g 2.5% piena;
- 100 g zemeņu (vai citas ogas).
Šokolādes kārtai
- 80 g avokado mīkstuma;
- 90 g 70% šokolādes.
Pagatavošana
Pamatnei – samaļ riekstus ar datelēm. Pamatnes masu ieliek formā, izlīdzina un piespiež. Avokado mīkstumu sasmalcina ar blendera palīdzību. Šokolādi izkausē ūdens peldē. Sajauc izkausēto šokolādi ar avokado masu. Vienmērīgi izklāj pāri dateļu kārtai. Atdzesē ledusskapī 10 minūtes. Želatīnu aplej ar pienu un atstāj uz 15 minūtēm, lai uzbriest. Jogurtu sajauc ar kļavu sīrupu. Želatīnu izkausē ūdens peldē, sajauc ar jogurta masu. Iemaisa sagrieztas zemenes. Jogurta masu ielej formā un atdzesē ledusskapī stundu.
Kolrābju – gurķu salāti ar piparmētru mērci
Sastāvdaļas
- 2 garie gurķi;
- kolrābis (apmēram 300 – 400 g);
- 120 g grieķu jogurta;
- 8 – 10 piparmētru lapiņas;
- sāls / pipari pēc garšas;
- dilles dekorēšanai.
Pagatavošana
Sākumā pagatavo mērci – nedaudz sagriež piparmētru lapiņas un sablenderē ar jogurtu. Kolrābi un gurķus notīra, sagriež nelielos salmiņos. Pievieno sāli un piparus, visu samaisa. Iemaisa arī jogurta mērci. Liek bļodā un dekorē ar dillēm un/vai piparmētrām.
“Es esmu un es būšu” – Pasaules Pretvēža diena 2020
“Es esmu un Es būšu” (#IAmAndIWill) – ar šādu saukli un galveno vadmotīvu šogad tiek atzīmēta jau divdesmitā Pasaules Pretvēža dienas gadskārta.
Ik gadu šai dienai veltītajās aktivitātēs īpaši tiek akcentēts kāds būtisks onkoloģisko saslimšanu profilakses vai veselības aprūpes aspekts.
Informācija par koronovīrusu no SPKC
Pēdējā laikā sabiedrībā izskan daudz informācijas par jaunā koronavīrusa (2019-nCoV) izraisīto uzliesmojumu Ķīnā. Patiesa informācija saistībā ar šo situāciju ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā – https://www.spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/757. Norādītajā adresē iespējams iepazīties ar Pasaules veselības organizācijas un Eiropas slimību profilakses un kontroles centra šā brīža noteiktajām rekomendācijām, saistībā ar koronavīrusa (2019-nCoV) izraisīto uzliesmojumu, veicamajiem pasākumiem, lai sevi pasargātu, kā arī norādījumiem, kuri jāievēro ceļojot.