Ziemas apstākļiem atbilstošu tehnisko palīglīdzekļu lietošana

Kritienu sekas var būt nepatīkamas visiem, taču vecāka gadagājuma cilvēkiem tie var kļūt liktenīgi. Tādēļ īpaši šobrīd, kad uz ceļiem vērojama atkala un ledus, aicinām būt īpaši uzmanīgiem! Lai izvairītos no kritiena, svarīgi ievērot vairākus priekšnosacījumus, piemēram, valkāt apavus, kas nodrošina saķeri ar sniegu vai apledojušu virsmu, kā arī ejot labāk turēt rokas gar sāniem, jo tas palīdzes saglabāt līdzsvaru uz slidenas virsmas. Vēl vērtīgs ieteikums ir lietot palīglīdzekļus, kas palīdzēs nodrošināt stabilāku atbalstu. Daži piemēri:

Ziemas pretslīdes radze. Ja pārvietojoties tiek izmantots kāds no mobilitātes tehniskajiem palīglīdzekļiem, piemēram, spieķis vai elkoņa atbalsta kruķi, tiek rekomendēts izmantot ziemas pretslīdes radzi, kuru iespējams viegli pacelt, tādējādi nodrošinot iespēju spieķi vai elkoņa atbalsta kruķi(-us) lietot iekštelpās, savukārt, nolaižot radzi, tos būs ērti un droši lietot ārējā vidē. Ziemas pretslīdes radze nodrošinās tehniskā palīglīdzekļa saķeri ar virsmu, līdz ar to būtiski mazinās kritiena risku.

Ziemas pretslīdes radze

1. attēls Ziemas pretslīdes radze

Ziemas zoles apaviem. Būtiski ir lietot apavus, kuri ir atbilstoša izmēra un stabili. Papildus tam, lai uzlabotu saķeri un personai sniegtu vēl lielāku drošības sajūtu, iespējams lietot ziemas zoles ar metāla radzēm. Tās ir divu veidu – uzmaucamas uz apavu purngaliem vai arī uz visas zoles.

Ziemas zoles apaviem

2. attēls Ziemas zoles apaviem

 

Tāpat, ja pārvietojoties tiek izmantoti kādi no mobilitātes tehniskajiem palīglīdzekļiem, svarīgi, lai tie būtu individuāli pielāgoti personas antropometriskajiem rādītājiem. Tā, piemēram, lietojot elkoņa atbalsta kruķus, svarīgi ievērot:

  • pārvietojoties elkoņiem jābūt saliektiem ~ 30° leņķī;
  • elkoņa atbalsta augšējai malai jābūt ~ 2–3 cm zem elkoņa locītavas;
  • roku atbalstam jābūt plaukstas pamatnes locītavas līmenī.

Savukārt, lietojot spieķi, tripodu vai kvadripodu, to rokturim arī jābūt plaukstas pamatnes locītavas līmenī.

Lai maksimāli mazinātu kritiena risku, nereti nepieciešama gan specialistu, gan tuvinieku iesaiste, lai ar personu, kura pakļauta kritiena riskam, tiktu pārrunāti drošas pārvietošanās pamatprincipi, tehnisko palīglīdzekļu lietošana, aktivitāšu modificēšana.

Informāciju sagatavoja:

RĪGAS 2.SLIMNĪCAS SPECIĀLISTI:

 

Rīgas 2. slimnīca – no stratēģijas līdz zīmolam

Rīgas domes (RD) kapitālsabiedrība SIA “Rīgas 2. slimnīca” atklājusi pilnveidoto zīmolu, prezentējot logotipu un vēstījumu, kas balstās uz medicīnas iestādes stratēģiju. Logotips atspoguļo slimnīcas profilu un vīziju – sadarbību starp pacientu un mediķi, pacientu mobilitāti un kustības prieku, slimnīcas sasniegumus.

Continue reading

Cigun – smelties spēku un līdzsvarot enerģiju

Ciguna vingrinājumu sistēma radusies senajā Ķīnā jau vairāk nekā pirms 5000 gadiem. “Ci” nozīmē “iekšējā enerģija”, bet “Gun” – “darbs ar sevi”. Ciguna vingrojumi ir ļoti vienkārši izpildāmi, neprasa īpašu sagatavotību, lokanību vai priekšzināšanas, turklāt vingrot var jebkurā vecumā.


Rīgas domes Labklājības departamenta īstenotajā projektā “Mēs par veselīgu Rīgu!”* iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas apmeklēt cigun nodarbības, kurās piedalās iedzīvotāji arī ļoti cienījamā vecumā, piemēram, pat 94 un 95 gadu vecumā. “Možums acīs un azarts dzīvot” – tā savas ciguna vingrotāju grupiņas dalībniekus raksturo viena no ciguna instruktorēm – Anita Tamašauska.

Ir arī dalībnieki, kuri ciguna nodarbības turpina apmeklēt jau kopš paša projekta sākuma, laika gaitā paplašinot gan draugu loku, gan atrodot domubiedrus, ar kuriem dalīt kustību prieku. Kā raksturo instruktore, dabas, zemes un debesu spēka mijiedarbībā mūsu pašu enerģija gluži vai atdzīvojas.

Elpa ir būtisks pamats šo vingrojumu izpildē – saskaņā ar ciguna praksi, ieelpojot gaisu, cilvēks ieelpo arī visas piecas dabas stihijas. Ķīniešu tradīcijās tās ir uguns, ūdens, zeme, metāls un koks. Ieelpojot gaisu, izelpa jāvirza pa visu ķermeni.

Dažādie fizisko kustību vingrinājumi, pašmasāžas tehnikas un elpas sakārtošana dod virkni pozitīvu ieguvumu veselībai: palīdz sakārtot domas, kustības, uzlabot darbaspējas, veselīgu miegu, atslābināt nervu sistēmu, mazināt stresa sekas, kā arī muguras un galvas sāpes. Izmantojot elpas spēku, mērķtiecīgi virzot domas un ķermeņa spēku vienotā plūdumā, tas palīdz veicināt gan psihoenerģētisko līdzsvaru, gan attīstīt līdzsvaru un uzlabot stāju arī tiešākā nozīmē.

Ciguna vingrošanā:

  • elpa ir lēna, gara un dziļa. Elpošanas veidi var variēties no vēdera un dziļās elpošanas līdz elpošanai ar skaņām;
  • kustības visbiežāk ir maigas un plūstošas, relaksējošas;
  • domas saistās ar uzmanības koncentrēšanu un vizualizāciju.

Dinamiskās jeb aktīvās ciguan tehnikas galvenokārt koncentrējas uz ķermeņa, īpaši uz roku un kāju, kustībām. Meditatīvās jeb pasīvās ciguna  kustības var praktizēt, ieņemot noteiktu pozu stabilitātei un veicot elpas un prāta vingrinājumus.


Ja vēlaties pieteikties ciguna nodarbībām, aicinām ieskatīties Pasākumu kalendārā, izvēloties sev ērtāko laiku un vietu, turklāt nemaksājot par tām ne centa – pašiem vien jāparūpējas par nokļūšanu nodarbības vietā un jāpiesakās pie ciguna instruktoriem.

* Nodarbības tiek īstenotas Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2./16/I/021 “Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!” ietvaros.

Piesakies nākamajām bezmaksas lekcijām tiešsaistē – Kā atrast, stiprināt un noturēt savus iekšējos resursus

 

 22., 29. novembra un 6.decembra vakarā (plkst. 18:00-19:30) aicinām noklausīties bezmaksas tiešsaistes lekciju ciklu par iekšējo resursu stiprināšanu emocionālās labsajūtas veicināšanai.

Lekcijas vadīs klīniskā psiholoģe Lauma Tīsa.  Reģistrācijas saite ŠEIT – https://forms.gle/9oieuzwxAq8mKRsE9


Lekcijas notiks zoom platformā (saite uz lekciju norisi tiek nosūtīta pēc reģistrācijas).

Pieteikties iespējams gan visām trim lekcijām, gan kādai no tām atsevišķi.

Reģistrācija: www.lapsihologi.lv. Vairāk informācijas par lekciju norisi, rakstot uz e-pastu atkaribas.psihologi@gmail.com

Vienā lekciju ciklā ietvertas lekcijas par šādām tēmām:

  • 1.lekcija: Iekšējos resursus meklējot (22.novembrī).
  • 2.lekcija: Iekšējie resursi: izvēlēties patiesi svarīgāko (29.novembrī).
  • 3.lekcija: Iekšējie resursi: nepazaudēt un noturēt (6.decembrī).

Continue reading

Rīgā norisinājās Eiropas Slimnīcu un veselības aprūpes federācijas vadības sanāksme

 

2022.gada 31. oktobrī Rīgā norisinājās Eiropas Slimnīcu un veselības aprūpes federācijas (European Hospital and Healthcare Federation – HOPE) pārstāvju ikgadējā sanāksme. Eiropas medicīnas iestāžu jumta organizāciju vadītājus uzņēma Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB), starptautisko sanāksmi rīkojot Rīgas 2. slimnīcā, Pārdaugavā. Iepriekš HOPE sanāksme Latvijā norisinājās 2012. gadā.

HOPE ir Eiropas bezpeļņas organizācija, kura kopš 1966. gada nodrošina starptautisku pieredzes apmaiņu veselības aprūpes vidē. Federācija pārstāv 36 valstu publisko un privāto slimnīcu un veselības aprūpes iestāžu asociāciju vai biedrību intereses. Sanāksmes laikā tiks ieskicēti aktuālākie jautājumi medicīnas aprūpes un sociālajā jomā, tostarp inflācijas un enerģētikas krīzes ietekme uz slimnīcu darbību, kā arī labās prakses ietekmes mazināšanai. Latvijas slimnīcu intereses jau 25 gadus pārstāv LSB.

“Latvijas Slimnīcu biedrība kā HOPE nacionālā pārstāve ir gandarīta par iespēju jau otro reizi Rīgā uzņemt kolēģus no visas Eiropas. Ir svarīgi Latvijas medicīnas iestāžu problēmas risināt Eiropas kontekstā, gan apmainoties idejām, gan piedaloties pieredzes apmaiņas programmā,” komentēja dr. Jevgēņijs Kalējs, LSB valdes priekšsēdētājs.

Ik gadu tiek realizēta starptautiskās pieredzes apmaiņas programma “HOPE”, kurā aktīvi piedalās arī LSB pārstāvji. Šogad programmas dalībnieku gala konferencē piedalījās 10 pārstāvji, tostarp dr. Sandris Petronis, Rīgas 2. slimnīcas valdes priekšsēdētājs, LSB valdes loceklis.

Gadskārtējā pieredzes apmaiņas programmas “HOPE” dalībnieku sanāksmē, kas norisinājās šā gada jūnija sākumā Briselē, tika pieņemts, ka ikgadējā HOPE vadītāju sanāksme norisināsies Rīgas 2. slimnīcā.

Programmas galvenais mērķis ir dalīties pieredzē un sekmēt zināšanu mijiedarbību, kā arī pārnesi starp medicīnas jomā slimnīcās strādājošiem speciālistiem visā Eiropā. Pēdējos gadus liels uzsvars ir tieši uz pierādījumos balstītu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu. Nākamā pieredzes apmaiņa notiks 2023. gada maijā.

Pārbaudīt holesterīna un glikozes līmeni asinīs – vienkārši, bet ļoti svarīgi!

Paaugstināts holesterīna un glikozes (cukura) līmenis asinīs ir riska faktors, kas ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, turklāt holesterīna vielmaiņas traucējumi var būt arī iedzimti un simptomi neparādīties uzreiz – tādēļ nevajag atlikt holesterīna līmeņa pārbaudi uz vēlāku laiku un pārbaudīt to vajadzētu ikvienam. Ja ikdienas gaitās šķiet, ka visu darāmo ir grūti atcerēties – vērts izveidot savu veselības dienasgrāmatu, kurā ierakstīt gada laikā veicamās profilaktiskās veselības pārbaudes.

Continue reading

Receptes no gatavošanas meistarklases “Dabiskais uztura bagātinātājs – sēklas”

 

Kvinojas grieķu salāti 

Sastāvdaļas:

  • 130 g kvinojas;
  • 3 tomāti;
  • garais gurķis;
  • 1 ½ sarkanā paprika;
  • sarkanais sīpols;
  • 25 gab. olīvas;
  • 100  g fetas siers vai cits mīkstais siers;
  • sauja valriekstu.

Sastāvdaļas mērcei:

  • 55 ml Extra virgin olīveļļas;
  • sula no ½ citrona;
  • 1,5 ēdamkarote sarkanvīna etiķa;
  • tējkarote brūnā cukura;
  • šķipsna sāls;
  • tējkarote kaltēta oregano;
  • tējkarote kaltēta bazilika.

Pagatavošana:

  • Kvinoju izvāra pēc instrukcijas uz iepakojuma un pilnībā atdzesē.
  • Tomātus, gurķi un papriku sagriež vidēja izmēra gabalos, sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, olīvas pārgriež uz pusēm, fetas sieru sagriež kubiņos.
  • Visas salātu sastāvdaļas liek bļodā un samaisa.
  • Visas mērces sastāvdaļas liek bļodiņā un ar dakšiņu aktīvi maisa, līdz izveidojusies viendabīga mērce. Pārlej mērci salātiem un pasniedz.

 

Zaļo zirnīšu pastēte

  • 400 g saldētu zaļo zirnīšu;
  • 2 daiviņas ķiploku;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • šalotes sīpols;
  • sāls;
  • pipari.

Pagatavošana:

  • Katliņā lej mazliet olīveļļas un uz vidējas uguns apcep sakapātu šalotes sīpolu un ķiplokus, līdz tie ir caurspīdīgi.
  • Pievieno zaļos zirnīšus, sautē tos aptuveni 15 – 20 minūtes.
  • Visu liek blenderī un sablendē viendabīgā masā.
  • Ja masa šķiet par biezu, var pievienot nedaudz ūdens vai saldā krējuma, līdz iegūta vēlamā konsistence.
  • Pēc garšas pievieno garšvielas.

Kraukšķīgie krekeri ar sēkliņām (bez olām)

Sastāvdaļas:

  • 20 g saulespuķu sēklu;
  • 20 g ķirbju sēklu;
  • 20 g magones;
  • 80 g sezama sēklu;
  • 40 g linsēklu;
  • 110 g rudzu miltu (vai jebkuru citu pēc izvēles);
  • 250 g silta ūdens;
  • 20 g extra virgin eļļas;
  • sāls un garšvielas pēc ieskatiem.

Pagatavošana:

  • Ieslēdz krāsni un uzlarsē līdz 200 grādiem.
  • Traukā sajauc sēkliņas ar miltiem, sāli un garšvielām.
  • Siltam ūdenim pievieno eļļu, šo maisījumu pievieno pie sausā maisījuma.
  • Masu lej uz paplātes un izlīdzina plānā kārtiņā.
  • Liek cepeškrāsnī un 10 minūtes cep 200 grādos. Pēc tam izņem, iegriež ar nazi krekerus sev vēlamā izmērā un liek cepeškrāsni, samazinot temperatūru uz 160 grādiem, apmēram 20 – 25 minūtes, līdz krekeri kļūst zeltaini brūni.

 

Šokolādes čia sēklu pudiņš

Sastāvdaļas čia pudiņam:

  • 125 g dateļu;
  • 600 ml piena (der arī augu izcelsmes);
  • 85 g Indijas riekstu (mērcēti);
  • 2,5 ēdamkarotes kakao;
  • 1 tējkarote vaniļas cukura;
  • ½ tējkarote sāls;
  • tējkarote kanēļa;
  • 70 g čia sēklu.

Sastāvdaļas jogurtam:

  • 420 ml jogurta bez piedevām;
  • 70 g kļavu sīrupa vai cita saldinātāja;
  • šķipsna sāls;
  • šķipsna kanēļa.

Pagatavošana:

  • Čia pudiņa pagatavošanai blenderī liek dateles, pienu, Indijas riekstus, kakao, vaniļas cukuru, sāli un kanēli, blendē līdz vienmērīgai masai, apmēram minūti.
  • Pārlej bļodā un pievieno čia sēklas.
  • Pārklāj ar plēvi un liek ledusskapī, ik pa laikam apmaisot, apmēram uz 40 minūtēm, līdz stundai.
  • Jogurtam pievieno kļavu sīrupu, sāli un kanēli.
  • Pasniedz, glāzē kārtojot pudiņu un jogurtu.

IMG 20221025 193019
Aperture: 2
Camera: 2201117TY
Iso: 934
Orientation: 1
« gada 25 »

Locītavu sāpes: kāpēc tās rodas un kā tās mazināt

12. oktobrī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā artrīta diena, īpašu uzmanību pievēršot reimatiskajām saslimšanām. Šajā rakstā uzzināsiet par locītavu sāpēm un saslimšanu ar entezopātiju. Vairāk par slimības cēloņiem un ārstēšanu stāsta Rīgas 2. slimnīcas speciālisti: Sandis Petronis (specialitāte – traumatologs, ortopēds), Andulis Zellāns (specialitāte – traumatologs, ortopēds) un Viktors Ļiņovs (specialitāte – radiologs diagnosts).

Continue reading

Receptes no gatavošanas meistarklases “Receptes steidzīgai ikdienai”

Tunča salāti

Sastāvdaļas:

  • Konservēts tuncis savā sulā 3 gab.;
  • Konservēta kukurūza burciņa;
  • Sarkanā paprika puse;
  • Garais gurķis;
  • Sarkanais sīpols;
  • Dilles;
  • Grieķu jogurts 300 g;
  • Franču sinepes 3 – 4 tējk.
  • Citronpipari.

Pagatavošana:

  • Gurķi, papriku, sīpolu sagriež nelielos gabaliņos, sakapā dilles.
  • Tuncim nolej sulu un ar dakšu to saknaiba.
  • Visu jauc kopā, pielabo garšas.

Vista ar kabaci kokospienā

Sastāvdaļas:

  • Vistas fileja vai atkaulotu šķiņķīši 500 g;
  • Kabacis 500 g;
  • Vidēji burkāni 2 gab.;
  • Tomāts;
  • Sīpols;
  • Ķiploka daiviņas 2 gab.;
  • Sauja pētersīļu vai kinzas lapiņu;
  • Čili pipars;
  • Karijs 2 tējk.;
  • Kokospiens 250 ml;
  • Eļļa cepšanai;
  • Sāls, pipari, cukurs, medus pēc garšas.

Pagatavošana:

  • Vistu sagriež kumosa lieluma gabaliņos, sajauc ar sāli, pipariem un tējkaroti medus. Noliek malā.
  • Kabaci un burkānu sagriež salmiņos – kabaci lielākos, burkānu mazākos. Sīpolu, ķiploku, čili un zaļumus sasmalcina. Tomātu ar visu mizu sagriež mazos gabalos.
  • Uz lielas liesmas sakarsē biezo, dziļo pannu, uzlej eļļu un strauji apcep kabaci, tad burkānus. Ja lielāks daudzums vai mazāka panna, kabaci labāk apcept divos piegājienos, vai arī daļu kopā ar burkāniem. Svarīgi, lai dārzeņi vidū ir vēl kraukšķīgi. Dārzeņus pārliek citā traukā.
  • Uz tās pašas pannas uzlej vēl nedaudz eļļas un liek apcepties vistu, tikai tik, lai medus klātbūtnē tā nedaudz apbrūninās no ārpuses, jo tā turpinās vēl gatavoties kokospienā. Šajā solī svarīgi vistu nepārcept, lai tā saglabātos sulīga un mīksta. Vistu pārliek citā traukā – vidū tā vēl nebūs gatava.
  • Samazina liesmu un liek sautēties sīpolu un čili, pēc 5 minūtēm pievieno un apcep kariju, tad pievieno ķiploku, zaļumus un tomātus, palielina liesmu uz vidēju un cep apmēram 5 – 7 minūtes. Pievieno tējkaroti cukura, sāli un piparus.
  • Pievieno kokospienu, apcepto vistu, samazina liesmu un ļauj burbuļot vēl apmēram 5 minūtes.
  • Nogaršo, pēc vajadzības pievieno sāli un piparus. Pievieno apceptos, bet vēl kraukšķīgos dārzeņus, un noņem no liesmas.

Bagātīgie auzu pārslu cepumi

Sastāvdaļas:

  • Biezpiens 180 g;
  • Pilngraudu auzu pārslas 150 g;
  • Ola;
  • Žāvētas dzērvenes 50 g;
  • Cukurs 50 g;
  • Sēkliņas/rieksti 60 g.

Pagatavošana:

  • Krāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.
  • Izklāj cepamo papīru.
  • Biezpienu sajauc ar olām, pievieno cukuru un dzērvenes.
  • Masā iemaisa auzu pārslas un sajauc.
  • Veido 12 gab. cepumiņus.
  • Cep apmēram 40 min., kamēr zeltaini.
  • Pēc cepšanas atdzesē.

 

IMG 20220930 180936
Aperture: 2
Camera: M2101K7BNY
Iso: 491
« gada 18 »