Piedāvājam noskatīties video materiālu par Senioru zvanu centru, kas pārraidīts LNT raidījumā “Rīta pietura”
Piedāvājam noskatīties video materiālu par Senioru zvanu centru, kas pārraidīts LNT raidījumā “Rīta pietura”
Zivju zupa ar tomātu pieskārienu
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Izkausē sviestu katlā uz vidējas uguns. Pievieno sīpolu, puravu, seleriju, apcep, pēc tam pievieno buljonu, tik daudz, lai apsegtu dārzeņus. Vāra uz vidējas / zemas uguns 15 minūtes, līdz tie pilnīgi mīksti. Pannā liek ķiplokus, tomātus un tomātu biezeni un apcep visu kopā 5 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad pannas saturs gatavs, to pievieno katla saturam. Pielej klāt atlikušo buljona daļu. Uzkarsē cepeškrāsni un liek maizes gabaliņus uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un apslaka ar nedaudz eļļu un garšvielām. Cep 10 – 15 minūtes, līdz maize zeltaini brūna. Katlā liek kartupeļus un vāra uz lēnas uguns 15 – 20 minūtes, līdz kartupeļi gatavi, tad pievieno lasi un vāra vēl 5 minūtes. Katla saturam pievieno nedaudz kurkumu un sāli. Pašās beigās zupai pievieno dilles un 2 ēdk. krējuma. Zupu apmaisa. Zupu lej bļodās un pievieno ceptus maizes gabalus un ja vēlies nedaudz krējumu/turku jogurtu.
Kartupeļu laiviņas ar zivju buru
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190° C. Izmantojot dakšu, sadur kartupeļus vairākās vietās. Kartupeļus nedaudz ieeļļo. Liek kartupeļus uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep 30 – 45 minūtes, līdz tie ir mīksti. Kad tie gatavi, ļauj kartupeļiem atdzist, pēc tam sagriež uz pusēm. Izmantojot nelielu karoti, izgreb lielāko daļu kartupeļu mīkstuma. Ja grib, lai kartupeļu laiviņas tā nešūpojas, var nogriezt tām nedaudz apakšu. Izgrebto kartupeļu mīkstumu liek blenderī un sablenderē biezenī, pievienojot nedaudz ūdeni. Biezenim jābūt tik biezam/šķidram, lai tajā var iegremdēt izgrebtās kartupeļu laiviņas. Sablenderētajā kartupeļu biezenī iegremdē katru izgrebto kartupeļu laiviņu un izkārto atkal uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek cepties atpakaļ cepeškrāsnī 10 – 15 minūtes līdz tās zeltaini brūnas. Kamēr kartupeļu laiviņas cepas, pagatavo zirņu biezeni pildījumam. Blenderī liek vēsā ūdenī noskalotus konservētos zaļos zirnīšus un pievieno svaigo sieru, ja nepieciešams, nedaudz vēsu ūdeni un sablenderē viendabīgā masā. Pievieno pēc garšas šķipsnu sāls, ja nepieciešams. Kad kartupeļu laiviņas gatavas, katrā pilda zirņu biezeni un liek reņģes gabaliņu. Dekorē ar dilles zariņu.
Siļķe plašķītī ar biešu krēmu
Sastāvdaļas:
Maizei:
Krēmam:
Pagatavošana:
Olas sakuļ ar jogurtu, pievieno miltus, sēklas, cepamo pulveri, sāli un samaisa. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem, mīklu liek veidnē un cep apmēram 40 minūtes. Olas novāra cietas, atdzesē, noņem čaumalu un sīki sasmalcina. Pagatavo krēmu: bieti sablendē, cik iespējams, šķidrumu nospiež (caur marli), tad liek atpakaļ blenderī, pievieno krēmsieru, mārrutkus un zaļumus, sablendē līdz viendabīgai masai. Liek savilkties vēsumā uz 20 minūtēm. Izcepto maizi sagriež šķēlītēs, kārto pa gabaliņam siļķes, virsū glīti ar tējkaroti kārto biešu krēmu, uz tā drupina sīki sasmalcināto olu un pāri pārber dilles.
Rupjmaizes kārtojums
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Maizi sagriež plānās šķēlēs un uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru cep cepeškrāsnī. Cepeškrāsns uzkarsēta ar ventilatoru uz 160 grādiem, lai maize neapdeg/nesadeg, bet izkalst. Cep aptuveni 15 minūtes, bet visu laiku skatās, lai neapdeg. Kad maizīte ir sakaltēta, to sadrupina vai sasmalcina blenderī. Turku jogurtu sablenderē ar medu un nedaudz vaniļas cukuru, skatās pēc garšas. Pagatavo mērci: dzērvenes/brūklenes liek katlā un aplej ar nelielu daudzumu ūdens, tā lai apsedz ogas. Uzvāra, tad izkāš caur sietu un izkāsto daļu lej atpakaļ katlā un liek uz plīts. Kartupeļu/kukurūzas cieti atsevišķā, nelielā traukā sajauc ar vēsu/aukstu ūdeni un izšķīdina. Izšķīdināto cieti lēnām lej dzērveņu izkāstajā šķidrumā un, lēnītēm maisot, lej klāt, veido tik biezu mērci, lai var likt starp kārtojuma kārtām. Mērcei pievieno nedaudz vaniļas cukuru. Porciju trauciņos sāk gatavot kārtojumu. Trauka apakšējā kārtā liek turku jogurtu. Uzkaisa sadrupināto maizi. Maizi neber biezā kārtā, bet tikai viegli pārkaisa. Liek pāris karotes dzērveņu/brūkleņu mērces, visu izlīdzina un uzkaisa nedaudz sadrupinātās maizes. Atkal liek turku jogurta kārtu, sadrupinātās maizes kārtu, mērces kārtu. Kārtojumu noslēdz ar turku jogurta cepurīti un piparmētru lapiņu.
Šajā rakstā mēs aplūkosim jautājumus, kas skar HIV. Ko nozīmē šie burti, vai tas ir aktuāli un, ja ir, tad kam, vai tas skar tikai noteiktas cilvēku grupas vai ikvienu, kā varam pasargāt sevi un citus jautājumus.
HIV ir saīsinājums no angļu valodas – Human immunodeficiency virus, latviski – cilvēka imūndeficīta vīruss. Tomēr arī Latvijā tiek lietots angļu valodas saīsinājumu – HIV. Ko tas nozīmē? Svarīgi ir saprast, ka tas ir vīruss un tas ir cilvēka vīruss. Tas nozīmē, ka inficēts cilvēks to nodod otram cilvēkam. Cilvēks – cilvēkam, nekā savādāk šo vīrusu iegūtu nevar.
Kas ir vīrusi, ko tie dara?
Vīrusi ir parazīti un, lai tie varētu vairoties un dzīvot, tiem ir vajadzīga dzīva organisma šūna. Vīruss iekļūs dzīvā organismā, atrod šūnu, ko tas atpazīst un māk atslēgt. Vīruss iekļūst šajā šūnā un padara to par savu saimnieku, savu fabriku. Inficētā šūna – fabrika ražo jaunus vīrusus, kas atkal gaida, kad sastapsies ar šūnu, ko tie atpazīst un māk atslēgt un izveido jaunu fabriku. Diennaktī tāda šūna saražo apmēram miljards jaunu vīrusu.
HIV saimniekšūnas ir imūnās sistēmas šūnas un imūnā sistēma ir tā, kas cīnās ar vīrusiem un citiem mikroorganismiem, kas izraisa slimības. Tātad HIV novājina imunitāti un cilvēks var saslimt ar dažādām smagām slimībām, piemēram, ļaundabīgiem audzējiem, sēnīšu infekcijām, kas izraisa smagas plaušu slimības, infekcijām, kas skar galvas smadzenes un citām.
Kad HIV ir sagrāvis pārāk daudz imūnās sistēma šūnas, iestājas stadija, ko sauc par AIDS (cquired immune deficiency syndrome), latviski – iegūtais imūndeficīta sindroms.
Tas nozīmē, ka vīrusa darbības rezultātā ir sagrauta organisma aizsardzības sistēma, tāpēc attīstās pavadošās jeb oportūnistiskās slimības (ļaundabīgie audzēji, tuberkuloze, sēnīšu slimības u.c.). Cilvēks nomirst no šīm slimībām, nevis no AIDS.
Vai mums ir svarīgi to zināt? Varbūt HIV nemaz nav aktuāls pie mums Latvijā? Tas ir kaut kur citur, varbūt Āfrikā, nevis šeit… Diemžēl dati liecina par kaut ko citu. Kopš 2017. gada Latvija ieņem pirmo vietu Eiropā jauno HIV gadījumu skaita ziņā. Tas nozīmē, ka tieši Latvijā katru gadu inficējas visvairāk cilvēku, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu valstī. 2017. gadā inficējās 371 cilvēks. Katru dienu inficējās viens cilvēks. Kāpēc tā notiek, kāpēc tik daudz cilvēku inficējas?
Kad jauniešiem jautā, vai šī infekcija attiecas uz viņiem, parasti atbilde ir – nē, neattiecas, jo mēs nelietojam narkotikas, nenodarbojamies ar prostitūciju un mūsu draugi un paziņas arī nav tādi. Jauniešiem liekas, ka HIV attiecas tikai uz narkotiku lietotājiem, cilvēkiem, kuri nodarbojas ar prostitūciju, vēl piemin homoseksuāli orientētus vīriešus, cilvēkus, kuri nerūpējas par sevi.
Aplūkojot statistikas datus, redzam, ka 2018. gadā līdz 1. jūlijam, lietojot narkotikas ar vienu šļirci, inficējās tikai 26 cilvēki. Savukārt dzimumaktā starp sievieti un vīrieti – 40, vēl 49 cilvēki nav sapratuši kā inficējušies (avots: SPKC https://www.spkc.gov.lv/lv/statistika-un-petijumi/infekcijas-slimibas/datu-vizualizacija/hivaids). Līdz ar to varam teikt, ka nav tādas īpašas cilvēku grupas, kuri infekcijas riskam ir pakļauti vairāk kā citi, šī infekcija attiecas uz ikvienu.
Kā var inficēties, kā var iegūt šo vīrusu?
Sāksim ar to, ka HIV dzīvo visos cilvēka šķidrumos – asarās, siekalās, sviedros, urīnā un citos. Bet, lai varētu inficēties, šiem šķidrumiem ir jāsatur noteikts vīrusu daudzums. Un ne asarās, ne siekalās, ne sviedros, ne urīnā nav tik daudz vīrusu, lai no tiem varētu inficēties. Vajag apmēram spaini šo šķidrumu, lai savāktu noteiktu vīrusu daudzumu. Līdz ar to ir skaidrs, ka sadzīves kontaktu laikā inficēties nevar. Var droši sēdēt blakus HIV inficētam cilvēkam, apskauties, rakstīt ar vienu pildspalvu, draudzēties un satikties.
Ir tikai četri cilvēka šķidrumi, saskaroties ar kuriem var inficēties, un tie ir – asinis, sperma, vaginālie izdalījumi un inficētas sievietes krūts piens.
Vēl ir jāsaprot, ka šiem šķidrumiem ir jānokļūst asinsritē. Ir jābūt tā saucamiem ieejas vārtiem. Par ieejas vārtiem kalpo bojāta āda vai gļotāda. Ir jābūt caurumam ādā, caur veselu ādu vīruss cauri neiziet.
Kas ir tās situācijas, kad var saskarties ar svešām asinīm?
Tas varbūt kautiņš – tiek izsisti, piemēram, zobi, tek asinis, ir brūce uz dūres un asinis iekļūst brūcē. Kautiņa laikā asinis var iešļakstīties acīs un acis ir klātas ar gļotādu, arī tā var inficēties.
Ja asinis iekļūst acīs, ir jāsāk raudāt, jo asaras izskalos acis. Pēc tam tās jāskalo ar aukstu ūdeni.
Varbūt grābjot lapas rudenī, iznāk sadurties ar izmestu šļirci.
Tāpat visas manipulācijas, kur tiek caurdurta āda – tetovēšanās, caurumu duršana pīrsingiem, kopīga šļirce. Jums ir jāpārliecinās, ka instrumenti ar ko tiks veiktas manipulācijas, ir vienreizējās lietošanās vai sterilizēti speciālās iekārtās.
Jāņem vērā, ka HIV dzīvo tikai šķidrumā, līdzko asinis ir izžuvušas, vīruss iet bojā. Bet ir citi vīrusi, kas dzīvo arī izžuvušās asinīs, piemēram, B un C hepatīta vīrusi.
Ko darīt situācijās, kad mēs saprotam, jā, svešas asinis ir iekļuvušas asinsritē? Lai sevi pasargātu, ir jāveic pieci soļi:
Vēl viens veids, kā var inficēties, ir dzimumakts bez prezervatīva ar inficētu partneri. Inficēties var gan vaginālā, gan orālā, gan anālā dzimumakta laikā. Vismazākais risks inficēties ir orālajā dzimumaktā, vislielākais – anālajā. Sievietēm ir divas reizes lielāks risks inficēties kā vīriešiem. Tas tāpēc, ka sievietes vagīna ir klāta ar gļotādu, tā ir vieglāk ievainojama un vīruss var iekļūt asinsritē arī caur gļotādu.
Lielāks risks inficēties ir jauniešiem, kuri uzsāk dzimumdzīvi. Tas ir tāpēc, ka dzimumakta laikā var rasties mikro traumas un, lai tās mazinātu dzimumakta laikā izdalās šķidrums, kas mitrina dzimumorgānu, un jauniešiem šis šķidrums izdalās mazāk, līdz ar to risks iegūt mikro traumas ir lielāks. Ļoti liels risks inficēties ir pirmajā dzimumaktā.
Trešais veids kā var inficēties – inficēta sieviete var inficēt savu bērnu grūtniecības, dzemdību laikā vai barojot ar savu pienu. Lai to novērstu, sieviete grūtniecības laikā lieto zāles, dzemdē ar ķeizargriezienu un nebaro bērnu ar savu pienu. Sievietei var piedzimt vesels bērns.
Tikai šie ir veidi, kā var inficēties. Un zinot šos veidus var saprast, kad jāiet pārbaudīties. Tikai veicot testu var uzzināt, vai cilvēks ir inficējies vai nē. Visbiežāk nav nekādu pazīmju, lai varētu saprast, ka ir notikusi inficēšanās.
Noteikti jāpievērš uzmanība, ja parādās šādi simptomi:
Šādi simptomi novērojami arī pie citām slimībām, tāpēc noteikti jākonsultējas ar ārstu vai jāveic tests.
Kā veic testu?
Ja to veic HIV profilakses punktos, par kuriem informāciju var iegūt SPKC mājas lapā https://www.spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/hiv-profilakses-punkti, tad asinis paņems no pirksta un atbilde būs pēc 10 – 20 minūtēm. Tas būs bez maksas un anonīmi. Jāņem vērā, ka šie ir testi uz antivielām nevis pašu vīrusu, ja rezultāts būs pozitīvs, būs jāveic apstiprinošā diagnostika LIC.
To var veikt arī jebkurā laboratorijā, pie ģimenes ārsta vai LIC.
Ir svarīgi atcerēties, ka HIV ir loga periods, kura laikā tests uz antivielām būs negatīvs. Antivielas izstrādājas 3 nedēļu līdz 3 mēnešu laikā, tāpēc, ja veicat testu šajā periodā, aicinām to izdarīt vēl pēc 3 mēnešiem, lai būtu pilnīgi droši.
Kā norit infekcija?
Kad vīruss iekļūst organismā, tiek izstrādātas antivielas, kas cīnīsies ar šiem vīrusiem, to sauc par loga periodu, un HIV gadījumā tas ir no 3 nedēļām līdz 3 mēnešiem. Šajā laikā asinīs ir ļoti daudz vīrusu un, visbiežāk, cilvēks pats nejutīs, ka ir inficējies, līdz ar to viņš ļoti viegli var inficēt otru cilvēku.
Otrajā periodā izstrādājas antivielas, kas kādu daļu vīrusu iznīcinās, tomēr imūnā sistēma nav tik gudra, lai pilnībā iznīcinātu vīrusu. Arī šajā periodā cilvēks jūtas labi un nejūt nekādu problēmu. Tikai šī perioda beigās sākas veselības problēmas, iestājas trešais periods, ko sauc par AIDS periodu.
Lai gan izārstēties no HIV nevar, tomēr ir zāles, kas aptur vīrusa vairošanos. Šobrīd Latvijā tiek piedāvāts uzsākt lietot zāles uzreiz, kā tikko ir uzzināts par infekciju.
Ko dara zāles? Tās neļauj darboties vīrusu fabrikai, zāles pārgriež vīrusa vairošanās ķēdi un notur vīrusu šūnā, līdz ar to asinīs nav brīvo vīrusu, kas var inficēt otru cilvēku. HIV inficēts cilvēks, kurš lieto zāles un regulāri pārbauda savu veselību, nav bīstams citiem cilvēkiem.
HIV ir vīruss, ko var iegūt tikai kaut ko darot vai kaut kādā notikumā – dzimumakts bez prezervatīva, kontakts ar asinīm, HIV inficēta māte – bērnam. Un tikai zināšanas par inficēšanās veidiem var pasargāt no HIV.
Noderīgas saites, kur pieejami papildu informatīvie materiāli par HIV/AIDS:
Rakstu sagatavoja Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar biedrību DIA+LOGS, atbalsta centrs visiem, kurus skar HIV/AIDS
Foto: Free-Photos/Pixabay
Latvijai nacionālajā līmenī jāveido stratēģija, kas saistīta ar līdzfinansējumu sociālo pakalpojumu attīstīšanai visā Latvijā, lai nodrošinātu labākas kvalitātes un vienlīdzīgāku sociālo pakalpojumu pieejamību. Šāds ieteikums Latvijai ir izteikts Eiropas Sociālā tīkla (angl. Europe Social Network, www.esn-eu.org) publicētajā ziņojumā par situāciju sociālo pakalpojumu jomā Eiropas Savienības dalībvalstīs.
Ziņojumā ir apkopota analīze, ko veikuši Eiropas Sociālā tīkla Eiropas semestra darba grupas dalībnieki no 24 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latviju šajā darba grupā pārstāvēja un nozīmīgu ieguldījumu ziņojuma un Latvijas profila izveidē deva Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks, departamenta direktora vietnieks Mārtiņš Moors.
Ziņojums atspoguļo sociālo situāciju 24 valstīs un Eiropā kopumā. Materiāla izveidē tika izmantoti darba grupas biedru aptaujas anketu rezultāti, kā arī rezultāti no diskusijām darba grupās. 2019. gada Eiropas semestra analīzē balstītās aptaujas anketas jautājumi koncentrējās uz trim svarīgiem jautājumiem: sociālās aizsardzības sistēmas un pakalpojumu piemērotība nabadzības izskaušanai, pieaugošās problēmas, kas saistītas ar sociālajām mājām un bezpajumtniecību, sociālo pakalpojumu vispārējā kvalitāte. Ziņojumā ir izveidots katras valsts profils, tai skaitā Latvijas, kā arī sniegti ieteikumi valstiskā līmenī, pamatojoties uz darba grupas veikto analīzi.
Šis ziņojums ir saistošs ne tikai dalībvalstu pārstāvjiem, bet arī Eiropas Komisijas pārstāvjiem, lai viņi būtu informēti par nākamo politikas analīzes ciklu un sniegtajām rekomendācijām, kā arī tas ir veids, kā darba grupai sniegt ieteikumus Eiropas Komisijai problēmu risināšanai, ar kurām saskaras sociālie dienesti visā Eiropā.
Eiropas Sociālajā tīklā ir apvienoti dažādi sociālo pakalpojumu sniedzēji Eiropā, kuri veido, pārvalda un īsteno sociālos pakalpojumus. ESN ir izveidots, lai apgūtu inovatīvus risinājumus un uzlabotu sociālo pakalpojumu kvalitāti. Rīgas domes Labklājības departaments piedalās tīkla pasākumos kopš 2013. gada.
Ar pilnu ziņojuma tekstu var iepazīties šeit.
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay
Sarkano lēcu un tomātu biezzupa
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepampannu izklāj ar cepamo papīru un izkārto uz pusēm pārgrieztus tomātus, nedaudz apslaca ar olīveļļu un liek cepties 10 – 15 minūtes. Smalki sagriež sīpolus un uz nedaudz ietaukotas pannas liek cepties. Cep uz lēnas liesmas, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Svarīgi ir sīpolus cept lēni, lai tie nebrūnētu, kas rada rūgto garšu. Katlā lej ūdeni un liek vārīties lēcas, vidēji lielos gabalos sagrieztus kartupeļus un vāra līdz gatavs. Kad katla saturs gatavs pievieno apceptos sīpolus, ceptos tomātus, kokosriekstu pienu, sasmalcinātas ķiploku daivas, šķipsnu sāls, uzvāra. Notestē garšu – ja nejūt skābumu, pievieno vairāk sāli. Ja par skābu, pievieno mazliet cukura. Zupu pasniedz ar pārkaisītām sēkliņām.
Lēcu un ķirbju salāti
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Lēcas liek mazā bļodiņā un aplej ar ūdeni, lai 10 – 20 minūtes uzbriest. Tad nokāš, liek verdošā sālsūdenī un vāra līdz mīkstas, bet stingras. Nokāš un noskalo aukstā ūdenī. Ķirbi iztīra, sagriež gabaliņos, liek bļodā, uzber kumīnu, sāli, sakapāto čili un pārlej ar pāris ēdamkarotēm olīveļļas, apmaisa. Ķirbi ber vienā kārtā uz ar cepampapīru pārklātas pannas un cep krāsnī mīkstu, bet vēl stingru, apmēram 10 – 12 minūtes. Ņem lēzenu bļodu un uz tās kārto salātu lapas, ķirbi, lēcas, uzber jūras sāli, uzlej balzametiķi un olīveļļu, uzber sadrubināto sieru un piparus.
Dzērveņu – mocarellas kvadrātiņi
Sastāvdaļas:
Dzērveņu mērcei:
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru. Saldēto mīklu pirms tam nedaudz atlaidina. Mīklu nedaudz izrullē, apziež ar sakultu olu, pēc tam katru plāksni sagriezt nelielos taisnstūros. Novietojiet vienu taisnstūri virs otra, lai veidojas dubultais taisnstūris un atkārtojiet to ar pārējo mīklas daļu. Liek uz sagatavotās cepešpannas un cep 10 minūtes. Sieru sagrieziet nelielos gabaliņos un uzlikt virsū katram taisnstūrītim. Liek atpakaļ cepeškrāsnī uz 1 – 2 minūtēm, lai izkūst brī siers. Izņem no cepeškrāsns un izkārto uz šķīvja. Dzērvenes liek katlā un aplej ar nelielu daudzumu ūdens, tā lai apsedz ogas. Uzvāra, tad izkāš caur sietu un izkāsto daļu lej atpakaļ katlā un liek uz plīts. Kartupeļu vai kukurūzas cieti atsevišķā, nelielā traukā sajauc ar vēsu ūdeni un izšķīdina. Izšķīdināto cieti lēnām lej dzērveņu izkāstajā šķidrumā un, lēnītēm maisot, lej klāt, veido tik biezu mērci, lai var uzlikt uz gatavajām uzkodām. Mērcei var pievienot nedaudz cukuru, ja šķiet par skābu. Pašās beigās dekorē ar timiāna lapiņu.
Burkānu uzkoda
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Iztvaicē burkānus gandrīz gatavus, tad sagriež gareniskās strēmelēs. Izrullē mīklu, sagriež strēmelēs. Aptin burkānu ar mīklu. Apziež ar olu un liek cepties krāsnī 5 – 10 minūtes.
Biešu čipši
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Nomizo bietes. Sagriež uz pusēm gareniski. Sagriež pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Apziež ar olīveļļu un garšvielām. Liek uz pannas, kas ir izklāta ar cepampapīru. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 20 – 25 minūtes.
Karoga kūka
Sastāvdaļas:
(paredzētas apaļai veidnei ar diametru 18 – 20 cm)
Krēmam:
Pagatavošana:
Žāvētās plūmes pārgriež vairākās daļās un kopā ar žāvētajām dzērvenēm pārlej ar apelsīna sulu, noliek izmērcēties. Sakuļ olas ar cukuru, pievieno eļļu, pielej pienu, iemaisa sarīvētu burkānu. Kārtīgi samaisa. Masā iesijā miltus, cepamo pulveri, ingvera pulveri, kanēli un kārtīgi samaisa. Masu lej kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 180 grādus uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes. Kamēr kūka cepas pagatavo krēmu. Saputo saldo krējumu, skābo krējumu un vaniļas cukuru līdz veidojas stingra masa. Kad kūka gatava, nedaudz atdzesē un pārklāj ar krēmu. Rotā ar uz pusēm pārgrieztām dzērvenēm.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Izvāra griķus, lai būtu nedaudz negatavi. Lielā katlā uzvāra ūdeni. Ap kāposta kacenu ar lielu, asu nazi veido dziļus iegriezumus un liek kāpostgalvu ūdenī. Vāra apmēram 5 – 7 minūtes, līdz kāpostlapas mīkstas. Tad tās noņem. Ja nepieciešams, apakšējās lapas vēl kādu brīdi pavāra. Sēnes notīra un smalki sagriež. Sakapā sīpolu. Pannā lej olīveļļu, saber sēnes, sīpolu, pārkaisa ar sāli un cep līdz gatavas. Lielā bļodā sajauc izvārītos griķus un sēnes ar sīpoliem. Pievieno arī saspiestas ķiploka daiviņas, sāli un piparus pēc garšas. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Gatavo pildījuma masu tin kāpostlapās. Lapas stingri aizvīsta ciet. Liela cepamtrauka pamatnē iesmērē nedaudz tomātu mērci. Virsū izkārto kāpostu tīteņus, apkaisa ar sarīvētu burkānu. Tīteņus liek cepeškrāsnī un cep 45 minūtes. Pasniedz uzreiz. Var pārkaisīt ar dillēm, pētersīļiem un klāt pielikt bezpiedevu jogurtu.
Sēņu pīrāgs ar sieru
Sastāvdaļas:
Mīklai:
Pildījumam:
Pagatavošana:
Gatavo mīklu – sajauc olas ar kefīru, iemaisa miltus pakāpeniski, sākumā griķu miltus (pēc 2 – 3 minūtēm tie uzbriedīs nedaudz un mīkla kļūs biezāka), pēc tam pievieno kviešu miltus, pievieno arī sāli un cepamo pulveri – visu samaisa līdz viendabīgai konsistencei. Tagad mīklu ir jāatstāj uz 15 – 20 minūtēm. Gatavo pildījumu – smalki sagriež sīpolu un sēnes. Apcep sēnes ar sīpoliem pannā, pievienojot 1 ēdk. olīveļļas un 2 ēdk. ūdens, šajā posmā var pievienot garšvielas. Cep uz lēnas uguns 5 – 10 minūtes zem vāka, pēc tam bez vāka (3 minūtes, lai iztvaikotu liekais šķidrums), pielej krējumu un uz lēnas uguns vāra vēl 3 minūtes. Mīklu kārtīgi izrullē, liek uz cepamā papīra, izveido malas un uzliek pildījumu. Liek cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 180 – 200 grādiem, cep 10 minūtes, un pēc tam pārber pāri rīvētu sieru un uzliek vēl cepties 5 – 6 minūtes.
Šampinjonu uzkoda
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Sēnes nomazgā, atdala kājiņu. Smalki sagriež sēņu kājiņas, tomātu, papriku un dilles. Sarīvē sieru. Samaisa kopā kājiņas, tomātu, papriku un dilles, pievieno klāt olīveļļu, citronu sulu un sāli, piparus, pievieno pusi sarīvētā siera. Sēņu cepurītes uzliek uz cepamformas, pilda ar dārzeņu masu. Liek cepties cepeškrāsnī 200 grādos 10 minūtes. Pārkaisa ar sieru un liek cepties vēl 10 minūtes.
Elektronisko cigarešu kaitīgā un līdz šim vēl pietiekami nepārbaudītā ietekme uz sabiedrības veselību ilgtermiņā kļuvusi par aktuālu tēmu atkarības profilakses jomā. Šo cigarešu smēķēšanas problemātika īpaši aktualizējusies pēc neseniem nāves un saslimšanas gadījumiem ASV, kas izsauca plašas diskusijas par patiesajiem elektronisko cigarešu smēķēšanas kaitīguma apmēriem un nikotīna atkarības izplatību.
Veselības veicināšanas Eiropas sadarbības tīkls “EuroHealthNet” ir publicējis pārskatu par 2019. gada Eiropas Savienības Semestri par veselības vienlīdzības perspektīvu (vairāk informācijas: https://eurohealthnet.eu/).
Pārskatā norādīts, ka Eiropas iedzīvotāji vidēji dzīvo ilgāk un labāk nekā jebkad agrāk, tomēr daudzi cilvēki tiek atstāti novārtā. Joprojām pastāv lielas atšķirības veselības jomā starp cilvēku grupām un Eiropas savienības dalībvalstīm. Vidējais dzīves ilgums Latvijā ir viens no zemākajiem Eiropā, sievietēm tie ir 79,7 gadi, vīriešiem 69,8, turpretī, piemēram, Spānijā sievietēm – 86,1 gads un vīriešiem – 80,6 gadi. Veselīgo dzīves gadu ilgums pēc 65 gadu vecuma sasniegšanas Latvijā sievietēm ir 4,2 gadi, bet vīriešiem 4,1 gads, tajā pašā laikā Zviedrijā – sievietēm 15,8 gadi un vīriešiem 15,4 gadi.
Pārskatā tiek uzsvērta veselības aprūpes nevienlīdzība. Piemēram, jo zemāks ir izglītības līmenis, jo lielāks ir risks saslimt ar slimībām. Cilvēkiem ar zemāko izglītību ir 3 reizes augstāks depresijas risks nekā cilvēkiem ar augstāko izglītību. Pārskats atspoguļo dažādus izaicinājumus un izceļ aspektus, ar kuriem saskaras Latvijas veselības aprūpes sistēma. Eksperti norāda, ka valstī jāpaaugstina veselības aprūpes efektivitāte un kvalitāte. Tādi veselības riska faktori kā aptaukošanās, smēķēšana, alkohola lietošana ir izplatīti un to īpatsvars pieaug, tādēļ nepieciešams ieviest efektīvu slimību profilakses un veselības veicināšanas politiku.
Jāpiebilst, ka Rīgas pašvaldība kopš 2014.gada ir Veselības veicināšanas Eiropas sadarbības tīkla “EuroHealthNet” biedrs. Tā ir Eiropas partnerība, kuras mērķis ir uzlabot veselību, vienlīdzību un labklājību Eiropas Savienībā, īstenojot aktivitātes sabiedrības veselības pētniecībā, interešu aizstāvībā un veicināšanā. Rīgas domes Labklājības departaments Rīgas pašvaldībā koordinē ESF projektu “Mēs par veselīgu Rīgu!”, kura ietvaros regulāri tiek organizētas aktivitātes ar mērķi mazināt nevienlīdzību veselības aprūpē un uzlabot iedzīvotāju veselību, piedāvājot apmeklēt daudzveidīgus un pieejamus veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumus visiem rīdziniekiem – gan bērniem, gan pieaugušajiem, tai skaitā, vecāka gada gājuma cilvēkiem.
Piemēram, 1. novembrī notiks pasākums “Diena labām domām” iedzīvotājiem virs 55 gadiem, kur ar dažādām lekcijām, radošajām darbnīcām aicinās cilvēkus dzīvot aktīvi un domāt pozitīvi, sekmēt psiholoģisko, fizisko un sociālo vajadzību līdzsvaru, kas ir cilvēka veselības pamatā. Iedzīvotāji ik dienas ir aicināti bez maksas piedalīties dažādās citās pašvaldības organizētās veselību veicinošās aktivitātēs, piemēram, fiziskās aktivitātēs bērniem un pieaugušajiem, Veselīga uztura skolas ēdiena gatavošanas meistarklasēs Rīgas Centrāltirgū. Sievietēm vecumā virs 50 gadiem ir iespēja apmeklēt bezmaksas nodarbības par veselību ietekmējošiem faktoriem, uzturu, garīgo un fizisko veselību. Vecāki tiek aicināti uz nodarbībām par bērnu veselību un attīstību.
Krāsnī cepti pildītie tomāti ar kvinoju
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Kvinoju noskalo un liek vārīties līdz gatava, ik pa laikam apmaisot. Vāra aptuveni 20 minūtes. Nomizo sīpolus, sagriež un liek uz pannas cepties. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un sautē līdz sīpoli zeltaini. Kad sīpoli gatavi, nomazgā spinātus un liek klāt pannas saturam. Ja tās ir lielas spinātu lapas vai kale kāposta lapas, tad sagriež nelielos gabalos. Pannas saturam pielej nedaudz ūdeni, uzliek pannai vāku un ļauj nedaudz pasautēties. Kad kvinoja gatava, to pievieno pannas saturam, pievieno nedaudz sāli, piparus un visu kārtīgi apmaisa, ja nepieciešams vēl pievieno nedaudz ūdeni. Pasautē visu kopā 5 minūtes. Pa to laiku tomātus nomazgā, nogriež tiem nedaudz augšējo daļu un izgreb tomāta viduci. Ņem saturu no pannas un pilda tomātos, beigās uzliekot atpakaļ nogriezto tomāta augšdaļu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Pildītos tomātus izvieto uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep aptuveni 15 minūtes.
Dzērveņu kēkss
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Noskalo un liek vārīties kvinoju, ik pa laikam apmaisot. Kad gatava, atdzesē. Lielā bļodā liek kopā abu veidu miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli, kārtīgi visu samaisa kopā. Atsevišķā lielā bļodā lej pienu un pievieno citrona sulu, samaisa. Tad pievieno klāt olīveļļu, kvinoju, olu un medu, ja ir – vaniļas ekstraktu. Kārtīgi samaisa. Sauso sastāvdaļu centrā izveido bedrīti un ielej mitro maisījumu, samaisa līdz veidojas viendabīga masa. Iemaisa smiltsērkšķu ogas un smalki sagrieztu ābolu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Vienmērīgi izklāj mīklu cepamformā un cep 30 – 40 minūtes vai līdz kēksa virspuse ir gaiši zeltaini brūna.
Tomātu biezzupa
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Tomātus sagriež četrās daļās, liek uz pannas, kura izklāta ar cepampapīru. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un liek apcepties tomātus. Pirms tomātus liek cepties, apslaka ar olīveļļu un nedaudz sāli. Cep aptuveni 15 – 20 minūtes. Kamēr tomāti cepas, sagriež sīpolus, sasmalcina ķiplokus un apcep nelielā eļļas daudzumā uz pannas līdz zeltaini brūni. Nelielos gabalos sagriež papriku un liek uz pannas pie sīpola un ķiploka. Pannā pielej nedaudz ūdeni, liek pannai vāku un piecas minūtes pasautē. Tomātus ņem laukā no cepeškrāsns un saliek katliņā, tad pievieno saturu no pannas. Pielej ūdeni, pievieno šķipsnu jūras sāls un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Apgrauzdē ķirbju sēklas. Katla saturu sablenderē un pirms pasniegšanas dekorē ar grauzdētām ķirbju sēklām.
Vistas filejas salāti ar smiltsērkšķu mērci
Sastāvdaļas:
Mērcei:
Pagatavošana:
Vistas fileju nomazgā un sagriež nelielās šķēlēs, nedaudz pārber ar sāli. Vistas filejas šķēles liek uz uzkarsētas pannas un ar dakšiņu piespiež no vienas puses un apcep un tad otru pusi tāpat. Nelielā katlā liek smiltsērkšķu ogas un ūdeni. Uzvāra un, uz lēnas uguns maisot, turpina vārīt pāris minūtes. Nedaudz atdzesē uz izkāš caur sietu, lai atdalītu sēkliņas. Šķidrumu pārlej atpakaļ katliņā un liek vārīties. Nelielā bļodiņā kukurūzas cieti sajauc ar aukstu ūdeni un kārtīgi samaisa, lai veidojas viendabīgs šķidrums. Smiltsērkšķu šķidrumā, kurš vāras uz lēnas uguns, lēnām maisot, pievieno izšķīdināto cieti. Vāra vienu minūti maisot, līdz masa sabiezē. Noņem no plīts un ļauj atdzist. Nomazgā salātlapas, sagriež, ja nepieciešams un kārto uz šķīvja. Nomazgā papriku un sagriež šķēlēs, pārber ar salātlapām. Gatavo vistas fileju kārto uz šķīvja virs salātlapām un paprikas. Pašās beigās salātiem pārlej pāri atdzisušo smiltsērkšķu mērci un nomazgātas rukolas lapiņas.