Bezmaksas ciguna nodarbības

Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departaments aicina apmeklēt bezmaksas ciguna nodarbības!

Cigun vingrojumi, lai gan vienkārši izpildāmi un neprasa īpašu sagatavotību, lokanību vai priekšzināšanas, savas fiziskās un elpošanas vingrošanas sistēmas efektivitātē var plūkt laurus un sniegt vērtīgu spēcinājumu gan visam ķermenim, gan prātam. Cigun nodarbības ir vienas no tām Rīgas domes piedāvātajām veselības veicināšanas aktivitātēm, kuras līdz šim ieguvušas lielāko iedzīvotāju atsaucību. Laika gaitā tajās gūti gan draugi un domubiedri, ar ko vieglāk motivēt un veselīgus ieradumus savā ikdienā ievērot pastāvīgi, gan iepazīta cigun vingrošanas sistēmas labvēlīgā ietekme uz veselības stāvokli un pašsajūtu, tādēļ aicinām arī turpmāk sekot līdzi ciguna nodarbību grafikam.

 


Pasākuma laikā apmeklētājiem tiks lūgts aizpildīt anketu ar personu datiem, dati tiks apstrādāti saskaņā ar Datu aizsardzības regulu.

Apmeklējot pasākumu, tā dalībnieki piekrīt, ka pasākuma laikā var tiks uzņemtas fotogrāfijas un video, kas var tikt publicēti mājas lapā www.veseligsridzinieks.lv un Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departamenta sociālo tīklu kontos.


Ciguna vingrinājumu sistēma radusies senajā Ķīnā jau vairāk nekā pirms 5000 gadiem. “Ci” nozīmē “iekšējā enerģija”, bet “Gun” – “darbs ar sevi”. Ciguna vingrojumi ir ļoti vienkārši izpildāmi, neprasa īpašu sagatavotību, lokanību vai priekšzināšanas, turklāt vingrot var jebkurā vecumā. Vairāk par Ciguna vingrošanu vari uzzināt ŠEIT, lai gūtu lielāku motivāciju, iedvesmu un apmeklējot nodarbības, gūtu prieku par ieguldījumu savas veselības veicināšanā un stiprināšanā!

Tiešsaistes nodarbības par bērnu psihoemocionālās veselības tēmām

Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departaments sadarbībā ar SIA „Latvian Holidays” aicina vecākus pieteikties bezmaksas tiešsaistes nodarbībām par bērnu psihoemocionālās veselības tēmām.  

Sertificēti psihologi tiešsaistē vadīs nodarbības par šādām tēmām:

  1. Bērnu smadzeņu attīstība dažādos vecuma posmos. Kā sekmēt harmoniskas personības izaugsmi. Nodarbībā tiks apskatīta gan bērna smadzeņu, gan bērna sociālpsiholoģiskā attīstība līdz 11 gadu vecumam, veselīgas personības izaugsmei nepieciešamie priekšnoteikumi un vecāku iespējas.
  2. Bērna pašapziņas stiprināšanas nozīme, veidojot uzticības pilnas attiecības ar bērnu. Nodarbība sniedz atbildes uz jautājumiem: “Kad un kā veidojas veselīga pašapziņa? Kādas kļūdas nepieļaut? Kādas sociāli emocionālās prasmes bērnam palīdzēt attīstīt, lai viņš justos labi kopā ar citiem un sevi?”.
  3. Bērna adaptācija pirmsskolas izglītības iestādē un, uzsākot skolas gaitas 1.klasē. Atsevišķi veidotas nodarbības vecākiem, kuru bērni drīzumā dosies uz bērnudārzu un vecākiem, kuru bērni uzsāks skolas gaitas. Ieteikumi bērnu sagatavošanai, lai adaptācijas process būtu pēc iespējas vieglāks.
  4. Emociju atpazīšana, izzināšana un pārvaldīšana cieņpilnu attiecību veidošanai ģimenē un ārpus tās. Kā mācīties vadīt savas emocijas un kā to iemācīt bērnam? Par ko mums stāsta mūsu emocijas un kā to vislabāk likt lietā? Emocionālā pašregulācija.

Tuvākās nodarbības: 

14.05.2024., otrdiena “Bērna adaptācija, uzsākot skolas gaitas 1.klasē”. 16.00-17.30
14.05.2024., otrdiena “Bērna pašapziņas stiprināšanas nozīme, veidojot uzticības pilnas attiecības ar bērnu.” 18.00-19.30
17.05.2024., piektdiena “Bērnu smadzeņu attīstību dažādos vecuma posmos. Kā sekmēt harmoniskas personības izaugsmi.” 19.00-20.30
18.05.2024., sestdiena “Emociju atpazīšana, izzināšana un pārvaldīšana cieņpilnu attiecību veidošanai ģimenē un ārpus tās”. 10.30-12.00
22.05.2024., trešdiena “Bērna adaptācija pirmsskolas izglītības iestādē”. 16.00-17.30
22.05.2024., trešdiena “Bērna pašapziņas stiprināšanas nozīme, veidojot uzticības pilnas attiecības ar bērnu.” 18.30-20.00
24.05.2024., piektdiena “Emociju atpazīšana, izzināšana un pārvaldīšana cieņpilnu attiecību veidošanai ģimenē un ārpus tās”. 19.00-20.30
25.05.2024., sestdiena “Bērnu smadzeņu attīstību dažādos vecuma posmos. Kā sekmēt harmoniskas personības izaugsmi.” 10.30-12.00
28.05.2024., otrdiena “Bērna pašapziņas stiprināšanas nozīme, veidojot uzticības pilnas attiecības ar bērnu.” 18.00-19.30
29.05.2024., trešdiena “Bērna adaptācija, uzsākot skolas gaitas 1.klasē”. 18.00-19.30
30.05.2024., ceturtdiena “Bērnu smadzeņu attīstību dažādos vecuma posmos. Kā sekmēt harmoniskas personības izaugsmi.” 19.00-20.30

Nodarbības vadīs sertificēta psiholoģe klīniskajā un veselības psiholoģijā un izglītības un skolu psiholoģijā Elīna Seleviča un sertificēta psiholoģe klīniskajā un veselības psiholoģijā Iveta Krūmiņa.

Katras nodarbības ilgums 90 minūtes.

Pieteikšanās e-pastā, sūtot savu vārdu, uzvārdu un izvēlēto nodarbību datumu uz elektronisko adresi: konsultanti.psihologi@gmail.com

Sīkāka informācija, jautājumi: Iveta Krūmiņa, tālr. 28275992

Gatavošanas meistarklases

Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar SIA “OnPlate” Veselīga uztura skolas ietvaros aicina apmeklēt ēdiena gatavošanas meistarklases. Meistarklašu laikā to dalībnieki papildina zināšanas par veselīgu uzturu, praktiski apgūst dažādas jaunas un veselīgas receptes, piedaloties maltītes pagatavošanā. Katrā meistarklasē tiek pagatavoti vismaz trīs dažādi ēdienu – uzkoda, pamatēdiens un saldēdiens. Meistarklases vada uztura speciālisti. Tās notiek OnPlate Veselības telpā, Alauksta ielā 21.

Ņemot vērā, ka dalībnieku skaits katrā meistarklasē ir ierobežots, lūdzam pieteikties tikai tad, ja meistarklasi patiešām vēlaties un varēsiet apmeklēt.

Meistarklase “Ēd veselīgi!” notiks 17.maijā plkst. 18:00 – 21:00. Pieteikšanās, aizpildot zemāk esošo formu. Priekšroku tiks dota dalībniekiem, kas šogad nevienu meistarklasi vēl nav apmeklējuši. 

Šobrīd ir sasniegts maksimālais meistarklases dalībnieku skaits!

Ja kāda vieta atbrīvosies, informēsim!

Pateicamies par atsaucību!

Jautājumu gadījumā lūdzam rakstīt uz veseligsridzinieks@riga.lv.

 

Maijs – Laimas slimības izpratnes veicināšanas mēnesis

Katru gadu maijā tiek atzīmēts Laimas slimības izpratnes veicināšanas mēnesis, ar mērķi samazināt Laimas slimības jeb Laimas boreliozes izplatību, informējot sabiedrību par slimības simptomiem un iespējām pasargāt sevi un savu ģimeni.

Laimas slimība jeb borelioze ir infekciju slimība, kuru izraisa baktērija Borrelia burgdorferi s.l.. Ar šo infekciju cilvēks var saslimt pēc inficētas ērces piesūkšanās, īpaši, ja ērce bijusi piesūkusies ilgāk par 12 stundām.

Fakti par Laimas slimību:

  • Latvijā ik gadus ar Laimas boreliozi saslimst 200 – 600 iedzīvotāji;
  • Ja pēc ērces piesūkšanās parādījies ādas apsārtums vai citi neskaidri simptomi, vienmēr nepieciešams konsultēties ar ārstu;
  • Ja slimība netiek laikus atklāta un ārstēta, vairākas nedēļas, mēnešus vai gadus pēc ērces piesūkšanās, var parādīties vēlīnas Laimas boreliozes pazīmesartrīts, nervu sistēmas bojājumi, sirds un asinsvadu sistēmas darbības traucējumi;
  • Pēc pārslimotas boreliozes cilvēkam neveidojas imunitāte, un iespējama atkārtota inficēšanās. Pagaidām nav pieejama vakcīna pret Laimas slimību.

Kā sevi pasargāt no ērces piesūkšanās?

  • Jāizvēlas gaišs un, vēlams, slīdošs apģērbs; jāpielāgo apģērbs tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt, bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs.
  • Uz apģērba un apaviem jāizsmidzina aizsardzības līdzekli – repelentu pret insektiem, tai skaitā ērcēm.
  • Pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai laicīgi pamanītu un notrauktu pa to rāpojošas ērces.
  • Pārnākot no pastaigas pa mežu, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm vai ķermeņa nav ērces, jāpārbauda arī savs mājdzīvnieks.

Laimas slimības izpratnes veicināšanas mēneša ietvaros aicinām iepazīties ar Laimas slimības slimnieku biedrības sagatavoto infografiku “Top 10 vietas uz ķermeņa, kur ērces piesūcas visbiežāk”. 

Pieredzes apmaiņas brauciens uz Dāniju

Īstenojot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas “Valsts administrācija” apstiprināto projektu “Integrēti pakalpojumi sociālā riska jauniešiem Ziemeļvalstīs”  (PVM ID APS1376; turpmāk – Projekts) septiņi Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departamenta darbinieki un Rīgas Bērnu, jauniešu un ģimeņu sociālā atbalsta centra pārstāvis laika periodā no 08.04.2024. līdz 11.04.2024. devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Kopenhāgenas, Frederiksbergas un Horsensas pašvaldībām Dānijā.

Pieredzes apmaiņas brauciena mērķis bija iegūt jaunas zināšanas, pieejas un apmainīties ar pieredzi par Dānijas pašvaldību un nevalstisko organizāciju sniegto atbalstu sociālās atstumtības riskam pakļautajiem jauniešiem vecuma posmā no 13 līdz 24 gadiem, apvienojot veselības un sociālos jautājumus integrētos pakalpojumos, kā arī pielietojot kopienas darba, t.sk. izvērtēšanas instrumentus.

Rīgas valstspilsētas pašvaldības delegācijai pieredzes apmaiņas brauciena laikā bija iespēja iepazīties ar Dānijas Veselīgo pašvaldību tīkla (turpmāk  – Tīkls) pārstāvjiem un iegūt informāciju par šī Tīkla darbības principiem un sasniedzamajiem mērķiem un uzdevumiem. Kā informēja Dānijas Veselīgo pilsētu pārstāvis, tad vadošais mērķis un izaicinājums Tīkla ietvaros ir – sociālā vienlīdzība un veselība, kā arī tas atbalsta sabiedrības veselības iniciatīvas pašvaldībās un veicina viegli saprotamu zināšanu pārnesi no pētniecības uz praksi, sniedzot iespēju apmainīties ar labo praksi starp pašvaldībām. Būtiski uzsvērt, ka dalība Tīklā nosaka, ka nepieciešama pašvaldības vadības politiskā apņemšanās un aizstāvība sabiedrības veselības politikas īstenošanai savā pašvaldībā. Tīklā ir vairākas darba grupas, kurās iekļauti pārstāvji no dažādām nozarēm, veicinot “veselība visās politikās” principu.

Apmeklējot Dānijas pilsētu Frederiksbergu, tika iepazīts pašvaldībā īstenotais “Place Standard Tool” un kā piemērs demonstrēts kopā ar jauniešiem izpētīts un ieviests fizisko aktivitāti veicinošs projekts – sporta laukums jauniešiem. Jāmin, ka šāds “Place Standard Tool” ieviests dažādos Dānijas pašvaldību projektos un tas ir veiksmīgs instruments, lai izpētītu pašvaldības iedzīvotāju vajadzības un mērķtiecīgi plānotu intervences. Šis instruments veicina arī sadarbību starp dažādu nozaru speciālistiem, kā, piemēram, tas bija Dānijas pilsēta Fredriksbergā, kur savstarpēji sadarbojās izglītības iestāde, sabiedrības veselības speciālisti un pilsētas plānotāji.

Pieredzes apmaiņas braucienā delegācijai bija iespēja iepazīties ar garīgās veselības centru Kopenhāgenā un tā sniegtajiem pakalpojumiem iedzīvotājiem. Garīgās veselības centra klientiem pieejams plašs pakalpojumu klāsts un tiek piemeklēta atbilstošā terapija aktuālajai problēmai vai situācijai. Pieejama terapija gan grupās, gan individuālas sesijas ar psihologu. Iedzīvotājiem, kuriem ir arī sociāla rakstura problēmas pieejams attālinātas konsultācijas. Šis pakalpojums Kopenhāgenas iedzīvotājiem tiek finansēts no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Apmeklējot Dānijas pilsētu Horsensu, delegācija tika iepazīstināta ar Horsensas sociālo un sabiedrības veselības politiku. Kā norādīja Horsensas pašvaldības pārstāvji, tad “Jaunās bērnu un jauniešu politikas mērķis ir nodrošināt saskaņotību, kopskatu un vienotu virzību tam, kā strādā un sadarbojas ar bērniem un jauniešiem Horsensā. Jo īpaši ir svarīgi, lai būtu saikne starp to, ko  dara  visu bērnu un jauniešu labā, un to, ko dara bērnu un jauniešu labā, kuriem nepieciešams īpašs atbalsts”. Horsensas pārstāvji iepazīstināja ar Apkaimju centra darbības principiem un atbalsta grupām, kas tiek nodoršinātas šajā pašvaldībā. Apkaimju centrā atbalsta grupas darbojas pārsvarā uz brīvprātīgo darbinieku principa. Tāpat delegācija tika iepazīstināta ar Horsensas pašvaldības izstrādāto “sērošanas politiku”, kurā tiek izglītoti speciālisti metodikai darbā ar bērniem un jauniešiem, kuri zaudējuši tuvinieku.

Pieredzes apmaiņas vizītē apmeklētajās Dānijas pašvaldībās Rīgas valstspilsētas pašvaldības pārstāvji ir ieguvuši jaunus labās prakses piemērus un sadarbības kontaktus, kas ilgtermiņā veicinās iespēju veidot jaunus sadarbības projektus.

Informāciju sagatavoja: Laura van Rosuma, Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departamenta Projektu koordinācijas nodaļas galvenā speciāliste – eksperte, tālr. 67037114

Pieredzes apmaiņas brauciens uz Zviedriju

 

Īstenojot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas “Valsts administrācija” apstiprināto projektu “Integrēti pakalpojumi sociālā riska jauniešiem Ziemeļvalstīs”  (PVM ID APS1376), septiņi Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departamenta darbinieki un Rīgas Bērnu, jauniešu un ģimeņu sociālā atbalsta centra pārstāvis laika periodā no 18.03.2024. līdz 21.03.2024. devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Stokholmas pašvaldību Zviedrijā.

Rīgas valstspilsētas pašvaldības delegācija Stokholmā tikās ar Sociālo lietu departamenta pārstāvjiem, kuri sniedza ieskatu Stokholmas sociālās politikas plānošanā, izmantojot datos un pētījumos balstītas metodes, kā arī prezentēja darbu par atkarību izraisošo vielu un procesu prevenci. Stokholmas Sociālo lietu departamenta pārstāvji delegāciju iepazīstināja ar Jauniešu centra darbības principiem un radīja iespēju apmeklēt šādu Jauniešu centru, iepazīstināja ar darbu ar ielu jauniešiem un ielu darbinieku funkcijām, uzdevumiem, darbības principiem, kā arī ar šī Jauniešu centra darba uzdevumiem (t.sk. psihologa konsultācijas un terapija), informējot, ka tāda veida Jauniešu centri izplatīti visā Stokholmā. Jāmin, ka 2023.gadā Stokholma ir izstrādājusi vadlīnijas ielu darbiniekiem un tās sniedz detalizētu pārskatu par šo darbinieku pienākumiem.

Pieredzes apmaiņas brauciena ietvaros tika apmeklēta arī zemsliekšņa veselības aprūpes un veicināšanas organizācija, kurā jauniešiem no 14 līdz 25 gadiem iespējams saņemt psihoemocionālu atbalstu, ginekologa konsultācijas, vecmāšu konsultācijas un saņemt visu nepieciešamo informāciju par seksuāli reproduktīvo veselību. Kopumā Stokholmā ir 11 šādi centri, no kuriem lielākie atrodas pie slimnīcām. Jāmin, ka šo centru darbība ir uzsākta 1960.gados un ir būtiski ietekmējusi STI un abortu, nevēlamu agrīnu grūtniecību izplatību Zviedrijā.

Delegācija viesojās organizācijā “Future of Stockholm” (“Stokholmas nākotne”), kuras darbība tiešā veidā ir saistīta ar Sociālo pakalpojumu un atbalsta izveidošanu pilsētā. Tāpat delegācijai tika sniegta prezentācija par Terapetisku metodi – “BSFT” (Brief Strategic Family Therapy), kuru Stokholma, iegādājoties licenci, ir pārņēmusi no ASV pilsētas Maiami un ir vienīgā pilsēta Eiropā, kas šādu terapijas metodi izmanto. Tā tiek uzskatīta par labo praksi,  kas sevī ietver pašas metodes apmācības un supervīzijas. Metode piemērota bērniem un jauniešiem, kā arī viņu ģimenēm, lai sekmētu bērna emocionālo audzināšanu  – gan atgriežoties no rehabilitācijas iestādes, gan no īslaicīgas prombūtnes no ģimenes.

Viesojoties “Apkaimes Bērnu un Jauniešu centrā”, vienā no Stokholmas sociāli mazaizsargātākajiem pilsētas rajoniem – Rågsved, Enskede-Årsta-Vantör rajonā, delegācijai bija iespēja tikties ar ielu darba organizētājiem un veicējiem, jaunatnes centra vadītājiem un darbiniekiem, kas tiešā veidā plāno un organizē pakalpojumus iedzīvotājiem.

Pieredze apmaiņas brauciena ietvaros delegācija tikās arī ar nevalstisko organizāciju “1000 iespējas”, kuras darbības mērķis ir sniegt psihoemocionālu atbalstu un informāciju sievietēm, kuras cieš no jebkāda veida vardarbības. Centram ir sadarbības līgums ar Stokholmas pašvaldību, tas darbojas arī citās Zviedrijas pilsētās. Organizācija plāno un īsteno arī izglītojošas sabiedrisko mediju kampaņas par vardarbības atpazīšanu, palīdzības sniegšanas iespējām un profilaksi.

Zviedrija un tās galvaspilsēta Stokholma tradicionāli ir starp Eiropas inovatīvākajām pilsētām jaunu labklājības (sociālu un sabiedrības veselības, veselības aprūpes) politikas izstrādē un pakalpojumu izveidošanā un īstenošanā. Zviedrijas pieredze sniedz neatsveramu ietekmi uz sabiedrības veselības politikas plānošanu visā Eiropā, t.sk. Latvijā, tādēļ pieredzes apmaiņa un zināšanu dalīšanās ar Stokholmas pārstāvjiem, kuri ir tieši saistīti ar šo pakalpojumu radīšanu, sniedza ne tikai ieskatu labās prakses īstenošanas pamatprincipos, bet arī iedvesmoja jaunām idejām un perspektīvām Rīgas valstspilsētas pašvaldībai.

Informāciju sagatavoja: Laura van Rosuma, Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departamenta Projektu koordinācijas nodaļas galvenā speciāliste – eksperte, tālr. 67037114

Veselīgas pastaigas senioriem

Rīgas domes Labklājības departaments aicina seniorus apmeklēt veselīgas pastaigas gida pavadībā. Dalība pastaigās – bez maksas!

Šovasar piedāvājam četrus pastaigu maršrutus:

  • “Brasas kontrasti” – Brasa ir viens no vissavdabīgākajiem Rīgas rajoniem ar īpašu auru. Šīs apkaimes attīstību lielā mēra ir noteikuši tādi nozīmīgi objekti ka Lielie kapi, Kara hospitālis un Brasas cietums. Kādreiz te atradušas ari karavīru kazarmas, par ko liecina ielu nosaukumi “Kareivju iela”, “Kazarmu iela”, “Ieroču iela”, Tapāt Brasa savulaik ir bijis nozīmīgs rūpniecības centrs. Pastaigas laikā būs vingrošanas pauzes sporta trenera vadībā. Tikšanās vieta – sabiedriskā transporta pietura “A. Briāna iela” uz K. Valdemāra un A. Briāna ielas stūra.
  • “Rīgas centra bulvāru loks” – Rīgas Bulvāru loks, kas tika izveidots 19.gs. otrajā pusē pēc nocietinājumu nojaukšanas, ir viena no skaistākajam vietām Rīgā. Tas priecē ar krāšņiem kanālmalas apstādījumiem un daudziem tēlniecības mākslas darbiem. Šajā Rīgas daļā atrodas ari nozīmīgākas Rīgas sabiedriskas ēkas un grezni dzīvojamie nami. Tikšanās vieta – pie Pulvertorņa.
  • “Nezināmais Torņakalns” – Torņkalns ir viens no senākajiem Rigas rajoniem ar bagātu vēsturi. Tas glabā ne mazums noslēpumu, daļu no kuriem mēs mēģināsim atklāt pastaiga pa šo interesanto vietu. Ekskursijas gaitā uzzināsim, kur atradās senais Pusāķu ciems, apskatīsim divas 19.gs. celtas muižu ēkas un vairākas bijušo fabrikantu villas, uzzināsim kur un kā rīdzinieki kādreiz atpūtās un sportoja, kādi rūpniecības uzņēmumi savulaik darbojas šajā Rīgas nomale, apskatīsim ari Torņkalnā baznīcu un tai līdzas esošo seno kapsētu ka ari citus vēsturiskus objektus. Tikšanās vieta – 10.tramvaja pietura “Arkādijas parks”.
  • “Juglas noslēpumi” – kurš gan no mums nezina Juglas mikrorajonu ar padomju laika vienveidīgo apbūvi? Vienam otram paviršākam vērotājam varētu likties, ka tur nekā nav un nekad nav bijis. Īstenībā ir pilnīgi otrādi – Jugla ir rajons ar bagātu vēsturi, kas pirmoreiz minēts hronikās jau 13.gs. sākumā, kad to apdzīvoja lībieši. Sevišķi aktīvi šī Rīgas nomale tika apgūta 18.un 19.gs., kad tika uzceltas daudzas muižiņas un rūpniecības uzņēmumi. Lai gan viena daļa no senajām celtnēm ir aizgājusi nebūtībā, tomēr diezgan daudz pagātnes liecību ir saglabājies, ko piedāvājam apskatīt aizraujošā ekskursijā pa šo Rīgas apkaimi. Tikšanās vieta – 1.tramvaja pietura “Mārkalnes iela”.

Tuvākās pastaigas:

  • 13.maijs “Rīgas centra bulvāru loks”
  • 17.maijs “Brasas kontrasti”
  • 29.maijs “Juglas noslēpumi”
  • 5.jūnijs “Nezināmais Torņkalns”
  • 11.jūnijs “Rīgas centra bulvāru loks”
  • 13.jūnijs “Brasas kontrasti”
  • 27.jūnijs “Juglas noslēpumi”

Visas pastaigas noris no plkst. 10:00 līdz 12:00. 

Lai būtu ērti pārvietoties, aicinām ierasties laikapstākļiem piemērotā sportiskā apģērbā un apavos. Pastaigas laikā notiks vingrošanas pauzes sporta trenera vadībā.

Lai pieteiktos pārgājienam, lūdzam zvanīt uz tālr. nr. 29702066 vai rakstīt uz e-pasta adresi kristine.lozovska@inbox.lv.

 

Apmeklējot pasākumu, tā dalībnieki piekrīt, ka pasākuma laikā var tiks uzņemtas fotogrāfijas un video, kas var tikt publicēti mājas lapā veseligsridzinieks.lv un Rīgas valstspilsētas pašvaldības sociālo tīklu kontos.

Bezmaksas atbalsta grupas viena vecāka ģimenēm “Resursi vecākiem, iespējas bērniem”

Aicinām pieteikties atbalsta grupām vecākiem, kuri dažādu iemeslu dēļ bērnus audzina vieni vai bez otra vecāka klātbūtnes.

Nodarbību laikā padziļināti tiks pārrunātas tēmas par viena vecāka ģimenē augošu bērnu attīstības un audzināšanas aspektiem, atbalsta metodēm veselīgai bērna attīstībai. Tāpat tiks pārrunāta vecāku konstruktīva sadarbība un konfliktu risināšanas prasmes gan vecāku starpā, gan vecāka un bērna starpā. Dalībnieki varēs uzzināt arī padomus, kā rūpēties par savu fizisko un garīgo veselību, veidot veselīgas attiecības, kā arī attīstīt finanšu pratību un karjeras plānošanu.

Atbalsta grupās būs iespēja satikties vecākiem līdzīgā situācijā, dalīties pieredzē, sniegt un saņemt atbalstu no citiem vecākiem un grupu vadītāja – kvalificēta un sertificēta psihologa.


TUVĀKO ATBALSTA GRUPU NORISES LAIKI:

No 22.aprīļa līdz 17.jūnijam. 

Nodarbības vadīs klīniskā psiholoģe Laima Madžule.

Pieteikšanās: viktorija@onplate.lv

 

No 9.maija līdz 27.jūnijam. 

Nodarbības vadīs klīniskā psiholoģe Laima Madžule.

Pieteikšanās: viktorija@onplate.lv

 

Uzmanību! Dalībnieku skaits grupā ir ierobežots. Grupas ir daļēji slēgtas – jauni dalībnieki tiek uzņemti līdz trešajai nodarbībai.

Nodarbības notiks Alauksta ielā 21-26, Rīgā, “OnPlate” Veselības telpā

Pieraksts un dalības atteikšana nodarbībām ir OBLIGĀTA prasība.

Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu liene@onplate.lv


UZZINI VAIRĀK PAR GRUPU NODARBĪBU PLĀNU UN GRAFIKU!

Kopumā atbalsta grupas ietvaros paredzētas 8 nodarbības:

1.nodarbība. Psiholoģiski veselīgas vides pamatelementi – pieņemšana, vadība, sapratne, stabilitāte un beznosacījuma mīlestība.

2.nodarbība. Ģimenes naratīva rekonstruēšana un atbalsts bērnam – vajadzību apzināšanās un traumas pārstrāde. Kā palīdzēt bērnam pieņemt un izpaust smagas jūtas? Kā sadarboties ar otru bērna vecāku jautājumos, kas saistīti ar bērna audzināšanu, un iesaistīt citus tuvos cilvēkus?

3.nodarbība. Savu vajadzību apzināšanās un disfunkcionālo pārliecību izvērtējums, ikdienas rutīnas un rituāli. Savu pamatvajadzību (miega, pilnvērtīga uztura, fizisko aktivitāšu) ievērošana. Ikdienas laika plānošana. Bērna iesaistīšana ikdienas pienākumos.

4.nodarbība. Vingrinājumi stresa mazināšanai, atbalsta tīkla veidošana, iepriekšēja sagatavošanās problēmu situācijām.

5.nodarbība. Konflikta dinamika un attīstība, konflikta risināšanas stratēģijas, komunikācijas modeļi un ģimenes sistēmas ietekme uz individuālā komunikācijas stila pieņemšanu. Kādi ir biežāk izplatītie komunikācijas stili un kurš no tiem ir tieši man raksturīgs? Kādas ir tipiskākās konfliktu risināšanas stratēģijas? Kāda ir mana no ģimenes gūtā pieredze konfliktu risināšanā?

6.nodarbība. Apzināta un cieņpilna komunikācija. Kāda ir mana personiskā attieksme pret konfliktu? Ko darīt ar emocijām konfliktā? Ko es varu darīt, lai konflikts no problēmas pārvērstos iespējā?

7.nodarbība. Karjeras konsultēšana. Tev būs iespēja izvērtēt savu profesionālo pieredzi – analizēt uzticētos pienākumus, novērtēt savas zināšanas un prasmes. Izpētīt savu personību – stiprās, vājās puses, Tavus īpašos talantus un dotības. Apzināties, kāds darbs atbilst Tavai personībai.

8.nodarbība. Finanšu pratība. Analizēsim savu finansiālo situāciju, izvirzīsim konkrētu mērķi un izstrādāsim rīcības plānu mērķa sasniegšanai.

 

 

 

Nodarbības par veselīgu uzturu topošajām māmiņām

Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar “”GRIBU BŪT” Dzīves kvalitātes uzlabošanas un veselības veicināšanas biedrība” aicina pieteikties BEZMAKSAS lekcijai “Nodarbības grūtniecēm par veselīga uztura paradumiem grūtniecības laikā un piebarojumu bērniem pirmajos dzīves 6 mēnešos”.

Veselīgs uzturs ir viens no priekšnoteikumiem cilvēka veselības saglabāšanai un veicināšanai, bet tieši grūtniecība ir īpaši nozīmīgs laiks sievietes dzīvē, kad vairāk pievērst uzmanību pārtikas produktu izcelsmei un ēšanas paradumiem, jo no tā atkarīga gan grūtniecības norise, gan gaidāmā bērniņa veselība tuvākajā un tālākajā nākotnē. Veselīgs un sabalansēts uzturs nozīmē nodrošināt organismu ar nepieciešamo enerģiju, olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, vitamīnu un minerālvielu daudzumu, uzņemot tos ar pārtikas produktiem. Nodarbības būs lieliska iespēja uzzināt atbildes uz visiem sev interesējošie jautājumiem saistībā ar uzturu grūtniecības laikā.

Vienas nodarbības ilgums būs 90 minūtes. Nodarbības notiek platformā Zoom.

Uzturs zīdīšanas laikā

  • 17.maijā plkst. 13:00. Pieteikšanās šeit.

Uzturs grūtniecības laikā

  • 14.maijā plkst. 13:00. Pieteikšanās šeit.

Bērna pirmais piebarojums

  • 7.maijā plkst. 13:00. Pieteikšanās šeit.
  • 22.maijā plkst. 13:00. Pieteikšanās šeit.

Uzturs grūtniecības un zīdīšanas laikā

  • 8.maijā plkst. 17:30. Pieteikšanās šeit.
  • 27.maijā plkst. 14:00. Pieteikšanās šeit.
  • 30.maijā plkst. 17:30. Pieteikšanās šeit.

Nodarbības vadīs Agrita Spēlmane.

Jautājumu gadījumā lūdzam rakstīt uz biedriba.gribubut@gmail.com.

 

Līnijdejas senioriem

Rīgas domes Labklājības departaments aicina rīdziniekus apmeklēt līnijdeju nodarbības senioriem profesionālas deju pasniedzējas vadībā.

Līnijdejas jeb LINE DANCE gan pasaulē, gan pie mums Latvijā ir ieņēmušas stabilu un aktīvu vietu deju pasaulē. Pirms diviem gadsimtiem skotu tauta uzsāku šo deju stilu un tas ir aktuāls un moderns arī šobrīd. No iesācēju līmeņa līdz advancētam katrs dejotājs var atrast savu vietu un attīstīt savas prasmes. Deja vienmēr ir bijusi ne tikai sportiska nodarbošanās, bet arī emocionāls gandarījums, jo mūzikas pavadījums sniedz pozitīvas emocijas. Un šajā deju stilā piedalās grupu dejotāji, kas nodrošina socializēšanos, interešu kopību un brīnišķīgu brīvā laika pavadīšanu, uzlabojot savu veselību un dzīvesprieku.

Līnijdejās tiek izmantota dažādu stilu mūzika, kas mainās līdzi mūzikas modei, kā arī izmantoti deju elementi no tādiem deju stiliem kā swing, cha cha cha, rumba, valsis, tango, fokstrots, samba, džaivs un pat hip hops.

• Līnijdejas ir piemērotas visiem, neatkarīgi no vecuma, dzimuma un fiziskās sagatavotības;
• Dejojot iesaistās vislielākais muskuļu skaits salīdzinot ar citiem sporta veidiem;
• Dejošana veicina stājas atjaunošanos un uzlabošanos;
• Dejošana veicina lielisku orgānu apasiņošanu, ko nodrošina aktīvs muskuļu darbs;
• Deja nodrošina kārtīgu kardio treniņu, uzlabojot sirds un asinsvadu stāvokli;
• Deja paaugstina sirds pulsu, kas nodrošinu lielu kaloriju patēriņu, kas, savukārt, samazina lieko ķermeņa masu;
• Dejošana palīdz iepazīt mūzikas ritmu, kas uzlabo smadzeņu darbību un stabilizē nervu sistēmu, uzlabo miegu un atbrīvo no stresa;
• Ir zinātniski pierādīts, ka dejošana palēnina novecošanos un ir profilakse Alcheimera saslimšanai;
• Un visbeidzot – liela prieka un gandarījuma sajūta!

Nodarbības maijā notiek: 

klubā “Vecrīga”, Vaļņu ielā 32:

dalībniekiem ar priekšzināšanām pirmdienās 9:30, otrdienās 17:45, trešdienās 9:30 un ceturtdienās 17:40. Nodarbība 8.maijā nenotiks!

iesācējiem pirmdienās 10:45, 19:00 un trešdienās 19:00.

studijā “Kickin’ Stars”, Brīvības ielā 193a: 

otrdienās un ceturtdienās 12:00.

Nodarbības vada profesionālas līnijdeju pasniedzējas Sarmīte Galanska, Iveta Kalniņa, Baiba Bierne.
Vienas nodarbības ilgums – 1 stunda.

Pieteikšanās, zvanot uz tālruņa numuru 25991307.